Dilema zilei: Ce fac!? Mai stau!?
sindicat

Dilema zilei: Ce fac!? Mai stau!?

Un proiect referitor la pensiile speciale, deja respins de Senat, crează tensiuni printre angajații din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Pensiile militare nu sunt pensii speciale!

În Parlament, pe ordinea de zi, un proiect (Pl-x nr. 292/2019) care propune eliminarea pensiilor speciale cu excepția pensiilor militare, cele de care beneficiază și angajații din penitenciare. Ei bine, imprecizia autorilor proiectului și a rețelelor sociale, dar și unele reacții emoționale au făcut din ziua de ieri una agitată cu cereri de pensionare și gânduri sumbre pentru cei care nu îndeplineau condițiile.

Sigur, ne putem aștepta la orice și când am avut probe am și reacționat, așa cum s-a întâmplat anul trecut când am făcut public proiectul de înghețare a salariilor. Ieri însă se discuta un proiect deja respins de Senat și cu avize negative la comisiile de la Camera Deputaților în care fusese discutat. E drept, pe fondul unor informații circulate intens și panicard pe rețele sociale și grupuri de comunicare.

Dilema zilei: Ce fac!? Mai stau!?

Rezultatul: discuția se amână pentru februarie. Asta a decis aceeași comisie condusă de același deputat Solomon, care a vărzuit tot ce-a prins în materie de salarizare și pensioare. Pretextul: așteaptă o opinie de la Guvern, care, culmea, deja a fost transmisă încă din iunie și care critică imprecizia actului normativ și discriminările propuse de autori. Așa că, trageți singuri concluziile cu privire la intenția din spatele a ceea ce-a organizat ieri deputatul Solomon.

Unii ar zice c-a fost doar o stratagemă politică în care ne-am lăsat prinși, lecția zilei de ieri fiind aceea că trebuie să separăm faptele de zvonuri și să încercăm să evităm reacțiile emoționale. În plus, e nevoie de reacție instituțională rapidă dacă vrem să evităm ca astfel de situații să determine un val de pensionări care nu ne poate face decât rău. Cineva trebuia să explice și să prezinte poziția instituțională și un răspuns la întrebarea zilei de ieri: ce fac, mai stau?

În context

https://www.fsanp.com//2019/06/03/proiect-de-lege-privind-eliminarea-plafonarii-pensiilor-militare-la-salariul-net/

https://www.fsanp.com//2019/05/17/guvernul-respinge-proiectul-privind-eliminarea-pensiilor-militare-pentru-angajatii-din-penitenciare/

https://www.fsanp.com//2019/09/01/resursa-umana-teorie-si-practica/

https://www.fsanp.com//2019/11/05/problemele-sistemului-penitenciar-mostenire-pentru-noul-ministru-al-justitiei/

https://www.fsanp.com//2019/08/01/cu-anp-despre-misterele-salarizarii-din-penitenciare/

44 thoughts on “Dilema zilei: Ce fac!? Mai stau!?

      1. Domnul Dumitrașcu, statutul FSANP permite să rămân membru de sindicat și după pensionare dacă îmi plătesc în continuare cotizația lunară?

  1. Ce reacție are noul DG care ar trebui sa fie garantul apărări drepturilor salariaților? Sau obișnuit ca numai sindicatele sa facă ceva.Dacă nu mișcă nimic ar trebui să ne mișcăm noi și rapid.

    1. Ieri a fost prima zi la munca. N-a prea avut timp de reactii. Din cate inteleg s-a ocupat cu prioritate de bugete impreuna cu specialistii DEA.

    2. Unde scrie că trebuie “fie garantul drepturilor noastre”?
      Hăhăhă! Asta e cea mai bună glumă pe ziua de azi! Auzi, ANP garantul drepturilor noastre.

  2. Buna dimineata Dnu Dumitrascu.Pana in februarie stam linistiti dar cu garda ridicata.Si totusi cine are interes sa agite acest sector profesional de 2ani incoace,(incepand cu OG 59)nu putem da vina numai pe actualii guvernanti.Pare un razboi tacit intre structurile militare si cele demilitarizate,(diferente mari la salarii si pensii).Si la pensiile civile nu sunt toate roze cum sunt prezentate si nu se face atata zarva.

    1. Eu vad lucrurile altfel. Politicieni fara scrupule baga zanzanie intre noi si reusesc.

  3. Eu as zice ca au reusit de ceva timp.Poate intr un articol viitor puteti prezenta cum stau lucrurile cu aceasta categorie profesionala un tarile UE.Poate invata ceva si clasa politica tembela.

  4. Cu normele cum ramane ? Anul asta am inteles ca a fost o jonglerie frumoasa , dar mai vine un an 2020 in care cel mai probabil nu le vom primi , nu ?
    A venit guvernu cu tot cu oamenii lui , cand or muri toti comunistii astea spurcati , libidinosi . Ca traim cu ei dupa revolutie pe scari de bloc , strazi , orase , locuri de munca , parlament si pe mortii lor . Trebuiesc impuscati sau amanetati ei si neamurile lor de sclavi mizeri .

