Polițiștii de penitenciare ies marți în stradă. Am fost trădați de politicieni și adormiți de lideri falși. Unde e curajul nostru?! Unde e mândria de a fi polițist sau militar sau polițist de penitenciare?! 
FSANP, sindicat

“Pensiile militare NU sunt pensii speciale.” MApN, MAI, Serviciile, Penitenciarele cât să mai suporte delirul și demagogia USR-ului?

“Este necesar să se facă o diferențiere între așa numitele ”pensii speciale” și pensiile militare (MApN, MAI, Servicii, Penitenciare etc.), pentru simplu motiv că pensiile militare nu sunt speciale, ci sunt pensii ocupaționale. Așa numita categorie a pensiilor speciale, în cazul militarilor, este o invenție menită să acopere criza economică pe care o traversează România. Guvernul nostru, agită problema ”pensiilor speciale” ori de câte ori face câte o prostie care trebuie acoperită mediatic. 

Pensiile militare de serviciu, se bazează pe contributivitate și în nici un caz pe alte aberații pe care le susțin spre exemplu reprezentanții USR. Nu există la militari pensii care să nu fie întemeiate pe contributivitate. Actele normative care au reglementat pensiile militare există încă de la nivelul anului 1967, când cadrul normativ prevedea ”Cu începere de la 1 ianuarie 1967 se instituie, în afara pensiei militare de stat, pensia suplimentară, care se bazează pe principiul mutualității între militari”, iar ”Fondurile necesare pentru plata pensiei suplimentare se formează din contribuția militarilor din cadrele permanente”. 

Și azi cadrul normativ conține prevederi similare, singura diferență este că sumele pentru așa numita pensie militară se achită de către militari direct în bugetul de stat, tot în aceleași condiții, adică ”Cota de contribuție individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale” art. 31, al. 1, din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat. 

În plus unul dintre principiile de bază a sistemului de pensii militare, este predictibilitatea, adică în momentul angajării în sistemul militar, persoana în cauză trebuie să își cunoască cariera, inclusiv după pensionare, ca să știe la ce se așteaptă, după anii de muncă în slujba siguranței țării. 

Faptul că în PNRR ar fi incluse reformarea acestor pensii militare, este o greșeală, care trebuie să și-o asume în egală măsură PNL, PSD, UDMR și USR și în mod clar coaliția de guvernare trebuie să găsească o soluție să îndrepte urgent această greșeală!

Ca și o concluzie, pensiile militare nu sunt speciale ci sunt pensii ocupaționale, iar de aceste pensii nu trebuie să se atingă nimeni!”

Text preluat de la Radu GHIDĂU

126 thoughts on ““Pensiile militare NU sunt pensii speciale.” MApN, MAI, Serviciile, Penitenciarele cât să mai suporte delirul și demagogia USR-ului?

  1. Salutare
    Cum i-am spus odata sefului meu: ce o sa ne facem cind romanica v-a intra in incapacitate de a-si platii pensiile, salariile, datoriile(vezi doamne facute sa aduca plus valoare statului),ce o sa ne facem atunci cind v-om avea o virsta si o sa mergem sa protestam impotriva acestui stat bolnav si in fata vor baga jandarmi de 20-30 de ani care au in consemn pe acolo nu se trece, ce v-om face atunci?

    1. Daca tot sunt atat de corecte aceste pensii speciale atunci hai se avem totii astfel de pensii!

      1. Sunt scoase la concurs posturi, inscrieti-va si daca corespundeti veti fi admis, la un moment dat cand indepliniti numite conditii veti beneficia si dvs de acest tip de pensie. Succes!

  2. Bun. E clar. Vedem dacă avem greutate în decizia pe care o va lua guvernul. În rest, ne putem ventila între noi non stop. Asta e esența.

    1. Sunt de acord că pensiile militarilor nu sunt speciale daca au cotizat stagiul complet de 35 ani.
      Eu am cotizat 40 de ani și nu pot ieși la pensie!
      La militari nu contează vârsta!
      Deci sunt pensionari speciali!!!!!!

      1. Esti inca unul care rumega clisee fara a se informa. Varsta conteaza si vechimea. Spor la studiu si nu mai lua de bun tot ce livreaza usr-ul.

        1. Ești ,și sunteți pensionari speciali. De ce nu ieșiți la pensie și voi la 65 ani cum o fac toți oameni normali, voi nu mai sunteți normali, sunteți speciali…dacă d-ne ferește eram în situația Ucrainei,fugeați toți.

          1. Să te apere m@-t@ la 65 de ani. Tot ea sa alerge după infractori la 65 de ani. Ești cu capul rău de tot

      2. Sunt câteva cazuri izolate și mediatizate ! Ex. Fostul șef din minister s-a pensionat la..42, după care a revenit în minister având o funcție de …secretar de stat. Restul nu au niciun amestec !

      3. Dar știți că ei, pensionarii militari, anual sunt chemați pentru evidență? Știti că la nevoie ei sunt reactivați dacă au pana în 70 ani ?

        1. Nu doar pensionarii militari sunt chemați anual pentru evidență, ci și cei care au făcut armata obligatorie!
          Cei care au fost bucătari , preoți sau cântăreți în unitatea militară au aceleași drepturi speciale din câte știu. Și da, au ieșit la pensie la 45-46 ani , că viața la popotă e grea, distruge ficații cadrului militar, la fel și nopțile nedormite , că na, muzica era prea tare…

      4. Dacă nu sunt pensii speciale atunci de ce se ia în calcul la ieșirea la pensie doar 6 luni consecutive din ultimii 5 ani lucrați și acestea alese din lunile cu cele mai mari venituri?

      5. Eu am lucrat 37 ani U.Militara învățămint superior că electrician ..Șmecheri ne au ținut pe salariu minim. Militare le oprește bani pentru pensii devin a fost Boc prim Ministru .Eu ore unde am lucrat pe strada .Am făcut de servici electrician dat pe ordin unitate mai mult că militari.Total 45 ani lucrați. . A Asta e Romanica .Am o pensie de rahat .

