Promisiunile lui Marcel CIOLACU... Polițiștii de penitenciare se simt trași pe sfoară. Protestele bat la poarta pușcăriilor. Cerem întâlnire cu ministra Justiției, Alina GORGHIU.
FSANP

Polițiștii de penitenciare ies în stradă, în fața Parlamentului României. Prețul incompetenței și trădării politicienilor este plătit cu siguranța românilor.

Polițiștii de penitenciare reprezentați de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) protestează în fața Parlamentului (Parcul Izvor), marți, 27.06.2023, ora 11:00, împotriva măsurilor luate de parlamentari referitoare la pensiile militare. Sindicatele din penitenciare acuză clasa politică că a renunțat la suveranitatea României pentru 1,4 mld. de euro, fără a conștientiza că prețul trădării guvernanților de azi va fi plătit înzecit de către românii de mâine.

Guvernanții iau mâncarea de la gura românilor ca să cumpere, fără sens, tehnică militară, în timp ce descompune la propriu armata țării și distruge din temelie moralul militarilor și încrederea lor în statul român. Armata, poliția și penitenciarele au devenit câmpul de luptă al bătăii de joc a politicienilor incompetenți, slugarnici și care promovează interesele de partid în detrimentul cetățenilor. Tăierea pensiilor militare nu însemnă majorarea pensiilor foarte mici ale românilor. Tehnic și legal, Guvernul nu poate crește pensiile de mizerie ale majorității românilor prin tăierea pensiilor militare.

Măsurile ilogice, ineficiente și fără cunoașterea reală a situației dezastruoase a armatei, poliției, penitenciarelor, serviciilor, pompierilor, jandarmilor slăbesc securitatea, apărarea și ordinea publică. Deși, la granița României miroase tot mai pregnant a praf de pușcă, iar infracționalitatea este în creștere, importanța, riscurile și gradul de pericol al acestor profesii vocaționale sunt duse în derizoriu și banalitate de către PSD și PNL, care fac neatractive instituțiile de forță ale statului. Corupția, crimele, violurile, tâlhăriile, furturile vor exploda când în poliție, penitenciare, servicii și justiție se vor angaja numai incompetenți și mediocri.

După ce i-au omorât pe români prin înfometare și înfrigurare în propriile case, politicienii vremii vând pe nimic angajații din sectorul de apărare, ordine publica și securitate națională și ignoră pericolul deprofesionalizării totale a armatei, poliției, penitenciarelor, serviciilor, pompierilor, jandarmilor, deoarece nu mai pot asigura predictibilitatea și stabilitatea carierei propriilor angajați.

Clasa politică din România nu este capabilă să recunoască împrejurările geopolitice și geostrategice schimbătoare de la granița țării. Prin modificarea fără discernământ a condițiilor de pensionare ale polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare, PSD și PNL demonstrează ca nu au capacitatea de a acționa strategic și echilibrat în menținerea siguranței propriilor cetățeni, generând îngrijorare și ezitare în rândul angajaților instituțiilor de forța ale României, făcând aceste instituții incapabile să lupte împotriva infracționalității, terorismului și insecurității statului.

20 thoughts on “Polițiștii de penitenciare ies în stradă, în fața Parlamentului României. Prețul incompetenței și trădării politicienilor este plătit cu siguranța românilor.

  1. Buna ziua, domnule presedinte

    Cu ce ne puteti ajuta si pe noi pentru imbunatatirea conditiilor de munca?
    A venit vara, lucram la peste 40 de grade ziua in foisoare, fara AC-uri, fara ventilatoare, printre gandaci, sobolani si tot felul de alte “animalute” de companie. Nu intereseaza pe nimeni de starea noastra, nu avem rezerve si stam cate 12 ore de ne bate … ceva acolo sus. Conducerea nu ne ajuta, sindicatele iar nu ne ajuta.
    Se pune problema daca putem da si noi in judecata ANP-ul si MJ-ul la CEDO pentru tratamente degradante asa cum au facut-o si detinutii si chiar au castigat despagubiri pentru ACELEASI motive. Ca la noi asa e, pana nu vine vreo comisie sau procurorul, pe toti ii doare in 14.
    In OMJ 4800/C scrie la Art. 64 alin (5) “Personalul destinat misiunilor de pază pe perimetrul locului de deţinere se repartizează pe minimum 4 schimburi, repartizându-se 4 agenţi la 3 posturi.”

