fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Guvernul masluieste bugetul si salariile

Guvernul masluieste bugetul de stat si legislatia salariala

Guvernul masluieste bugetul de stat si legislatia salariala

Dupa ce a inghetat salariile si pensiile prin OUG 114/2018, Guvernul blocheaza prin scamatorii bugetare chiar si penibila majorare promisa sub presiunea opiniei publice 

Proiectul de buget publicat de catre Ministerul Finantelor Publice la 01 februarie 2019, nu include fondurile necesare platilor care reprezinta majorarea de 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018, desi legal prin aprobarea OUG 114/2018 aceasta obligatie de plata a fost insitituita. Concret, din bugetul Ministerului Justitiei lipeste suma de 185 de milioane lei, necesara platii drepturilor salariale susamintite.

Pe fondul inghetarii celorlalte elemente si drepturi salariale (OUG 114/2018 art. 34 alin. 2) constatam ca proiectul prezentat de catre Ministerul Finantelor Publice nu contine nicio referire la cresterea salariala susamintita (OUG 114/2018 art. 34 alin. 1) si la momentul acordarii acesteia. Ceea ce pune sub semnul intrebarii acordarea acestei majorari salariale care, alta scamatorie, de aceasta data nu are acoperire bugetara pentru a putea fi pusa in plata.

Ceea ce, raportat la faptul ca, varianta initiala a proiectului care a devenit OUG 114/2018 nu a inclus vreo majorare poate acea cel putin doua explicatii: (i) fie Guvernul incearca sa ascunda o parte din deficitul bugetar suplimentar (2,5 – 3%) cauzat direct de aceasta majorare, pentru a se inscrie in plafonul impus de UE, (ii) fie Guvernul ne-a inselat si in acest an asteptarile si foloseste acest tertip pentru a nu acorda majorarea promisa in extremis chiar daca aceasta nu acopera nici macar rata inflatiei si deprecierea puterii de cumparare.

In context, atragem atentia si asupra faptului ca, pentru motive legate de constructia bugetara, Casa Nationala de Pensii a cerut prin adresa H536/29.01.2019 ca ordinele privind majorarea salariala prevazuta la art. 34 alin. 1 din OUG 114/2018 sa nu fie puse in practica “pana la noi dispozitii”. Se pare, deci, ca viitorul nu arata deloc bine, iar proportiile acestei operatiuni de masluire bugetar – salariala inca nu s-au aratat pe deplin. Inca nu stim care sunt cifrele pe care strategii bugetari le-au avut pe masa, si care au scapat pe sub.

Asta explica insa si de ce, preventiv, a fost eliminata prin art. 46 din OUG 114/2018  obligatia legata de semnarea unei declaratii pe proprie raspundere existenta in sarcina prim-ministrului si a ministrului finantelor publice, prin care cei in cauza atesta “corectitudinea si integralitatea informatiilor din strategia fiscal-bugetara si conformitatea acesteia cu legea, tintele sau limitele pentru regulile fiscale si respectarea principiilor responsabilitatii fiscale” (L69/2010 art. 29 alin. 4)

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor este o organizatie non-profit finantata din cotizatii si donatii, si depinde de tine pentru a putea apara si promova drepturile si interesele profesionale ale angajatilor din penitenciare. Alege sa sustii un sindicalism activ si independent!

Doneaza online prin PayPal

Doneaza prin Transfer Bancar

Cont lei | UniCredit Bank RO92BACX0000000956980000

10 Comments

 1. Sergiu

  Bună dimineața, Domnule Dumitrașcu, ce părere aveți despre asta?
  https://xpm.ro/atac-anticipat-partial-la-varsta-standard/

 2. Sinsp.

  Aveti idee daca intra salariul vineri pe 8? Multumesc

 3. Marius

  În aceste momente ar trebui să fim uniți cu toți. Ar trebui să fim cu toții în strada mâine. Lăsați orgoliile domnilor președinți. Dacă consultați memarii de sindicat fie ca e FSANP,SNLP,FSSP cu toți ar vrea sa fie la proteste mâine. UNITATE!UNITATE!

 4. Ap

  Bună ziua. O sa primim salariul luna asta cu majorare de 25%? Va multumesc

  • Nu e clar. ANP a pregatit documentele dar inca n-avem buget. Nu este insa majorare de 25% ci de 25% din diferenta pana la 2022.

   • politist de penitenciare

    ce treaba avem cu bugetul?marirea e de la 1 ianuarie-nu era prevazuta in salarii?iar suntem prostiti pe fata?

Comments are Closed

Theme by Anders Norén