Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Bogdan Burcu a căsătorit DIP-ul cu ZOOM-ul și, din împerecherea lor, s-a născut copilul ”TELECONTROL”. În acest cuplu va interveni și DPCT, pe post de amant care se vrea a se uni cu DIP. Nu este o glumă, este începutul noii reforme a penibilului ANP, care atinge noi culmi. Ofițerul Alexandru Stamate ”este în control pe ZOOM” în Penitenciarul Bistrița. Momentan, DIP-ul se transformă în DCZ – Direcția de Control pe Zoom. Până la infidelitatea cu DPCT, când, în urma amorului, va rezulta un SIPA nou-nouț… Cică nu sunt bani pentru a verifica neregulile din sistem. Dar ANP are 15.000 de lei pentru a plăti grătarele cu miros de reformă de la Rodbav pentru „unii dintre cei mai experimentați directori” – cum a afirmat directorul general pe pagina sa de Facebook. Așa moare integritatea Poliției Penitenciare, în râsetele în hohote ale mafiei din unitățile penitenciare. Ne adresăm ministrului justiției, Radu Marinescu, cu un apel clar: interveniți în această mascaradă numită reorganizare și puneți frână ideilor ”de buzunar” care vor distruge controlul intern și îl dau pe mâna impostorilor care jubilează că nimeni nu le mai bate la ușă!
Când „controlul” devine Zoom și grătarul devine politică de sistem
În timp ce Direcția Inspecție Penitenciară (DIP) este împinsă în ridicol, transformată într-un soi de „echipă de control online”, care se uită la probleme pe Zoom când prind semnal, directorul general al ANP, Bogdan Burcu, își scoate anturajul („unii dintre cei mai experimentați directori”) la un grătar de cinci zile într-un centru din sistem, Rodbav. Nu-i glumă. E realitate. Iar costul? În jur de 15.000 lei – diurne, șoferi, combustibil, uzură auto, cazare și distracție. Nu știm dacă-i mult sau puțin, dar știm că pe noi ne roagă toți să fim „solidari”, să acceptăm un buget de austeritate, tăieri și privațiuni. Solidaritate selectivă: pentru unii Zoom, pentru alții mici și povești la Rodbav, în miros de grătare și alcool.
Grup de lucru? Nu, grup de distracție.
Cei 13 membri ai așa-zisului grup de lucru (inclusiv 5 din București) au mai degrabă rolul de ambianță și aprobare mimată, decât de analiză reală a situației din penitenciare. Experiența ne spune că, cei care îndrăznesc să gândească altfel decât directorul general, sunt marginalizați. De aia sistemul are nevoie de YESMENI. Reforma nu se naște din ”analiză de buzunar” sau din ideile nocive furate de la unii pensionari ai sistemului penitenciar, ci din analize de impact bine gândite cu specialiști. O altă ipoteză gândită sau împrumutată de directorul general ar fi un SIPA nou-nouț cu rolul de a elimina, șantaja: judecători, procurori, jurnaliști, politicieni și polițiști. SIPA = DPCT + DIP (proiectul care ar deveni un instrument de presiune al ANP, chiar și pentru Ministerul Justiției, unde se vor decide cariere, pensionări forțate și ”cazuri închise pe prietenie”, atât pentru angajații din poliția penitenciară, cât și pentru angajații din minister. De ce ar scăpa de ”spionaj” chiar ministrul și secretarii de stat sau consilierii? Ei nu au secrete? Asta se dorește, reinventarea SIPA?
TELECONTROL, TELEPATIE și alte inovații lingvistice
Așa-zisa reformă a reușit totuși ceva: a revoluționat limba română. În loc de „control tematic”, avem acum „TELECONTROL” – un concept demn de Dicționarul Reformei Halucinante din ANP. Și dacă tot suntem în sfera SF, propunem să mergem până la capăt: să trecem la „TELEPATIE INSTITUȚIONALĂ”, în care inspectorii de control identifică deficiențele fără să mai plece din birou, doar prin voința minții. Și-atunci ne întrebăm: dacă tot s-au inventat telecontroalele, de ce nu au făcut și grupul de lucru pe Zoom? Măcar se mai economisea o diurnă, un plin de carburant, o cazare, o porție de ceafă. De ce a fost ales Rodbav?
Ce rămâne după glume: un sistem vulnerabil și abandonat
În toată această bășcălie, se pierde exact ce contează: controlul real, pe teren. Ofițerii serioși sunt transformați în spectatori, nu mai simt pulsul unităților, nu mai văd neregulile, nu mai pot percepe abuzurile. Totul se filtrează prin lentila distorsionată a ZOOM-ului. Nu e doar o glumă amară, e pericolul real: abuzurile se ascund mai ușor, șefii slabi scapă fără consecințe, iar unitățile se transformă în feude personale, mai ales în contextul în care Bodgan Burcu vrea să creeze noua specie de șef: ”baronul local de pușcărie” – o nouă formă a birocratizării. Se creează un nou șef între unii directori de penitenciare de rang inferior și directorul general. De ce? Pentru că trebuie să existe mape pline de AVIZE.
Concluzie: Grătarul trece, dar mizeria din penitenciare rămâne
În loc de control real și reformă responsabilă, avem fum, carne de mici arsă și vorbe multe, idei multe, însă unele… ANP nu are nevoie de invenții lingvistice, ci de responsabilitate, de maturitate, de analize reale de la firul ierbii, de impact, nu de reforme de grătar, la Rodbav. Iar până când sistemul va fi tratat cu seriozitate, TELECONTROLUL rămâne doar o glumă proastă pe banii noștri. În aceste coordonate, FSANP nu va putea fi un partener real al ANP, deoarece ANP tinde să nu mai fie o instituție serioasă.
Păi reforma se face cu 13 oameni pentru un întreg sistem național sistem cu funcții , cu, compartimente , cu direcții , cu acte normative multe și foarte multe … cu și cu …. ?! Unde sunt sindicatele între cei 13, să fie obiectivitate și transparență totală încă de la discuții cu bătaie spre luarea unor decizii … Unde mai punem ca aflăm din articolul de mai sus ca de fapt gratarelul e puterea schimbării și reformei … așa vin ideile …
De la aflarea acestei vești de “REFORMA” mai toată lumea este agitată.
Păi, ce nevoie mai au de sindicate? Ne vor pune în fața faptului împlinit și gata. Într-adevăr, majoritatea oamenilor (cu excepția celor care îl laudă pe Facebook pe DG) sunt demotivați, agitați, în așteptarea deciziei finale cu privire la “minunata” reorganizare. Și pe bună dreptate! S-au lansat niște scenarii, apoi ne-au lăsat așa, de ne-am îmbolnăvit cu toții de “scenarită cronică”. A mai ieșit și Barna cu ideile lui, de ne-a dat cu totul peste cap… Sper ca zilele astea să aflăm cam ce se conturează după “efortul intens de 14 ore pe zi” depus de grupul de lucru și “specialiștii” cooptați/ consultați, măcar să ne facem o idee cine va rămâne și cine va pleca din sistem în perioada imediat următoare.
SNPP este la Rodbav. Doar FSANP nu are niciun reprezentant ;). De fapt, la cat a laudat-o Dorobantu pe Teoroaca, tind sa cred ca ea reprezinta si FSANP. :)))
Legislatia privind controlul este una clara si stricta. Orice forma de control neprocedurata / nereglementata se poate contesta usor in cadrul unei instante.. si de acolo iar cheltuieli de judecata si veșnicile povesti cu cine se face vinovat, etc etc
La noi e si mai simplu. . . .NU EXISTA CONTROL. Sper sa ajungeti in subordinea doamnei de la DPCT. POATE EA REUSESTE SA VA PUNA SA FACETI CEVA..
Păi, ok,hai să facem control cu zoom si camera instalata pe secție!Facem economie,reducem personal,totul pare în regulă. Dar ce ne facem ?,că nu sunt instalate camere în comandamente,în birourile înțesate, la locurile de fumat si foisoarele de cafea!Monitorizam doar paza?Doar asta înseamnă sistemul penitenciar?Asta e tot ce poate ANP ul?ii pandim numai pe prosti,pe cei care deja duc greul!