      6. Daca ati fi beneficiat de grupa de munca erati pensionar in acest moment. Cat priveste cotizatia va asigur ca se cotizeaza pt pensie de cel putin 23 ani din cate stiu .

  3. USR (Uniunea Scarbelor Schizofrenice și Smintite din România) trebuie trasă la răspundere pentru distrugerea țării, pentru furturilor comise la vot, pentru atentat la siguranta națională și, apoi, scoasă în afara legii! Este un partid de imbecilii școliți la școlile securiste și neomarxiste din afara României cu scopul de a distruge tot ce a mai rămas din România! Vă felicit domnule Dorobanțu pentru faptul că ați făcut plângere penală acelui deputat oligofren, al cărui nume străin și ne – romanesc nu vreau să îl pronunț deoarece mi – e scârbă!

  4. Selectat din legea pensiilor militare zice asa despre baza de calcul a pensiei
    Art. 28. – Modificări (1), Respingeri hotărâri prealabile (1), Respingeri de neconstituţionalitate (7), Referinţe (1), Jurisprudenţă, Reviste (14), Doctrină (1)
    (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) -c). La media obţinută se adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.”
    Iar acestei baze ii aplicam un procent de 80%
    “a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art. 28;” simplu rau. In calcul intra ultimii ani unde salariul e cel mai mare din cariera.
    La ceilalti muritori de rand in schimb e mai complicat, punct de pensie raportat la venitul brut care e calculat pentru fiecare an. Ai pornit cu 600 lei in 2008 si ai ajuns si tu la un salariu decent pe la final.
    Ziceri de contributivitate, poate asa o fi dar la unii e mai speciala baza si procentul, altii sunt mai prejos. De aici rezulta specialitatea pensiilor militare.

  5. Păi și cu Decizia CCR nr.900/2020 – punctul 118, unde se menționează – explicit – că pensiile militare sunt speciale…cum facem ?! Ne place sau nu deciziile CCR sunt obligatorii ! O spune…Constituția !

  6. În Legea nr.1 /2020 privind pensiile ocupaționale din România ….nu se regăsesc pensiile militare de stat ! Ș-atunci ?!

  7. Militarii au contribuit și contribuie, dar principiul contributivității este cu totul altceva, el presupunând a fi luată – din perspectiva bazei de calcul a pensiei – întreaga perioadă de activitate profesională și nu una limitată ca timp ! O spune CCR…în aceeași decizie ! Două mențiuni : 1.”nu țin nicicum cu ursu'”, ci doar prezint ceea ce se regăsește în scris ! 2. nu am absolut nicio afinitate ori simpatie politică ! În rest, aprecieri pentru implicare ! Sărbători binecuvântate !

  8. De 33 de ani tot Usr este de vină, noi avem salariile raportate la 2009, prima de vacanta suspendata de mai bine de 10 ani, al 13 salariu la fel.
    Calculați din salariul unui angajat toate drepturile( echipament, norma hrana, 12 B, ore noapte, praf, antena, etc) și o sa rămână cu un salariu mai mic decât minimul pe economie. Condițiile de munca sunt extraordinare, arme din 1974, din 1966, catuse de peste 15 ani vechime, etc. Sindicatele au ajuns o monedă de schimb pentru angajați și un șantaj pentru a avea anumite câștiguri.

  9. Am o curiozitate “educatorule” : oare ai fost la miting în 24 martie la București sa “ventilați” la acel protest?
    E ușor a scrie în fata ecranului….

  10. USR ARE NU ARE HABAR CĂ PRIMUL PAS ÎN CARIERA MILITARĂ ERA ECONOMIA NAȚIONALĂ CANAL BARAJE AGRICULTURĂ CASA POPORULUI ETC

    1. Da, dar aceste munci le făceau militarii în termen. Numai ei știu în ce condiții și nu primesc pensie pentru acea perioadă. Ofițerii și subofițerii trăgeau mâță de coadă și îi mai și pedepsească pe bieții soldați.

    2. La munci agricole am facut si noi armata, dar nu se ia nici măcar in calcul la vechime.

    3. Dl Otto, armata avea sarcini economice înainte de ’89. După ’90 încoace legal nu mai are sarcini economice. Numai de armată. Nu înțeleg ce nu înțelegeți dvs? În opinia mea, ofițer în rezervă, cu activitate in mediul privat, armata română face prea puțin pentru privilegiile pe care le vrea.

  11. Faptul că va pensionați la vârste fragede o fi ok?
    Așa cum dvs doriți predictibilitate, fiecare cetățean și categ prof din care face parte,o vrea.dupa cum o spuneți,statul nu ar trebui sa modifice nici o taxa pt că vezi doamne exista principii.princi0iile sunt stabilite de societate iar dacă societatea constată la un moment dat că există nevoia unor ajustări atunci o face.dar dacă ajustarea e in plus e ok e pe predictibilitate?

    1. Așa ați vrut,când eram în capacitate maximă de experiență, ați vrut să intrăm în nato iar noi,am fost dați afară că, trebuiau reduse efectivele,apoi,fiind civili nu ne-ați angajat la privat că, nu aveam experiență la activitățile domniilor voastre,ce nu vă convine acum?.

    2. Cati stii tu personal pensionati la varste fragede, ce o fi aia in capul Dvs . Dar daca sunteti bine informat poate aratati o statistica sa vedeti cati au iesit la pensie la “varste fragede” , unde lucreaza momentan si cu ajutorul cui?

      1. Sunt mulți și mai au un loc de muncă ori la poliția locală,ori la paricular,ori întro funcție de conducere la particular,pentu că d- nul maior în rezervă are grad și este fin armată.

