fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Cu regret, despre o cariera in sistemul penitenciar

Cu regret, despre o cariera in sistemul penitenciar

Cu regret, despre o cariera in sistemul penitenciar

Abuzuri, coruptie si lipsa de respect pentru angajatii din penitenciare. Cam asta e modul in care un fost angajat descrie sefii din ANP si sistemul penitenciar si practicile pe care acestia le impun si tolereaza. Surprinzator, nicio tenta vindicativa. Doar, un munte de dezamagire dupa o intreaga cariera.

La articolul de ieri despre  Indolenta parsiva a sefiilor din ANP care pune in pericol angajatii din penitenciare am primit un comentariu extrem de interesant apartinand unui fost angajat. Semnat si asumat spune cateva adevaruri triste si urate despre modul in care sistemul penitenciar functioneaza si despre modul in care amintitii sefi isi trateaza subordonatii. Redau ca atare fara alte comentarii.

Dreputile omului sunt aplicabile si personalului din penitenciare

Suditu Carmen Gabriela, MARCH 9, 2019

Clar, legislatia trebuie modificata in sensul prezentarii la cabinetul medical a personalului agresat si consemnarii acestor date in documentele specifice. Drepturile omului sunt aplicabile si personalului, nu numai detinutilor. Consilierea psihologica ca urmare a producerii unui incident de agresiune asupra personalului, de asemenea este pur teoretica.

Camerele de supraveghere in cea mai mare parte nu sunt echipate cu sunet, astfel ca la comisia de disciplina declaratiile martorilor pot fi subiective. Au existat abuzuri numeroase de ambele parti, insa la pregatirea anuala din vara a personalului operativ poate ar fi benefic sa nu ne mai multumim cu vizionare incidente si propuneri proceduri care vor complica si mai mult lucrurile.

Norvegienii au proceduri simple, pe pasi, practice. Si altii, ca tot mergem pe la altii sa vedem cum procedeaza ei in cazuri similare. Este de la sine inteles ca nu avem toate dotarile lor, dar cat ne vom uita peste gard pana sa schimbam si noi ceva. Am participat la numeroase grupuri de lucru care au complicat procedurile, in loc sa le simplifice. Asa era “trendul”.

Sefii din penitenciare si ANP, comportament abuziv si corupt

Suditu Carmen Gabriela, MARCH 9, 2019

(…)

Lucram cu drag pentru cei 50% luati de sefi pentru cele 4 trimestre ale anului (ex: Movila si altii). Palmasii sa astepte gratiile unui sef care ne considera “pelicani” si ne ameninta cu comisia de disciplina daca nu scriai raportul dupa verificare in functie de “prieteniile/dusmaniile” respectivului.

Nu mai spun de portbagajele pline aduse de acoliti/imputerniciti si schimbate in masina personala chiar in fata locului de munca de fiecare Paste si Craciun de soferul personal sau duse direct acasa.

Se prelungesc imputerniciri ilegal pentru ca asa pot fi manipulati. De cativa ani au aparut concursurile si este un lucru foarte bun. Daca sunt pe bune, bineinteles. Am vazut destul de multi competenti, dar si neaveniti slugarnici.

Rapoartele facute in urma vizitelor externe de personalul “desemnat” sunt formale/generale si nu sunt cunoscute de oamenii din teritoriu, poate doar publicate pe un site, sa fie acolo, fara nume si prenume. Asa, in numele echipei.

La retragerea din activitate, o hartie pentru 25 de ani de munca de penitenciar

Suditu Carmen Gabriela, MARCH 9, 2019

(…)

Cred ca sunt multe de schimbat in ceea ce priveste organizarea activitatii. Pentru cei care se intreaba de ce nu schimb chiar eu acest lucru, am un raspuns. Nu au mai avut nevoie de mine si asa am plecat acum aproape 3 ani la pensie, dezamagita. In ultima zi de activitate, sefii mei (ex: Movila, DGA, DG) s-au facut ca ploua. Asta dupa 25 de ani de munca de penitenciar.

Mi-au dat o diploma de 25 de ani de activitate cu cateva luni inainte si atat. S-a votat diploma mea in colectivul DIP, nu asa simplu. Am plecat cu o hartie si nici macar cu un multumesc in fata colegilor pentru tot ce am facut. Probabil nu a fost masa de la restaurant de dupa si de aceea. Ploua tare cu indiferenta. Culmea am lucrat la sesizari pana in ultimul minut si am plecat ultima din institutie in ziua aceea.