Unde e reforma?
Ce se schimbă?
Nimic!
Scoateți domne’ toate neregulile la lumină, ca altfel ăștia care ne reorganizează rămân in continuare cu privilegiile nesimțite, se cunosc foarte bine la împărăție; și noi cu salariile tăiate. Așa pentru a mai desumfla profesionalismul “experimentatilor” care s-au umplut dintr-o dată de atâta integritate, moralitate, corectitudine, eficiență. Au aterizat ieri în sistemul penitenciar direct la Rodbav? Să vedeți acum polițe plătite 🙂
Domnule președinte nu se stie nimic de marea organizarea de la Rodbav? Ce desființează si ce nu?
Stați cuminți, că tipul ăsta de reformă este întâlnit constant și în unitățile din țară. Spre exemplu într-un penitenciar oarecare din nordul țării o anume angajată, o doamnă cu un parcurs profesional cel puțin dubios a ajuns să fie împuternicită să lucreze imediat sub unul dintre foștii săi propulsori. Și ca să păstreze tradițiile locale iubitul dumneaei este proaspăt încadrat la aceeași unitate… Cum altfel??? Din sursă externă.
Când aflăm și noi domnule Dorobanțu, ceva proaspăt scos din cuptorul minților de la Rodbav ?
Rămâne secret ce s-a discutat acolo? Sau au de gând să spună și iobagilor ?
În tot haosul acesta, creat intenționat de Anp, mi-am dat seama ca am pierdut ceva important din vedere cu toții ! Poate aflați dvs ?
Cine i-a cerut lui Geo să facă reforma asta ? Ca nu a cerut nimeni nimic , nici MJ, nici Marinescu, și șefii lui de PSD ! De unde a scos el ideea asta și ne-a prezentat-o ca ceva obligatoriu ? Eu cred ca într-un moment nebun de inteligență, șeful cel mare, i-a dat mesaj lu nea Marinescu și i-a spus ca i-a venit lui o idee (doar, doar l-o mai ține ăla bătrân împuternicit ), eu așa cred ca ne-am ales cu mizeria asta
Stimate Domnule Dorobanțu,
Subsemnatul Milos Marcel, vă adresez această scrisoare în speranța unui sprijin real și urgent din partea dumneavoastră și a sindicatului în fața unei situații absurde și profund nedrepte, cu implicații grave asupra vieții și demnității noastre profesionale.
În prezent, mă aflu în proces cu Casa de Pensii Sectorială a MAI, în cadrul unui dosar aflat pe rolul Tribunalului Arad, prin care se solicită:
Anularea dreptului meu la pensie militară de stat, pe care o primesc de peste trei ani,
precum și restituirea integrală a sumelor încasate în această perioadă.
Am fost clasat(ă) apt limitat în anul 2022, având o vechime efectivă de 15 ani în sistem, la care am adăugat 5 ani de vechime cumpărată, conform legislației în vigoare.
Problema a apărut ca urmare a unei divergențe între instituții:
Corpul de control a constatat că eroarea aparține Casei de Pensii, care a interpretat greșit prevederile legale și a atașat în mod eronat anii cumpărați la vechimea efectivă în serviciu,în timp ce Casa de Pensii Sectorială a MAI susține că nu există nicio eroare de interpretare și continuă acțiunile legale împotriva noastră.
Această contradicție instituțională ne pune pe noi, cadrele militare pensionate în baza legii, într-o poziție de victime ale unui conflict birocratic, pentru care nu avem nicio vină.
Mai mult, din documentele oficiale reiese că suntem un număr de 757 de persoane aflate în aceeași situație, ceea ce transformă această problemă într-una de interes colectiv, care necesită intervenția directă a sindicatului.
Solicit, pe această cale, implicarea dumneavoastră și a sindicatului în clarificarea acestei situații și apărarea drepturilor noastre legale și câștigate prin muncă cinstită și dedicare profesională.
Vă mulțumesc anticipat pentru sprijinul pe care sper să ni-l acordați.
Îmi cer scuze că am postat aceasta situație aici, dar comentariile la articolul din iunie au fost oprite!