fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Ministerul Finantelor, raspuns negativ la solicitarea de plata a ajutoarelor de pensionare

Ministerul Finantelor, raspuns negativ la solicitarea de plata a ajutoarelor de pensionare

Ministerul Finantelor, raspuns negativ la solicitarea de plata a ajutoarelor de pensionare

Ministerul Finantelor raspunde negativ solicitarii de a relua plata ajutoarelor de pensionare pentru beneficiarii de pensii militare. Pretextele: valoarea totala foarte mare si faptul ca nici MApN si nici MAI n-au solicitat. Evident, sunt conduse de interpusi politici. Propunerea insa a ajuns la Finante, FSANP facand aceasta solicitare, alaturi de alte organizatii.

Raspunsul Ministerului Finantelor Publice la solicitarea reprezentantilor Forumului Structurilor Asociative din Sectorul de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala (din care  face parte si FSANP) cu privire la acordarea ajutoarelor la pensionare, lamureste adresele transmise tuturor institutiilor care au/au avut benficiari de pensii militare printre angajati:

Buna ziua,

Referitor la solicitarea dumneavoastra inregistrata in cadrul Ministerului Finantelor Publice, Biroul de informare publica, cu nr. 665123/2018, va informam urmatoarele: 

Ordonanta de urgenta a Guvernului privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene care formeaza obiectul solicitarilor sus-mentionate, a fost aprobata de Guvern si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1116 din 29 decembrie 2018, avand numarul 114/2018.

Din datele disponibile la nivelul Ministerului Finantelor Publice, acordarea ajutoarelor la trecerea in rezerva sau direct in retragere a cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ar fi condus la un impact asupra cheltuielilor bugetare la nivelul institutiilor din sectorul de aparare, ordine publica si securitate nationala de cca. 1,0 miliard lei, respectiv 0,1% din produsul intern brut estimat pe anul 2019.

Totodata, propunerea formulata, respectiv de exceptare a aplicarii prevederilor art. 41 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 doar a unor categorii de personal pentru care, prin acte normative specifice s-a reglementat ca la iesirea la pensie acestea sa beneficieze de anumite drepturi suplimentare (indemnizatii, ajutoare, etc.) ar conduce la tratament inegal in fata legii a celorlalte categorii de personal care intra sub incidenta acestui articol (magistrati, personal auxiliar de specialitate din sistemul justitiei, functionari publici parlamentari).

In conformitate cu prevederile Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, proiectele legilor bugetare anuale si ale bugetelor ordonatorilor principali de credite se elaboreaza de catre Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice, pe baza propunerilor de cheltuieli ale ordonatorilor principali de credite si a posibilitatilor de finantare a deficitului bugetar. 

In prezent, in ceea ce priveste politica bugetara, Romania trebuie sa respecte anumite constrangeri, printre care tinta de deficit de sub 3% din produsul intern brut, constrangeri instituite prin reglementari europene, unele dintre acestea fiind transpuse si in legislatia nationala, conform angajamentelor asumate de autoritatile romane in anul 2012 prin semnarea Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul UE (TSCG) , ratificat de Romania prin Legea nr. 83/2012.

Politica bugetara trebuie sa respecte, de asemenea, si regula privind soldul bugetar structural stabilita prin prevederile alin. (1) al art. 3 din TSCG, care a fost preluata si in legislatia nationala prin modificarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetare nr.69/2010, astfel incat aceasta se regaseste in prezent la art. 6 si art. 7 din Legea nr.69/2010, republicata.

Potrivit acestei reguli, deficitul structural trebuie sa nu depaseasca 1% din PIB (obiectivul bugetar pe termen mediu – OTM) sau sa se inscrie pe o traiectorie de convergenta catre OTM agreata cu Comisia Europeana.

In vederea incadrarii in tinta de deficit a fost necesara continuarea aplicarii si in anul 2019 a unor masuri de limitare a cheltuielilor bugetare, astfel:

aplicarea graduala a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv prin neacordarea in anul 2019 de premii, compensarea exclusiv prin timp liber corespunzator a muncii suplimentare, plata esalonata a titlurilor executorii care au ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, mentinerea la 1.450 lei a cuantumului voucherelor de vacanta, precum si a altor drepturi reglementate prin diverse acte normative pentru anumite categorii de personal.

De altfel, supunem atentiei faptul ca, in cadrul procesului de avizare interministeriala a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2018, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Justitiei nu au formulat propuneri si observatii cu privire la prevederile art. 41, respectiv nu au solicitat plata ajutoarelor la trecerea in rezerva sau retragere.

MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
Biroul de informare publica
Str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucuresti
Tel/Fax: +40 21 319 96 83
E-mail: publicinfo@mfinante.gov.ro

Trecand peste faptul ca OUG 114/2018 produce deja efecte, interesanta nota finala referitoare la faptul ca nici MApN si nici MAI nu si-au insusit observatiile sindicatelor si organizatiilor rezervistilor militari referitoare la reintroducerea in plata a acestor ajutoare de pensionare. Sigur, dupa 10 ani de suspendare valoarea acestora este foarte marea, dar se putea si se poate gasi o solutie de compromis.