    1. Daca nu ingheata salariile in 2020 nu ingheata nici normele. Problema ca fi cu recuperarile pentru ce s-a inghetat 2018, 2019.

  5. Vazusem mai demult niste cifre pe site-ul celalalt si erau in defavoarea noastra. Asa ca mai bine nu si sa tragem pentru cum e acum.

  6. La noi cu pensia e la fel la toti. Dar la MAI cum vor face ca unii sunt militari si altii nu. In acelasi minister.

    1. Eu zic să mai ieșiți dintre gardurile penitenciarului. Celor care li “se îngheață salariile” nu reprezintă decât o mică parte din votanți. Poate na-ți remarcat, dar societatea este foarte pornită împotriva bugetarilor.

    2. Ti se pare ca nu sunt destui prosti? Eu unul ma ingrozesc cati prosti si dusmani avem.. Pe valul asta merge pnl-ul .Priviti retelele de socializare…

      1. Pensiile de serviciu trebuie susținute cu argumente și de către persoane credibile. Principiul contributivității nu poate funcționa în cazul nostru decât aplicând treptat, pe ani, o grilă anume. Dacă se va renunța la pensiile de serviciu, cum se vor calcula pensiile celor care au perioade fără contributivitate?
        Și nu sunt puțini.

  7. Ăștia schimba legile că pe ciorapi,nu se poate că fiecare să facă ce vrea când vine la guvernare! Să-și taie pensiile lor de parlamentari ,că și așa nu fac nimic pt tara asta. Daca nu ieșim în stradă să protestăm ,nenorociții își vor face de cap. Asta e capacitatea lor de a reduce deficitul bugetar,tăind pensiile celor care si-au mancat sănătatea în sistemul de aparare.Oare gay-ul de Catu ,știe cât au crescut preturile la alimente??? D-lor lideri de sindicat,faceți ceva înainte de a fi prea târziu.

  8. Stati linistiti la locurile voastre. Parerea mea. Haideti sa reducem totul la o idee simpla. Nu se va taia nimic din pensiile asa zis speciale pana in februarie. Asadar, daca nu se va taia nimic, bugetul de stat pe anul viitor va trebui, musai, sa ia in calcul plata pensiilor speciale asa cum sunt acum. Deci,, parerea mea, pana in anul 2021 putem sa stam linistiti. Dar, pana in anul 2021, se mai schimba vreo 3 guverne si doi DG care trebuie sa iasa la pensie cu pensie bine asezonata. Deci, stati linistiti la locurili voastri, cum s-ar spune. In alta ordine de idei, proiectul de taiere a pensiilor speciale respins in comisia de munca de la CD, al USR, este atat de habarnist incat ei confunda militarii cu toti angajatii din sistemul national de aparare si ordine publica. Exista o discutie mai veche aici. Militari, propriu sis, sunt numai cei din MAPN, jandarmii, SIE, SRI, pompierii. Politistii, ca si noi, sunt functionari publici cu statut special, dar facem toti parte din sistemul national de parare si siguranta, beneficiari ai legii 223, denumita Legea Pensiilor Militare. Observati pe cei din SRI. Astia au trimis la discutii, s-au oferit sa gazduiasca, chiar, reprezentanti pentru discutii pe legea pensiilor militare 223 si au mai avut si o oarecare activitate discreta atunci cand OUG 57/2015 a trecut de Senat. Asadar, ce vreau sa zic, daca cetatenii din SRI au o durere la basca cu aceste discutii, de se taie-ba nu se taie legea speciala, noi de ce ne agitam? Ca asa vrea cineva? Sau ca nu avem ce face? Mai bine sa ne vedem de gaurile noastre, spun. Din buget, desigur. Nea Fyry, baga un 50 la suta si pt.mine, ca iti fac reclame cu intelectualii aia pe net….

    1. Pe SRI nu-i afecteaza o eventuala modificare pentru ca s-a spus ca NATO a dispus ca pensiile militarilor raman, iar ei sunt militari nu doar functionari publici cu statut special si obligatii militare cum suntem noi si politistii.

      1. Se uita foarte usor un lucru bugetul e construit pe deficit mai mare de 3%. La mijlocul anului douazecidouazeci, traisca Dancila, Guvernul invoca atentionarea Comisiei Europene pentru deficit excesiv, apare amenintarea cu blocarea fondurilor europene, procedura de deficit excesiv si incep calculele. Se constata ca eliminarea pensiilor speciale pentru non militari are ca efect reducerea deficitului sub 3% si aveti solutia in primetime la TV. Pun pariu pe 50% pe care (nu) o sa-l primesti Antime ca deja s-a terminat povestea pensiilor noastre militare. Iar SRI e militar, la fel si SIE. Ei vor ramine vesnic de partea fericita a norocului. Noi suntem politisti, iar multumita lui Troc si manevrelor lui din umbra am ajuns la alta masa decit a norocosilor. Unii se uita cu atentie la ce facem noi, inclusiv la jocurile de culise facute stupid de galbeni, de directori numiti politic sau dependenti politic care savirsesc greseli ca asa cere partidul, oricare ar fi el partid. Voi la ce concluzie ati ajunge dupa ce observati ce se intimpla cu VIP-urile din penitenciare? Ce concluzie ati trage despre acest sistem, despre angajatii lui care depun 4000 de cereri de mutare doar ca sa obtina bani pentru cumparat apartamente? Bani pe care oricum nu ii vor primi. Sunt perimate discutiile despre onoare, principii, onestitate, moralitate. Iar la sfirsit aduceti-va aminte de Dobrica, cel mai labil, afemeiat, irational, paranoic director general pe care l-am avut dupa nebunul de Marius Iosif. Daca acest sistem nu poate oferi decit Dobrici ca directori generali, atunci suntem terminati.