    3. Varsta de pensionare este de 60 ani la militari. Din varsta se pot scadea pana la 13 ani ( maxim) daca s-a lucrat in conditii deosebite ( operativ nu birouri). Asta inseamna sa fi lucrat 26 ani (minim) in operativ. Deci restul sunt povesti.

  12. Am ținut în mână un cupon de pensie, comisar MAI 17000 RON, ieșise la 43.Si voi ziceți de contributivitatea, nici nu știți ce înseamnă, o confundați cu cadrul legal.Adica “furt prin lege”.

    1. Pentru Bogdan:
      Nu mai vorbi aiurea. Nici daca era ieșit ca inspector șef (șeful poliției pe județ), nu avea așa pensie….
      In plus, vârsta minimă legală de pensionare e de 47 ani (55-8 ani) , mai jos se poate ieși doar anticipat (pe motiv medical, de exemplu), cu penalizare la pensie.

    2. Era procuror militar sau militar din justiție,nu militar de carieră.Cei din justiție indiferent că sunt civili sau militari au aceste pensii mari nesimțite
      Juriștii iau pensiile din două sisteme,civil bugetar de stat,și procurorii militari din sistemul militar,dar au aceleași pensii mari…Procurorii militari sunt singurii militari cu pensii mari
      Adevărații militari sunt paria pe lângă ei,cu pensii medii de 2800ron.Un militar cu grad similar cazului prezentat de dumneavoastră,are pe cupon maxim 3500 RON.Mai cercetați cupoanele judecătorilor,juriștilor și alte cupoane militare(nu ale procurori)și veți vedea adevărul.

  13. Toate pensiile trebuiesc calculate la fel pentru toti locuitorii acestei tari. Si vârsta de pensionare asemenea.
    In rest am un singur cuvânt pentru voi, des utilizat in breasla voastra MAPN, MAI, Jandarmerie: MARS!

    1. Mă deșteptule!!! Tot așa să-i spui jandarmului și când vine de te scoate din nămeți sau de sub dărâmături!!!

    2. Ar trebui sa pupi tălpile celor pe care ii hulesti !
      Tu vinerea după ora 15.00 ieșeai de la birou unde te-ai saturat de solitair și te frecai pe burtă pana lui dimineața când te intorceai la scârbiți, în timp ce militarul era în poligon, misiune sau aștepta la telefon alarmă, etc . cu bagajul într-o geanta ot cel puțin 3 zile și familia aștepta cu ochii la televizor și cu telefonul în mână vesti.
      Ce ști tu de 280 de ore lucrate în lunile aglomerate ?
      Viața de militar o trăiește și militarul și familia lui , este o alegere ,o ști de la început, așa cum ști ca sacrificiul are și părți bune , cum este pensia militară de serviciu !
      Dacă nu cunoști nu te baga , ai mai mult respect !

  14. Simt atâta siguranță cu acești speciali încât aș “susține “sa primească câte doua pensii. Stimabili aduceți atâta valoare adăugată societății încât va solicit sa vs mutați în privat. Va angajați ca șerpii și căptușit aceste instituții după care ieșiți si tipati ca va cacati pe doua găuri și sunteți îndreptățiți să fi boierii epocii moderne. As dori ca prin legea specialilor sa nu aveți dreptul sa depășiți cinci ani după ce ieșiți la pensie..Stalinistilor

    1. E ușor să scuipi sistemul tastând la telefon stand pe WC.
      Cine te-a oprit sa te angajezi până acum in sistemul național de ordine publică (justiție, MAI, armata,…etc)? Au fost atâtea concursuri la școli sau angajări din extern….
      Înseamnă că nu ai învațat, nu ai trecut baremurile fizice sau medicale sau ai avut probleme cu legea, altfel erai in sistem, daca asta îți doreai.
      Atunci sa vezi cate obligații și restricții ai, iar beneficii… ciuciu.
      Obligații: nu ai voie sa prestezi nici o activitate suplimentara generatoare de venit decât cu aprobarea ANI (sunt puține aprobate), ești tot timpul la ordin (poți fi chemat oricând de acasă, daca pleci din județ trebuie sa declari lucrul asta, și să lași un Nr sa fii contactat în caz de urgenta), tot timpul îți riști viața și sănătatea personala și a familiei când dai nas in nas cu infractorii pe strada, in public trebuie sa ai un comportament decent pentru a nu dauna imaginii institutiei, și multe altele…
      Beneficii: legea salarizării unitare din 2017 neaplicata nici în prezent (desi trebuia de la începutul lui 2022), salariile sunt calculate la nivel 2009 (cu sporurile incluse in ele), sporuri plafonate la 30% (asta din 2009 până în prezent), pensiile de serviciu (vârsta minimă e de 47 de ani adică 55-8, obținută doar cu 25 ani vechime și grupa 1 de munca mult timp), care ar trebui sa compenseze o parte din aceste obligații și îndatoriri “speciale”, sunt terfelite in presa, încât în prezent e deficit foarte mare de oameni in sistem, iar la școli nu se mai înghesuie elevii.
      Daca ai fi căutat rapid pe Google, ai fi văzut că în majoritatea țărilor europene salarizarea și pensionarea in sistemele nationale de ordine publică sunt reglementate prin legi separate (speciale, cum trambita aiurea toți in presa), diferite de cele obișnuite.
      O zi buna.

      1. Mai spune-le cât e nevoie de judecători pentru că sunt judecătorii,in special,cu schema incompletă,lucru care afectează încărcătură pe persoană și implicit timpul afectat studiului dosarelor,durata ședințelor,calitatea soluțiilor și încadrarea în termenul de redactare a hotărârilor.Asa că doritorilor de pensii de serviciu le este deschisă calea-ori concurs de intrare directă dar cu vechime juridică ori absolvirea INM .Totul este numai să vrei nu să stai să te văicărești și să pui urechea la cei care te întărâtă (și dezbină).Electa una via!

