fsanp.ro

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

ANP, FSANP, penitenciar, Sindicat

Raportul CPT despre penitenciare: constatari nedocumentate, recomandari slab argumentate

Raportul CPT despre penitenciare: constatari nedocumentate, recomandari slab argumentate

Raportul CPT despre penitenciare: constatari nedocumentate, recomandari slab argumentate

CPT publica raportul despre penitenciare si aresturi. Aceleasi pacate: aceleasi teme prafuite, constatari nedocumentate, recomandari slab argumentate, stereotipuri si prejudecati. Altfel, toata simpatia si intelegrea pentru bunele intentii.

Raportul CPT despre penitenciare – teme cunoscute, solutii nepotrivite

Consiliul Europei – Comitetul pentru Prevenirea Torturii a publicat recent raportul cuprinzand concluziile evaluarii aresturilor preventive si a sistemului penitenciar. Pentru cei inteteresati, AICI documentul complet in engleza si AICI un sumar executiv in romana. Abordarea, cea cunoscuta: relatari doar din perspectiva reclamatiilor detinutilor, fixul cu grupele de interventie si posibilele ingerinte ale directorilor in activitatea de la medical.

Raport CPT 2018 - complet eng

Raport CPT 2018 – complet eng

Vestea buna e ca “Majoritatea persoanelor intalnite de catre delegatia CPT au afirmat ca au fost tratate corect de personalul sistemului penitenciar. ” Vestea rea e ca “totusi, s-a primit un mare numar de acuzatii de rele tratamente fizice asupra detinutilor de catre personalul inchisorii, in special de catre membrii fortelor speciale de interventie (asa numitii „mascati”), in penitenciarele din Aiud, Gherla, Iasi si Galati.” Intr-un fel e bine ca precizeaza ca-s doar acuzatii, dar afirmatia produce daune.

Protectia personalului din penitenciare nu e luata in calcul nici macar de ANP

La nivel mai general, raportul subliniaza necesitatea ca personalul penitenciarelor sa raspunda pentru indeplinirea sarcinilor ce ii revin, inclusiv pastrarea integritatii fizice si mintale a detinutilor. Ceea ce e si normal dealtfel si ceea ce se intampla cu toate dificultatile cauzate de lipsa de resurse si de infrastructura improprie. Altfel CPT ne informeza ca apa e uda si roata e rotunda apreciind ca personalul trebuie sa fie pregatit si sa nu fie tolerat abuzul verbal impotriva clientilor nostri, neprecizand daca se si intampla sau, doar asa, vor sa se asigure.

CPT pune de mult sub semnul intrebarii ratiunea de a fi si modul de operare al fortelor speciale de interventie din penitenciare, care actioneaza in acele institutii ce gazduiesc detinuti carora li se aplica regimul de maxima siguranta. Traind desigur intr-o alta lume decat cea in care personalul penitenciarelor este agresat si nefiind asta preocuparea lor, insista intr-o prostie pe care ANP incearca firav s-o combata, dar care blocheaza aplicarea unor masuri de siguranta si interventie care sa protejeze angajatii de agresiuni asa cum cere FSANP, e drept doar un sindicat, de ceva timp.

Agresiunile din penitenciare raman la un nivel ingrijorator

Altfel, raman o problema episoadele de violenta intre detinuti, in special cele in legatura cu tineri detinuti adulti, care au fost sever maltratati si abuzati sexual de alti detinuti in celulele lor, si ca in toate penitenciarele conditiile materiale sunt in general precare (ex. pereti scorojiti, igrasie, acces insuficient la lumina naturala si ventilatie inadecvata; anexele sanitare aveau adesea mucegai pe tavan si pereti, tevi ruginite si instalatii defecte). 

In toate penitenciarele vizitate, delegatia CPT a observat ca s-au facut eforturi sa se extinda gama de activitati oferite detinutilor dar precizeaza ca detinutii din penitenciarele vizitate primeau portii mici si inadecvate de hrana; absenta fructelor si legumelor era frapanta si ca observatiile din cursul vizitei din 2018 au aratat ca serviciile medicale din inchisorile vizitate nu erau satisfacatoare in cele mai multe cazuri. Poate intelege si Toader ca pentru a imbunatati ceva e nevoie de resurse si de politici corecte nu doar de favoruri pentru detinuti.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor este o organizatie non-profit finantata din cotizatii si donatii, si depinde de tine pentru a putea apara si promova drepturile si interesele profesionale ale angajatilor din penitenciare. Alege sa sustii un sindicalism activ si independent!

Doneaza online prin PayPal

Doneaza prin Transfer Bancar

Cont lei | UniCredit Bank RO92BACX0000000956980000

Comments are Closed

Theme by Anders Norén