Asteptari de la sindicate, de la un angajat care se simte ca un obiect folosit pana la epuizare

Suditu Carmen Gabriela, MARCH 9, 2019

(…)

Trista si cu un sentiment de obiect folosit pana la epuizare. De ce? Pentru ca sefii pot face si astfel de lucruri. Veti spune ca am o frustrare, sigur ca am. Si nu o voi uita cat voi trai, dar am mers mai departe cu gandul ca totusi peste cativa ani lucrurile se vor schimba in sistemul penitenciar, pentru sprijinirea personalului in activitate.

Pentru protectia celor agresati verbal si fizic de detinuti. In cate comisii de disciplina sindicatele au aratat nedreptatea si au contribuit la desfiintarea pedepse aplicate abuziv personalului? Cred ca sindicatele vor contribui la schimbarea legislatiei pentru protectia personalului reala si aplicabila celor aflati in activitate.

Reforma sistemului penitenciar incepe cu recunoasterea si intelegerea problemelor

Cam asta e, si, e doar o mica parte a adevarului despre ANP si despre sistemul penitenciar. Un singur comentariu: pentru ca FSANP sau un sindicat sa reuseasca sa schimbe ceea ce nu merge in acest sistem e nevoie si ca oamenii sa inteleaga aceasta nevoie si s-o sprijine. Altfel, sistemul se protejeaza si ceea ce e normal pare imposibil, chiar daca prea incet si cu prea mult consum nervos, lucruri se schimba.

Iata ca, incet incet, angajatorul nu mai e patron pe timpul nostru. Sigur ca militieni de tipul lui Dobrica se tin in copite, dar lumea se schimba. Iata ca, angajatorul nu mai poate sa ne bage mana in buzunar de cate ori are chef. Instantele mai au un cuvant de spus cu toata opozitia juristilor de tip “depinde ce se vrea”. Iata ca neregulile sefilor din penitenciare si ANP nu mai pot fi ascunse, oricat s-ar stradui. Doar cateva exemple, mai sunt enorm de multe de facut.

22 Comments

 1. Ardeleanul

  Doamna Suditu, de la Oradea cum ati plecat? Prietenii stiu de ce.

 2. Fpss

  Dragi colegi, cred că a sosit timpul să-l “colindăm” pe Dobrică la ANP.
  Să nu plecăm din fața ANP până nu-l dă TT-ul jos de la conducere pe acest veșnic împuternicit, care a tras sistemul penitenciar în jos cu 10 ani .

 3. Nemultumitul

  Ce destept esti!!!!
  Cred că lucreziiiiii la ANP.
  SI VEI PRIMI SI 50%
  IMPORTANT E CĂ MAJORITATEA AU ÎNTELES CE AM VRUT SĂ SPUN.
  NU AU URMARIT PARTEA GRAMATICALĂ.
  SĂ TRĂIESTI- ANEPISTULE.

 4. Întotdeauna în Picioare EU

  Domnule Dumitrascu ce spuneți despre șefii din penitenciare care trimit subordonații în recuperări”cu japca” chiar dacă nu au mai mult de 5-6 ore suplimentare ? Fără să întrebe omul dacă vrea recuperare? Anulează “din pix” ore lucrate suplimentar,cand sunt chemați din libere să presteze pentru binele unității.. Iar când să-și ia omul un liber când are nevoie ,seful îl trimite în recuperare când vrea el… Și situatiile sunt repetitive. Plus că obligă oameni i să vină să execute misiuni Din timpul lor liber! Și culmea,acesti oameni nu sunt veșnicii abonați la acel 50%.. Cum este asta? Sunt recompensați unii apropiați ai șefilor și alții sunt obligați să presteze din timpul liber? Și orele lucrate sunt rapid anulate.

 5. Întotdeauna în Picioare EU

  Ce știți Domnule Dumitrascu despre practica șefilor din penitenciare,cu privire la acordarea de recuperați “cu japca”? Ști cu toții de “recomandările” anp cu privire la orele suplimentare…Dar de la o recomandare si până la mizeriile pe care le fac șefii prin penitenciare este o mare diferență! Oare șefii fac asta pentru că se vând ca zdrentele de pe centură,pentru 50%? Cum reclamam aceste situații,cu nume si prenume asumate,astfel încât măcar sindicatele să încerce să îndrepte situația?

