fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Evadarea care pune in discutie siguranta sistemului penitenciar

Evadarea care pune in discutie siguranta sistemului penitenciar

Evadarea care pune in discutie siguranta sistemului penitenciar

Evadarea recenta de la Penitenciarul Jilava ridica ceva semne de intrebare legate de calitatea sistemelor de siguranta din sistemul penitenciar, dar si de incercarea ANP de a ascunde initial circumstantele producerii incidentului.

Presa ne spune c-ar fi aflat, pe surse, motivele evadarii care-a dat ceva batai de cap ANP si care pune serioase semne de intrebare referitoare la sistemele de siguranta din cunoscutul Penitenciar Jilava. Nici nu era greu. Evident ca motivele sunt unele tampite si care desi explica nu justifica gestul mai ales din prisma consecintelor legale.

Pe scurt, pretextul prezentat de detinut, si nu-i musai sa fie de crezut, este o asa-zisa datorie imensa in tigari si consecintele neplatii acesteia, ceea ce, daca ar fi adevarat, n-ar fi deloc o noutate mai ales ca, in astfel de cazuri, daca cel in cauza informeaza primeste protectie in limitele permise de lege si conditiile din sistemul penitenciar.

Sunt insa cateva intrebari pe care le ridica acest incident, si la care ANP ar trebui sa raspunda. Nu pentru ca intreaba FSANP si pentru ca asta intereseaza membrii de sindicat, ci pentru ca au o responsabilitate fata de comunitate si fata de romanul platitor de impozite nu doar fata de cel care-i imputerniceste in serie.

De ce n-au fost anuntate autoritatile partenere imediat dupa evadarea detinutului? 6 ore conteaza iar ANP a decis sa tina ascuns incidentul in speranta ca-l recupereaza pe detinut din acel depozit de fier vechi in care incercase sa se ascunda si ca, in buna traditie gunoiului de sub pres, totul poate fi ascuns.

Este adevarat ca detinutul cu pricina a informat ca e amenintat in camera pentru neplata datoriei? Daca, da, care sefulica imputernicit desigur nu si-a facut treaba? E important. Pentru aceste motive detinutul putea sa atace escorta, si cine stie unde se ajungea.

Sigur, lista ar putea continua, dar s-ar putea sa avem de-a face cu o alta situatie in care indolenta unor sefuleti de prin penitenciare ne pune pe toti in pericol. Si, asta e de stiut. Sigur, evadatul, o sa plateasca pentru prostie. Important e sa intelegem ce e de intele din asta si sa avem grija ca pe viitor sa nu se mai intample.

2 Comments

  1. Miracolul de la Bălcesti

    Regimurile in care sunt clasificati deținuții se dovedesc a fi un fâs ca sa nu zic o mare băsină. Inca odată se dovedește că deținuții sint imprevizibili si rațiunile dupa care in multe situatii agentii merg fără a fi înarmați la spitalele din rețeaua MS nu sunt deloc justificate . De a lungul timpului am asistat la evadări care mai de care atipice mai ales in randul deținuților care mai aveau foarte puțin pina la terminarea pedepselor . Oricum deținutul de la Jilava a ales cea mai grea metodă de evadare si i-a si reusit iar de aici se impun o mulțime de semne de intrebare .

  2. Livius

    Pey la Jilava sunt numai imputerniciti care umbla dupa plocoane pe la VIPuri, si despre punctele de lucru la exterior se stie ca sunt vulnerabile, insa sunt convenabile pentru multe interese. Lumea se bazeaza ca nu are ce sa se intample grav, in afara ca mai fura unul cate ceva mic sau strica ceva sau se baga in seama cu lumea sau o evadare penibila pana dupa colt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén