Pensiile impozitate cu 85% pentru sumele care depășesc 70001 lei
sindicat

Pensiile impozitate cu 85% pentru sumele care depășesc 7001 lei

În Parlament s-a votat ieri că pensiile, indiferent de categorie, se impozitează cu 85% pentru ceea ce depășește suma de 7001 lei.

Pensiile peste 7000 de lei impozitate cu 85%

Update 12.00

Iată că a apărut și informația referitoare la controlul de constituționalitate. Să vedem ce zice Curtea Constituțională acum și mai târziu instanțele de judecată, care evident au un oarecare interes în a împleti legea cu bunăstarea.

Convocator control constitutionalitate amendament impozitare pensii peste 7000 lei
Convocator control constitutionalitate amendament impozitare pensii peste 7000 lei

În context

https://www.fsanp.com//2020/01/06/de-ce-sunt-in-ordine-pensiile-militare-mic-indreptar-anti-demagogie/

https://www.fsanp.com//2020/04/01/pensionarile-si-demisiile-suspendate-si-pentru-politistii-de-penitenciare/

 

39 thoughts on “Pensiile impozitate cu 85% pentru sumele care depășesc 7001 lei

        1. Am raspuns deja la intrebare. Intre 2001 si 7000 impozitul va fi de 10%. Adica ramane cum era.

      1. Dacă totul merge bine și nu rămân ăștia prea mult cu năsuiu-n chichirău, si o să-și vada bârna din ochii lor, aș mai avea 2 cicluri electorale până la pensie…..
        Nu zic nimic de ăilalți….. Niște lepre!!! Da’ ăi de la USR pare că au fost cei mai vehemenți…
        Doamne-ajută!!!

    1. Mai rămâne să dea ăștia o lege să putem ieși la pensie la 65 de ani….
      Să tot fi angajat la penitenciar…

      1. Asta nu e o lege de pensionare. Este vorba de o modificare la codul fiscal.

  1. Domnule Președinte,dacă tot ne impozitează ca magistrații sa pună elimine și OUG 59/2017.Cred că este un moment bun acum .Propuneți.

    1. Impozitul e pentru toti pensionarii, nu doar pentru noi si magistrati. In ceea ce priveste eliminarea OUG 59/2017 o astfel de propunere ar fi redundanta. Este deja un proiect care asteapta sa intre in plen in acest sens.

  2. Așa pica și ei bine in fața electoratului , că au impozitat pensiile speciale ! Dar sa faca masuri economice nu știu , produsele alimentare sau scumpit enorm , iar pensiile noastre vor scade și cu 25% , că prea o duceam bine !

  3. Am stat putin si m-am gandit daca sa postez sau nu. Legile si recomandarile UE primeaza asupra actelor normative proprii dreptului intern. Ca nu se respecta acest principiu, este o alta discutie. Dar nu as fi vrut sa dau idei unora. Parerea mea este ca, daca CCR va dori sa declare neconstitutionala aceasta lege, o va putea face. Exista recomandari in care se scrie negru pe alb ca impozitarea unui venit cu mai mult de 50 la suta, in cota unica si directa, neprogresiva, poarta aspectul unei confiscari. Ori, asa ceva nu e permis in nicio democratie consolidata. Desigur, meseriasii din finante stiu si au contraexemple. Adica, impozitul pe profitul din activitatea atasata jocurilor de noroc sau caselor de toleranta, sa spunem, in zona viciului, asadar, poate sa fie chiar si de 90-95 la suta. Vom trai si vom vedea, dar eu, ca un bun Oracol, prieten cu Pierre Tzutzu, am o presimtire ca nu va trece legea de CCR. Ce zici, Pierre?

    1. Antime,ai nevoie de un prieten? Daca si tu mai esti Oracol….poate Orac-ol! Dar hai sa fii cine vrei tu,iti dau dreptate! Dincolo de argumentele de drept,de confuzia cu profitul si nonprofitul,de “recomandarile”UE care nu sunt directive,ce au caracter obligatoriu si trebuie integrate in dreptul intern…..,UE nu este o federatie sau confederatie sa aiba legi proprii…te inteleg… Merg pe mana oracolului din tine si spun ca aceasta Curte va face ceva previzibil si va declara neconstitutinala leagea celor 3 partide. Pai nea Valer si altii vor pierde ceva maruntis…si inainte de toate traim intr-o lume divizata si nu una a egalitatii.Daca vrei tu, Oracolule,consider ca argumentul de drept al lui taica ala de-a fost presedinte la Curte…este cheia succesului.

