4 puncte în dialogul cu ministrul justiției, Stelian ION
ANP, FSANP, justitie, sindicat

4 puncte în dialogul cu ministrul justiției, Stelian ION

Domnului ministru Stelian ION
Ministerul Justiției

  • În atenția domnului secretar de stat Paul DIMITRIU – președinte al Comisiei mixte de dialog social privind sistemul penitenciar
  • În atenția domnului comisar de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN – director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP)

Stimate domnule Ministru,
Stimate domnule Președinte,
Stimate domnule Director general,

Având în vedere că, în data de 24.06.2021, la ora 09:00, în Sala de Consiliul, et. 1, din Ministerul Justiției, are loc ședința Comisiei mixte de dialog privind sistemul penitenciar, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), vă adresează rugămintea de a introduce pe ordinea de zia ședinței următoarele aspecte:

  1. Evaluarea stadiului implementării problemelor discutate în ședința anterioară. Solicităm ca în cadrul fiecărei ședințe a comisiei mixte de dialog social privind sistemul penitenciar să evaluăm stadiul implementării problemelor discutate în cadrul ședinței anterioare, în vederea identificării unor soluții eficace pentru punerea în aplicare a acestor măsuri, cu termene concrete și personal responsabil.
  2. Înăsprirea sancțiunilor pentru ultraj. Solicităm eliminarea situației discriminatorii a polițiștilor de penitenciare față de angajații celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, fapt ce ar impune modificarea art. 257, alin. (4) din Noul Cod Penal, introducându-se în textul de lege și polițiștii de penitenciare alături de polițiști și jandarmi, astfel încât să descurajeze și să sancționeze faptele de agresiune ale deținuților îndreptate împotriva personalului de penitenciare.
  3. Repartizarea absolvenților. Repartizarea absolvenților de la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” și de la Școala Națională pentru Pregătirea Agenților de Penitenciare (SNPAP Tg. Ocna), precum și de la alte instituții de învățământ care pregătesc angajați pentru sistemul penitenciar să se realizeze cu prioritate unităților cu deficit acut de personal. Solicităm ca, în cadrul ședinței, să se prezinte (în procente) factorilor de decizie din Ministerul Justiției (MJ), dar și organizațiilor sindicale gradul de încadrare cu personal pentru fiecare unitate penitenciară, defalcat pe corpuri profesionale (ofițeri/agenți), în vederea stabilirii unei repartiții judicioase a absolvenților acestor instituții de învățământ.
  4. Grupa de muncă pentru personalul civil. Este necesară eliminarea discriminării privitoare la grupa de muncă pentru personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională și militarii, în raport cu funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, polițiștii și jandarmii, care lucrează în aceleași condiții de muncă. Este nevoie a se constitui, la nivelul Ministerului Apărării Naționale, a unui grup de lucru la nivel interministerial, din care să facă parte și organizațiile sindicale și care să aibă în vedere repararea acestei discriminări.

În speranța menținerii unui dialog social constant, menit să contribuie semnificativ la îmbunătățirea politicii sistemului penitenciar românesc, în cadrul ședinței din data de 24.06.2021, așteptăm opinia insituțională a factorilor de conducere ai Ministerului Justiției (MJ) și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), susținută de termene de implementare a măsurilor luate pentru rezolvarea problemelor recurente și indicarea unor persoane responsabile cu implementarea acestor măsuri în termenele stabilite.

În vederea unei bune colaborări, vă oferim deschiderea noastră spre un dialog constructiv, bazat pe încredere și respect.

Cu deosebita considerație,

Cosmin DOROBANȚU
Președinte
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor

12 thoughts on “4 puncte în dialogul cu ministrul justiției, Stelian ION

  1. Este o practica in unele unitati, dar finut, așa…unul, doi, mai orientati, tolerati de conduceri. Este rusinos pentru ANP, care face tot felul de controale, cere situatii, peste situatii, dar doar pe ultima luna. Ia controlati mai din urma, s-ar putea sa aveti surprize mari. De dispozitii de efectuare a orelor suplimentare s-ar interesat cineva? Oare exista?
    Asa a fost mereu, cativa smecherasi s-au p…t pe ceilalti in sistemul ANP.

  2. Schimbare radicală în legislația românească! Cadrele militare vor primi primă de concediu, conform unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale.
    Militarii vor beneficia de o primă pentru concediul de odihnă egală cu solda de funcţie avută în luna anterioară. De asemenea, cadrele pot beneficia de concediu plătit, de maxim 15 zile, pentru formare profesională. Cadrele militare vor primi în continuare compensaţie lunară pentru chirie de 50% din solda de funcţie. Miniştrii, secretarii de stat, subsecretarii de stat şi asimilaţii acestora, din instituţiile militare, beneficiază de drepturile materiale pentru cadrele militare în activitate, echivalente ofiţerilor cu grade de generali/similar

  3. Este vorba de un nou proiect de lege privind modificarea statutului cadrelor militare. Se află postat de câteva zile pe site-ul MApN in procedura de transparență decizională. Cuprinde extrem de multe elemente de noutate, pe lângă cele prezentate mai sus, respectiv: facilități și drepturi pentru urmașii militarilor decedați ori declarați inapt în timpul serviciului militar (inclusiv accesul fara examen la instituțiile de școlarizare ale MApN ori angajare in cadrul ministerului); acordarea unor indemnizații neimpozabile in plus la pensie pt cei cărora li s-au acordat semnul onorific “In serviciul Patriei”; acordarea unui număr de 10 solde neimpozabile la trecerea în rezervă cu drept de pensie militara pentru cei cu o vechime de minim 30 de ani; etc.,.
    Din păcate, conform limitărilor stabilite în cuprinsul proiectului de act normativ, fpss din ANP nu ar putea beneficia de noile propuneri de modificare a statutului cadrelor militare.
    Dar poate fi o sursă de inspirație și o provocare pentru lansarea unor propuneri de completare/modificare a statutului nostru, similare celor din proiectul statutului cadrelor militare.

  4. Va multumim.frumos pentru implicarea dtra de a obtine niste drepturi pe buna dreptate al personalul civil care lucreză in același conditii si aici nu vb de cei de la birouri, vb de personalul civil infirmiere ,brancardieri care iau contact cu ,,detinutul”!Propunem si vaccinarea de Hepatita B a tuturor daca s-ar putea !Multumim.frumos !!

Comments are closed.

Skip to content