Compensarea chiriei și plata ratelor la creditele imobiliare pentru polițiștii de penitenciare, în Consiliul de conducere al ANP
penitenciar

Compensarea chiriei și plata ratelor la creditele imobiliare pentru polițiștii de penitenciare, în Consiliul de conducere al ANP

Un alt aspect de interes discutat în Consiliul de conducere din 05 martie 2020 a fost acela al intrucțiunilor privind plata compensației pentru chirie și a transformării acesteia în rată pentru creditul imobiliar, ipotecar sau altă formă de achiziție de locuințe în rate. Avem deja un OMJ, mai e nevoie de detalii se pare.

Instrucțiuni privind aplicarea OMJ 480/C/2020

Am prezentat problemele transmise de către colegii noștri, și cele legate de aspectele tehnice privind aplicarea art. 113 referitor la locuințe de serviciu, compensare de chirie sau transformare în rată dar și cele de principiu legate de vesnic amânatul art. 109 privitor la sprijinul pentru achiziția sau cumpărarea de locuințe.

În ceea ce privește subiectul de pe ordinea de zi, probabil că disputele vor continua în cazurile neclare unde există diverse forme de proprietate care îndeplinesc condițiile de locuință în raza celor 70 de Km raportat la solicitările de compensare de chirie ori de transformare de rată în zonă. Și, o să mai fie și altele probabil, pe măsură ce legea începe a fi aplicată.

Situații atipice, soluții legale paradoxale

Pentru penitenciare aflate în situații atipice legea fiind generală crează situații atipice. De pildă angajații Penitenciarului Baia Mare care locuiesc momentan în orașul Baia Mare vor putea cere compensație pentru chirie ori transformarea ratei în orașul Baia Sprie unde își are, surprinzător, sediul legal instituția de detenție.

În același cadru legal angajații Penitenciarului Rahova trebuie să-și închirieze ori cumpere în rate în București deși în juețul Ilfov ar fi mult mai ieftin și mai eficient economic pentru sistemul penitenciar în cele din urmă.

Termene prelungite, procedură simplificată

Ceva neclarități sunt legate și de perioada de tranziție, compartimentele de resurse umane fiind cele care trebuie să fi disponibile pentru a le lămuri indicând în clar pentru colegii care au de făcut completări ce și cum trebuie completat și pentru colegii care au contracte noi care sunt condițiile legale.

ANP a recepționat observațiile transmise de către potențialii beneficiari și a modificat unele instrucțiuni. Astfel, termenul de depunere pentru documentele în completare a fost prelungit până la 15 martie, iar adiționalul poate fi depus sub semnătură privată simplificând astfel procedura.

Referirea la legea locuinței are în vedere ca spațiul închiriat să aibă dependințele, dotările și utilitățile necesare specifice unei locuințe fără să fie condiționat de suprafață având în vedere locuințele disponibile pentru închiriat ori cumpărare.

Neclarități în legea 145/2019 privind Statutul

O discuție separată au făcut-o cazurile speciale precum situația celor care au pierdut casa din motive neimputabile (divorț, bancă, etc), în aceste cazuri comisiile de la nivelul penitenciarelor fiind cele care vor decide pe baza documentelor depuse, iar aceste decizii vor putea fi atacate de către nemulțumiți.

Ceva neclarități au apărut legat și de referirea la “anchetă socială” în textul de lege, ANP însă a opinat că interpretarea trebuie să fie una restrânsă și care să nu presupună implicarea altor autorități în această procedură altfel destul de complexă și care-a apărut în lege dintr-un entuziasm normativ care-a sărit etapa consultării.

În context

https://www.fsanp.com//2020/02/19/omj-482-c-2020-privind-transformarea-compensatiei-pentru-chirie-in-rata-publicat/

https://www.fsanp.com//2020/02/29/proiect-instructiune-pentru-aplicare-a-omj-ului-privind-transformarea-compensatiei-pentru-chirie-in-rate/

https://www.fsanp.com//2019/08/08/sprijinul-pentru-locuinte-si-inlocuirea-compensatiei-pentru-chirie-cu-rata-pentru-credit-cu-celeritate/

99 thoughts on “Compensarea chiriei și plata ratelor la creditele imobiliare pentru polițiștii de penitenciare, în Consiliul de conducere al ANP

  1. Dl presedinte, mai exact noi cei din complexul Jilava suntem obligati la a inchiria o locuinta in Jilava? Sau ne putem orienta si catre localitatile invecinate care au un numar mai mare de fond locativ disponibil? Dupa cum se stie in Jilava nu s au construit atat de multe cartiere rezidentiale fiind o zona preponderenta de case. Din acest motiv apare si dificultatea in a identifica o locuinta care poate fi inchiriata/achizitionata. Eu am contract pt o locuinta in Popesti Leordeni. Trebuie sa ma mut?

    1. Nu. Pentru ca in Jilava nu aveti fond locativ. Veti cauta deci in raza a 70 de km.

  2. La Mioveni avem o situație atipica.. Si cred ca in curand domnul director Conea o sa se trezeasca cu o revolta a angajatilor… Concret, peste 80 la suta din angajati au chirie in Pitesti(aflat la 12 km de unitate)… Eiiii bine, datorita binei cunoscute prietenii dintre Conea al noatru si primarul Mioveniului, brusc toti angajații rămân fara plata chiriei in Pitesti… Ba mai mult de la primaria orasului Mioveni nu se mai dau de sapt trecuta declaratii prij care sa reiasa inexistenta spatiului locativ…oare sa fie de vina prietenia celor doi? Sau oare faptul ca le a transmis clar angajatilor ca se aproba totul doar in Mioveni… Oare dc? Primește domn director vreun comision ceva ca ar popula Mioveniul cu militieni????

    1. Declaratiile sunt pe proprie raspundere din partea celor care au cautat si n-au gasit. Nu au legatura cu primarul.

      1. Circula un model de tipizat care trebuie predat la resurse in care trebuia precizata cota parte inchiriata si sulrafata in act aditional sub semnatura,sa intelegem ca acum actul trb sa cuprinda doar cota parte inchiriata?
        Aveti ideea cand pleaca instructiunile in teritoriu si cand putem vedea si noi adresa finala?

          1. In legatura cu tipizatul din unitati,se va scoate partea cu suprafata su ramane doar cea cu ,cota parte inchiriata?

      2. Bun, nu are nicio treaba primarul dar in cazul in care administratia locala, in speta primarul, sustine in scris ca are fond locativ si mai mult o agentie prin asa zisa oferta de inchiriere sustine acelasi lucru ce valoare mai are declaratia pe propria raspundere. Sau cum se determina existenta fondului locativ daca intre momentul achizitionarii unei locuinte si solicitarea decontarii ratei este o perioada mai mare, gen 6 7 8 luni? Multumesc!

          1. La ultima intrebare tot nu mi-ati raspuns. La toate intrebarile raspundeti foarte vag si nu incercati deloc ne lamuriti eventualele probleme.

          2. V-am raspuns deja. Cautati. Daca nu gasiti, dati declaratia ca n-at gasit. Ce mi-a scapat?

            Altfel, daca nu va plac raspunsurile mele intrebati in alta parte unde va simtiti lamurit chiar si in legatura cu ce face primarul la televizor si in 7 – 9 luni dupa ce ati dat dumneavoastra declaratia.

    2. Unde am ajuns.Cand m-am transferat la Mioveni nu credeam sa fie asrfel de colegi. Colegule dezinformezi grav si intentionat. Poate tu ai ceva interese in a faulta legea. Dl Conea a spus cacse va acorda cf legii in Mioveni iar daca nu exista locuinte atunci si in alta parte. Insa se vor face verificari. Cat priveste revolta nu mai spune ceva in numele nostru. Nu toti suntem la fel, unii mai si intelegem. Eu iminplatesc rata demult si nu beneficiez si am in Mioveni si sunt locuinte in Mioveni, chiar sunt. Succes cu revolta. Mi-e lehamite de ce vad si aud. Multi vor doar sa fure.

  3. Ce ne puteți spune despre art. 12 lit. “h” din omj 482 care spune ca dreptul la compensația pt. chirie încetează la modificarea raporturilor de serviciu, prin mutare/detașare? Ce-ar trebui sa înțelegem de aici,în cazul mutării la cerere de la o unitate la alta nu mai avem dreptul la chirie?

  4. Asa ma gândeam ca ar fi normal, sa înceteze la unitatea de la care ma mut sau ma detașez,urmând ca ulterior să-l pot deschide la noua unitate, însă au fost și voci care au interpretat diferit articolul și asta m-a pus un pic pe ganduri. Va mulțumesc frumos!

