Măsuri privind starea de urgență medicală în sistemul penitenciar
penitenciar

Măsuri privind starea de urgență medicală în sistemul penitenciar

Ieri a fost publicat Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României și tot ieri ANP și-a actualizat planul de măsuri privind prevenirea extinderii epidemiei de coronavirus.

Decretul privind insituirea stării de urgență pe teritoriul României

MOf Decret 1952020 privind Insituirea Starii de Urgenta pe Teritoriul Romaniei by FS ANP on Scribd

Măsuri de urgență privind penitenciarele

Art. 47. — (1) În executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, exercitarea dreptului de a primi vizite, exercitarea dreptului la vizită intimă, exercitarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, cât și recompensele constând în permisiunea de ieșire din penitenciar se suspendă.

(2) Pentru menținerea legăturii cu mediul suport se majorează durata și numărul de convorbiri pentru persoanele condamnate aflate în regimul de maximă siguranță, la maximum 45 de minute pe zi, iar pentru persoanele condamnate aflate în regim închis, semideschis, deschis, regim provizoriu sau pentru cei care nu au regimul stabilit, la maximum 75 de minute pe zi. Dreptul deținuților la convorbiri on-line, indiferent de situația disciplinară și periodicitatea legăturii cu familia, se suplimentează corespunzător numărului de vizite la care au dreptul conform regimului de executare.

(3) Persoanele condamnate clasificate în regimul semideschis și deschis pot executa pedeapsa în camere de deținere permanent închise și asigurate.

(4) Pentru minorii privați de libertate care nu au un reprezentant legal, medicul curant al locului de deținere acționează ca reprezentantul legal, exclusiv pentru acordarea asistenței medicale și a măsurilor de prevenție.

(5) În completarea obligațiilor prevăzute în Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, polițistul de penitenciare este obligat să participe la toate activitățile desfășurate în conformitate cu dispozițiile superiorilor, cu respectarea timpului legal de odihnă, timpul lucrat suplimentar în această împrejurare fiind compensat exclusiv cu timp liber corespunzător.

(6) Pe perioada stării de urgență, în raport cu necesitățile și situația operativă existente la nivelul unității penitenciare unde este încadrat sau al altei unități din poliția penitenciară, polițistului de penitenciare i se pot modifica, fără acordul său, locul și/sau felul muncii.

Alte măsuri pe perioada stării de urgență

Art. 32. — (1) Pe perioada stării de urgență, prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și altor categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri, și al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, după caz.

(2) Personalul prevăzut la alin. (1) are dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevăzut la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 19/2020, în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege.

Art. 35. — Se menține valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective pe perioada stării de urgență.

Art. 36. — Pe perioada stării de urgență se interzice declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă în unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă.

Art. 37. — Prin excepție de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, persoana îndreptățită își păstrează stimulentul de inserție în situația pierderii locului de muncă ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19.

Art. 38. — Cererile pentru acordarea beneficiilor și prestațiilor sociale pot fi depuse inclusiv pe cale electronică.

Art. 49. — Pe durata stării de urgență, cursurile din toate unitățile și instituțiile de învățământ se suspendă.

Art. 50. — Pe durata stării de urgență, autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsuri pentru organizarea activității astfel încât să fie evitat, pe cât posibil, contactul direct între persoane, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare.

Art. 53. — În perioada stării de urgență, drepturile prevăzute la art. 35 alin. (2)—(8) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare, se acordă fără a se ține cont de obligativitatea încadrării în limita de 3% prevăzută la alin. (4) și (5) ale aceluiași articol și fără a ține cont de plafonul maxim de ore anual stabilit la alin. (6) al aceluiași articol.

Art. 55. — În perioada stării de urgență pot fi depășite normele de dotare și consum prevăzute de reglementările în vigoare, dacă această depășire se datorează efectelor evoluției COVID-19 și măsurilor de protecție și prevenire.

Art. 56. — Pe perioada stării de urgență, termenele legale stabilite pentru soluționarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informații de interes public, precum și a petițiilor se dublează.

Art. 57. — Guvernul României efectuează, în regim de urgență, rectificarea bugetară, în vederea asigurării resurselor financiare necesare

În context

https://www.fsanp.com//2020/03/13/anp-masuri-pentru-prevenirea-raspandirii-coronavirusului/

https://www.fsanp.com//2020/03/16/transferurile-intre-penitenciare-suspendate/

https://www.fsanp.com//2020/03/15/anp-reduce-personalul-aflat-in-serviciu/

25 thoughts on “Măsuri privind starea de urgență medicală în sistemul penitenciar

  1. Domnule Dumitrascu, la Ministerul Justiției se analizează revocarea din funcția de director adjunct, director de direcție și director de unitate a unui număr suficient de mare. Ce știți despre acest aspect? Nu cred ca este bine! Poate ar fi bine revocarea unor directori dar nu de natura sa destabilizeze bunul mers.

    1. Nu stiu daca exista asemenea demersuri. Daca ar fi asa, depinde de motive. Poate ca schimbarile sunt tocmai pentru “bunul mers” la care faceati referire multe penitenciare fiind defective de aceasta calitate inca din pre-criza.

    2. Bună ziua.
      Constat că în loc să ne ocupăm de criză și situațiile generate/ce se pot genera de aceasta, unii se preocupă de posibila revocare din funcție!!!
      Prejumția logică este că – împuterniciții la al XXXX mandat au început să se teamă.
      Oare dece???
      Zic și eu, voi ce spuneți nu este bine că se încearcă regândirea/rescrierea Statelor de funcții, mai ales că avem directori (în mod special adjuncți) care nu au nici minimum necesar de personal pentru a fi direcții???

