Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) salută decizia ministrului justiției, domnul Radu Marinescu, de a înlocui conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), în fruntea căreia s-a aflat până de curând chestorul de poliție penitenciară Dan Halchin, un personaj profund contestat, acuzat de corupție, abuzuri și risipirea fondurilor publice.
Noul director general al ANP este comisarul șef de poliție penitenciară Geo Bogdan Burcu, fost director al Penitenciarului Rahova, numit într-un context instituțional tensionat, marcat de ani de disfuncționalități, lipsă de transparență și decizii manageriale haotice și abuzive. Numirea survine în urma unei acțiuni ferme din partea Ministerului Justiției, care, ca reacție la numeroasele sesizări formulate de organizații sindicale și de polițiști de penitenciare din toate palierele ierarhice, a dispus trimiterea Corpului de control în cadrul ANP.
Timp de peste două luni și jumătate, echipa de inspectori a documentat o serie alarmantă de nereguli și posibile fapte de natură penală, produse în poliția penitenciară, inclusiv campanii electorale în penitenciare pentru candidatul Călin Georgescu. Controlul a scos în evidență manipularea cifrelor privind capacitățile de cazare, mutări ilegale de deținuți, inaugurarea unor spații de cazare neautorizate, fără avize de funcționare (inclusiv avize PSI), și relocarea deținuților în condiții care au pus în pericol viața acestora și siguranța polițiștilor de penitenciare. Ulterior, o parte dintre aceste spații au fost evacuate ca urmare a intervenției Ministerului Justiției (ex. Penitenciarul Târgșor).
FSANP consideră că această schimbare de leadership este un semnal clar că epoca simulării reformei și a deciziilor unidirecționale, cu circuit închis s-a încheiat. Federația solicită ministrului justiției și noului director general al ANP să schimbe așa-zișii „șefi de vitrină”, care evită orice decizie autonomă de frică să nu greșească și care pasează întreaga responsabilitate către subalterni. Salutăm curajul ministrului Radu Marinescu de a declara război corupției, abuzurilor, incompetenței manageriale și îi solicităm să mențină direcția de reformă și reconstrucție a sistemului penitenciar ajuns la limita deprofesionalizării.
Noua echipă de conducere a ANP trebuie să maximizeze funcția socială a penitenciarelor, să transparentizeze actul managerial, să eficientizeze cheltuirea fondurilor publice și, nu în ultimul rând, să debirocratizeze un sistem sufocat de hârtii și de decizii „din pix”. Fără măsuri concrete de reabilitare și reintegrare a deținuților, România riscă să devină un „stat penitenciar”, unde se pompează sute de milioane de euro în construirea de noi pușcării, fără o viziune pe termen lung. „Vrem școli și spitale, nu pușcării!”
FSANP apreciază faptul că, sub conducerea ministrului Radu Marinescu, Ministerul Justiției (MJ) a dat dovadă de transparență, fermitate și deschidere la dialog, atitudine pe care ne-o dorim păstrată inclusiv după formarea noului guvern. Având în vedere declarațiile președintelui ales, Nicușor Dan, cu privire la consolidarea instituțiilor statului, Federația își exprimă disponibilitatea de a contribui activ la acest efort de reformă reală și sustenabilă a uneia dintre cele mai importante instituții de forță ale statului: polița penitenciară.
