Ce probleme s-au discutat în ședinta dintre ANP și Sindicate, 28.02.2024, ora 10:30
FSANP, penitenciar, sindicat

Ai uitat să fii om, colegule, polițist de penitenciare! În schimb ai devenit ignorant, indolent și dușmănos!

Sindicatul Liber din Penitenciarul Gherla (SLPG) a scris un articol interesant, a făcut o radiografie a poliției penitenciare. Ignoranța polițiștilor de penitenciare a devenit emblematică și rătăcește între indolență și dușmănie, colegii nu se mai sprijină între ei, pentru că “nu scrie în fișa postului”. Ne place sau nu, trebuie să recunoaștem: Pe zi ce trece parcă împrumutăm din ce în ce mai mult comportament de deținut. Polițistul de penitenciare tinde să devină bulevardierul care trece cu rapiditate și cu o totală lipsă de jenă de la lingăism față de superiori, la golănism (jigniri) în fața subalternilor. Profesional, am ales să ne bazăm pe ceea ce credem, nu pe ceea ce știm, pentru că citim și uneori înțelegem doar legea care ne convine. Poliția penitenciară încă are puls. Soluția însănătoșirii sistemului penitenciar: derobarea de orgoliile ieftine și aprecierea competenței și inteligenței emoționale.  

Iată articolul Sindicatul Liber din Penitenciarul Gherla (SLPG)!

“Afirmație: există ceva mai rău decât scenariile de reformare a pensiilor militare, așa cum le-au înaintat cei de la Banca Mondială guvernanților români.  

Sunteți la curent cu cele patru scenarii posibile, nu insist. Aveți aici o descriere.

Totuși, o să argumentez că, la Penitenciarul Gherla, această perspectivă poate fi amplificată chiar de angajați. De unii, să zicem, boieri din diferite compartimente, cărora le lipsește decența de a fi oameni, înainte de a fi angajați.

Dacă la mică distanță, la Penitenciarul Spital Dej, polițiștii de penitenciare se comportă colegial și se sprijină unii pe alții, chiar dacă nici ei nu au aceste ,,atribuțiuni în fișa postului”, la noi a dispărut acest simțământ. Am încetat să mai fim colegi și am uitat că suntem o echipă care poate avea rezultate, doar dacă toți trag în aceeași direcție, dacă suntem uniți și, bineînțeles, competenți. Toți. De la vârf la bază.

La Gherla a devenit obișnuit ca un angajat care urmează să se pensioneze după 25 sau 27 de ani de serviciu să fie tratat fără respect de unitate. Cultura organizațională, dezvoltată de Penitenciarul Gherla azi, generează concluzia că după ce ți-ai sacrificat familia, timpul și energia și ai fost la dispoziția angajatorului, practic tot timpul, la finalul carierei ești tratat ca un nimic. Li s-a întâmplat multora în ultima vreme, indiferent dacă au fost geniali, buni sau mai slabi în activitatea lor. La finalul carierei, Penitenciarul Gherla i-a tratat pe toți la fel și i-a ,,aruncat” în pensie, uitând să adreseze un banal mulțumesc unor angajați care au trecut prin încercări dificile. Vorbim de perioada în care personalul nu beneficia de nimic din ceea ce azi pare firesc. Nici chirie sau plata ratelor la locuință, nici decont de transport, nici vouchere de vacanță, nici decont pentru ochelari, nici deconturi pentru medicamente, nimic. Vorbim de peste 300 de ore lucrate pe lună, fără să fie plătită nicio oră suplimentară, vorbim de condiții de cele mai multe ori mizerabile, de escorte de 12 ore zilnic, 6 zile pe săptămână în cel mai crunt frig sau căldură. Vorbim de era berolinelor, a camioanelor și a mașinilor prin care se vedea asfaltul prin podea, pentru cine a văzut vreodată așa ceva.

Asta se întâmpla acum 25 – 27 de ani. Asta au trăit angajații care azi sunt tratați ca nimicuri. De aceea acel mulțumesc este fundamental nu banal.