  5. Buna ziua domnule Dumitrascu! Toata lumea stie ca atat Ministerul de Justitie cat si ANP cand au conceput OMJ și viitoarele instructiuni au incercat sa stopeze eventualele fraude sau abuzuri, dar va expun o situatie. Sunt foarte lucratori care detin proprietati in localitatile din jurul oraselor mari, acestia pot sa isi activeze dreptul la chirie și apoi sa isi cumpere o locuita in orasul in care e penitenciarul, locuinta pentru care vor cere decontare ratelor. Un lucrator care doreste sa isi cumpere o locuinta in aceste localitati militrofe pentru a avea o rata mai mica(motivele pot continua) nu poate pentru ca e limitat de fondul locativ și de toate interpretarile acestei sintagme.

    1. Da. Din pacate cei care au nevoie platesc pentru cei care incearca sa abuzeze.

  6. Consider ca abuzurile vor fi mai multe, pentru ca legea a fost prost conceputa ii ajuta pe cei despre care va vorbeam mai sus. Astfel legea ii impiedica pe cei de buna credinta care doresc sa isi achizitioneze o casa sau un apartament intr-un sat pentru a scapa de orasele aglomerate si pentru a avea cheltuieli mai mici pe viitor.

  7. D le Dumitrescu,din Bragadiru, unde apartamentele sunt mult mai ieftine fata de București se fac 5_10 min pana la pnt Rahova…pe noi practic ne obligă să cumpărăm in bucuresti unde faci 2 ore prin trafic cand se intra in tura de noapte..nu i normal!!!

  8. postati si altceva ,pensii,salarii,sclavagismul din puscarii ,hotiile directorilor etc

  9. Buna ziua.Daca mostenesc o cota parte dintr-o locuinta aflata in localitatea unde imi desfasor activitatea(mai putin de 25%) dupa decesul unui parinte, ma poate afecta la dreptul pentru decontarea chiriei sau a ratelor?Multumesc!

    1. Fara a avea mai multe detalii, nu va poate afecta, dar asta va decide comisia din unitate care evalueaza cererea. Banuiesc ca locuinta nu are 1000mp si 4 iesiri si 8 bai cu dependinte si dotari pe masura pentru ca acel 25% sa fie considerat o “unitate locativa”.

    1. OUG 59/2017 a primit aviz de respingere in Parlament si urmeaza sa intre in plen.

  10. Colegilor vă plângeți de piedici și hârțoage dar nici măcar unul dintre voi nu spuneți nimic de ceilalți colegi care au abuzat și chiar violat legea și au dus la legea prezenta.Asta este urmarea oportunismului,a mizeriei umane și a dorinței de parvenire cu orice preț prezente din ce in ce mai mult în sistem.

  11. Dl Dumitrascu as dori un raspuns legat de urmatoarea speță.Dacă am un credit ipotecar la un apartament de 45m în care locuiesc 4 pers dintr o familie poți solicita chirie pt o locuinta mai mare?Multunesc.Creditul este dinaintea legii iar în acte esți proprietar.

  12. In prezent beneficiezi de compensatia pentru chirie si nu vor sa iti mai dea ca ai o cota parte?

  13. Ca sa beneficiezi de cota parte din imobil trebuie sa dezbati mostenirea(in cazul meu nu a fost dezbatuta).Acum beneficiez de chirie.Problema era ce se intampla dupa ce dezbati mostenirea, pentru ca o sa figurezi cu acea cota parte.

    1. Se aplica aceeasi logica. In acest caz mostenirea intervine ulterior solicitarii dreptului si trebuie sa poate fi o unitate locativa prin dotari, utilitati si destinatie.

  14. Si eu nu inteleg un lucru la faza asta cu mostenirea cand unul mosteneste 15%, sau altul 20%. In art. 111 din legea 145 ca sa beneficiezi de chirie spune ca tu sau sotia sau copilul aflat in intretinere sa nu aiba o locuinta in proprietate? Spune ceva sa nu ai o cota parte in proprietate? Juristi din ANP ar trebui sa isi dea seama ce inseamna o locuinta, si o cota parte.

  15. Buna ziua.
    De ce nu vrea ANP sa ajute angajatii aplicand legea compensarii chiriei cu plata ratei pentru achizitia unei locuinte cu credit ipotecar(imobiliar)pt achizitionarea in locatatea unde e penitenciarul sau in jur de 70km de peniteciar sa i se deconteze rata daca lua chirie si nu detine alta locuinta.
    De ce este asa greu de aplicat si nu se ajuta cei care primesc chirie de peste 15 ani. Ii obliga unde sa cumpere, nu-i corect ar tb in jur de 70 km cum gaseste fiecare locuinta in functie de creditul iptecar cu dovezi bancare notariale sa i se deconteze rata in locul chiriei.

    1. Pentru ca asta e legea si ANP nu prea poate face altfel. Nici acum si nici cand s-a pregatit legea.

    2. De ce? Simplu:ptr a reduce cheltuielile.
      Sa presupunem ca legea ti-ar permite ca sa cumperi la 70 km distanta și unitatea te-ar ajuta la cumpărare plătind-ți din rata, după cumpărare cu siguranță ai cere decontarea transportului de la domiciliu la locul de munca ptr ca asa prevede legea, nu?
      Doamne, dar unde-i moralitatea noastră ca oameni?
      Oare de ce nu va faceți griji și ptr colegii dvs care și-au cumpărat o locuință în urma cu 15-16 ani și la care plătesc ratele cu destulă greutate, ptr ca statutul lor din 2004 prevedea undeva ca ANP sprijină fpss odată în viata în construirea sau achiziționarea unei locuințe.
      Pa nu va da niciodată posibilitatea sa cumpărați în alta localitate atâta timp cât exista spațiu locativ în localitatea în care va desfășurați activitatea. Și atenție: nu va bazați pe acea declarația pe care o dati pe propria raspundere, ptr ca dacă se verifica și exista cel puțin o locuință în localitatea respectiva, o dati în penal și nu puteți spune ca nu ați știut.
      Sa va spun un secret: cei care și-au dorit cumpărarea unei locuințe, au cumpărat-o de ceva timp.
      Și apropos: în cazul în care cumpărați locuințe și sperați sa plătească statul, luați în calcul și eventuale crize economice sau creșteri euro…

  16. Daca lucrez la penitenciar Rahova si vreau un apartament in Bragadiru sa fiu aprope la alarme, acum stau cu chirie in Titan mi se va deconta rata bancara?

  17. Cei de la peniteciar jilava primesc decontare daca achizitioneaza in Bragadiru?

  18. Din cate observ in 90 % din discutii pe “tema decontarii chiriei si a transformari in rate” sunt expuse cazuistici de “cum sa eludam legea – legal”. Domnule Dumitrascu ma bucur ca ati ramas impartial.
    Acum, legat de dreptul pentru sprijin in achizitionarea sau construirea de locuinte va rog sa ne publicati o stenograma a discutiilor sau un rezumat a celor discutate pe acest articol (prezent inca din 2004 in 293, adica de pe vremea cand lucrati si dumneavoastra ca ofiter activ cu functie de conducere in sistemul penitenciar). Ce a demersuri a facut DCEAN-ul, ce propuneri s-au transmis catre MJ pentru acel HG care sa ajute in aplicarea acelui drept???!! . Observ ca se incurajeaza in continuare hotia , smenul si smecheria pe cheltuielile cu chirii si deconturi de transport. CAND , domnule Dumitrascu vom fi tratati corect si noi , “aștia , generația de dupa 2000″ cu 10-15-20 de ani vechime care ne-am achizitionat o locuinta fara a avea asteptari prea mari de la system. Da, domnule Dumitrascu chiar ne incearca frustrarea cand vedem asemenea mizerii atat pe salarizare cat si pe drepturi. In legea veche si in cea noua sunt 3 (trei) drepturi de ajutor (chirie, decont transport si ajutor ptr achizitie de locuinta odata in viata). Pentru doua sunt bani, pentru a treia (unde NU se poate fura) nu sunt reglementari si nici bani. De ce ANP si sindicatele nu insista pe ajutorul ptr locuinta. De ce nu propuneti norme (conform legii locuintei) ca de exemplu ” Politistul de penitenciare beneficiaza de ajutor pentru achizitionarea de locuinta odata in viata in limita a 55-60 mp daca nu a avut nici el nici sotia locuinta la data angajarii in sistemul penitenciar. Politistul de penitenciare beneficiaza de sprijin financiar pentru locuinta in limita valorii de maxim 60.000 E (sau 60mp) si nu mai mult de 50% din venitul net. Politistul de penitenciare care pana la data prezentei HG nr… a achizitionat prin credit ipotecar/imobiliar o locuinta , cu respectarea cadrului legal ( nu a detinut, nu a vandut nici el nici sotie….s.a.m.d) poate beneficia de sprijin in plata ratelor de la data cererii depuse. Politistul de penitenciare nu va beneficia de sume retroactive creditului.” Cum vi se par propunerile domnule Dumitrascu?! Multumesc pentru atentie si intelegere. Astept o reactie proactiva din partea dumneavoastra