      1. Așa este, în special la reintegrare socială, e caraghios, sunt 10 de toți..

    3. Nu vă suparati, aveți idee și când se aproba analiza asta de revocare?

      Aștept un răspuns urgent de la dumnevoastra cu privire la acest aspect, aud asta de ani de zile și refuz să mai cred, simt că nu mai pot și mă înec ca țiganul la mal… Multumesc frumos și aștept vești bune.

  2. Vrabiute ca la braila nu vezi in toata romania ! Sunt in stare sa te bage pe tine in celula si la hot sa i se dea cheile de la usi .

  3. Cred ca ar fi bine sa se renunte si la sefii de sectie. Oricum nu fac nimic si nu stiu nimic.

    1. Cred ca ar trebui sa stai pe langa un sef de sectie sa vezi ce face intr-o zi intreaga ,, istetule”

    2. Anonimus dar tu ce stii? Eu pana sa fiu sef de sectie am lucrat 14 ani supraveghetor. Oare crezi va sitiu sa ma descurc ? Eu cred caa tu esti un frustrat incompetent…

  4. Bună ziua. Spuneți că persoanele clasificate in regim deschis/semideschis pot sta izolați. Dar in cazul penitenciarelor cu telefonul in afara camerei, cum se va proceda cu respectarea timpului convorbirii cu familia? Mulțumesc.

  5. Conducatorii nostri ne trimit instructiuni din ora in ora, dar niste masti ne trimit si noua? Numai angajatii care lucreaza pe sectii au masti si detinutii care fac curatenie. Ceilalti angajati nu mai conteaza?

    1. Directorul de la craiova nici la supraveghetori nu distribuie măști, ce sa mai spunem de alți angajați ! Pe secții nu exista dezinfectante de mâini.

    2. Doar hartiile conteaza.Mimam mult si cam atat.Scriem apoi in CV cat de competenti am fost ca doar si ala e tot o hartie si de multe ori nu o verifica nimeni nicaieri.Nu ai invatat nimic pana acum.

  6. Agent 3700 lei – ofiter aceiasi vechime 4600 lei . Agent tura 4100 lei – ofiter 5700 .
    Agent ultima treapta 5700 lei – ofiter tura 9700 lei . 4000 lei ? 40 de milioane diferenta . Asta spune multe .

  7. Ne puteți spune ceva legat de acordarea unui spor de 75% din salariul minim brut pt parinti cu copii sub 12 ani care nu beneficiază de zile libere plătite conform decret și lege19/2020,pe perioada suspendării cursurilor școlare? Acest lucru este aplicabil pt cei din sistem siguranță. ordine.apărare. Sănătate etc când celălalt părinte nu are zile libere plătite. Mulțumesc.

    1. Am postat ieri decretul care spune cine, de ce beneficiaza. Da. Se aplica acea majorare.

      1. In timp ce in economie- aia de si platesc taxe nu doar tipa ca platesc taxe- oamenii sunt dati in somaj tehnic cu 75% din salariu , la noi se da spor de 75%.Chiar pierd 75% daca stau acasa cu copilul? Ne mai miram de ce ne injura cei din economie?

  8. Coronavirusul salveaza CE Tg. Ocna!
    Depasita de situatie, Izoleta – imputernicita se retrage intr- o mica autoizolare, asta pentru ca ii curge nasul luat la purtare de cand se crede directoare!
    A creat panica in toata unitatea prin stilul bolnav de lucru si acum se retrage sa poarte masca protectoare peste masca purtata zilnic.
    Asteptam ca ANPul sa ia o decizie clara si sa termine cu tragicomedia din ultimele luni!
    Vedeti de ce pleaca oamenii la pensie, in concedii medicale, iar mai nou demisioneaza.
    Haos, haos si iar haos!

  9. Cred ca in perioada asta, ar trebui sa fim solidari. Sa facem o adresa catre MJ si sa renuntam la decontarea chiriei, decontarea celor 1450 – vaulcer, decontarea de medicamente, decontarea transportului, plata orelor suplimentare, sporul de weekend si alte cheltuieli inutile pe convocari etc.

  10. De acord cu Giani poate facem un sondaj domnule Dumitrascu sa vedem cati sunt de acord.Ar fi interesant.

  11. Eu dau si salariul pe langa decontarea chiriei . Giani ma mut la tine bogatule , avutule .
    Eu zic sa caram salariul sotului/sotiei la guver .
    Cand au ciordit de s-au pisat pe ei .
    Sa luam banii lu mazare sa cumparam masti halate si a altor 100 doua de alti politicieni ce au furat fara margini si poate deconteaza si giani salariul lui .
    Giani baiat bun .
    Esti iesit din tipar . Becali de penitenciar 😉

  12. Bună seara
    Poate mai lăsați caterincă de 2 lei a la poliție infantila și va concentrați pe subiectul tratat
    Nu vreți, ia vedem ce iese la Penitenciarul Satu Mare unde sunt la ora 21 deja 3 morți și mai mulți răniți duși la spital. Asta datorită caterincă și lipsei de experiență a celor care fac mișto pe aici genul dvs
    Și nu este singura unitate unde se vor ajunge la haiducie și situații asemănătoare. Nu îmi place și nici nu ne dorim dar macar un pic de respect și poate ceva reflecție
    Noapte liniștită

Comments are closed.

Skip to content