 6. Suditu Carmen Gabriela

  Asta era marea problema, domnule anonim. Pentru liniștea dvs. Diploma mi a fost acordată cu ocazia ceremoniei desfasurate cu ocazia zilei de 29 iunie. Eu am lucrat pana pe 2 septembrie, cand am implinit 25 de ani si 2 luni de activitate fără să dau/primesc șpagă și cu respect față de munca mea si a altora. Cred ca fiecare angajat ar fi trebuit să primească o recunoaștere a meritelor după 25 de ani de activitate. Intr-un fel sau altul. Munca de agent/ofițer de penitenciare nu este ușoară. Tocmai de aceea personalul trebuie protejat si motivat.

 7. Penitenciar

  PENSIE LUNGĂ! și multa sănătateYo.

 8. Vasile

  Domnule președinte la Batalionul Disciplinar Margineni nu sau plătit orele suplimentare cele cu 175% știți ceva dacă si la alte penitenciare să întâmplat acest lucru si când se vor da acești bani vă mulțumesc

 9. Unul căruia ia făcut PROFILUL " NEMULTUMITUL"

  Si la IASI a fost o d nă DIRECTOARE (împuternicită) venită pe filiera DIP- ANP care făcea ” profilul personal” a celor care îndrăzneau să o contrazică.
  Se consulta cu un dir adj care se crede un fel de ” prim ministru” la IAȘI si care dk ” nu se va opri- o să aibă marii probleme.
  Stau si mă gandesc ” oare ei ia făcut cineva PROFILUL.
  Dar nici odată nu e ” prea tarziu” cred ca ei îi va face profilul ” un PROCUROR” de la PARCHETUL IASI- avand în vedere existența unei ” plangerii penale” pt mai multe infractiuni comise.

  • fpss

   Ti-a gresit profilul.Trebuia sa-ti spuna “Certatul cu gramatica”

 10. Yo

  Este adevărat, m-am pensionat cu sentimente amestecate, o infinită SCÂRBĂ față de sistem (în general față de majoritatea conducerii de la centru și din teritoriu, dar și de o parte din colegi, partea care îi curăță de scame pe primii) și o imensă bucurie că robia s-a terminat, chiar dacă am pierdut o treime din pensie prin mârșăviile pesediste!

 11. un om nacajit

  Ar putea sa ne spuna distinsa doamna daca e adevarat zvonul ca daca sesizai ceva la anp erai hartuit de controlul anp-ist,iar din victima deveneai agresor? Dar ca sacalii iti luau toate maruntisurile din dosarul profesional si faceau o legatura de la cauza la efect cum ca nu esti decat un petitionar incurabil si murdar?

  • Suditu Carmen Gabriela

   Distinse anonim, dacă aveți ceva concret de spus, spuneți-o, nu mai umblati cu insinuări. Nu puneți în carca altora nemulțumirile dvs. Este ultima conversație cu dvs. Nu sunteți asumat și cred că așa ați fost mereu. Probleme sunt destule, a venit timpul sa găsim solutii, nu carcoteli pe la spate.

   • un om nacajit

    Dna Suditu
    Va inteleg supararile. Folositi excesiv concepte precum ‘asumare” si “anonim”,ceea ce atrage oarece culpa. Nu iinseamna ca daca va “asumati” ceva veti deveni sacra/pura,poate mai putin incarcata de remuscari. De ce credeti ca dvs nu sunteti o anonima pe scena sistemului?Ati absolvit stiintele juridice,ati facut anchete/cercetari si asa cun spuneti,mai faceati si altfel decat va transmitea constiinta….,deci suportati si critici.Oricum ,sunteti prima si singura persoana anp-ista care a vorbit ceva despre lucrurile murdare ale “sistemului”

 12. un om nacajit

  Asta e tot ce stie doamna despre pacatele unora? Asteptam o carte a domniei sale,ceva in genul lui GF psihologul.Asa….. cam ce stie din locurile pe care le-a controlat.Sigur,relatarea imbina momentele dramatice cu cele comice( de ex aia cu diploma de 25 ani de activitate…data cu cateva luni inainte…)) ,de unde ideea ca viata la anp este o tragicomedie…Cum o fi in Provence,adica in provincie…!??

  • Daniel

   Doamna Suditu, v-a scăpat pe mulți de reclamațiile deținuților, inclusiv ANP-ul. Indiferent cine ce ar zice, ați fost o profesionistă și cine a avut de a face cu dvs. știe asta. Nu ați ”lovit” niciodată în colegi, chiar dacă în munca de zi cu zi pe secții se mai greșește. Toată aprecierea și respectul Doamnă!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén