ANP: recuperarea orelor suplimentare fără a vulnerabiliza penitenciarele
Urmare a semnalelor primite din penitenciare, ANP reacționează și amintește directorilor de penitenciare că recuperarea orelor suplimentare trebuie să se facă fără a periclita siguranța penitenciarelor.
ANP cere stoparea practicilor care vulnerabilizează siguranța misiunilor încredinţate
Astfel, ANP transmite că sistemul pentenciar s-a confruntat în ultima perioadă cu pierderi de personal prin pensionare ca urmare a vehiculării posibilității modificării legislației specifice. La data de 04.02.2020 a fost publicată in Monitorul Oficial al Românie, Ordonanţa de Urgenţă nr 8/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, fapt pentru care Administrația Naţională a Penitenciarelor a demarat procedurile premergătoare incadrării posturilor vacante din mai multe sectoare de activitate.
În adresă ANP mai precizează că depune eforturi constante pe linia investițiilor, care vizează inzestrarea unităților penitenciare și dotarea personalului cu miloace specifice pentru eliminarea situațiilor de risc, și cere conducerilor unităților din subordine să depună eforturi suplimentare pe linia utilizării resurselor și respectării atribuțiilor ce țin de resortul acestora, astfel incât efortul conjugat să satisfacă scopul principal al executarii pedepselor privative de libertate.
Evident că în prealabil amintește că în contextul restricțiilor bugetare prevăzute de art 35 din Ordonanța de Urgență nr. 114/2018 din 28 decembrie 2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, acestora le revine obligația de a monitoriza planificarea în serviciu.
Important este că precizează și faptul că, art. 23 și art 24 din OMJ 4800 din 27.11.2018 pentru aprobarea Regulamentului prind siguranța locurilor de deținere, prevăd în sarcina şefilor de servicii sau ofițerilor desemnaţi faptul că le revine obligația asigurării îndeplinirii corespunzătoare a misiunilor operative și identificarea soluțiilor de planificare judicioasă şi echilibrată a personalului din subordine fără a vulnerabiliza siguranța misiunilor încredinţate.
Planificare în serviciu conform legilor și regulamentelor în vigoare
În concluzie vin și măsurile dispuse, în vederea menținerii unui grad corespunzător al siguranței locului de deținere și a misiunilor desfăşurate, directorii de penitenciare vor avea în vedere:
1. Planificarea judicioasă a personalului avut la dispoziție ținând cont de prevederile Regulamentului privind siguranța locurilor de deținere din subordinea Administrației Naţonale a Penitenciarelor precum și a Acordului colectiv privind raporturile de serviciu la nivelul grupului de unități;
2. Monitorizarea misiunilor de escortare a deţinuţilor la instanțele de judecată. Pentru eficientizarea prezentărilor, avându-se în vedere planurile de cooperare, încheiate intre unităţile penitenciare, pentru realizarea în comun a misiunilor;
3. Demararea demersurilor de achiziţie şi instalare a unor sisteme tehnice de supraveghere si alarmare care să ajute la supravegherea locului de deținere, cu accent pe direcțiile şi locurile vulnerabile,
4. Eliminarea discrepanțelor intre numărul orelor suplimentare acumulate de către membrii personalului din aceeaşi categorie.
Pentru prevenirea posibilelor incidente vă rugăm ca începând cu data prezentei să monitorizați modul de respectare a prevederilor legale, a atribuţiilor și obligaţiilor stabilite prin planurile de pază și a modului de realizare a planificării în serviciu.
În context
https://www.fsanp.com//2020/01/23/document-anp-intructiuni-pentru-salarizarea-personalului-din-penitenciare-in-2020/
https://www.fsanp.com//2019/06/01/orele-suplimentare-efectuate-de-catre-personalul-din-penitenciare-in-dezbatere-publica/
https://www.fsanp.com//2019/09/24/angajatorii-amendati-pentru-fiecare-angajat-pentru-care-incalca-legea-in-ceea-ce-priveste-orele-suplimentare/
Daaaa, punem câinii în posturile de paza ca și asa avem mulți maidanezi rai pe strada, și dam recuperări. În porți libera trecere ca în Schengen, iar pe secții tot libera circulație. Dimineața deschide ușile SS și le închide seara ST ul. Eu zic sa facem ca în Mexic, păzim decât perimetrul iar în interior, care pe care, legea junglei între hoți. Lăsând gluma la o parte, pe directori ii interesează orele suplimentare ce întra în plata, ca de, nu dau ei bine la ANP. Sa mai iasă și din birouri afara, căci la pensie știu sa vina și sa se mogeasca
sa i dea la tura 6 luni ca poată ieși cu o pensie mai mare, dar 25 de ani și au băut cafeaua la 8 ore iar când ceri un om ca ai o internare nu vor sa vina.
ADEVĂRAT.
Adevărat… asta cu 6 luni la tură e un furt!
Buna ziua.domnule Dumitrașcu daca nu am făcut analizele medicala anuale anul trecut pot fi trecut la dispoziție?
Nu pentru acest motiv.
Dle Presedinte,ce a spus ministrul Predoiu la intalnire? Din adresa asta buclucasa,anp-ul nu se dezminte….Adica ,sa recuperezi ore suplimentare,fara a vulnerabiliza siguranta, de orice fel, e un nonsens!Poporul asta are o vorba= sa faci din c—t bici si sa mai si pocneasca.Eu inteleg ca s-a reinventat oficial iobagia. Cel putin ,la plutoanele operative nu este personal decat pentru doua saptamani de serviciu.Ca sa termini luna,acesti bravi sclavi,ar trebui sa vina continuu la munca,fara a beneficia de concedii de odihna si ture libere. Bine, dar pana cand? Pana se vor termina cei 3% si dupa aia lucram pe datorie…. adica pe speranta de doi lei,daca n=o fi coronavirus.In rest, cu statistica stam bine si prin ea,statistica manipulatoare,putem spune ca 1+1= 3 sau mai mult,depinde cat vrea sa auda fiecare si ca este personal suficient,pana la noile angajari Basca, va fi personal excedentar!Daca nici asa nu reusim nimic,marim volumul de sarcini,par exemplu,un gardian la 2 sectii!De-ale lu’ Birlic!Sa ne fie bine tot anu’!Ca acum!
Domnule Președinte de ce nu se lasă orele la plată în contextul procentului de 3%.Avem concedii restanță, zile de concediu suplimentar pierdute și se merge pe recuperarea orelor.
Regula e ca se plateste ce nu se poate recupera. Sigur, ideal ar fi ca sa intre la plata cat mai mult, dar sunt foarte multe unitati mari care risca sa depaseasca acel 3% si totalul se face pe sistem.
Am înțeles.
In 99% din cazuri se vulnerabilizeaza siguranța deținerii pentru recuperarea orelor . La Craiova Agentii stau in post 12 ore fără rezerva . Ați spus la un moment ca Rezolvați aceasta problema, domnule Dumitrascu !
Am spus ca o sa le cer celor in drept s-o rezolve, si asta am si facut. Pentru acest motiv apare in adresa ANP atentionarea referitoare la faptul ca recuperarea orelor suplimenare sa nu vulnerabilizeze siguranta detinerii.
Ma tin, deci, de cuvant. Nu pot lua insa decizii si dispune in locul celor platiti s-o faca. Si nici nu-i pot contrazice pe colegii care spun ca prefera sa lucreze fara rezerve dar sa-si ia mai multe din recuperari, desi asta ne poate costa.
Trăim vremuri grele dragi colegi
Am ajuns să fim tratați ca niște țărani șerbi legați de glie. Nu se mai respectă nici o lege, totul este arbitrar, unii comandanți se comportă ca niște vătafi pe moșie iar cei din subordine și mă refer aici în mod special la șefii de tură nici nu crăgnesc. Se dau forțat neprogramări în serviciu în contextul în care nu se mai aprobă concedii legale de odihnă iar restanțele de zile de concediu depășesc numai pe anul 2019 25-30de zile asta ca să nu mai amintesc de acele ore suplimentare care nu au fost plătite……Și sindicatele totuși ce fac împotriva acestor abuzuri flagrante ?…..mă întreb așa retoric