      2. De eram d-ne ferește în război ,vă puteți lua de mână toți și să asteptați până vă plătesc eu pensie,de aceea mergem foarte mulți în alte țări,sunteți mizerea țări.

        1. Si in alea alte tari cine te apara? Si aia au politie, armata, pompieri etc., sunt pensionari tot pe legi diferite . Acolo , daca tu te comporti si exprimi ca la tine in tara, din punctul lor de vedere tu esti “mizerea”! Dar nu cred ca ai curajul!

      3. Citind postările lui Apetrei, Fi, Milu și Marin, realizez că doar ea, PROSTIA,este nemărginită. Băi idioților, cu ce vă încălzește pe voi că se vor,,tăia” niște pensii?
        Puneți botul la demagogia USR istă, care paradoxal nu vorbește nimic de creșterea pensiilor,, mici “

  15. Pensiile militare sunt pensii speciale și nemeritate odată ce te-ai pensionat la 40 ani și ai frecat menta 15 ani cum poți sa spui asemenea aberații ca sunt ocupaționale. Neica dar cine Tea pus sa mergi in poliție,armata jandarmi paznici la pușcării nu avantajele și sporurile. Dacă nu va convine demisia și dute in sect privat și muncește pana la 65 ani și pensie la un sfert ca ale militarilor! Dogaru și sleata lui din sist militar au tupeu și nesimtire

    1. Pt dl DUMITRU.
      Cred ca dv nu va puteți angaja la nici una din INSTITUȚIILE enumerate din următoarele motive:
      Probabil aveți 8 clase!
      Nu va duce capul!
      Și mai sunt și altele dar e VINEREA MARE și vreau sa fiu bun.

    2. Pentru Dumitru:
      Sa luăm situația inversă: pe tine cine te-a oprit sa te angajezi până acum in sistemul național de ordine publică (justiție, MAI, armata,…etc) daca e așa de bine?
      Daca nu ai intrat tu, ce ai cu alții care sunt in sistem și și-au asumat și obligațiile și beneficiile?
      Au fost atâtea concursuri la școli sau angajări din extern….
      Înseamnă că nu ți-a plăcut școala, nu ai trecut baremurile fizice sau medicale sau ai avut probleme cu legea, altfel erai in sistem, daca asta îți doreai.
      Atunci sa vezi cate obligații și restricții ai, iar beneficii… ciuciu.
      Așa că vezi-ti de treabă și ocupa-ti timpul de stat pe WC cu altceva…

      1. D-le. Ovidiu,euam fost în sistem și ma frecat pe la spatebine un domn maior care freca nenta și am plecat,acum lucrez la privat și o duc bine și am mai făcut cursuri peste și un post liceal demaiștri pe lângă,dar tu esti păduche.

    3. Vârsta de pensionare în armată a fost din secolul trecut și a rămas și acum la 55 de ani pentru că aveau vechimea ce includea obligatoriu și week-end-urile..La 43 de ani ies doar juriștii militari sau civili(procurori,judecători etc)

    4. Nici pe tine nu re-a obligat nimeni să stai lângă fusta mumă-tii. Ai ales. Hai să privim și așa lucrurile.

    5. @Marin Dumitru că sunteți aceiași persoana: cereți de la voi de la partid situații să vedeți câți și unde lucrează aia pensionați de tineri la care faceți referire, o să vedeți că sunt puțini și politic, și mai cereți o situație cu restul pensionarilor militari să vedeți unde lucrează. O să aveți surprize și nu veți mai avea curaj să “vorbiți” aiurea. Ghinea o duce bine cu firma de consultanta pe bani din pnrr? Cică pe net și-a cam dat cu pnrr-ul peste picioare că nu e bun pentru economie.

  16. Nu înțeleg ceva de 25 de ani se urla contra militarilor oamenii ăștia urlatorii sunt demenți incompetenți și complet fără școală nu pot citi niște legi

  17. Dacă sunt ,,întemeiate pe contributivitate” atunci să primiți cât ați contribuit !
    Nu este nicio problemă.
    Dacă primiți mai mult,banii aceia nu cad din cer în buzunarele nimănui.
    Sunt munciți de cineva care primește mai puțin decât merită ca alții să poată primi mai mult.
    Ori,cum în medie, pensia militară este de 2,4 ori mai mare decât cea civilă,ar fi trebuit ca un militar să fi contribuit de 2,4 ori mai mult decât un civil.
    Dar nu este așa !

    1. Atunci ar trebui să primească dublu față de căt primesc acum,căci contribuția lor la pensie este de 25%din salariul lunar.Faptul că nu se ia în considerare această contribuție a fost o găselniță legislativă prin care militarii au fost transformați în sursă de economie la bugetul de stat,prin falsul sistem al pensiilor de serviciu militare conform soldelor.Dacă cereți dreptate și plata militarilor pe contributivitate veți constata că,dacă se va face,că se vor dubla pensiile actuale.

    2. De acord, cu conditia ca toate interdictiile prevazute de L80/1995 sa fie abrogate. Drepturile constitutionale sa fie valabile si ptr.militari!

  18. Astia vor sa le ia banii magistrator si parca nu.ai lor nu da bine. E mult mai bine daca-i bagam in aceeasi oala cu militarii, primari si altii. Siktir USR siktir Ghinea.

  19. Baietii astia de la USR Isi fac campanie pe munca militarilor , politistilor , a tuturor celor care lucreaza in siguranta nationala
    Isi bat joc de noptile nedormite , de orele peste program , de sarbatorile lucrate cand altii sarbatoresc

    1. Serios,lucrez la privat și sunt la 12 cu 24,și 12 cu 48,când pică tura ești la lucru,sărbătoare sau nu.

  20. Dar în ce război formidabil au luptat?
    Tatăl meu a luptat în război, a fost prizonier la Cotul Donului.
    Ei unde au combătut?