    Iar in OUG nr. 99/2000, articolul 4, angajatorii au obligația să:
    A. Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:
    a) reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
    b) asigurarea ventilației la locurile de muncă;
    c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
    d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
    Care ventilatoare, ca seful sigurantei isi bate joc de noi, minte ANP-ul ca ne-a pus ventilatoare in foisoare si ne considera ‘ultimii oameni’, ‘ca noi am vrut acolo’, de parca am venit noi cu ele de acasa. Veniti la Craiova si ajutati-ne cumva, va rugam.

  2. Dacă nu venim în număr cât mai mare, nu vom putea face nimic! Sper să fim mâine cât mai mulți!

  3. Imi pare rau ca nu mi-am ales alta cariera si ca am ramas in tara asta condusa de niste analfabeti functionali.Si nu este vorba numai despre pensii ,este vorba despre intreaga bataie de joc cu care astia ne trateaza de ani de zile.Incepe sa-mi fie scarba cand vad ca nu avem nici un viitor in tara asta nici noi nici copiii nostri.Sunt politist de penitenciare,tatal meu a fost politist,am fost crecut in asa fel incat sa port respect fata de haina militara,insa nu imi doresc ca ,copilul meu sa imbrace uniforma…(credeti-ma ca sunt atat de dezamagit incat nu pot exprima frustrarea in cuvinte).Si-au batut joc slugile astea de un intreg sistem de aparare.

      1. Noi nu avem varsta STANDARD de 60’ani pe noul proiesct ca magistratii….
        Si daca nu gresesc nici baza de calcul de 12 luni din ultimii 10 ani…
        Deci..

      2. Cum va rămâne domnule președinte ? Anul acesta baza de calcul va fi pe 6 luni sau pe 12 ?

      3. Buna seara ,îmi puteți spune vechime 25 ani înseamnă vechimea la care se poate adăuga facultatea la zi (fara sa fi lucrat un aceasta perioada),stagiul militar,șomaj etc.Multumesc.

  4. 25 de ani cu tot cu școală militară și armată? Eu am la ora actuală 1,8 ani lucrați în civilie, 22 ani și 10 luni în sistem, un an școală militară și un an armată!Când mă încadrez?

    1. 25 de ani vechime efectivă din care 15 ani militar,așa prevede legea care este in vigoarea.

  5. Ultima varianta de proiect trimisa la Senat de Camera deputatilor, arata mai bine. Prima veste buna este ca a picat formula cu luna si anul nasterii. Mai sunt si alte vesti bune. Cititi cu atentie art XIII alin. (5) din proiect. De asemenea cresterea la 65 de ani se face incepand cu anul 2030. Vestile proaste, actualizarea se va face cu indicii comunicati de INS inclusiv la data deschiderii drepturilor de pensie. Pentru pensiile militare de stat stabilite până la data de 1 ianuarie 2030 baza de calcul devine mai mare, mai mult de 6 luni (art. 28 ind.1). Concluzia, au mai indulcit-o pe alocuri.

