Posturile repartiției absolvenților SNPAP Tg. Ocna - sesiunea 2022
FSANP, justitie, penitenciar

Flexibilizarea metodei de acordare a gradelor profesionale

Ministerul Justiției (MJ) a răspuns unei solicitări a Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) referitoare la flexibilizarea acordării gradelor profesionale candidaților admiși la concursul din sursă externă și încadrați ca polițiști de penitenciare.

Gradul proporțional cu vechimea în specialitatea postului

Candidaților admiși la concursul din sursă externă și încadrați ca polițiști de penitenciare li se acordă grade profesionale, conform competențelor de gestiune a resurselor umane, în raport cu vechimea în specialitatea postului.

Ministerul Justiției (MJ) consideră că, dacă o persoană beneficiază de o anumită vechime în specialitate, această stare de fapt nu atrage de drept acordarea unui anumit grad profesional, ci este necesar ca vechimea în specialitate să corespundă cu activitatea desfășurată.

FSANP a propus introducerea sintagmei ”de regulă”

FSANP a propus inserarea sintagmei ”de regulă” în cuprinsul Ordinul ministrului justiției nr. 4256/2020, atunci când se vorbește de vechimea în specialitate care se ia în considerare la acordarea gradelor profesionale.

MJ apreciază că aceasta sintagmă ar putea conduce la luarea unor decizii arbitrare, care nu ar avea la bază argumente coroborate cu perioade bine determinate în timp, raportate la anumite criterii legale, cum ar fi tocmai vechimea în specialitate.

FSANP va insista în demersul său

Problema supusă atenției Ministerului Justiției (MJ) va fi repusă pe agenda ministrului Stelian ION cu ocazia întâlnirilor din cadrul Comisiei mixte de dialog social.

 

20 thoughts on “Flexibilizarea metodei de acordare a gradelor profesionale

  1. ce update mai avem cu specialistul de clasa care ar fi trebuit semnat in maxim 2 saptamani de acum 8 saptamani???
    RIL-ul promovat de MJ in ce stadiu mai este , se poate verifica cam cat ar mai dura sau un termen aproximativ?
    mie se pare ca astia ne cam duc cu zahareleul si atat!

  2. Se aude pe la MAI și prin unele unități că s-ar scoate sporul de 75% pentru SDSL de prin luna iunie. Poate confirma cineva că ar fi adevărat?

  3. Off topic.Dle presedinte s au făcut plângeri împotriva acelei interpretări ANP,prin care ,nu au putut beneficia de spor 75% acordat pentru scoala online,decât angajații care ambii părinți sunt în sistem?

    1. Din păcate legislația (OUG nr. 147/2020) nu da posibilitatea familiilor monoparentale să primeasca sporul de 75%. Rațiunea legiuitorului a fost ca parintele, în acest caz, sa beneficieze de zile libere plătite. FSANP a purtat discuții în acest sens cu ANP, în vederea acordării majorării respective părintelui (familie monoparentală) care nu a beneficiat de liber în contextul epidemiologic, însă ne-au fost prezentate prevederile legale care nu oferă posibilitatea angajatorului sa acorde acest drept.

      1. asta cu familia monoparentala am inteles o,dar,la mine cererea a fost respinsa deoarece sotia nu lucreaza in sistemul national de aparare.

          1. Ce e de facut?va rog daca se poate un articol pe tema asta.in unitati toată lumea sta in ceata.primim răspunsuri negative din partea RU motivare ca sotia(sotul),nu lucrează în sistemul național de apărare.

  4. Va rog nu mai insistati cu asa ceva! Legea este corecta asa cum este acum, cel putin in speta de fata. Vechimea in specialitate înseamnă ca vine domnul jurist la 40 si ceva de anisori, prin incadrare directa, si devine imediat comisar sau comisar sef ceea ce nu este chiar in regula.Cel putin fata de majoritatea dintre noi care ne am petrecut vreo 20 de ani in sistem. Fiind un grad profesional (echivalent celui militar) trebuie avuta in vedere strict vechimea in profesie. Pana la urmă nu e obligatoriu ca toată lumea sa iasă la pensie cu gradul profesional maxim. E doar o opinie…Numai bine!

    1. Sigur colegule…e bine cum gândești.sunt de acord.Sunt ofițer de cariera, de la 22 de ani in sistem…și vine un jurist de la nu știu ce aprozar și ia grad în funcție de vechimea în specialitate.

  5. Va salut Domnule Președinte. Cei care fac parte din familiile monoparentale și nu au beneficiat (beneficiaza) de 75 % OUG 147/2020 , putem urma calea juridica a instanței?. Motive sunt câteva. În principal nu a m fost anunțați că putem beneficia de zile libere la momentul respectiv. Printr o adresa oficiala la AVIZIER. Multumesc.

  6. Am o mare nemultumire referitoare la modul de acordare a creditelor pentru cadre:
    daca esti pe libere si ai de rezolvat urgent ceva nu poti sa participi nu iei creditele.. Daca esti in concediu nu iei creditele… Tinand cont ca se organizeaza trimestrial si doar o singura data.. Adica 3 sesiuni a cate 10 credite… Sa zicem prin absurd ca se poate intampla, sunt sanse mici dar se poate sa fi de fiecare data in concediu 😅.. Participarea la o sedinta de tragere 5 credite.. Daca nimeresti in paza poligonului nu esti creditat….cum naiba sa strangi 40 de credite? … De convocari nu cred ca poate fi vorba in contextul” pandemiei” covid o mare vrajeala cu care ne prostesc de mai bine de un an de zile.(nu intram in amanunte pe acest aspect) .. Asta 1 amanunt…
    2 membrii echipei operative se intrunesc lunar pentru pregatire specifica… Culmea aceste activitati nu sunt creditate si nu inteleg de ce pentru ca se face pregatire teoretica si practica .. Va rog sa luati masuri si sa discutati cu cei din ANP aceste aspecte.. Pentru ca nu mi se pare deloc normal moddul cum au gandit unii sa organizeze aceste cursuri pentru credite si punctarea lor…. Oricum per total este o mare prostie

  7. Ar trebui ca toti cei veniti din sursa externa sa primeasca primul grad profesional. Asa e corect! Vin altii din civilie direct comisari si peste 3 ani ajung ditamai comisarii sefi! Unde e corectitudinea pt cei care au venit de la 22 ani in sistem si ajung peste 20 ani in ultimul grad profesional?

    1. Corect! Altfel este o discriminare pt agentii/ofiterii care au dobandit gradele prin vechime in sistem.

Comments are closed.

Skip to content