    1. Demersurile pentru punerea in aplicare a prevederii referitoare la sprijinul pentru construirea/achizitia unei locuinte au fost reliate la solicitarea noastra in 2017.

      N-am o stenograma asa cum ati cerut dar e in procesul verbal de desbatere publica solicitarea noastra ca proiectul de HG pentru srijin sa fie promovat in tandem cu cel de omj cu chiriile.

      Problema la sprin este ca discutam de o influenta financiara serioasa si de aici si reticienta institutionala.

      Nu stiu, deci, altii ce-o sa faca dar noi o sa tot insistam si-o sa tot revenim pana se intampla. Asa cum am facut de ex. cu programul de lucru si orele suplimentare.

      1. Personal as accepta chiar si solutia de mare compromis de a ne sprijini macar de la “data publicarii HG-ului” pentru perioada cat mai avem fiecare de lucrat in sistem pana la iesirea la pensie. “Decat nimic mai bine putin”. Multumiri pentru raspunsuri si efortul constant.

      2. ca sa nu discutam de influenta financiara,ati propus vreodata ca suma alocata acestor drepturi sa se imparta in mod egal tuturor angajatilor?(adica diminuati procentul de acordare a chiriei,si dati ceva si celor cu credite in derulare),sau suspendati o perioada acordarea chiriilor(cam cat au asteptat oropsitii) si platiti drepturile si celorlalti

        1. N-am propus si nici nu cred c-ar fi o solutie care sa mai justifice aplicarea in practica a dreptului prevazut de lege.

  19. D-le presedinte,
    Puteti verifica la anp azi cand pleaca adresa cu instructiunile finale catre unitati?
    Asteptam raspunsul dvs!

  20. Semnul in sensul verificarii informatiei de catre dvs,de la anp asteptam adresa ,adresa care probabil tot de la dvs o vom vedea prima data 🙂
    Multumiri!

          1. Super,va rugam sa o postati si dvs azi dupa transmiterea ei in unulitati.
            Multumim pt operativitate!

          1. De curiozitate,daca s -a stabilit ca nu se ia ca referinta suprafata imobilului de ce se cere sa fie precizata in actul aditional?

          2. Probabil pentru ca impreuna cu celelalte criterii ajuta la identificarea situatiei locative.

          3. Oficial suprafata nu mai este un criteriu, nu ?
            la punctul 6 din instructiuni spune ca sa cuprinda toate dependintele necesare si utilitatile,nu mai zice nimic de suprafata nici de bine,nici de rau.

          4. Credeti ca se va gasi vreun atotstiutor prin unitati sa invoce suprafata avand in vedere ca nu zice la pct 6 sa nu se aiba in vedere suprafata mot a mot ?
            Zice ca se va avea in vedere doar locuinta plus dependintele si utilitatine necesare.(inseamna acelasi lucru,dar na…)
            Vom avea mai catolici ca papa?

          5. D-le Dumitrascu sincer,
            Credeti ca vor exista probleme in acest sens cu suprafata,nu de alta ,dar macar sa cautam sa ne mutam daca tot nu se renunta la tampenia asta ??
            Mie ,personal,mi se pare nediscutabila formularea,insa am vazut multe in sistemul ANP(teritoriu nu mai zic…)

          6. ANP tocmai a dat n scris ca nu exista problema. Inainte sa dea in scris am spus asta de vreo cateva zile. Cititi legea, OMJ si instructiunile si va convingeti. Nu raspunsul meu e cel important ci ceea ce scrie negru pe al ANP. Aici detalii.