Să nu uităm că sindicatele au obținut toate beneficiile care fac încă atractivă această meserie azi. Angajatorul nu a oferit nimic de la sine. El doar s-a conformat și s-a supus presiunii progresului și presiunii noastre.

Dar, să revin la cultura organizațională: ea se referă la gândire, atitudini, convingeri și norme care există într-o organizație. Ce promovează ea în Penitenciarul Gherla? Ce imagine proiectăm noi în societate, de vreme ce comportamentul nostru, unii față de alții, este indiferent, refractar, antagonic chiar? Cum este posibil să nu mai avem în noi urma de umanitate care să ne permită să sprijinim un coleg, care suferă de o boală incurabilă, să ia decizia corectă înainte de pensionare. Dupa 22 de ani în operativ. Sau cum se poate ca, după 27 de ani de serviciu să ceri sfatul unui contabil și să fii apostrofat și umilit pentru că ți-ai permis să îndrăznești! Unde era acel contabil acum 27 de ani, atunci când ușa de acces în Pav. 1 era înghețată și din albastră se transformase în alb, permițând frigului să îți transforme serviciul de noapte într-un coșmar.

Este anormal pentru o instituție publică să derapeze în asemenea măsură, iar noi să ne complacem și s-o ignorăm. Este o deficiență cronică și nu este vorba nicidecum despre fișa postului, ci despre noțiuni elementare de bun simț, asimilate în primii ani ai vieții. Nu încalci fișa postului ajutând un coleg la nevoie. Nici nu vei petrece sute de ore în plus la serviciu ca în perioada pe care am amintit-o, sacrificând câteva minute, ore chiar, pentru a ajuta un coleg în nevoie.

O să pară un clișeu, dar încă o dată semnalăm că întreaga responsabilitate aparține compartimentului managerial, acolo unde liderii nu înțeleg să acționeze, astfel încât, convergența să fie direcția compartimentelor din unitate.

Pentru că ignoranța, indolența, chiar dușmănia de azi nu au ce căuta în unitate și vom continua să refuzăm a le accepta.”

21 thoughts on “Ai uitat să fii om, colegule, polițist de penitenciare! În schimb ai devenit ignorant, indolent și dușmănos!

  1. Trist dar adevărat ceea ce se întâmplă în sistemul penitenciar romanesc,lipsa solidarității și a camaraderiei din ce în ce mai pronunțată în unități. Relațiile intercolegiale sunt la un minim istoric în zilele noastre pentru că nu mai există respect,unii colegi afișează aere de superioritate,sunt plini de sine,chiar dacă au doar câțiva ani vechime ,nu ar deranja prea mult asta dacă ar fi de ajutor dar unii sunt degeaba,indolenți, delasatori ,miserupisti.Nu toți dar cei la care se face referire în articol sunt destui,pretutindeni iar comportamentul lor este la fel nu doar la Gherla.O spun pt că m-am lovit în carieră de astfel de situații iar acum,chiar dacă am plecat la pensie în urmă cu aproximativ 2 ani constat că nu s-a schimbat nimic în bine ba dimpotrivă. Felicitări pentru atitudinea dumneavoastră, dl.presedinte.

  2. Sa veniți va rog la Poarta Alba. Sa vedeți aici răutate GRATUITĂ și ajutor zero.
    Nu ți se Răspunde nici la un banal salut, de ajutor nu mai vorbim.
    Când nu le convine fața ta , te arunca la Valu lui Traian ( da, au fost cazuri în care au fost “ aruncați” colegi, doar pt ca superiorului nu i a plăcut fața sau numele său – si aici ma refer si la Ag si la Ofițeri)
    E JALE ce se intampla in acest penitenciar. Lipsa de respect, răutate, nesimțire, indolenta, bârfa peste limite si omenie si ajutor colegial 0.
    Deținutul primează, iar șefii ar fi in stare sa te scuipe pe tine in cap, de o fata cu ei, doar sa nu fie deranjat Dl deținut.
    De aceea, toți aici se pensionează cât de repede pot, nu mai suporta mediul din prisma colegilor, indiferent de gradul pe care l poarta.