    1. Tot respectul pt tatăl dv.
      DV ar trebui sa aveți mai mult respect pt tot ce înseamă MILITAR.
      Mai ales ca STATUL va donează lunar o suma de bani pt meritele MILITARE ale tatălui dv(RESPECT pt el)
      dv nu meritați.!

    2. Pt “Prizoniera”:
      După mintea dvs ar trebui sa desființam pompierii pt ca a dvs casa nu a luat foc, este?
      Ce minte aveti câte unii…

  21. Dacă nu sunt speciale nu trebuie sa va consumația le taie pe speciale adică cele care nu vin din contributivitate sa le taie ca e corect.
    Ai muncit ai plătit și trebuie sa iei înapoi asa e corect.
    Alea care nu au aceasta calitate trebuie sa fie tăiate sau ceva simbolic pentru cei cu merite deosebite.

    1. Militarii contribuie la pensii cu 25%din salariu,dar la pensionare nu se ține cont de această contribuție,și primesc pensii înjumătățite față de căt ar avea dreptul dacă s-ar ține cont de contributivitate.La juriști ar fi invers dacă s-ar ține cont de contributivitate.Ar avea pensii pe jumate față de căt au acum.

    2. Buna ziua! Va pot da un fapt concret:: socru-meu a iesit la pensie adjutant-sef, deci grad maxim de subofiter, dupa 35 de ani efectivi in Armata, plus cativa ani pe un santier. Cardul lui e pe mana mea: a avut 2750 lei pana in ianuarie si acum are 3005 lei, dupa cresterea de la inceputul anului.. Daca il asculti prin cate situatii limita a trecut si cate sacrificii a trebuit sa faca doar ca sa respecte niste ordine, unele tampite, nu mai crezi sub nici o forma ca ar fi special. Aia cu bani multi la varste fragede, e pentru cine are grupa de munca dar chiar asa, trebuie sa mai si poata …

  22. Acum suntem speciali .In 1989 ne pupau mainile si ne ridicau in slavi.”Armata e’ cu noi..!” ….se scanda de intreaga populatie.Daca nu am fi fost alaturi de ei s-ar fi intamplat acel macel ca in piata Tien An Men din China.Acolo au fost ucisi de armata chineza peste 5.000 de manifestanti care doreau schimbarea regimului.Aveam destul armament si munitie in toate garnizoanele ptr. potoli intreaga populatie.Acum ar fi fost liniste exact ca in China.Deci am fost alaturi de manifestanti lasandu-le apoi o tara fara datorii .Ce folos? Toti bisnitarii si hotii au ajuns mari patroni si “limbricii” de atunci sunt cei care acum ne rad in nas.Nu spun ca multi dintre cei ce tot o ard cu pensii speciale,atunci erau simpli spermatizoizi si habar nu au cu ce se mananca armata .
    Se intampla o chestie pacatoasa: in cazul unui razboi trebuie sa luptam ptr a-i apara si pe acesti mizerabili desi mananca rahat de cativa ani buni.Noi suntem obligati sa mergem la lupta pana la varsta de 65 de ani.Limbricii la 35 de ani nu mai au obligatii militare.Jeguri!

    1. Poate chiar tu l-ai omorât pe tata, care a fost prizonier în siberia și ia degerat degetele la picioare în cabane de scândură.păduche ce ești

  23. Va rog să spuneți de câte ori ați văzut la televizor iarna, vara nu contează anotimpul, când vin zăpezile mari ,inundațiile, civili care lucrează la privat sau la stat că au fost duși să scoată oameni din nămeți din ape, eu nu am văzut nici un civil dar în schimb pe jandarmi, pe pompieri,pe militari i-am văzut ,va rog de acum încolo postați poze cu civili care se duc și apoi comentați despre sistemul de aparare

    1. Pompieri merită , dar militari păduchi.eu nu am văzut armata să scoată oamenii din zăpadă

  24. Pentru toti aia care laudati contributivitatea: singura pensie contributiva adevarata e aia civila americana pentru ca in fiecare lun ati se opreste o suma care se vireaza intrun cont administrat de cineva. La pensionare suma adunata + randamentul fondului reprezinta pensia ta. Restul cu puncte e vrajeala politica. Daca e contributiva si reala pensia pe puncte de ce mai e nevoie sa creasca punctul de pensie?

  25. Si daca tot va laudati unii ca ati contribuit 40 de ani, desi de la revolutie nu au trecut 40 de ani, vedeti cand a intrat in vigoare legea pensiilor calculata pe puncte, vedeti cum se calcula inainte de asta si apoi vorbiti. Daca nu va place sa va documentati si preferati sa aruncati cu noroi, stati si rumegati in continuare.

    1. Ești un păduche,tatăl meu a făcut armata și a fost prizonier de război ,păduche ce ești.

  26. USR și cei care nu sunt de acord ca militarii să primească pensii speciale au dreptate ! Să le desfiintam și în paralel să terminăm odata și cu instituțiile care furnizează pensionarii speciali, respectiv M.Ap.N, M.A.I., S.R.I.,etc. Iar dacă majoritatea populației, respectiv cei care nu au fost în stare să acceadă in aceste structuri consideră că în țara asta nu mai este nevoie de armata, poliție, pompieri, jandarmi, etc , de ce nu le desființăm ? Le desființăm din forma actuală și le privatizăm, fiindcă toată lumea să plânge că la privat munca e grea ! Ia sa nu mai plătim pensii speciale și fiecare să-și plătească serviciile când apelează la pompieri, poliție, jandarmerie așa cum plătesc când se duc la clinicile private. Iar cu armata este și mai ușor ! O desființăm pe a noastră și apelam doar la militarii din NATO sau la mercenari. De ce sa plătim 5.000 pe luna la pensionar militar român care nu face nimic, în condițiile în care putem plăti un militar străin care face tot aia cu 5.000 de lei pe zi. De abia atunci românii vor fi mulțumiți fiindcă banii nu-i vor mai incasa la pensii puturoșii de militari.