Un articol demn si onorabil care merita aprecieri masive. O realitate in care sistemul penitenciar a fost sufocat ani de zile fara ca cineva sa reuseasca sa-l aduca pe linia de plutire. Si asta nu pentru ca nu s-a gasit nimeni sa faca asta, ci pentru dictatura pe care a transmis-o Dan Halchin in unitatii. Din pacate reforma in aparatul central nu s-a realizat 100%, întru-cat cel care a contribuit la dezastrul sistemului inca se afla DGA. Contributia domniei sale se ramarca prin numiri ale unor Directori prin unitatii mai mult prin sustineri sindicaliste decat profesionale. Nu este un pacat sa sustii pe cineva, inclusiv prin prizma sindicatului, insa uitati-va si la calitatea omului dpdv profesional inainte sa-l promovati. Concluzia finala este ca sistemul probabil tot intr-o roata v-a functiona daca nu vor fi schimbari si in teritoriu. Obedientii trebuie sa-si vada de treaba lor şi sa fie înlaturati, iar la cârma penitenciarelor sa fie numiti oameni competenti, care dezvolta principii bine stabilite bazate pe comunicare si respect unitar, nu doar preferențial. Probabil o intreagă armată de polițişti de penitenciare, din intreaga tara, asteapta cu sufletul la gura decizii concrete care sa le apere demitatea si sa nu mai fie bataia de joc a sistemului sufocat de birocratie inutila care provoaca disfunctionalitati grave.
Aceiași Mărie cu altă pălărie, nu ne încântă că a plecat DH, nici nu ne ajută, tot aceiași DGA și șefi sunt. Tot aceiași ofițerași fără experiență lucrează acolo.
Birocrația ne omoară în continuare, deținuții tot mai proști și agresivi, ordine noi peste ordine noi,starea administrativ gospodărească a unităților lasă de dorit din lipsa finanțărilor, dar măcar conducerea e noua. Pentru mine sună a “business as usual”.
Cred că vorbesc în numele tuturor celor care lucrează în unități, nu ne interesează cine conduce ANP atâta timp cât știe meserie și lucrează cu noi și pentru noi și eventual mai relaxează birocrația.
În teritoriu au fost numiți oameni pe criterii politice sau pile. Cum poți să împuternicești un sef serviciu în funcția de director când în aceiași unitate se aflau directori adjuncți titulari pe funcțiile deținute ( Gaesti, Craiova, Mioveni ) . În plus, s-a demostrat în ultimii ani ca aceste numiri pe criterii politice și intervenții ca au fost dezastruoase pentru sistem. Halchin a distrus cariera multor oameni cu experiență vastă în sistem pentru a face loc pilosilor habarnisti .
Tovarase, la Satu Mare avem director functie de executie, despre ce vorbim? Ca sa intelegi cat de jos a decazut sistemul penitenciar.
Problema e ca si-a numit Gorghiu pilele si degeaba avem ministru nou ca nu repara mizeriile celei dinainte.
Bună ziua. Faza cu debirocratizarea am mai auzit-o. Din păcate a crescut în ultimii ani. Raportări pentru raportări zilnice, săptămânale, lunare, anuale. Situații fără număr. Cereri zilnice și lunare: pentru chirie, transport, recuperare ore libere (parcă se lucra la o aplicație la ANP…), decontare rețete, cereri de venit, pentru zile concediu medical, etc. Se printează și se înregistrează toate mail-urile indiferent că sunt circulare lunare specifice unei direcții, etc. Totul trebuie acoperit cu hârtii. Transmiteți aceste lucruri mai departe, mai sunt și altele, dar trebuie REDUSĂ BIROCRAȚIA!
Peștele de la cap se impute,dar se curata de la coada.Asa spune o vorba veche. Este adevărat că avem nevoie de reforme, atât la nivel de anp cât și la nivel de unități subordonate.
Fără a părea misogin, ce ne facem că s-au umplut unitățile de gospodine, gospodărite, bucătărese etc care nu fac mai nimic? Nu vor să lucreze cu hotul că e periculos, așteaptă prima sesiune de schimbare din funcție,poate poate i se fac celor din conducere mila sa le dea ok , să prindă un birou cald. Nu fac mai nimic,pentru că nu au cunoștințe,dar își cunosc foarteeee bine drepturile.
Cu cine sa pui unitățile la punct când cpt și alții bat la poarta? Cu cine sa faci reforma în unități?
Isi cunosc mai bine drepturile decat iti cunosti tu obligatiile.Nu mai aveti sclavi sa va faca altii treaba asa cum v-ati obisnuit de atatia ani si asta va roade.
Corupția a luat multe forme în sistemul penitenciar. A venit momentul sa se stopeze furturile din fondurile publice.