În data de 26 mai 2025, ora 08:30, la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), s-a desfășurat ședința Consiliului de conducere. Ordinea de zi a fost: cazul unui polițist de penitenciar de la Penitenciarul Craiova, care a solicitat schimbarea pe un post de psiholog, deși nu deținea specializarea necesară. Nu s-a aprobat. Direcția Inspecție Penitenciară (DIP) a solicitat declanșarea procedurii de schimbare din funcție a unui post vacant. Directorul general intentionează să își ocupe cele trei funcții de consilieri. Se observă o deschidere reală a conducerii ANP spre transparență și consultare. Rigiditatea ANP a fost înlocuită cu dialog real și încredere în parteneriatul angajator-sindicate.
Alarmă: risc de pierdere a posturilor vacante din cauza recesiunii
FSANP avertizează că, în lipsa unor măsuri rapide, o parte semnificativă din posturile de execuție vacante din ANP riscă să fie pierdute în contextul unei posibile recesiuni și a restricțiilor bugetare. FSANP a solicitat conducerii ANP să urgenteze ocuparea acestor posturi prin transfer, mutare sau schimbare din funcție.
Procesul de selecție de personal criticat. ANP a promis reformare
FSANP a criticat actualul proces de selecție pentru funcțiile de conducere, considerat formal, ineficient și lipsit de implicarea specialiștilor din ANP. În acest sens, FSANP a formulat mai multe propuneri:
- Crearea unui corp profesionalizat de specialiști din ANP care să participe constant în comisiile de concurs;
- Stabilirea unor criterii clare și obiective pentru ocuparea funcțiilor de conducere;
- Reformarea probelor de concurs, cu accent pe testarea candidaților, astfel încât să fie scoși în afara zonei de confort și să le fie evaluate mai mult abilitățile practice, nu doar cunoștințele teoretice;
- Petrecerea mai multor ore a specialiștilor din ANP în teritoriu pentru identificarea polițiștilor de penitenciare cu abilități reale și competențe ridicate, în vederea valorificării acestei resurse.
Profesionalizarea conducerilor penitenciare: manualul directorului și planul de succesiune
Pentru creșterea calității managementului, conducerea ANP a anunțat inițierea unui proiect de dezvoltare a managementului penitenciarelor, prin crearea unui „manual al directorului”, alături de un plan de succesiune pentru funcțiile de conducere. Se dorește o pregătire reală și predictibilă a viitorilor șefi din sistemul penitenciar, sprijinită și prin organizarea de cursuri pentru membrii comisiilor de concurs.
Evenimentul ANP din 29 iunie: coeziune și strategie
Pe data de 29 iunie 2025, ANP va organiza un eveniment cu participarea directorilor generali adjuncți, a directorilor de unități și a ”succesorilor”, a specialiștilor ANP și a sindicatelor, în prezența unor invitați internaționali din SUA. Evenimentul își propune consolidarea echipei ANP și resetarea relațiilor profesionale, într-un climat de colaborare și responsabilitate.
Pașii următori propuși de FSANP pentru conducerea ANP
- Declanșarea procedurilor pentru ocuparea funcțiilor vacante din ANP și unitățile penitenciare prin toate metodele disponibile. Să se aibă în vedere ocuparea funcțiilor cu coeficienți maximi;
- Constituirea unei echipe de specialiști din ANP pentru comisiile de concurs, astfel încât să existe responsabilitate și din partea ANP în organizarea concursurilor și alegerea șefilor din unitățile penitenciare;
- Elaborarea unui set de criterii unitare de selecție pentru funcțiile de conducere;
- Menținerea transparenței și consultării reprezentanților polițiștilor de penitenciare în ceea ce privește politica de personal (Fapt acceptat de conducerea ANP.)
FSANP consideră că implementarea acestor măsuri este esențială pentru un sistem penitenciar modern, transparent și capabil să-și păstreze resursa umană valoroasă într-un context fragil generat de situația socio-economică a României.
Avand in vedere schimbarile la nivel inalt, unde se urmareste profesionalizarea sistemului bugetar, cred ca ar trebui sa avem in vedere si noi acelasi lucru: cu cat suntem mai profesionisti cu atat suntem mai credibili si mai atractivi (pentru cei care vor sa intre in sistem). Sa lasam trecutul in urma si intr-adevar sa punem umar la umar si sa urnim din nou aceasta administratie care este de mult timp impotmolita in noroi. Cat despre identificarea politistilor de penitenciare cu abilitati reale si competente ridicate din penitenciare va spun sigur , si dvs stiti deja, ca sunt numerosi astfel de colegi. Sunt profesionisti din paza, din asistenta sociala, resurse umane, economic care muncesc si-si fac treaba in birourile lor si care nu au curajul sa se implice din cauza unor sefi neasumati si iresponsabili. Daca vor fi treziti acesti colegi si pusi in valoare, realitatea in acest sistem va arata cu totul altfel. Nu vreau sa fiu naiv dar cred si sunt convins ca este momentul de schimbare, in primul rand a mentalitatii cu care venim la serviciu, cu care ne facem treaba, cu care ne privim colegii. Aceasta nu se va intampla peste noapte, dar pornita aceasta “uzina”, incetul cu incetul, pas cu pas, rezultatele vor fi peste masura si intr-un timp rezonabil sa ne recapatam increderea in noi, ca lucratori ai sistemului, si cei din afara sa-si recapete increderea in aceasta institutie ca sa fim ceea ce trebuie sa fim: adevarati PROFESIONISTI.
N-ai să vezi așa ceva, în sistemul penitenciar te face profesionist sau nu modul în care ești agreat său nu de conducere, pe unii îi ridică în slăvi iar pe alții îi denigrează .
Lingăi, putorile și piloșii sunt la putere, sunt precum lipitorile, au acces la împuterniciri sau 50% și la multe alte beneficii .
Propuneți verificarea dosarelor profesionale în vederea identificării profesioniștilor din sistem, e foarte simplu. De obicei propunerile de la nivelul unităților vin dinspre preferatii directorului și nu au tot timpul simțul realității.
Perfect de acord cu ideea colegului de mai sus. Este vacant postul de sef xxx sau director adjunct pe Zzz.
RU sa identifce pe toti care indeplinesc conditiile si sa le dea o nota in care sa scrie daca sunt de acord sau nu. Apoi in CC sa se discute toate variantele. Cu …dosar profesional, experienta, realizari, conduita, etc. iar apoi sa se ia o decizie. Transparent.
Mai aveti putin si cereti ca functiile de top management sa fie ocupate prin vot .