    1. Ești un mizerabil, voi pe timp de pace aveți salari bune și pute-ți ieși la 45 de ani,tata în război și deținut în siberia nu are asa pensie ca cei care ies acum,păduci ce sunteți pe timp de pace,…nici în consemn nu sunteți cu războiul din Ucraina

  27. Atâta timp cât mie că militar îmi sunt interzisese anumite drepturi fata de o persoană din mediul civil iar eu nu pot să-mi fac o pensie privata la pilonul doi că statul îmi interzice cred că nu mă incadrez in grupul pe ensionarilor speciali . O pensie militara a unui subofițer cu o vechime de contribuție la stat pe 20 ani este de 4600 de Ron iar un judecător sau procuror este de 4 sau 5 prin mai mare, acolo este pensie specială.

  28. Asta să o credeți voi,că ați dat altă denumire din pensii speciale în pensii ocupaționale asta e altceva dar tot pensii speciale rămân cât timp nu se bazează pe principiul contribuității și se iese la pensie la patruzeci și ceva de ani și nu ca restul populației.

  29. Mulți nu gândesc in aceste comentarii,o femeie de servici și un muncitor necalificat iau salariu minim net la o firma cu profil construcții 3150 RON net plus bonuri de masa!!!un militar câștiga 3200 net cu tot cu norma de hrana!!!majoritate militarilor au sa plece dacă se umbla la vechimea de pensionare.nu se pot pensiona la 40 de ani numai cu ajutorul hoților de doctori pe caz de boala dacă au 20 de ani munciți !!!multa dezinformare și prostie in țara asta.

    1. Păi măi păduchilor , de aceea merg tineri în armată că este salar rău, dar în construcți doar de 4 ani avem legea, voi la 40-45 ieșiți la pensie avem acest salar dar nu vontribuim la pilonul ll de pensi,voi ieși la 65 de ani și cu ce pensie mai păduche,cu 2000lei.

    2. Au ajuns la conducere numai hoții și excrocii, impreuna cu toți ai lor.asta ne.a adus aici în România…

      Nu înțeleg ce caută serviciile in povestea asta, căci ei au luat totttttt și nesimtirea continua

  30. Cum compensează Statul Român interzicerea sau restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale pentru militarii activi prevăzute în Constituţia României ?

    Dreptul la muncă

    Constituţia României: Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă. Libertatea economică: Accesul liber al persoanei la o activitate economică, libera iniţiativă şi exercitarea acestora în condiţiile legii sunt garantate.

    Statutul cadrelor militare: Cadrelor militare în activitate le este interzis:

    a) să îndeplinească alte funcţii decât cele în care sunt încadrate, cu excepţia cumulului prevăzut de lege, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale;

    b) să fie asociat unic ori să participe direct la administrarea sau conducerea unor organizaţii ori societăţi comerciale;

    Sunt situaţii frecvente în care, din cauza deselor schimbări de garnizoană pe care le fac militarii în evoluţia în carieră, ei rămân unicii întreţinători ai familiei, singurii care câştigă venituri. însă posibilitatea de a presta activităţi lucrative suplimentare este restricţionată, în condiţiile prevăzute de statut.

    Dreptul de asociere

    Constituţia României: Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.

    Statutul cadrelor militare: art. 28 lit. a: militarilor le este INTERZIS să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru funcţii publice; iar la art. 29 lit. c sunt interzise constituirea în forme de asociere cu caracter sindical ori care contravin comenzii unice, ordinii şi disciplinei specifice instituţiei armatei.

    Dreptul la grevă

    Constituţia României: Salariaţii au dreptul la grevă pentru apărarea intereselor profesionale, economice şi sociale.

    Statutul cadrelor militare: (art. 28 lit. c) Militarilor le este INTERZIS să declare sau să participe la grevă.

    Cu alte cuvinte, faţă de aceste interdicţii, singura formă de protecţie a militarilor în faţa unor situaţii de tratament injust cu privire la drepturile care se cuvin oricărui salariat este doar cadrul legal asigurat de statutul cadrelor militare. Militarii nu pot apela la forme de organizare sindicală pentru apărarea drepturilor lor şi nici nu pot întrerupe activitatea în nicio situaţie, aşa cum o pot face celelalte categorii profesionale .

    Dreptul de a fi ales

    Constituţia României: Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară.

    Statutul cadrelor militare: (art. 28 lit. b) Militarilor le este INTERZIS să candideze pentru a fi alese în administraţia publică locală şi în Parlamentul României, precum şi în funcţia de Preşedinte al României.

    Libertatea întrunirilor

    Constituţia României: Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere.

    Statutul cadrelor militare: Art. 29 lit. g: participarea la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical este INTERZISĂ.

    Libera circulaţie

    Constituţia României: Dreptul la liberă circulaţie, în ţară şi în străinătate, este garantat.

    Statutul cadrelor militare: art. 29 lit h: cadrele militare în activitate se pot deplasa în străinătate în condiţiile ce se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naţionale.

    Deplasarea militarilor este restricţionată nu doar pentru străinătate, ci şi pe teritoriul naţional, prin regulamentele aplicate, în care sunt prevăzute proceduri de avizare a “părăsirii garnizoanei”, chiar dacă aceste deplasări se fac în timpul liber, în interes personal.

    Libertatea de exprimare

    Constituţia României: Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

    Statutul cadrelor militare: (art. 29 lit a) opiniile politice pot fi exprimate numai în afara serviciului. De asemenea, interacţiunea militarilor activi cu mass-media este posibilă doar cu respectarea unor proceduri prevăzute de reglementările interne în acest domeniu.

    În plus:

    Constituţia României: Munca forţată este interzisă. Dar nu constituie muncă forţată activităţile pentru îndeplinirea îndatoririlor militare.

