ANP, dezbatere privind organizarea consiliilor de conducere
FSANP

ANP, dezbatere privind organizarea consiliilor de conducere

ANP a transmis spre un fel de consultare proiectul de decizie privind organizarea consiliilor de conducere. Saptamana trecuta s-a întâmplat dezbaterea. Punct cu punct, relaxat, pe argumente. Rămâne de văzut cât din transparența decizională rămâne în aceste consilii.

Piedici in calea unei consultari reale

În introducere am solicitat ca ANP sa nu mai trimită sau posteze proiecte de acte normative doar in format .pdf pentru consultare. ANP accepta ca in viitor sa se transmită organizatiilor sindicale si forma .doc al proiectelor. E drept că direcția de specialitate deja face asta de ceva timp iar la minister așa e de când lumea.

Am mai solicitat și respectarea unui principiu al dialogului social, anume daca se stabileste in sedintele de dezbatere o pozitie comun asupa unui articol dintr-un proiect de act normativ, atunci acel punct comun sa nu se mai schimbe ulterior. Practica la acest moment fiind ca proiectul să sufere modificări după dezbatere și acord.

Deciziile agreate in Consiliu, obligatorii

SIndicatele solicita ca ceea ce se stabileste in consiliul de conducere (CC) sa ramana stabilit, ci sa nu fie modificate ulterior deciziile luate in sedinta de consiliu. ANP este reticent, motivand ca exista posibilitatea ca deciziile luate in CC sa nu fie tocmai bune. In final, ANP accepta solicitarea sindicatelor si reformuleaza articolul cu pricina.

FSANP solicita ca procesele-verbale sa fie intocmite in timpul sedintei (de regula), iar ca exceptie, aacestea sa fie intocmite ulterior sedintei. Sindicatele solicita un termen mai mare pentru consultarea acestora cu privire la intocmirea procesul-verbal (48 de ore). ANP este de acord cu un termen de 2 zile pentru redactarea procesului verbal (PV )si 1 zi pentru emiterea de catre sindicate a punctelor de vedere.

Ordinea de zi, completată cu propunerile sindicatelor

Sindicatele solicita ca PV sa fie trimis din oficiu organizatiilor sindicale, dupa semnare de catre participanti. ANP accepta ca PV sa fie trimise din oficiu sindicatelor, cu exceptia cazurilor decise in sedinta CC. ANP propune ca anumite informatii confidentiale sa nu mai fie trecute in PV, insa aceasta situatie sa fie decisa in cadrul sedintei CC.

Se accepta ca in cazul in care in ANP – Aparat Central, se discuta probleme care intereseaza angajatii din aceasta institutie sa fie invitati si reprezentantii organizatiilor sindicale reprezentative la nivelul sistemului, conform Acordului colectiv. Ordinea de zi a CC va fi completata cu propunerile organizatiilor sindicale.

Eliminarea lipsei de transparență, un obiectiv

Se stabileste ca in unitatile sindicale, CC sa se organizeze obligatoriu lunar, iar in ANP sa se organizeze de regula, lunar. ANP ia in considerare ca si in Aparatul Central CC sa se faca lunar. Va decide DG ulterior, in urma unei analize. Sindicatele au insistat ca si in ANP sa se organizeze in mod obligatoriu lunar sedinte CC.

FSANP a solicitat sa fie lamurita situatia informatiilor care “nu intra in sfera informatiilor publice”, altele decat cele prevazute de Legea 544/2001. FSANP considera ca este o expresie abuziva si ilegala. ANP nu este acord cu responsabilizarea membrilor CC, eliminand sintagma “deliberare”. CC este un organ consultativ, nu deliberativ.

Reguli privind desfășurarea ședințelor

Se are in vedere ca membrii CC si invitatii sa respecte regulamentul de ordine interioara, iar discutiile sa se poarte intr-un mod civilizat. Se incearca renuntarea la sanctiunea cu neparticiparea invitatilor. CC de urgenta se vor intruni intr-un termen rezonabil, astfel incat sa se elimine abuzurile din partea directorilor. Urmează să vedem exact cum va fi reformulat articolul.

FSANP solicita ca unele sedinte sa fie si publice, sa poata participa si alte persoane. Se discuta ca emiterea deciziei de constituire inclusiv in ceea ce privește componența CC in unitatile penitenciare sa fie la latitudinea directorilor, cu indicarea unei componențe minime obligatorii (director, adjuncti, sefi de sectoare).

În context

https://www.fsanp.com//2019/09/03/anp-proiect-privind-compensatia-pentru-chirie-si-transformarea-in-rata-pentru-creditul-ipotecar-imobiliar/

https://www.fsanp.com//2019/10/12/consultare-proiect-de-ordin-pentru-avansarea-politistilor-de-penitenciare/

https://www.fsanp.com//2019/10/06/dezbatere-proiect-privind-consiliile-de-conducere-din-anp-si-penitenciare/

https://www.fsanp.com//2019/09/28/proiect-de-oug-pentru-modificarea-legii-145-2019-privind-statutul-politistilor-de-penitenciare/

https://www.fsanp.com//2019/09/12/anp-proiectele-de-omj-privind-schimbarea-din-functie-si-mutarea-politistilor-de-penitenciare-in-consultare/

Skip to content