Desigur raspunsul este o forma de ipocrizie institutionala, stim ca ministrii de resort rasound comenzilor politice si atat, iar in procedura de transparenta decizionala FSANP a cerut in mod cat se poate de explicit reluarea platii ajutoarelor de pensionare pentru personalul din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor este o organizatie non-profit finantata din cotizatii si donatii, si depinde de tine pentru a putea apara si promova drepturile si interesele profesionale ale angajatilor din penitenciare. Alege sa sustii un sindicalism activ si independent!

Doneaza online prin PayPal

Doneaza prin Transfer Bancar

Cont lei | UniCredit Bank RO92BACX0000000956980000

26 Comments

 1. Dragoș

  Nu este corect că unii să beneficieze de aceste ajutoare iar alții nu.
  Această problematică ar trebui rezolvată în mod normal până la alegeri. Cei de la guvernare șunt atât de nesimțiți încât nu le mai pasă ce se va întâmpla la alegeri. Dacă îți ceri frumos drepturile nici nu te ascultă. Ar trebui luați la propriu și aruncați în tomberoanele de gunoi Acolo le e locul.
  Rușine să vă fie.

 2. Olaf

  Cat la suta din PIB reprezinta banii primiti de judecatori din recalculari anul acesta.? Fiecare a primit peste 100.000 lei. Nu stiu cati judecatori are tara asta, ca as fi calculat eu.

 3. Dan Barbu

  Dragi colegi, cred că singura soluție este să ieșim în stradă în număr cât mai mare, să blocăm intrările în sediile ministerelor. Eu personal am ajuns la limita, m-am judecat de doi ani ,dar. … Pentru ei sunt bani, nu credeți că am fost luați de prosti? Vorbiți toți de voturi, îi doare în cot pe ei de noi….

 4. Nik

  Guvernanți de nimic! Voi nu gândiți! Aceste drepturi au toți cetățenii care au cotizat la sistemul ăsta neniricit de pensii! Vezi minerii, cei din sănătate, renel, gaze toți au primit ajutoare la ieșirea la pensie! Sau poate voi vedeți înainte ca, caii, deoarece aveți acei ochelari de protecție. Gândiți – vă că suntem mulți! Când va suna goarna nu vreau să știu unde o să vă băgați!

 5. Miti

  O sa vedeți voturi din fața!

 6. Avram Ilie

  Cind m-am pensionat statul roman m-a momit cu prevederile unei legi constitutionale ! Cind a venit vremea sa imi primesc drepturile pentru privatiunile serviciului , nu s-a mai putut ! Pentru dumneavoasatra clasa politica s-au putut crea tot soiul de privilegii ,pentru noi drepturile noastre nu ! Sa nu uitati ca sunteti vremelnic la conducerea acestei tari si ca veti fi taxasati la vot asa cum au mai amintit si ceilalti colegi ! Stiu ca pentru dumneavoastra noi ,odata cu trecerea in rezerva nu mai reprezentam o problema deosebita ! V-am votat cu ambele maini si ne-ati mintit toata gura ! Vom face tot ce va posibil omeneste si legal sa stati pe tusa mult timp ,asa cum vi
  se cuvine !

 7. Florin

  Domnule Ministru o să vină și votările, să mai aveți pretenție să votam cu PSD. Sa luați în calcul că la următoarele alegeri care vor fi în curând veți avea un milion de voturi mai puțin de la familiile personalului MAI, Map, SRI și Penitenciare. Vă dorim să aveti succes tot ca noi!!!😥😥😥

 8. Nicolae Ifrim

  Va rugam frumos nu vorbiți de domnii politicieni chiar așa. Aveți un respect, sunt totuși aleșii noștrii și trebuie să îi respectăm așa cum sunt. Ei ne fac noua legile de care avem atîta nevoie. In nici o țară nu se vorbește despre aleșii lor că la noi. Sa dam dovada de buna creștere și respect pentru dinsii.

 9. Jonh Olteanu

  Sunteti niste jigodi guvernantii de azi. Daca totusi vroiati o uniformizare a pensiilor militare, de ce au fost recalculate si a celor care au iesit inainte de2010, care au primit si salarii compensatorii..

 10. R.C.

  0,1 e mult ?
  Asta e !
  Furați voi atunci 1,1 din P.I.B. ,,dragi” policitieni.

 11. Iancu

  Rușine guvernanților.Sa veniți după voturi Pesedistilor.