    1. Am fost intrebat despre efectele proiectului. Am sa incerc sa raspund cat am reusit sa inteleg si eu. Afirmatiile de mai jos pot fi corectate sau completate de oricare dintre voi in situatia in care le considerati eronate. Traim intr-o democratie, inca. Azi, 28 iunie 2023, proiectul s-a votat in stil mitraliera si la Senat si la Camera Deputatilor. Asa ca la ora publicarii acestui comentariu, textul adoptat e trimis la promulgare la presedinte. ICCJ probabil (200%) va decide in 29 iunie 2023 sesizarea neconstitutionalitatii acestui proiect, doamna Corbu pare foarte hotarita. Sunt foarte curios care va fi textul sesizarii, cat de adanc vor intra in problema, daca vor viza doar modificarile care ii privesc pe magistrati. Estimez ca una din probleme tine de recalculare, recalculare pe care nu am reusit sa o identific la modificarile aduse legii noastre. In orice caz in ce priveste pensionarile si pensionabilii ar exista trei ipoteze diferite:
      1. Situatiile reglementate de art XIII alin. 5 din proiect. Acestor persoane li se aplica Legea 223/2015 forma anterioara modificarilor. Regulile din art XIII alin. 5 sunt aplicabile pana la 31 decembrie 2028.
      2. Situatia de la art. IX privind art 28ind.1 din Legea 223/2015 (pentru persoanele care nu se incadreaza la punctul 1 anterior sau care au ales sa nu se pensioneze conform pct1.). In acest caz va uitati in tabelul ANEXA NR. 14 (viitoarea Anexa nr. 3 la Legea nr. 223/2015) si observati baza de calcul conform art 28 ind.1. Spre exemplu persoanele care pot iesi la pensie in august 2029 au baza de calcul de 29 de luni.
      3. Situatia de dupa 1 ianuarie 2030, cand incepe cresterea varstei de pensionare (pentru persoanele care nu se incadreaza nici la punctul 1 si nici 2 sau care nu doresc pensionarea conform pct. 1 si 2). In acest caz va uitati in ANEXA NR. 13
      (viitoarea Anexa nr. 2 la Legea nr. 223/2015) si in ANEXA NR. 14
      (viitoarea Anexa nr. 3 la Legea nr. 223/2015). Daca o persoana ar indeplini conditiile de a iesi la pensie in februarie 2034 ar trebui sa aiba varsta de 64 -13=51 ani la 26 ani efectiv uniforma (la 26 de ani castigul de grupa este 13 ani) si baza de calcul e de 86 de luni. Pentru acestia legea impune minim 25 de ani vechime (in fapt ar fi realizati daca persoana are 26 de ani de uniforma). Daca nici una din conditiile enumerate anterior nu sunt indeplinite persoana trebuie sa mai stea.

      1. Aceasta vechime de 25 de ani se referă la cea efectivă (în muncă ) din care 15 militar așa prevede legea ,care a rămas la fel că înainte !

        1. Sunt 99% de acord cu dumneavoastra. Pastrez o marja de eroare totusi :-). Sper ca formula sa ramina asa! Totusi ar fi util si necesar, chiar oportun, pentru a evita alte surprize neplacute, pana la publicarea in M.Of. sa nu deschidem prea mult subiectul. Oricand se poate interveni asupra proiectului in defavoarea noastra.

  6. In estimarea mea modificarile vor avea efecte negative vizibile pentru cei care au beneficiat de concedii crestere copil, avind unul sau doi copii (sau mai multi) si care nu se incadreaza la punctele 1 si 2 din exemplele anterioare. In privinta lor impactul va fi unul sesizabil in ce priveste data iesirii la pensie, prin cresterea varstei si inerent a bazei de calcul.

  7. Întrebare. Vechimea de minim 25 de ani include și munca în civilie sau strict 25 de ani militar?

  8. Nu mi se pare lacunar textul. Dimpotriva, Chiar va rog sa nu il scoateti din context. Deci haideti sa citim norma cu multa atentie. Discutam despre art XIII alin. 5. Acest alineat trimite la “Persoanele prevăzute la alin. (1)”. daca ne uitam la alineatul 1 vedem ca se au in vedere: judecători și procurori, personalul aeronautic civil navigant profesionist, personalul auxiliar de
    specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarul public parlamentar, corpului diplomatic și consular al României si curtea de conturi. Prin urmare se are in vedere 25 de ani vechime, indiferent de tipul ei. Nu se poate vorbi la procurori de 25 de ani vechime ca militar sau invers. Daca va uitati in Legea 223 actuala si in vigoare, surpriza!!!!! Tot 25 de ani vechimea efectiva, simpla si sfanta, este conditia ceruta chiar la pensia pentru limita de varsta. Ar fi mizerabil un demers de adaugare la lege, atunci cand s-a avut in vedere 25 de ani vechime, indiferent de sursa, si nimic altceva, la fel ca acum. Daca intalniti figuri savante care dau din nas superior pe interpretari semidocte, si incearca sa va convinga ca alb este negru, va sfatuiesc sa nu cadeti in plasa aparentei lor inteligente. Este doar o … aparenta. Nu s-a avut in vedere altceva decat vechimea, simpla si sfanta vechime, indiferent de sursa ei, la fel ca in prezent.

Comments are closed.

Skip to content