        1. Eu am incercat sa schitez, pe scurt, ceea ce se intampla acum. Desigur, problema e vasta. De exemplu, si STS sau SPP sunt pe lista de militari. Nu trebuie sa ne facem probleme, pentru ca este aproape imposibil sa execute pensiile speciale pentru vreo 40 000 de fpss, politisti si altii, sa zicem, beneficiari ai pensiilor militare, de pe o zi pe alta. Cat despre depasirea deficitului de 3 la suta, intr-adevar, vom intra in procedura de deficit excesiv, va trebui sa taiem din cheltuieli si nu sa ne luam angajamentul ca vom colecta mai bine taxele. Se va taia de la investitii, drumuri si poduri, etc. Apropo. Romania a aprobat angajarea, alaltaieri, unui imprumut de 177 milioane euro pentru construirea a doua penitenciare. Va anunt ca in SUA, un penitenciar modern se construieste cu aproximativ 60 milioane dolari si recent s-a inaugurat in Moldova un penitenciar care a costat 45 milioane euro. Asadar, avem de unde sa taiem, pe investitii. Aviz si lui nea Fyry ca i s-ar putea pregati o noua nefacuta, daca tot ai deschis discutia. inca o dovada ca sunt special si merit 50 la suta. hahahaha O zi buna, eu nu ies la pensie, dorm linistit cand vad cat de aiuristi sunt astia care vor sa ne taie pensiile viitoare. Treaba voastra, daca va agitati pentru ce nu trebuie in loc sa ne concentram, de pilda, pe nh si ne, sa zicem, pe suplimentare si conditii de munca etc.

  9. Fara presiune sindicala si proteste nu vom primi nimic,o sa vedeți cum va îngheța tot iar noi ca niste sclavi ne vom bucura ca nu ne-au scăzut ca guvernarea BOC salariile.Nu ne baga nimeni in seama ca instituție,insasi ANP ul își sabotează angajații,in 11 ani de cand lucrez in acest sistem lucrurile doar sau inrautatit.Din punctul meu de vedere statul este cel mai parșiv angajator,nu as sfătui pe nimeni sa faca greșeală sa se angajeze la pușcărie,e o bătaie de joc.

  10. Pensiile noastre ni se cuvin cu virf și îndesat am stat cu arma la escortă de dimineață de la 6 pină seara la 18 lucram și simbata și duminică și vine o fufa ,Țurcan care este o incultă să ne taie nouă pensiile !

  11. Păpușile Barby de la galbeni,zici că-s luate din revistele xxl sau bancurile cu blonde! Că sa vezi cine te reprezintă în senat și guvern!

  12. Fără manifestări foarte puternice ale sindicatelor din sistemul penitenciar si ale politistilor, riscam sa pierdem pensiile militare în luna februarie. Nu cred că trebuie sa asteptam, ptr că ulterior nu se mai poate face nimic. Consider că în luna ianuarie trebuie dat un semnal puternic din partea noastră, ptr ca guvernanți să înțeleagă gravitatea măsurilor pe care încearcă să le adopte în parlament.

    1. Stai linistit ca termenul din februarie a cazut si deja vorbim de ziua de maine, 17.12 cand au reintrodus cele doua proiecte pe ordinea de zi a comisiei de munca, dupa care pana la sfarsitul saptamanii vor fi si votate!

  13. asta vor adunaturile de la Putere,sa ajungem simpli functionari,cu o pensie de 2500-3000!degeaba ne numim ”politisti”,desi s-a facut atata valva cu schimbarea denumirii!

    1. Sa credeti dvs ca se ajungr la 2500-3000 lei pensie! Un membru al familiei mele, fost ofiter MAI, s-a pensionat in 2009 dupa 25 de ani de munca in politie. In 2010, cand dupa legea Boc a primit pensie dupa contributivitate cuantumul pensiei a fost de 1500 lei, de 3 ori mai mic decat pensia militara. A facut omul atac cerebral, apoi infarct, noroc ca a avut zile. Daca nu se revenea la legea pensiei militare cine stie daca astazi mai traia.

      1. Pai ,atat ia si un civil dupa un numar insemnat de vechime in munca!…1500-2000!…noi suntem civili???sau asta se vrea???oricum,clasa politica actuala e sub orice critica,novice si anti-nationala!

Comments are closed.

Skip to content