Dotările pentru penitenciare, eveniment sau rutină?!
penitenciar

Dotările pentru penitenciare, eveniment sau rutină?!

După laserul de la Măgurele, marcăm un unicat european prin scanerul minune de la Penitenciarul Mărgineni. Cel puțin asta ne dă impresia mass-media care preia comunicatul ANP referitor la achiziționarea echipamentului cu pricina. Nu-i rău. Partea proastă e că din păcate o achiziție de echipament devine eveniment și ar fi trebuit să fie rutină. Apropos de echipamentul de bruiaj, rătăcit prin proceduri.

Aparat de scanare corporală de înaltă eficienţă

La Penitenciarul Mărgineni, situat în comuna I. L. Caragiale, a fost pus în funcţiune un aparat de scanare corporală de înaltă eficienţă, care foloseşte cele mai noi tehnologii în domeniu, singurul din această categorie achiziţionat şi utilizat în Europa. Potrivit ANP, aparatul dispune de o tehnică de măsurare unică, ce permite detectarea cu precizie a unor obiecte metalice şi nemetalice care sunt fie staţionare, fie în mişcare, în diferite zone ale corpului.

”Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, acordă o importanţă deosebită creării unui mediu penitenciar mai sigur pentru persoanele private de libertate aflate în custodie, angajaţi şi comunitate, deziderat realizat şi prin adoptarea de măsuri eficiente în vederea prevenirii introducerii de telefoane mobile şi alte obiecte interzise în instituţiile penitenciare.

De asemenea, ca parte componentă a sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, Administraţia Naţională a Penitenciarelor depune toate eforturile necesare pentru prevenirea săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune intitulate generic – ‘Accidentul’, înşelăciuni săvârşite şi de către persoanele private de libertate aflate în custodia poliţiei penitenciare”, se arată într-un comunicat al ANP, postat pe site-ul instituţiei.

În acest sens, arată ANP, la Penitenciarul Mărgineni a fost pus în funcţiune, miercuri, un aparat de scanare corporală de înaltă eficienţă, care foloseşte cele mai noi tehnologii în domeniu. “Procedura de screening este eficientă şi durează doar câteva secunde. Scanerul este proiectat ca o metodă sigură, non-invazivă, de detectare a obiectelor ascunse. Acesta permite scanarea a 5 zone ale corpului.

Mobilitatea aparatului este un factor de descurajare puternic

Sistemul este inofensiv din punct de vedere medical, atât pentru femeile însărcinate, cât şi pentru persoanele care utilizează un pacemaker cardiac, deoarece utilizează un câmp magnetic de intensitate foarte joasă care nu are implicaţii negative asupra copilului nenăscut şi nici asupra componentelor electronice ale dispozitivelor de tipul pacemaker”, precizează sursa citată. Fiind echipat cu roţi, aparatul permite să fie mutat în diferite locuri ale spaţiului de deţinere: secţii de deţinere, punct primire deţinuţi, spaţii de plimbare etc.

De asemenea, deţinuţii pot fi scanaţi înainte de transportul lor la instanţele de judecată/ organele de cercetare penală sau puncte de lucru, precum şi la întoarcere. ”Mobilitatea aparatului este un factor de descurajare puternic pentru persoanele care intenţionează să încalce legea, deoarece ajută la limitarea numărului de obiecte interzise care intră şi circulă în spaţiul de deţinere şi contribuie determinant la prevenirea unor evenimente negative”, spun reprezentanţii ANP.

Scanerul a fost achiziţionat din veniturile proprii obţinute în acest an, Penitenciarul Mărgineni fiind singura unitate din sistemul administraţiei penitenciare care, la acest moment, deţine un astfel de dispozitiv. Potrivit susţinerilor personalului responsabil cu livrarea şi instalarea scanerului, este singurul aparat din această categorie achiziţionat şi utilizat în Europa, se mai arată în comunicatul ANP. (sursa: link)

În context

https://www.fsanp.com//2019/11/01/sistemele-si-doptarile-de-siguranta-in-penitenciare-prioritare/

https://www.fsanp.com//2019/11/17/siguranta-personalului-din-penitenciare-o-problema-tratata-superficial-de-autoritati/

https://www.fsanp.com//2019/08/30/video-compromisuri-care-costa/

11 thoughts on “Dotările pentru penitenciare, eveniment sau rutină?!

  1. Zic anp-istii ca aparatul ” minune”scaneaza 5 zone ale corpului.Daca n-o fi una noua,de care nu stiu eu,parca ultima data erau 4-cap,gat ,trunchi si membre.Acum ma mai gandesc si la altceva-cati bani or fi produs”marginenii”,de au cumparat numai ei,din toata Europa? Deci, ne asteptam ca hotii sa migreze spre zone mai sigure(ptr ei)…Aia de utilizeaza aparatul ar trebui sa ia majorare de 200%, ca rar gasesti meseriasi…In ret, treaba merge… si anp-ul e in grafic

  2. As dori, ca acum la sfarsit de an 2019 sa multumesc mj si anp pentru grija deosebită “creării unui mediu penitenciar mai sigur pentru persoanele private de libertate aflate în custodie, angajaţi”… dar mai ales pentru efortul lor, ca eu, un angajat oarecare,anonim,sa ma simt relaxat,implinit,satisfacut,motivat, ca poate nu am muncit suficient si nu am raspuns adecvat mai ales ca am toate conditiile dezvoltarii mele profesionale si civice. Chiar daca am zile restante de concediu.ore suplimentare efectuate, ca nu am primit majorare de 50%,ca ma injura hotii,, ca ma ameninta cu moartea,ca nu sunt locuri de cazare, ca nu este personal sufiecient, ca este demotivat,desisuntem toti egali(si cei nonoperativi)…toate astea sunt fleacuri si le merit din plin.Nu, sa nu intelegeti gresit, numai eu sunt vinovat!Asa sa le ajute Dumnezeu!

  3. Daca si Poate . O sa facem o sa primiti .
    Nu inteleg de ce e asa greu , hartia de care nu mai stia nimeni de ea a ajuns fix cand se dadeau banii . Astea de ce ju se semneaza la fel . Oameni slabi , conducere slaba , hiene si lupi la acordarea drepturilor si noi trimitem oile la lup 😉 .

    1. Intr-o lume perfecta, totul ar fi simplu, oamenii ar fi buni, competenta ar fi regula, etc. Intr-o lume imperfecta, treaba nu sta deloc asa. Da. Unele lucruri nu sunt clare. Nu pot spune ca ceva e cert daca, din pacate, nu e. Uneori trebuie sa ne batem pentru ce e al nostru. Alta solutie nu avem.

  4. Sa speram ca aparatul achizitionat are si avizul CE pentru conformitate…
    Din pacate se pare ca fascinatia cu tehnologia (manifestata precum interesul bastinasilor pentru oglinzile si margelele colorate ale colonizatorilor civilizatori) depaseste puterea multora de intelegere privind modul de functionare, limitele si efectele acesteia.
    Asteptam cu mult interes glumele proaste dupa studierea detaliilor surprinse pe siluetele inregistrate de aparat, ca si erorile de interpretare a imaginilor, care ar putea duce la multe controale amanuntite atunci cand nu este cazul, precum si la renuntarea la controale dupa ce te-ai facut de ras (sau de rusine) de cateva ori. Poate ca scanarea corporala o fi o descurajare (ca idee), dar in mod sigur nu va duce la descoperirea mai multor obiecte interzise decat prin folosirea metodelor deja consacrate…

Comments are closed.

Skip to content