    1. E posibil să aveți dreptate. P. Poarta Albă are o istorie controversata. Numai ca ce nu înțelegeti dvs., este ca sunteți oameni din aceeași zonă și dvs. formeati colectivul din PPA. Și dacă dvs sunteti rai unii cu alții, nu o sa vă vindece nimeni dinafara!

      1. Șefii sunt vinovați la poarta albă, cum este posibil k unii să primească 50% de 3 , 4 ori și ore în plată aproape în fiecare lună, iar alții nimic niciodată, cum este posibil? Singura explicație ar fi k banii se întorc…

  3. Problema persista la multe unități.La unitatea unde lucrez (pen. Tulcea,am observat ca anumiți colegi nu suporta oltenii si vin cu tot felul de expresii jignitoare la adresa noastra.

    Conducerea unitatii spera sa ne tina cat mai mult fiindca de-o viata au deficit de personal (nu ne lasa sa plecam la penitenciarele noastre nici dupa 2 ani).

    Ce placere sa mai am sa vin la munca ?

    Colegii sunt dezbinați,bârfe peste bârfe,rautati,se mananca intre ei pentru absolut nimic concret.

    Faci o scoala,acasa nu ai loc fiindca ti-au ocupat altii locul din sursa externa si dupa ajungi la mama dracu unde oricum bucuria financiara nu prea exista fiindca platesti jumatate de salariu pe datorii (fiindca toate s-au scumpit si multi cer pe chirii cât nu face) iar unii colegi au gandire de epoca de piatra.Te judeca pentru nimic si uneori iti atribuie greselile făcute de ei ca sa nu fie trasi la răspundere.

    Care este solutia sa ma scap de ei cat mai repede si sa ajung la penitenciarul de domiciliu ?

  4. Din pacate e realitatea din multe unitati. S-a ajuns aici si din cauza fugii de munca a unora si pasarea atributiunilor unora mai permisivi sau sub amenintarea CD sau din greseala de a fi coleg. Daca ai ajutat pe cineva de cateva ori a ajuns sa creada ca e treaba ta cand de fapt tu l-ai ajutat. Cand din diferite motive nu il poti ajuta se duce la sefi si spune ca nu iti faci treaba. Plus lipsa celor “7 ani de acasa” si modul in care au intrat in sistem sau pe langa cine s-au “lipit”.

  5. Sunt multe unități penitenciare a căror conducere tratează fără respect oameni care lucrează de 25,30 ani in sistemul penitenciar . Inclusiv anp ul tratează cu dispreț unele persoane care lucrează de 30 ani in sistem . Așa cum bine menționezi acum 25 ani un lucrător făcea 300 ore pe luna fără libere fără bani în plus iar acum in ultimele luni de activitate conducerile unităților nu sunt de acord sa plătească niște amărâte de ore suplimentare care l-ar ajuta pe om toată viața . Este jenant și strigător la cer ce se întâmpla .

    1. Dacă sunt multe unități în felul acesta descris de colegii de la Penitenciarul Gherla, însemna ca e o problema de sistem și o sa o ridicam directorului general la urmiatarea ședința SINDICATE-ANP.

  6. Toate pleacă de la cei care conduc care trateaza oamenii diferit, pilosii și pupincuristii au acces la ore suplimentare plătite, sporul de 50% iar ceilalți sunt tratati cu dispreț .

  7. Foarte bine punctat, dar vorba unui proverb:” pestele de la cap se impute,dar se curata de la coada”.Ignoranta despre care se spune sa sadit intre noi din cauza magariilor facute de conducerea unitatilor in impartirea primelor(in perioada cind acestea se acordau),din cauza sporului de 50 la suta( sau oscarului cum i se mai zice),cind pentru anumiti colegi se pot face eforturi de a le asigura 6 luni consecutive mutarea de la 8h la program de tura pentru pensie si multe alte lucruri care nu sint de spus aici.Dar cum am zis daca capul este prost corpul dupa el se duce.

