fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Conditia lucratorului de penitenciare

Conditia lucratorului de penitenciar

Conditia lucratorului de penitenciar

ANP nu intelege ca trebuie sa-si ia in serios responsabilitatea fata de angajatii din penitenciare si sa se implice in imbunatatirea conditiilor de lucru dar si in apararea si promovarea drepturilor si intereselor celor fara de care sistemul penitenciar n-ar functiona

Conditii mai bune in sistemul penitenciar, doar pentru detinuti

Nu o data  si nu intr-un singur penitenciar se intampla sa constatam ca biroul supraveghetorului nu are nici lumina naturala si nici aerisire sau acces la instalatii sanitare. In camere, clientul-infractor are si aer si lumina si acces la instalatii sanitare, desi n-a scapat vreunul dintre penitenciare fara sa fie declarat prin lege impropriu, cu tot apelul la bun simt facut de catre FSANP la acea vreme catre clasa politica.

Masa vine la camera de 3 ori pe zi cel putin,  iar telefonul e, in cele mai multe penitenciare, in camera de detinere, ceea ce e indirect e un castig si pentru supraveghetori avand in vedere ca nu mai trebuie sa gestioneze momente vulnerabile si vesnicele incercari de combinatii prilejuite de prezenta detinutilor pe holurile sectiilor. Pentru indirectul asta, insa, unii directori si-au asumat raspunderea, altii nici presati de sindicat n-au miscat.

Sigur, comparatie nu e normala, dar involuntar se intampla mai ales ca legislatia devine din ce in ce mai prietenoasa cu infractorii si din ce in ce mai dusmanoasa cu justitia si cu cei care lucreaza in ceea ce numim sistem penitenciar. Chestiune de optiune politica, veti spune, se muleaza bine pe unele practici incetatenite in sistemul penitenciar, unde angajatul n-a fost prea des o prioritate pentru conduceri.

Statul Roman datoreaza peste 1 milion de ore suplimentare angajatilor din penitenciare

Statul Roman datoreaza peste 1 milion de ore suplimentare angajatilor din penitenciare

Pentru lucratorii de penitenciare nu sunt bani si nici vointa

Multa vreme sefii din ANP si de prin penitenciare nici n-au recunoscut c-ar avea vreo obligatie distincta de a imbunatati conditiile de munca si le-au tot amestecat cu reparatiile si dotarile de tot felul, sarma ghimpata din gardul cate unui penitenciar fiind frecvent listata ca imbunatatire a conditiei angajatului, pentru care altfel bani sunt din ce in ce mai putini, dupa cum o demonstreaza chiar cifrele furnizate de catre ANP.

Asa se explica si permanentele contre din relatia patronat-sindicat in care FSANP intra atunci cand e in discutie acordarea unui drept pentru personal ori asigurarea unui mediu de lucru la fel de uman pentru angajatul din penitenciare pe cat se fac toate eforturile se sa intample pentru amintitul musteriu captiv, care, sigur, nu-si doreste dar se afla in situatia cu pricina pentru cativa ani.

Asta ca sa nu mai spunem ca in ranitele unor responsabili cu diverse prin penitenciare pare a se ascunde cate-un baston de caprar care inventeaza tot soiul de formulare, registre, verificari, declaratii si cate alte doar ca sa-si acopere cat mai bine posteriorul, indiferent ca asta inseamna ca vor avea colegi care nu pot beneficia de drepturi legale. Dar, ce nu rezolvam cu vorba buna, rezolvam in instanta si-n strada, daca altfel nu se poate.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor este o organizatie non-profit finantata din cotizatii si donatii, si depinde de tine pentru a putea apara si promova drepturile si interesele profesionale ale angajatilor din penitenciare. Alege sa sustii un sindicalism activ si independent!

Doneaza online prin PayPal

Doneaza prin Transfer Bancar

Cont lei | UniCredit Bank RO92BACX0000000956980000

2 Comments

  1. Moisă PBR

    Pentru lucrătorii de penitenciare, chiar dacă sunt bani, la unii nu ajung. Pur și simplu NU ajung. Dar DOAR la unii. Mă refer, în special, la 50 %.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén