Decizie în Parlament: Pensiile militare nu sunt pensii speciale
ANP

Decizie în Parlament: Pensiile militare nu sunt pensii speciale

Comisia pentru muncă şi protecţie socială a rezolvat ieri cea mai recentă problemă pentru pensiile militare și a reiterat faptul că de acestea beneficiază tot personalul din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Între timp am văzut și bugetul. Nu stăm rău.

Zvonurile privind eliminarea pensiilor militare, infirmate în Parlament

https://www.facebook.com/FSANP/videos/1965642980248879/

 

Jocuri politice și inițiative populiste care au creat această stare de tensiune în rândul beneficiarilor de pensii militare. Ieri însă, am făcut un pas important pentru clarificarea faptului că pensiile militare nu sunt pensii speciale, fiind propus și admis un amendament care păstrează intacte prevederile actuale referitoare la pensiile militare.

Sigur, mai sunt multe de făcut. Mai e de rezolvat problema plafonării și a corectării discrepanțelor dintre pensiile militare așa cum au fost acestea create de-a lungul timpului prin diverse legi și tot felul de actualizări și indixări care au venit sau nu la timp. Dar, asta e altă discuție și altă luptă. Momentan pericolul a fost înlăturat. În fiecare zi apărea câte un zvon că “se dă la noapte”.

Răul însă s-a produs. Sunt destui colegi din penitenciare și poliție ori militari care și-au depus cereri de pensionare induși fiind în eroare de o campanie intensă de dezinformare, pe care oricât ne-am străduit s-o combatem prin apelul la calm și la informații oficiale și verificabile n-am reușit decât parțial și acum contează mai puțin că se confirmă faptul că am avut dreptate când nu am încurajat o isterie pensionării.

Alocații bugetare pentru asigurarea drepturilor personalului din sitemul de apărare, ordine publică și siguranță națională

Ministerul Justiţiei primeşte 4,88 miliarde lei, faţă de 4,62 miliarde lei în 2019. Prim-ministrul Orban se ține de cuvânt și în buget apar fondurile necesare asigurării tuturor drepturilor salariale ale angajaților din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională, conform reglementărilor în vigoare.

Ceea ce înseamnă că vom primi majorărilor prevăzute de lege (Anexele VI și VIII din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice), începând cu data de 1 Ianuarie 2020. Sumele de bani necesare vor fi alocate prin Legea bugetului pe anul viitor.

Se vor menține în plată și alte drepturi salariale, majorările pentru sâmbete, duminici și sărbători legale, sporul pentru munca suplimentară nerecuperată în natură în următoarele 60 de zile și decontul serviciilor turistice. Nu e sigur însă dacă OUG 114/2018 ne va încurca în continuare la actualizarea normei de hrană, până când se modifică.

UPDATE 17.30

https://www.facebook.com/FSANP/posts/3531583886914543

În contex

https://www.fsanp.com//2019/12/17/actualizari-si-indexari-de-pensii-militare-din-2020/

https://www.fsanp.com//2019/12/13/lege-privind-respingerea-oug-privind-plafonarea-pensiilor-militare/

https://www.fsanp.com//2019/12/11/dilema-zilei-ce-fac-mai-stau/

https://www.fsanp.com//2019/12/12/ce-creste-si-ce-ingheata-in-2020/

https://www.fsanp.com//2019/12/04/video-ministrul-justitiei-anunta-investitii-in-penitenciare-si-cere-abrogarea-legii-recursului-compensatoriu/

15 thoughts on “Decizie în Parlament: Pensiile militare nu sunt pensii speciale

  1. Cei care au depus cereri și nu vor să iasă la pensie pot sa revină. Parcă este un termen 15 zile în care poți sa revin.

  2. Numai că trebuie să știe și” deștepții” aia din mass-media și păpușile Barby și gay din PNL și de unde or mai fi,că pensii militare are tot sistemul de apărare ,nu numai cei din MApN!

    1. Pentru acest motiv ne-am asigurat ieri ca Solomo explica asta si se vede pe inregistrare. Sigur ca n-o sa inteleaga toata lumea, dar am facut un pas.

  3. Ați făcut un pas înainte și unul înapoi, domnule Dumitrașcu.
    Miza pentru pensiile noastre nu era păstrarea în forma actuală, ci revenirea la forma cu OMM.
    Vai, ce bine!
    Nu ne-au luat domnule pensiile!
    Tot e bine.
    În realitate ne-am luat o mare țeapă, și dumneavoastră știți prea bine lucrul ăsta.
    Fidelizarea personalului se realiza cel mai bine cu OMM. Pensionările nu se vor opri. Veți vedea.

    1. In chestiunea eliminarii pensiilor militare, am facut un mare pas inainte. Sigur, mai sunt si alti pasi de facut. Asta am si spus daca ati citit articolul la care comentati: eliminarea plafonarii si corectia intre generatiile de pensionari, raman pe lista de probleme. Sa inteleg ca preferati sa ni se intample 2 pasi inapoi?

      Altfel, pasii nu noi, sindicatul, i-am facut. I-au facut guvernantii mizand pe slaba reactie din partea victimelor. Noi incercam sa reparam problema, pe acelasi fond de slaba reactie publica si de confuzie in ceea ce priveste rolul social si institutional al actorilor implicati in aceasta problema.

      PS. Nu exista o “forma cu OMM”. Calculul se face incluzand toate beneficiile legale (inclusiv majorarea pentru Semnul onorific In Serviciul Patriei), dupa care se aplica acea plafoare prevazuta in OUG 59/2017 (care recent a primit raport de respingere si care exista sansa sa fie anulata)

      1. Dacă am înțeles bine de la TV, sporul se va calcula la salariul minim și nu la salariul de baza….

  4. Sa nu ramanem iar pe lana cu NORMELE:
    A informat si de la nou MJ pt amendamente referitoare la norme??

    Potrivit sursei citate, în calitatea sa de senator, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a depus un amendament cu privire la Legea bugetului de stat pe anul 2020 pentru acordarea pentru personalul MAI, începând de anul viitor, a cuantumului actualizat al compensaţiei băneşti/alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană în mod unitar cu toate celelalte instituţii publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Comments are closed.

Skip to content