Cu ANP despre misterele păguboase ale salarizării din penitenciare
FSANP

Cu ANP despre misterele salarizării din penitenciare

Despre veșnicele probleme cu salarizarea unitară am tot discutat și-o să mai tot discutăm cu ANP. O chestiune simplă nu par a reuși s-o rezolve: același salariu plătit legal în toate penitenciarele pentru o aceeași funcție, aceeași vechime, aceleași condiții de muncă și aceleași drepturi. Mai jos, detalii.

Erori la programele de salarizare și pontaj

Interesant că ANP recunoaște primele două probleme, și anume că programul efectiv ignora anumite ore lucrate și acestea nu ajungeau în nicio evidență financiară. Susține că le-a rezolvat prin septembrie anul trecut deși s-a arătat susprins de solicitarea de a fi identificate și plătite pagubele de până atunci. Când e de dat se pare că mai greu. Să fi fost de luat deja erau făcute imputările.

Ce-a de-a 3-a problemă presupunea că orele suplimentare pierd sporurile, tot din program. Aici ANP susține că problema nu există și că angajatul primește toți banii chiar dacă ușoarele disonanțe între IT și DEA privitoare la acest aspect ne-au făcut să cerem dovada. Ei bine, 3 săptămâni mai târziu n-am primit dovada, ceea ce ne face să credem că treaba nu stă chiar așa.

Proces – Verbal nr. 7394/ 08.07.2019 (extras)

ANTET ANP

PROCES – VERBAL nr. 7394/ 08.07.2019
Întâlnire de lucru ANP-Organizaţii sindicale
Funcționare aplicație “Pontaje on-line”
08.07.2019, ora 10.00

Participanti: Director general, Director DMRU, Director DTIC, Director DEA, Pt. Director DJ, Pt.Şef SC,  Ofiţer specialist DTIC, Ofiţer specialist DEA, Presdinte FSANP, Reprezentant FSANP

Probleme abordate:

DG ANP – deschide şedinţa şi prezintă obiectivul întâlnirii:

Analiza solicitarilor transmise de FSANP prin adresa nr.107/18.06.2019, înregistrată la ANP cu nr.7394/18.06.2019.
DG ANP dă citire primului punct din adresa FSANP – Pontaj şi plată incorecte la programul de 8 ore.
Reprezentant FSANP intervine ş1i menţionează că problema prezentată nu mai este de actualitate, deoarece a fost soluţionată de către ANP.
Preşedinte FSANP întreabă când a fost soluţionată problema?
Reprezentanţii DTIC şi DJ răspund că această problemă a fost soluţionată în toamna anului 2018.

DG ANP dă citire punctului nr.2 din adresa FSANP – Aplicaţia de pontaj nu permite înregistrarea si plata tuturor orelor lucrate legal.
Reprezentant FSANP intervine şi menţionează că nici această problema nu mai este
de aotualitate, fiind solutionată de către ANP.

Preşedinte FSANP afirmă că mai trebuie soluţionate aspectele prevăzute la art. 12 din vechiul ordin, preluate la art. 13 în noul ordin, în sensul că şi acum există anumite ore suplimentare care nu se plătesc.
DG ANP îl întreabă pe Preşedinte FSANP dacă este vorba de sporut de 175% care prin plata respectivă ar ajunge la 250%.

Preşedinte FSANP afirmă că nu este vorba de această creştere, ci de plata tuturor orelor efectuate suplimentar (sâmbăta şi duminica), aşa cum prevede legea, sens în care există şi acţiuni în instanţă pentru care se aşteaptă deciziile.
DG ANP dă citire punctului trei din adresa FSANP – Unele sporuri nu sunt plătite pentru întreaga perioadă lucrată.
Director DTIC afirmă că aplicaţia pontaje on-line limitează sporurile la FTI, se reportează de la o lună la alta.

Reprezentant FSANP intervine şi menţionează că această situaţie nu este normală, deoarece sporul nu este plătit la timp.
DG ANP afirmă că practic, problema este când primesc angajaţii sporurile nu dacă le primesc. Totodată întreabă dacă există sporuri care sunt limitate după depăşirea celor 168 de ore.