          7. Conform instructiunilor asa este,insa am zis asta in ipoteza celor vazute in acest sistem de a lungul timpului:
            Va supun atentia asupra altui aspect:
            La punctul 5 din instructiuni scrie clar ca dosarele aflate in plata nu fac obiectul verificarii fondului locativ,ulterior la emiterea altei decizii vor trebui facute verificari.
            INSA, la punctul 7 scrie la fel de clar ca vor fi emise dupa completarea documentatiei decizii noi de alocare la plata.
            Ce insemna asta,care e logica?
            Nu depunem acum adeverinte de inexistenta fond locativ sau declaratii ca sa le depunem dupa ce emite DRU alta decizie pt alocarea la plata?
            Aveti cunostinte de acest aspect,s-a discutat la consiliul de joi?

            Multumim inca o data pt suport si disponibilitate!

  21. Buna ziua ,
    Revin cu intrebarea daca am cumparat in Bragadiru pot depune actele pentru decontarea chiriei de rata?

    1. Daca indepliniti conditiile legale. La momentul asta sunt sugicient de explicate ca sa nu mai aveti dubii.

  22. Domnule presedinte,
    Norma de echipament va mai fi majorata cum se discuta anul trecut?
    Au mai aparut noutati?

    1. Din pacate ramane plafonata prin OUG 114/2018. Creste doar pe hartie, ANP facand actualizarile fara a putea sa puna in plata noua valoare.

  23. Speta! Detin un imobil, o garsoniera, in bucuresti. Lucrez la spital jilava si stau cu chirie intr-un apartament cu 3 camere in magurele (imi deconteaza unitatea). Familia mea este formata din 4 membrii si vrem sa ne luam un apartament cu 4 camere in bucuresti. Conform legii locuintei, acea garsoniera nu satisface nevoile familiei mele, deci nu poate fi definita ca si locuinta. Vreau sa solicit decontarea ratei pentru locuinta pe care intentionez sa o cumpar in bucuresti. Beneficiez? Multumesc!

  24. Te duci frumos la resurse si completezi acolo frumos toate documentele ca nu detii locuinta in proprietate/nu ai instrainat…; Juridic, nu au ce sa iti faca, ca doar tu nu minti cu nimic din punct de vedere legal, vorba ta garsoniera nu e locuinta conform legii 114/1996 pentru ca nu indeplineste cerintele minime familiei tale si aici ma refer la cel putin un motiv /dependinte /(camere). Daca iti resping cererea trebuie sa iti motiveze in scris motivul in termen de 30 zile, daca cumva se intampla asta, mergi in instanta cu tupeu! Problema la tine ar fi urmatoarea: Iti desfasori activitatea la Penitenciarul Jilava care apartine de Ilfov, ei pot sa iti respinga cererea pentru chirie in Bucuresti, motivul fiind ca exista fond locativ in Jilava / Ilfov. Daca gresesc sa ma corecteze cineva va rog!? Numai bine iti doresc!

      1. L-am studiat respectivul se referea ca o garsoniera nu e o locuinta la o familie de 4 persoane, si daca analizezi, asa este!

  25. Domnule presedinte, in speta urmatoare, daca anterior angajarii in sistemul ANP am detinut impreuna cu sotia o locuinta iar in urma divortului a ramas la ea, mai pot beneficia de chirie in aceeasi localitate?

    1. L145/2019 Articolul 111

      (2) Polițiștii de penitenciare cărora nu li s-a acordat locuință potrivit prevederilor alin. (1) și care nici ei și nici soțul/soția sau copiii aflați în întreținere nu au în proprietate o locuință în localitatea unde își desfășoară activitatea au dreptul la compensarea lunară a chiriei în cuantum de până la 50% din salariul lunar net, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere încheiat în condițiile legii, inclusiv pentru locuințele atribuite de către autoritățile administrației publice locale sau pentru locuințele de serviciu. În situația inexistenței unui fond locativ corespunzător în localitatea unde își desfășoară activitatea, contractul de închiriere poate avea ca obiect o locuință situată într-o localitate aflată la o distanță de maximum 70 km, în cazul în care nici polițistul de penitenciare și nici soțul/soția sau copiii aflați în întreținere nu au în proprietate personală o locuință în acea localitate sau în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă.