  8. Nu se întâmplă doar la Gherla. Avem exemple și la Galati. După 28 de ani si ceva luni de pușcărie am decis ca este timpul sa ma retrag din activitate. La financiar se lucrează la foc continuu ( nu au timp de noi), pentru cine or fi lucrând? Nimeni din partea “onorabilei conduceri” si nici din partea sindicatului ( al cărui membru sunt încă de la infiintare) nu a venit sa ne strângă mana. Am rămas cu un gust amar. Și atât.

  9. Acest lucru se intampla in toate peniteniarele….rusine conducatorilor facuti ofiteri la apelul bocancilor…..

  10. Chiar credeți că doar la Gherla se întâmplă asta?! Dacă întrebați, cam în toate penitenciarele e aceeași situație… Din păcate…

  11. Același lucru se întâmplă în foarte multe penitenciare.Dupa o viață întreagă să te trateze fără respect este o practică generală.

  12. Stima Dl Președinte ! Foarte adevarat ce au scris (SLPG) și reflecta situația reala din sistem unde lumea tatuată și cu portofel cu insigna IPA la vedere face cinste imaginii Penit . Fără sprijinul și luptei sindicale nu se obțineau drepturile din prezent.Din păcate și tinerii sosiți in sistem au asimilat foarte repede comportamentul celor custodiați De aceste derapaje profita cei din custodie.Cu respect Dl Președinte

  13. Faceți o statistica la nivelul sistemului sa vedeți câți oameni n-au beneficiat de 50% deși au peste 20 de ani de activitate și și-au făcut treaba foarte bine . Va vine sa credeți sau nu, chiar sunt astfel de cazuri la nivelul sistemului . Astfel de cazuri nu ar trebui sa existe la nivelul sistemului

    1. Așa este! Oamenii profesioniști cu vechime nu sunt apreciați , in schimb am văzut colegi care după 6 luni de activitate iau salariul de merit!! Singura explicație este faptul fie ca împart cu șeful fie ca sunt “ protejații “ lor!

  14. Ce spuneti de asta: subsemnatul,in operativ de 23 ani, mereu am avut calificativul fb, nu beneficiez de chirie/decontarea ratelor pentru locuinta, deoarece abia acum doi ani am scapat de ratele pentru casa, findca nu concepeam pe vremea aia sa stau cu chirie si am vrut sa am casa mea. Si….vine unul, 30 anisori, dupa ceva timp…gospodar, beneficiaza de decontarea ratelor la locuinta, a luat deja 50%, am auzit ca a schimbat si pe la sefi instalatia sanitara pe acasa, si fara sa vreau am auzit ca e si finul sefului RU. Nu vreau sa para sifoneala, doar mi se pare nedrept! Faceti un sondaj cu cnp si semnatura prin penitenciare, si intrebati cati sunt sau nu de acord cu anularea sporului de 50%. O sa ramaneti surprinsi cati sunt de acord. De ce? Findca cei care iau sunt sefii, sifoanele, lingaii, si de fiecare sunt aceeasi prin rocada.

  15. Este doar vina ANP! Punând la conducere oameni incompetenți care își promovează neamurile, dând la o parte oameni care își fac cu adevărat treaba.
    E normal ca cel care își face serviciul cu stăruință când vede că un acolit al șefului o duce mai bine (50%, excepționale, loc călduț mereu conforma planificării) , să i vină la rândul său greață de acest sistem care se dorește a fi corect față de angajați dar sunt doar niște aparențe!

  16. Dacă nu te ajuta e o chestie bună totusi.
    Dar sa nu uitam de colegii care ce fac ei nu face nimeni, adică nu fac nimic. Ei sunt cei care nu greșesc niciodată și au timp sa vâneze greșelile colegilor. Sa nu ii uitam pe colegii care nu fac altceva decât sa trimită colegi în comisia de disciplina.
    De asemenea, sa nu ii uitam pe colegii care au devenit scriitori și scriu pe la ANP.

Comments are closed.

Skip to content