      1. Mersi, Pierule, eram sigur ca ma luminezi. Mi te-a recomandat cineva din sectorul tau, ca esti o fire saritoare. Ai observat imediat ca nu e vorba de directive. Inseamna ca e bine, nu ne taie. Dorny e cu noi, zici?

  4. Mi se pare perfect normala aceasta lege. Sa fim serioși, șefi de tura cu 100 mil pensie și directorii in activitate au 80-90. Nu e normal. Ar fi culmea sa taie salariile celor din activitate/ sa nu mărească, ca sa aibă pensii de 100 mil șefii care ai au băgat pe blat weekenduri și 50%. Lucrez tot in sistem, dar ce s a întâmplat pana acum a fost bătaie de joc. O zi faina!

  5. Un pensionar cu pensie aproximativ 9000 lei brut și între 6000 și 7000 net (plafonata prin OUG 59) nu pierde aproape nimic, deoarece după impozitarea după noua lege, plafonarea oricum i ar fi stabilit-o la media ultimelor salarii nete. Practic impozitarea se va aplica pe o sumă pe care oricum nu ar fi avut-o. Cei care pierd cu adevărat sunt cei cu pensii mult mai mari de 10000. Greșesc, domnule președinte?

  6. Toți pierdeți din vedere CONTRIBUTIVITATEA!
    Aceste “pensii speciale”, de fapt nu sunt așa speciale, la noi, decât prin prisma alegerii a 6 luni consecutive din ultimii 5 ani! Nu?
    Dacă un judecător contribuie 21,5 % din venitul brut lunar, adică din 45.000 lei dă la fondul de pensie 10.000 lei, cum îi faci pensia de 8000 lei?
    O altă problemă a neavizatilor… VÂRSTA! Mă nene, și un sudor, un tubulator, un muncitor în combinat, un miner, etc, are grupă de muncă și poate ieși mai devreme la pensie (exact ca și noi) la 50 ani!
    “Pensii speciale”… un fâs de care profită clasa politică pentru manipularea prostimii invidioase pe care nu a oprit-o nimeni sa se facă magistrat, militar sau polițist, să contribuie 10000/2000 lei la fondul de pensii!
    Pensii speciale… sunt cele pe care și le-au acordat parlamentarii, primarii, și toată clica, în funcție de numărul de mandate, FĂRĂ CONTRIBUTIVITATE!
    P.S.: Câinii latră, ursul merge, prostimea se bucură de spectacol!

    1. Da dar prostimea aia voteaza la toate alegerile.Si mesteca si inghite pe nerasuflate ce vede la tv.De ce? Pentru ca nimeni nu spune altceva si doar asta se arata.

  7. ce a facut un director de puscarie,de are pensie 15000-20000?oare e normal?un palmas undeva la 4500,e echitabil?

    1. Ai dreptate,nene Costica. Costica,Costica,fa-le pensia mai mica…la directori,desigur! Acum,sa fim sinceriPamantul e rotund…ba e plat! Ce vorbim ,frate!Poporul asta a ajuns in halul asta numai din cauza lui!

    2. Dar cine te-a ținut palmasule sa nu te faci director? Probabil neuronul rămas singur in ditamai capul.
      Pai ce răspundere are un director și ce răspundere ai tu?
      Sa fim serioși

  8. FRATILOR NU VA INPACIENTATI. NOI CEI DIN SISTEMUL DE APARARE ,ORDINE PUBLICA NU AVEM PENSII SPECIALE. NOI TOTI CARE SUNTEM PENSIONARI AVEM PENSII DE SERVICIU. PENSIILE SPECIALE SUNT LA domnii JUDECATORI+PROCURORI,PERSONAL AUXILIAR JUSTITIE,AVIATIE CIVILA,CORP DIPLOMATIC,PARLAMENT SI CURTEA DE CONTURI. Cu aceasta ultima categorie nimeni nu doreste sa se puna rau. Daca cei care au majoritatea in parlament acum doresc sa impoziteze cu 85 la suta pensiile ai nostri lideri de sindicat ar trebui sa atentioneze pe DOAMNA MULGUTA ptr. OUG 59/2017. PAREREA MEA PERSONAL ESTE CA ACEST PROIECT DE LEGE VA FI CONSIDERAT NECONSTITUTIONALMDE CATRE CCR. VOI TRAI SI VOM VEDEA (cat mai avem )

  9. of,of,of,multi ofiteri nu stiu cum au ajuns ,ce au ajuns.Sunt cazuri cand unul si-a dat casa,altul cauta o institutie sa-si dea licenta,altu cu SH cauta un intermediar,deh e posibil orice

  10. Dacă impozitarea se aplică la net atunci va fi declarata neconstitutionala din moment ce statul ne-a mai tras o dată impozit pe salariu. E posibil ca legea să fie scrisă greșit intentiinat pentru a fi invalidata de CC iar onor PNL+PSD să strige intr-un glas că ei au vrut dar nu s-a putut…..

