Guvernul propune modificarea legii pensiilor militare de stat
sindicat

Guvernul propune modificarea legii pensiilor militare de stat

Guvernul trimite spre consultare către instituțiile din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională un proiect privind modificarea și completarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Proiect OUG pensii militare de stat 09012020
Proiect OUG pensii militare de stat 09012020

Pe scurt, se propune stabilirea unui sistem de actualizare și indexare periodică a pensiilor militare de stat stabilindu-se un sistem de referință pentru a se elimina discriminările survenite de-a lungul timpului între diversele categorii de pensionari militari. La o primă vedere, proiectul avantajază pensionarii militari cu vechime completă și ajută generațiile mai vechi.

În context

https://www.fsanp.com//2020/01/06/de-ce-sunt-in-ordine-pensiile-militare-mic-indreptar-anti-demagogie/

https://www.fsanp.com//2019/12/17/actualizari-si-indexari-de-pensii-militare-din-2020/

https://www.fsanp.com//2020/01/08/salariile-de-functie-majorate-cu-1-3-din-diferenta-pana-la-valoarea-prevazuta-pentru-2022/

28 thoughts on “Guvernul propune modificarea legii pensiilor militare de stat

  1. Poate ne oferiți niste lămuriri .In ce sens ii ajuta pe cei cu vechime completa și cum șanț mai avantajați cei ieșiți mai demult cu cei care vor să iasă anul acesta.La momentul acesta pensia este limitata la nivelul venitului net.

  2. Este o problema acel ,, cuantum brut de referinta “… Are o valoare scazuta , aproximativ 2500 ron, pentru functii coresp. gradului de a.s.p.Chiar daca va fi actualizata cu inflatia, aceasta suma va fi infima… Practic, se limiteaza valoarea ,,cuantumului ” la valoarea din data de 01.12.2019.iar cresterile din legea salarizarii , din anii 2020-2022, nu vor mai fi luate in calcul…

    1. Acel cuantum de referință vizează in principal pe cei ieșiți la pensie înainte de anul 2010 si care au vechime in serviciu de 25 ani, care in prezent sunt discriminați.
      Observați ca nu se modifica modul de calcul al pensiilor, iar dacă din calcul este mai mare decât referință din Anexa 2, se pune in plata acel cuantum.

  3. La prima citire pare sa i avantajeze pe cei cu vechime completa in serviciu dar penalizarea de 1%ptr fiecare 6 luni ptr.cei cu vechime in serviciu incompleta e nesemnificativa avand in vedere ca omm ne este furat si daca unii sau lipit si de 50% atunci sunt in dezavantaj cei cu vechime completa si sunt destui.Sunt multe aspecte de discutat pe aceasta tema asa ca sa nu ne facem iluzii prea mari in contextul actual politic si economic..Dreptate nu se va face repede si proiecte sau tot fluturat prin fata ochilor.Ne am ales cu ceva?

  4. Textul acestui draft de OUG circula in anumite cercuri inca din luna noiembrie a anului trecut. Nu era cunoscuta Anexa nr.2 care poate avea si un aspect de confidentialitate. Este foarte interesant faptul ca, fata de acest draft, textul trimis lui nea Firy este putin diferit. Dam premiu celor care vor sesiza diferentele. Ca sa vedeti cum se lucreaza la njivel inalt. Mai adaugam in loc de cuvantul an, cuvantul luna, mai taiem de unde se poate si mai bagam doar la chestori, la soldati, nu. Cat despre politistii de penitenciare, le facem inchisori. Noi. Adica, locuri de munca moderne. Si le dam pensii bune, dar nu de acum, din 2023. Daca nu veti mai apuca, faceti cerere sa stati pana la 70 de ani in civilie, pentru ca o sa v-o cumuleze si iese mai mare. Pensia. Dar si ajutorul de iesire din sistem. Daca ati cotizat si la pilonul II, este posibil sa cereti banii inapoi. Asa scrie la lege. In practica, deocamdata, nu s-au dat la nimeni. Pentru ca nu sunt norme de aplicare. Asa ca, sanatate si putere de munca!

    1. Bună ziua tuturor.
      Antim, care este premiul despre care faci vorbire??? poate ne băgăm câțiva.
      Trecând peste nota anterioară, încă odată, rog pe toți colegii să fiți mai rezervați.
      Motivația simplă este aceea că proiectul respectiv este cum spunea și Antim un proiect confidențial ce a circulat într-o zonă ff restrânsă și clocit pe vremea anteriorului ministru al apărării, vizează strict pe cei ieșiți la pensie și nu pe cei care vor ieși.
      Explicația este simplă, s-a ajuns la situația hilară în care un general cu vechime de 25-30 ani efectivă ieșit cu ceva ani în urmă la pensie să aibă o pensie mai mică sau egală cu un subofițer, ceea ce este inadmisibil oricum doriți să priviți problema.
      Diferența față de vechiul proiect, asta ca să răspund cumva și la întrebare, este aceea că în vechiul proiect cei care aveau peste 25 ani vechime efectivă în serviciu primeau 1% la ce depășea, iar acum numai se taie la cei care au sub 25 ani.
      Mai sunt câteva, dar mai întâi premiul.
      În altă ordine de idei, poate nu ar fi rău dacă mai întâi am citi proiectul și l-am pune în oglindă cu ce spune legea în vigoare ca să avem o proiecție a ceea ce dorim măcar să aflăm, zic și eu.
      Weekend plăcut.