Reprezentant DEA răspunde că da, toate sporurile sunt limitate.
Director DTIC afirmă că în situaţia compensării cu timp liber, sporurile respective se plătesc în perioada respectivă.
Reprezentant DEA susţine cele menţionate de domnul Lucian IANOŞ, şi completează că dacă plata se face după 60 de zile, se acordă 175%.

Reprezentant FSANP intervine şi afirmă că există mulţi colegi care au ieşit la pensie şi figurau cu sute de ore efectuate, ore pentru care nu o să mai primească bani.
DG ANP afirmă că această este o altă problemă care se va analiza.
Preşedinte FSANP afirmă că la momentul dispunerii efectuării orelor suplimentare, conducerea instituţiei respective trebuie să se asigure că are fondurile necesare.
DG ANP afirmă că prima oară trebuie să fie acordat timp liber conform Ordonanţei nr. 114 care produce efecte din ianuarie 2019.

Preşedinte FSANP solicită unele clarificări privind un exemplu de plată a unor ore suplimentare pentru un agent de escortă în cazul în care nu primeşte compensare cu timp liber în 60 de zile.
Reprezentant DEA răspunde că o să primească 100% + 75%, procentul de 100% fiind calculat la salariul de la momentul efectuării orelor.
Reprezentant FSANP consideră că plata de 100% trebuie efectuată imediat în luna următoare efectuării orelor.

DG ANP afirmă că dacă se procedează asa o să existe situatii în care se va acorda timp liber în cele 60 de zile şi banii o să trebuiască să fie recuperaţi. Concluzia pentru punctul 3 este că aceste sporuri nu se pierd.
Preşedinte FSANP afirmă că se pierd sporurile pentru cei care pleacă din sistem şi pentru orele efectuate înainte de 1 aprilie 2019 precum şi pentru cele care nu mai apar în sistem fiind efectuate în urmă cu 3 ani. Totodată afirmă că datele primite de la ANP reflectă două cifre diferite.

DG ANP afirmă că au fost transmise şi numărul de ore prestate şi cele nerecuperate iar la acest moment sunt unităţi care nu mai înregistrează ore suplimentare.
Preşedinte FSANP afirmă că este o problemă atunci când directorii acordă compensarea cu timp liber personalului fără să ţină seama de numărul celor care intră in serviciu.

Reprezentant FSANP susţine că există directori care nu au acordat libere sau atunci când trebuiau să plătească orele suplimentare au acordat liber forţat personalului.
DG ANP afirmă că recuperarea orelor se face cronologic.
Reprezentant FSANP susţine că sunt persoane care au primit LCS în loc de CS fiind dezavantajaţi.

Preşedinte FSANP afirmă că această recuperare nu trebuie făcută în detrimentul siguranţei locului de deţinere şi că ANP poate face o statistică că să vadă numărul de oameni care intră în serviciu faţă de numărul prevăzut.
DG ANP dă citire punctului patru din adresa FSANP-Zilele de co în weekend sunt pontate necorespunzător pentru angajaţii care lucrează la program de 12 ore/tură.

Preşedinte FSANP susţine că o persoană care lucrează in tură şi îşi CO sâmbăta sau duminica, este nevoit să vină ulterior la serviciu, pentru că nu îi iese FTL.
Director DTIC afirmă că această situaţie este normală pentru că altfel o să apară în CO dar cu ore suplimentare efectuate. Situaţia aceasta trebuie să fie reglată de pontator.

Preşedinte FSANP susţine că se poate rezolva dacă FTI este scăzut cu tot CO ca să nu mai apară anomalii în care oamenii să vină la serviciu dacă au avut CO sâmbăta şi duminica.
Reprezentant DTIC afirmă că dacă o persoană de la tură îşi ia 31 de zile de CO o să apară cu 11 zile de ore suplimentare.
DG ANP afirmă că această problemă o să fie analizată de specialiştii DTIC, DMRU şi
DJ.

Reprezentant FSANP susţine că trebuie reglementată unitar şi clar modalitatea de plată ore suplimentare pentru personalul care lucrează la tură faţă de cei de la 8 ore precum şi cu desemnarea/atribuţiile pontatorului.

Preşedinte FSANP concluzionează că: este de apreciat faptul că problemele de la punctele 1 şi 2 au fost rezolvate de ANP încă din anul 2018. Solicită ca ANP să verifice dacă au fost persoane păgubite (ore suplimentare neplătite, ore suplimentare neînregistrate etc.). Pentru punctul 3 solicită să primească un exemplu de calcul, punctul patru rămâne de analizat de către specialiştii ANP, soluţionarea pontării diferenţiate 8h/tură, desemnare/atribuţii pontator.

DG ANP întreabă dacă pontatorul nu trebuie să fie şeful de tură.
Reprezentant FSANP susţine că sunt situaţii în care directorul de unitate intervine peste pontator.
DG ANP recapitulează concluziile prezentate şi închide şedinţa de lucru.

Întocmit,
Serviciul Cabinet

Notă. La solicitarea ANP am eliminat forma .pdf a Procesului-Verbal nr. 7394/ 08.07.2019 care, conform Serviciului Cabinet, nu poate fi mediatizat în forma în care a fost transmis, deși ANP l-a anonimizat cu extrem de mare grijă. Ca să vezi câtă rigoare gratuită pe formă și ce neglijență costisitoare pe fond!?

Cine și când plătește pagubele?!

Problema numărul 4 e în instanță, ANP și MJ susținând că orele suplimentare sunt incompatibile la plată în zilele de sâmbătă și duminică, lucru pe care instanța l-a și contrazis pe fond. Partea proastă e că, extrem de parșiv, MJ a emis un nou ordin și că trebuie să revenim în instanță, lucru pe care l-am și făcut. Sigur, pentru deranj, vom cere miniștrilor semnatari despăgubiri când vom câștiga. Ca să fie clar.

Ultima problemă se referă tot la un triunghi al bermudelor pontajelor anepiste. Într-un mod inexplicabil, dacă angajatul își ia o zi de concediu în weekend nu-i mai ies orele, sistemul considerând că pentru acea zi angajatul trebuie să lucreze în recuperare. Aici ANP rămâne să exploreze și să identifice o soluție tehnică. Și în acest caz însă e de văzut cine și cum plătește pagubele.

În context

https://www.fsanp.com//2019/07/08/grup-de-lucru-anp-pentru-rezolvarea-problemelor-din-aplicatia-de-pontaj-si-salarizare/

https://www.fsanp.com//2019/06/05/salarizarea-si-resursele-umane-din-penitenciare-incalcite-de-legi-proaste/

https://www.fsanp.com//2019/07/23/ministerul-justitiei-consecvent-in-greseala/

https://www.fsanp.com//2019/07/28/anp-propune-solutii-la-problemele-ridicate-de-sindicate/

https://www.fsanp.com//2019/06/15/sporul-de-incordare-psihica-pentru-angajatii-din-penitenciare-inghetat-si-prin-comisii/

14 thoughts on “Cu ANP despre misterele salarizării din penitenciare

  1. Va disparea sporul de antena, praf si altceva? Se vehicula pe la tv asa ceva printre masurile ce urmeaza a fi adoptate de prin august.

  2. Teo ala cu discotecile,zice ca la politisti,sporul de 15% ptr conditii periculoase va fi inclus intr-o suma fixa…la altii va fi taiat. De asemenea,cica vor fi impozitate pensiile speciale,gradual cu 10,30 si 50%. Eu zic ca lumea ar trebui sa se pensioneze de maine

    1. Nu mai stiu nici ei ce sa inventeze ca sa se scoata din incurcaturile pe care le-au facut.

  3. Da,si le este frica sa aplice…inca mai joaca alba-neagra. Cine va veni la putere ,va trebui sa incerce ceva,avand in vedere dezechilibrele financiare create.Ar trebbui votati tot nicolicii,iordachii , orlanzii,vasilicele si livachii….asa de amorul votului si de dragul romanachilor

  4. La calculul pensiei celor care ies acum și au până la 7000 lei sânt gata impozitate cu 10% ,deoarece sânt limitate la nivelul venitului net.Se vor impozitarea inca o data cu 10%?

  5. Uite asa ajung toate secretarele ba ministri , ba consilieri pe pensii +salarii babane, sunt vreo cativa raportati la numarul total de angajati dar ponoasele le trag toti.

  6. D-le presedinte,din informatiile dvs,se vor primii banii necesari la rectificare sau vom lua teapa?

Comments are closed.

Skip to content