    1. Impozitarea nu se poate aplica la net. Net-ul rezulta dupa impozitare.

  11. Se aude că cei cu pensii nete de până în 7000 de lei nu vor pierde nimic din pensie iar cei cu pensia netă de la 7001 lei in sus se aplica taxarea de 10% pt.diferenta de la 2000-7000 + 85% pt restul pensiei nete.Oare așa să fie?

  12. În această lege este o contradicție între articole… La început spune clar ce înseamnă venit taxabile.. Venitul taxabil este egal cu pensia netă rezultata după impozitarea cu 10 % a pensiei brute. ..
    Apoi în forma adoptata de senat Orlando Teodorovici stabilise un prag de pana la 7000 lei din pensia netă (adică din venit) pentru care nu se aplica nicio taxa. După 7000 pentru suma ce depășea acest prag se aplica Taxa 30% până la 10000 și 85% Taxa pe ce depășește 10000…
    Intrucat în comisii care mai decare dintre parlamentari au încercat sa introducă alte praguri mai mari sau mai diferite, pana la urma au convenit sa schimbe pragul de TAXARE, să-l facă de la 2001 la 7000 taxa 10% (din venitul taxabil adică din pensia netă după impozitare) și pe ce depășește 7001 taxa 85%… Odată ce se spune clar ca aceste taxe se rețin din venitul taxabile (adică din pensia netă rezultata după impozitare) înseamnă că se face o dublă taxare cum corect a reclamat la CCR si avocatul poporului…
    Acum mai este o greșeală pe care în ura lor de a tăia aceste pensii cât mai mult ( ca da bine la publicul larg) au făcut-o cei din comisii și in plen când s a votat, este ca AU LĂSAT ÎN LEGE ARTICOLUL CU PRAGUL Netaxabil DE 7000 lei CARE ERA ÎN PROIECTUL INIȚIAL…pentru ca intenția lor clară a fost sa se taxeze suplimentar după retinerea impozitului pensiile nete ce depășesc 2000 lei… 7000 lei….
    Dacă legea rămâne așa conform ordine cronologice ale articolelor după deducerea venitului netaxabil de 7000 lei, ar trebui sa se aplice valorile din tabel.. Adică de la 0 la 2000 (din venitul taxabil) fără taxa…
    De la 2001-7000 10% (adică pe venitul di pensia netă cuprins între 9000 lei și 14000 lei) și peste 7001 85% (adică pe venituri din pensie ce depășesc 14000 lei)….
    Aceasta este interpretarea corecta… Și care ar afecta foarte puține pensii militare…
    S ar putea totuși sa fie modificata și corectată în sensul dorit de parlamentari.. Sa elimine pragul de 7000 dar tot ar ramine o dubla taxare dacă nu se elimină și articolul cu venitul taxabil din pensii speciale asa cum este definit în această lege și sa spună clar ca impozitarea este de 10% și 85 %… Dar nu vor face așa ceva pentru ca atunci ar trebui ca toate veniturile din pensii sau salarii sa fie impozitate la fel…

    1. Se pare ca deja dumneavoastră ați interpretat dispozițiile legale. Totuși, ar fi bine sa așteptăm decizia CCR. Oricum, punctul de vedere stipulat de dumneavoastră, nu are nicio importanta. Chiar dacă nu se impozitează pensiile prin legea adoptata de parlament, pe viitor o sa se ajungă la un consens pentru a diminua, atât pensiile cât și salariu.

  13. Vasile eu am interpretat doar ce scrie în lege…
    La art 134.1 aliniatul 2 (se spune de venitul taxabil din pensie ca fiind pensia netă după impozitare cu 10% minus 7000 venit din pensia netă netaxabil…dacă pensia netă este mai mare de 7000 net… Dacă luam acest articol de bun ar însemna că pensiile se vor calcula cum am scris eu în postarea de mai sus
    .. Însă..
    La art 143.2 este definita din nou baza de calcul pentru taxare ca fiind pensia netă după impozitare fără deducerea de 7000 lei…
    Atunci pe care articol îl respecta CPS urile la taxare?? Lăsând la oparte ca în ambele variante ar fi o dubla taxare.. În prima varianta peste 9000 net în a doua peste 2000 net.. Și a doua varianta cred eu ca au gândit-o când au votat-o..

Comments are closed.

Skip to content