      1. Iti dau dreptate,tatal meu a iesit la pensie de la M.A.I. in 1997..(plutonier major…27 ani vechime ) ..si nu are pensia nici macar jumatate fata de colegii care au iesit in ultimi ani.Corect ar fi pentru aceeasi munca facuta pensia sa fie la fel,sau cel putin mai echilibrata cu cea actuala.

        1. Tocmai acest lucru se si incearca. Sa se aduca la un numitor comun pensiile celor care au avut acelasi grad si functie la trecerea in rezerva. Mai exista un proiect in dezbatere, propus de cateva zeci de parlamentari PSD, foarte complicat, care incearca sa faca acelasi lucru, dar pe baza unor coeficienti de aplicare, un mecanism foarte complicat. Acest proiect PNL este mai simplu, dar aplicarea lui, pentru cei iesiti deja la pensie incepe cu 2022. Atunci va incepe recalcularea. Din 2023 vor avea parte si de actrualizare, desigur. Noi, ceilalti, am putea beneficia de aceasta OUG. Si de indexari, aduceri la zi conform salariilor activilor etc. Intr-adevar, sunt cateva diferente fata de drafturi. In cel afisat de mine, cei care nu au 25 ani cumulat cu spor de conditii sunt penalizati cu cate 1 la suta pe luna pe an raportat la valoarea raportata in anexa 2 dar si la modul de calcul indicat in articolele nemodificate din L 223. Numai ca, lui nea Fyry i s-a bagat sub nas un draft cu modificari. De pilda, apare penalizarea de care am facut vorbire ca fiind de…1 la suta pentru fiecare…6 luni. Este imposibil de imaginat asa ceva. Cineva, sunt sigur, vrea sa il testeze pe nea Fyry si noi nu vom lasa sa ne fie luat in balon omul nostru, numit cu greu DG, dupa indelungi tribulatiuni financiare si altele asemenea cusute cu ata alba. Nu, niciodata, noi nu.

  5. O pensie aflata in plata poate deveni mai mica in urma unui astfel de act normativ? Sau un drept castigat nu poate fi alterat? Multumesc anticipat pt raspuns.

  6. Daca vor reuși să facă anticipatele și le vor câștiga “la revedere ” tot ce sa promis (vor desființa toate pensiile speciale ,inclusiv la militari,nu vor mai mari pensiile din sept.)Așa că puțină răbdare!

  7. Haideți să vedem ce modifică această OUG: se pare ca niste articole din Legea 223, da? Ok.Dar nu se face referire în textul ordonanței la celelalte modificări ale legii prevăzute în OUG 59 si 114. Asa ca vom avea mai multe reglementări pt. aceeasi problema. Care dintre actele normative va prima? Nu se spune nimic despre abrogarea prevederilor din 59 si 114. Ce sa credem? Un talmeș balmeș!Ca de obicei! Sanatate multa!

  8. Daca tot se cere punct de vedere pe aceasta posibila OUG, poate domnul Dir General solicita si calcularea anilor lucrati cu grupa de munca inainte de intrarea in sistem care pe legea 223 se calculeaza doar daca sunt peste 6 ani. Am 4 ani lucrati cu grupa II-a şi nu pot valorifica grupa de munca pentru reducerea varstei. Pe legea pensiilor civile modificata de curand se valorifica grupa de munca incepand cu 1 an

    1. Nu ești civil ci “militar”, așa că mai gândește un pic.
      Se valorifică doar o singură categorie de grupă, ori I ori II despre care faci vorbire, nu amândouă deodată.
      Mai mult, încă odată se dovedește că nu știți ce doriți mi ales pentru vârsta pe care o aveți (sub 50 ani), pentru că este indicat ca fiecare dintre noi să aibă cel puțin 25 ani în serviciu ca militar/etc., în caz contrar într-un viitor nu foarte îndepărtat veți fi penalizat cu 2% pentru fiecare an lipsă.
      În antiteză cu noi se află cei din sistemul de pensii civil care sunt obligați să muncească minim 35 ani bărbații, iar condițiile de pensionare anticipată fără penalizări sunt draconice. Nu credeți, faceți un calcul.
      Zi bună.

  9. De ce in acest proiect de OUG suntem numiti in continuare functionari publici cu statut special?

  10. E valabil numai pentru penitenciare sau toate armele? si pentru cei iesiti in 2011 se recalculeaza?

  11. Dacă citiți cu atenție proiectul veți vedea ca articolele actuale din legea 223 59 și 60 se modifica În TOTALITATE cu cele de mai sus… Adică dispare plafonarea la salariul net…
    Deci cei ieșiți după 15.09.2017 vor primi pensiile brute / nete cele din decizia de pensie, cele mari neplafonate.
    Din 2022 se recalculează toate pensiile militare la nivelul salariilor brute din ianuarie 2022.
    Începând cu 2023 se vor actualiza sau indexa pensiile cu inflația sau cu creșterea salariilor..
    Deci cei ce au ieșit în 2018 vor avea pensii ceva mai mari, în 2019 mai mari, iar în 2020 și mai mari.. În funcție de baza de calcul bruta și de omm/SOSP.

Comments are closed.

Skip to content