    Cu alte cuvinte, militarii se află la dispoziţie 24 de ore din 24. Ei pot fi chemaţi oricând de la domiciliu sau din timpul liber pentru îndeplinirea sarcinilor şi misiunilor încredinţate, pot fi solicitaţi să intervină în sprijinul autorităţilor locale şi centrale pentru limitarea efectelor calamităţilor naturale sau vremii nefavorabile, sunt dislocaţi pe perioade lungi în poligoane şi facilităţi de pregătire şi instruire, fără a primi drepturi salariale suplimentare şi fără posibilitatea de a refuza aceste sarcini. De altfel, refuzul de a executa un ordin legal, precum şi insubordonarea reprezintă pentru militari infracţiuni pedepsite de Codul Penal.

    Dacă răspunsul dvs ar fi ” printr-o salarizare corespunzătoare ” atunci uitați-vă la Legea salarizării 153 și vedeți ce indici au cei din sistemul de apărare !
    Cel mai mare grad și funcție din armată are indicele de salarizare ( 4,35) cât o secretară de municipiu , cât un păpușar, cât un medic stagiar etc .
    Și atunci despre ce vorbim ??? !!!

  31. Nu este delirul USR ului, este adevărul pur pe care-l cunosc toți oamenii cinstiți care au muncit în această țară. Toate pensiile care nu sunt calculate potrivit contributivității sunt speciale. Toți am avut serviciu nu doar voi. Mai terminați cu minciunile, hoților. Primiți bani nemeritați și sfidați milioane de pensionari cinstiți.

    1. Este mai mult decat delirul USR care in permanenta este in campanie electorala pentru ca, un partid care lupta atata sa distruga institutia cu cea mai mare incredere in randul romanilor poate fi numit cu usurinta pro rus, avand in vedere si situatia de la granita.

  32. Pt “Prizoniera”:
    După mintea dvs ar trebui sa desființam pompierii pt ca a dvs casa nu a luat foc, este?
    Ce minte aveti câte unii…

  33. Tot pt “Prizoniera” și nu numai:
    Cinste tatălui dvs ptr faptul ca a fost pe front.
    Și bunicul meu a fost pe front și chiar prizonier de război, iar pt asta statul i-a dat o pensie care nu-i știu exact valoarea, știu însă ca după decesul lui a fost moștenită de bunica – undeva la 600 lei acu 5 ani.
    Poți spune ca și ei au fost speciali? 🤔
    Ma îndoiesc.
    Categoria de militar, jandarm etc cu toate drepturile aferente și recunoscute, s-a pecetluit de pe vremea d-lui Cuza, însă venim azi sa dam cu noroi ca sunt speciali…
    Nu, nu sunt speciali!
    Poate ca nu au participat cu toții la conflicte militare și Doamne ferește sa avem parte de asta, dar cu siguranță au fost buni la inundații sau deszăpeziri ori în alte situații limită, în timp ce localnicii stăteau la birt…
    Lăsați militarii în pace ca nici salariile și nici pensiile nu sunt chiar asa speciale cum credeți.
    Dumnezeu sa fie cu noi!

  34. Pentru toți “comentatorii”…inclusiv cei care nu cunosc limba româna….de căte ori ați dormit cu telefoniul și pistolul sub pernă ? … de câte ori ați făcut sărbătorile la serviciu ?..

    1. Și acum sunt la muncă măi păduche,și revelionul l-am făcut la lucru , ca sa ai tu salar și să-mi traga mie pentru tine și alți ca tine.

  35. Tot ce înseamnă pensie specială sau nesimțită (contextul e același) , trebuie …ras la nivelul contributivității!
    O turmă întreagă de … nulități ridică acești bani din sudoarea noastră și nici măcar nu știu de ce! Ei știu doar că li se cuvine.
    Ei nu, domnilor, cu asta nu suntem de acord! Și o spunem răspicat!

    1. Tata a lucrat in gaze toxice, vopseluri, s-a pensionat la 50 de ani ca a avut grupa si are si pensia mai mare decat salariul in plata? E pensie speciala sau nu?

  36. În momentul în care pensiile se determina pe baza celor mai favorabile 6 luni din ultimii 5 ani, nu mai exista nicio baza contributiva. Este speculativa, norocul celor care pot sa-si dubleze veniturile în cele 6 luni binecuvântate. Art 28, pct 1 din legea speciala.

  37. Mamăăă! Ce de postaci usr – iști plătiți de Soros pe aici… Ce foc ați luat așa deodată aparținători ai fundațiilor gen “declic”.. sanchi, v-ați trezit că ne plătiți voi nouă, militarilor, pensiile.. Bă, leprelor, bugetul pensiilor militare e separat de al celor civile! De bă nu cereți salarii mai mari de la patroni să aveți și voi pensii mai mari?! Vă bucurați să moară și capra vecinului? E aflați că tot a voastră va muri! Știți voi zicala cu groapa altuia… Marș usr! Marș!

  38. E PENSIE SPECIALA daca nu ai contribuit minim 35 ani si nu ai varsta minima de pensionare. Cei care lucrau in conditii grele/periculoase -> le-au fost taiate GRUPELE. De ce nu taiem si pensiile speciale??? Un electrician ce lucreaza la IT(inalta tensiune), conditii periculoase nu mai are grupa Cel din santier nu mai are GRUPA. Dar un “general” ce a stat in birou fara a fi expus la pericole are PENSIE SPECIALA si iese mai devreme(45-50 ani). Vi se pare echitabil??? Un profesor, sa nu zic de invatatori care au conditii extrem de grele(frig in scoli, fara material didactic, copii cu “mofturi”/prost educati) nu ies mai devreme la pensie. Eu am facut in facultate un curs + practica pentru a fi profesor si m-am lecuit (nu-i usor sa induri atatea de la niste rasfatati care se cred “buricul pamantului”). Problema actuala e ca statul nu face nimic pentru educatie, doar mimeaza asta. Nici pentru 10000 net/luna nu as vrea sa fiu profesor in conditiile actuale. Ei de ce nu ies la pensie mai devreme???
    Sunt de acord ca un militar sa iasa mai devreme la pensie, DAR sa dovedeasca ca a participat la misiuni periculoase pe camp(nu din cazarma/birou) si se vor reduce anii in functie de numarul de misiuni.
    Iar “generalii” si altii dupa ce ies la pensie sa nu poata ocupa o alta functie la STAT in acelasi timp. PENSIE sau SALARIU -!NU AMBELE!!!
    Se pot angaja la privat daca vor dori sa munceasca. Ca oricum se externalizeza serviciile -> macar vor contribui la buget si “poate” vor fi anchetati ulterior daca “sar calul” cu preturile pentru servicii.