      (3) Dacă polițiștii de penitenciare, inclusiv soțul/soția acestora sau copiii aflați în întreținerea acestora au înstrăinat o locuință, în localitatea în care își desfășoară activitatea, după data încadrării în sistemul administrației penitenciare, aceștia nu beneficiază de prevederile alin. (1) și (2).

      (8) Beneficiază de prevederile alin. (2) și polițistul de penitenciare care a avut în proprietate o locuință, în localitatea în care își desfășoară activitatea, și care, după data încadrării în sistemul administrației penitenciare, pentru motive neimputabile, a pierdut dreptul de proprietate asupra acesteia. Dreptul prevăzut de prezentul alineat se acordă în urma efectuării unei anchete sociale, efectuată de către o comisie constituită prin act al conducătorului unității în care este încadrat polițistul de penitenciare.

      1. Va multumesc pentru clarificare, asa am inteles si eu. Dupa data incadrarii nu am instrainat nici o locuinta, inainte de data incadrarii am pierdut o locuinta la partaj. Deci deduc ca am dreptul acum sa-mi intocmesc dosar pentru decontarea chiriei. Si sa primesc decontul.

      2. Nu ai dreptul!
        nu poti declara in fata lucratorului de RU.
        Anexa 4 lit. d si lit. l si anexa 5 lit.d solicitare compensatie chirie in alta localitate decat cea in care are sediul unitatea, limiteaza si modifica conditiile de acordare din statutul si din ordin.
        adica s a omis sintagma “dupa data incadrarii in sistem”la sfarsit.
        o sa mi spuneti ca o anexa nu poate face asta …..ba char asta face! Nu poti aduce declaratiile modificate ptr ca sunt tipizate .multumesc

  26. D le presedinte,

    Ce abereaza galbenii cu privire la exceptia suprafetei ca si criteriu la acordare,ei sustin ca exceptie fac doar cele in derulare si ca dupa trb sa fie respectate cerintele minime.
    Nu s-a stabilit asta clar la ANP tocmai pt ca 70-80% din constructii nu indeplinesc??
    Lucru confirmat in repetate randurinde dvs si reflecatat in adresa trimisa la ANP.
    S a mai discutat altceva,sau punctul 6 a vrut sa se faca referire doar la cele aflate in plata deja in continuarea punctului 5 unde se vorbea de cele aflate in plata??
    Cu respect.

      1. S a pus vreodata problema in discutiile avute la intalnire ca prevederea de la pct 6 sa fie doar pt cele aflate in plata?
        Nu inteleg de unde scot tampeniile astea….
        Multumim pt operativitate inca o data.

  27. Buna ziua.
    Va rog sa explicati la declaratia 5 punctul c” nu detin o locuinta in localitatea unde este unitatea sau mai aproape de locul de munca”.
    Am cumparat o casa in Domnesti 5 februarie 2020 credit ipotecar, dar stau cu chirie in Bucuresti din 2015.
    Acum se solicita la contractul de chirie anexa 5.
    Nu mi se primeste dosarul de inlocuire chirie cu rata deoarece este in Ilfov si raman cu chirie in Bucuresti si tb anexa 5.
    Va rog explicati mai clar.
    Multumesc. Zi buna!

    1. Nu inteleg exact care e intrebarea si la ce penitenciare suneti ca sa incerc un raspuns.

  28. Buna ziua,
    Unitatea Rahova Bucuresti si am luat un credit de casa in Domnesti Ilfov( cum nu mi se accepta dosarul cu rata in locul chiriei depun anexa 5 si raman cu chirie in Bucuresti), iar ca sa continu cu chiria tb completata anexa 5.
    Multumesc!

    1. Daca e Rahova atunci va raportati la Bucuresti. Deci, trebuie sa vi se accepte dosarul. Legea e clara.

  29. La ce dosar va referiti?
    Cel cu creditul ipotecar? Sa se transforme chiria in rata?
    Sa depun actele de la banca??

    1. Ma refer la solicitarea privind compensarea chiriei momentan. Sunt mai multe documente, de aceea m-am referit la un dosar. 🙂

  30. Am demarat procedura de achiziție a unui imobil cu suprafata totala de 74 m, utila 61 m. Familie cu un copil. O sa primesc rata? (având în vedere suprafețele menționate, dacă ne raportăm la anexa 1 din legea din 1996 nu m as incadra).

Comments are closed.

Skip to content