 12. Bete

  Iar aici, mincinosii afirma ca au facut mereu demersuri :
  Raspuns :

  La întrebarea 3, privind demersurile Ministerului Afacerilor Interne referitoare la situația prezentată, vă informăm că în anii 2011-2016 instituția noastră a înaintat propuneri, însoțite de elemente/documente de motivare, în vederea acordării a drepturilor în discuție, în faza de consultare a fiecărui proiect de act normativ privind aplicarea etapizată a legii-cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice. https://ardcc.ro/corespondenta-cu-ministerul-afacerilor-interne/

 13. iarina

  Niste ordinari! Taxati-i la vot!

 14. Florentin Cucu

  Ce spuneți voi? Că e greu pentru bugetul României? Cine a adus această greutate? În nici un caz noi. Ați avut la dispoziție 9 ani să distribuiți aceste cheltuieli, dar ați considerat că suntem,, nimeni în drum”, că facem parte din,, Lumea celor care nu cuvanta”. Dar vor veni alegerile, ne veți lua adresele și veți plânge ca niște milogi, cu mâna întinsă pentru un vot. Numai că nu este numai unul, avem soții, copii, părinți, bunici, prieteni care ne vor tine partea și veți rămâne voi și promisiunile voastre. Apropo, d-le. ministru, numele dvs. este gabriel leș sau gabriel las. Este numai o curiozitate. Mă gândeam că nu vreți să o supărați pe lia olguta, să nu cumva să vă arate centura neagră sau cum se pornește motocicleta. Fără niciun pic de stimă, Florentin Cucu

 15. ingrijitor de hoti

  Se pare ca initiativa legislativa privind pensionarea la minim 50 de ani produce efecte in teritoriu.Multi colegi care indeplinesc conditiile de pensionare si mai stateau pentru a mai incasa un salariu intreg ,isi pregatesc bagajele.Se repeta greseala din 2017 cand o multime de colegi au fost alungati din sistem.Se prefigureaza un nou val de iesiri din sistem datorita unei initiative venite ca o razbunare si un raspuns la protestele recente.Vom vedea in urmatoarea perioada daca cei care ne conduc vor da dovada de o minima maturitate si,pe canale de comunicare avute la indemana vor dezamorsa bomba pe care tocmai au plasat-o.Ori poate ,ca si in urma cu 2 ani ,ea reprezinta semnalul pentru unii sus pusi sa paraseasca corabia sistemului.

 16. Geo sluga

  STAT MAFIOT CUM A DECLARAT PUBLIC BASESCU

 17. Radu R

  SOC SI GROAZĂ !!! Ce parere aveti despre proiectul asta de lege ?

  https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b14&an_cls=2019

  Adio pensie anticipată partial !
  Adio iesiri la pensie sub 50 ani !
  Adio diminuari ale vârstei de pensionare cu mai mult de 10 ani !

 18. Geri Spring

  La conducerea MAPN siMAI…..tot timpul au fost niste slugi care asculta de factorul politic!!
  Daca erau barbati cu barbatie trebuiau sa nu accepte aceste compromisuri ordinare care umilesc militarii…
  Nu vom primi niciun ban ptr.ca suntem condusi de niste lasi ….cu fusta!!

 19. B.Sorin

  Spuneți in răspunsul dumneavoastră că dacă ați da aceste plăți compensatorii la MApN și MAI , ar fi discriminați magistrații , personal auxiliar , funcționari publici parlamentari etc. , tratament inegal , dar când s..au tăiat salariile și pensiile în 2010 ,de ce lor nu li s.a aplicat același tratament , acum PSD..ul a dat OUG pentru pensiile militarilor , pe care le..au înghețat de 3 ani , dar au exceptat magistrații , asta nu e discriminare și tratament inegal??? Legea 223 se aplică numai pentru ei… pentru militari se aplică OUG de ciuntire , în programul de guvernare nu ați pomenit de înjosirea militarilor , dar vin alegeri… sunteți niște perverși , va lăudați cu armata română , dar pe altă parte înjosiți militarii… rușine…
  ..

  • Claudiu

   Foarte adevărat si cred că, dacă am mai cauta ,ar mai fi alte așa zise discriminări.

 20. Flintoc Marinela

  Domnule Ministru,
  Cum vă explicați că o parte dintre colegi au câștigat procesul privind salariile compensatorii pentru vechimea în serviciu și au primit o parte din suma corespunzătoare.
  Nu toate instanțele de judecată dau câștig de cauză precum cererile sunt:prematur introduse. Legea trebuie să fie unitară, echitabilă și unică.
  Nu se poate să fim obligați să ne judecăm după 30 de ani în sistem și să ne judecăm zeci de ani!
  Considerați că așa se face dreptate?
  Discrepanțele produse, fac victime….
  Colegii care au ieșit până în 2010 au beneficiat de un drept recunoscut de lege,noi care am ieșit după anul 2010,suntem obligați prin suspendari,,succesive”,să ne milogim pentru drepturile noastre,după o viață de muncă, unde ne-am pierdut tinerețea și sănătatea.
  Vă rog să luați în calcul și să analizați, doleanțele noastre.
  Cu stimă și deosebită considerație.

Comments are Closed

Theme by Anders Norén