    1. Gigi vezi ca grupele nu au fost taiate, se tine cont de ele la pensionarea in civilie si la calculul pensiei rezultand un cuantum mai mare sau egal cu salariul in plata.

  39. Ar trebui si in cadrul pensiilor militare sa se stabileasca reguli, pentru ca so in sistemul militar exista inechitati! In primul rand trebuie eliminat sporul de excelență care se acordă tuturor “lingailor” din armata si tuturor ofițerilor din armata!!!! Este vorba de 30% din salariu care se acordă pentru “lucrări de exceptie”! In armata s-a creat cu acest spor clientela comandantului!!!! Sa nu depășească pensia militară salariu unui grad corespunzător in activitate!!!

  40. Daca statul vrea sa reduca pensiile exagerate, o poate face foarte usor, cu impozitare progresiva! Asa, cei cu pensii medii nu pierd aproape nimic. Ex: faca se stabilesc praguri de cate 2000 de lei, la care se dubleaza impozitul, se echilibreaza imediat, si nimeni nu poate sa zica nimic! Este adevarat ca unii sefi de serviciu/compartiment au pensii exagerate, mai ales daca au primit cand a trebuit o premiere!

  41. Bai, apvisti nenorociți, nu va dau eu bani sa ieșiți la pensie la 40 de ani. Cu zeci de mii de lei! Ba mai mult aveți și site-uri din banii noștri și mai ales va angajați cu tupeu la stat fără nici o pregatire și ajungeți directori, deși sunt oameni care au muncit o viata în domeniu. Un leu cotizezi, apvistule, un leu primești la pensie!

  42. De ce ba,site apvist din banii noștri, nu afișați comentariile poporului roman, furat de voi! Trăiască USR!

  43. Bai Toto scursura a societății ce ești tu compari un sistem militar cu restricții ,frig,foame și riscuri cu cel de la o firma de construcții?fac pariu ca nici armata nu ai ca dacă făceai nu mai ziceai nimic!!!nu se poate iesi la pensie numai pe boala dacă ai 20 ani munciți!!!pt papițoi ca tine și ca alți usristi as bagă armata un an obligatoriu sa vada fetele LGBT ce înseamnă un an de milităriei și fără salariu cum am făcut noi!!!!!felicitari dl Dorobanțu!!!

  44. Hristos a înviat! Domnule Dorobanțu, vă rog,nu mai permiteți unor astfel de oameni să debiteze prostii aici,pe forumul site-ului nostru,să meargă la ei,pe G4Media,să ne lase pe noi în pace,habar nu au ce înseamnă profesia asta și ei arunca cu zoaie și lături, urât comportament,urâte caractere!Nu ai cum să porți o discuție civilizata,sunt oameni mici și aici nu mă refer la statură. Unii dintre noi avem peste 25 de ani în sistem iar ăștia de ne jignesc poate nu au muncit deloc sau foarte puțin în trista lor viață.

  45. Bravo Evu ai dreptate!!!Eu lucrez într-un penitenciar de maxima siguranța cu cei mai periculoși oameni tare as vrea sa vina o fetița usrista Dinasta LGBT sa vedem dacă rezista măcar o luna…..😂.grupele de munca la militari au fost si pe timpul comuniștilor exact ca cei care lucrau in combinate siderurgice si ei au ieșit mai repede la pensie!!!apropo acum sunt scoase la concurs locuri la penitenciare si nu este limita de varstra,veniți si concurați ca sunt multe nu latrati din afara.La pensie nu se poate iesi la 40 de ani numai pe caz de boala dacă ai lucrați 20 de ani dar mulți au net doar pt Facebook si tiktok in loc sa se informeze.In legătura cu cotizația mie îmi trage pe luna din brut 2700 lei care merg la buget!ce vina am eu ca ei ii bagă altundeva?si eu la angajare am venit pe regulilea astea ca altfel nu veneam așa ca nu-i corect sa schimbe regulile in timpul jocului!In America sunt trei tipuri de pensii militare pt ani diferiți si depinde de data incadrari deci dacă schimbi legea se aplica pt cei care vin după ce ai băgat-o.

  46. Atâta ură împotriva militarilor nu am mai văzut! În loc să -i trageți de urechi pe “marii” noștri politicieni pentru pensiile și salariile mizere, voi vă vărsați amarul asupra sistemului militar! De ce nu cereți desființarea armatei, a poliției, a jandarmeriei și fiecare să fie de capul lui. Dar nu vă plângeți când “o veți lua în freză”!

  47. Mă deșteptule!!! Tot așa să-i spui jandarmului/pompierului/militarului și când vine să te scoata din nămeți sau de sub dărâmături!!!

    1. Eu le spun doar atât acestor oameni de nimic :să nu nai apeleze la pompieri când le ia foc casa,să pună mâna pe găleată cu apă, să nu apeleze la polițiști când le sparg hoții casa, să nu ne ceară nouă sa mergem la mobilizare în caz de război să-i apărăm, să se ducă dracului să pună mâna pe pușcă și să-și apere singuri curul puturos și prețios, să nu mai ceară să fie apărați de militari și polițiști. Și le va fi bine vor scăpa de probleme și noi de ei.

Comments are closed.

Skip to content