Ministerul Justiției constituie comisiile de concurs pentru directorii din aparatul propriu, cât și pentru cei de penitenciare
FSANP, justitie, penitenciar, sindicat

Problemele recurente pentru întâlnirea de la Ministerul Justiției (25.05.2021)

În data de 25.05.2021, la Ministerul Justiției, va avea loc ședința Comisiei mixte de dialog, sens în care Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a înaintat ministrului justiției, Stelian ION, o listă sintetică a problemelor recurente specifice sistemului penitenciar, în scopul identificării unor potențiale soluții.

Acordarea titlului de specialist de clasă

Conform art. 28 din Anexa nr. 6 a Legii nr. 153/2017, pentru asigurarea condițiilor de îndeplinire a misiunilor specificesistemului penitenciar polițiștilor de penitenciare și personalului civil li se poate acorda titlul de specialist de clasă.Specialitățile, condițiile de acordare și de retragere a titlului de specialist de clasă, retrogradarea dintr-o clasă superioară într-una inferioară, criteriile și standardele de performanță se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite.

În consecință, vom adresa rugămintea de a dispune emiterea în regim de urgență a ordinului de ministru care să poată facă posibilă acordarea titlului de specialist de clasă personalului din sistemul penitenciar în concordanță cu prevederile ordinului de ministru aplicabil polițiștilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Actualizarea pensiilor militare de stat

Prin Ordonanța de Urgență 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, s-a hotărât neactualizarea cu rata medie anuală a inflaţiei a pensiilor militare de stat prevăzute de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

Prin urmare, vom adresa rugămintea de a lua măsuri, astfel încât  cuantumurilor pensiilor militare de stat să fie indexate cu rata medie anuala a inflației.

Echipamentul polițiștilor de penitenciare

Facem precizarea că, în sistemul penitenciar, este necesară achiziția de uniformă de serviciu și de oraș pentru toți polițiștii de penitenciare. În consecință, vom adresă rugămintea de a întreprinde demersurile în vederea finalizării achiziției uniformei și echipamentului specific, astfel încât acesta să confere prestanță angajaților și, totodată, să întrunească nevoile și exigențele funcției de polițist de penitenciare.

Aplicarea Deciziei nr. 51/2019 a ICCJ

În cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor s-a constituit un grup de lucru în vederea punerii în aplicare a Deciziei 51/2019 a privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel Bacău – Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, în Dosarul nr. 947/110/2018, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Este necesară urgentarea finalizării lucrărilor grupului de lucru în scopul punerii de îndată în aplicare a Decizie nr. 51/2019 a ICCJ, sens în care vom adresa rugămintea de a dispune aplicarea acesteia de îndată în vederea uniformizării la nivel maxim al funcției a salarizării polițiștilor de penitenciare.

Aplicarea Deciziei nr. 65/2021 a ICCJ

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 37 din 13 ianuarie 2021, a fost publicată Decizia nr. 65/2020 privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel București – Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile cu privire la o chestiune de drept. În interpretarea și aplicarea prevederilor art. 8 și art. 10 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2017 raportat la art. 13 alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 103/2013 și art. IV alin. (1) și (6) din Legea nr. 79/2018 este permisă cumularea majorării de 75% din baza de calcul, acordată pentru activitatea desfășurată de funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, cu drepturile aferente muncii suplimentare prestate de aceiași funcționari peste programul normal de lucru, doar pentru orele efectiv lucrate ce depășesc durata normală a timpului de lucru potrivit art. 112 din Codul muncii.

Prin urmare, vom adresa rugămintea de a emite ordinul de ministru care să elimine prejudiciul creat polițiștior de penitenciare.

Plata sporurilor pe perioada concediilor

În sistemul penitenciar, există sentințe judecătorești care obligă angajatorii să includă sporurile pentru condiții vătămătoare și pentru condiții grele de muncă în indemnizația de concediu a angajaților. Ministerul Justiției stabilește indemnizația de concediu a polițiștilor de penitenciare din cadrul instituției prin raportarea salariului brut la numărul de zile lucrătoare din luna în care se efectuează concediul de odihnă, înmulțit cu numărul zilelor de concediu de odihnă solicitate a fi efectuate, din care se scad contribuțiile obligatorii la fondurile de asigurări sociale și impozitul corespunzător care se virează la bugetul de stat.

În consecință, vom adresa rugămintea de a include sporurile pentru condiții vătămătoare și pentru condiții grele de muncă în indemnizația de concediu a polițiștilor de penitenciare.

Legislație subsecventă Statutului polițiștilor de penitenciuare (Legea nr. 145/2019)

Este necesară elaborarea tuturor actelor normative subsecvente Legii nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare și care sunt prevăzute de aceasta. Se impune, totodată și corectarea situațiilor prevăzute de lege și greu de pus în aplicare (ex. lipsă candidați eligibili pentru împuternicirile pe funcțiile de top management, eliminare deficiențe ale modului de organizare și funcționare a comisiilor de disciplină, schimbare criterii de participare la concursurile de top și middle management, întrucât actualele criterii micșorează baza de selecție în rândul ofițerilor).

În scopul eficientizării activității sistemului penitenciar, vom adresa rugămintea de a acorda sprijin Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) în vederea corijării eventualelor deficiențe întâlnite odată cu punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare.

Sporul de COVID-19 pentru polițiști de penitenciare

Ținând cont de contextul actual privind evoluția infectării cu COVID-19 și de faptul că unitățile penitenciare custodiază deținuți infectați cu acest virus, vom adresa rugămintea de a iniția demersurile necesare, astfel încât personalul din sistemul penitenciar care, prin natura atribuțiilor profesionale, intră în contact cu persoanele private de libertate infectate cu noul coronavirus, să poată beneficia de sporul de COVID-19.

Grupă de muncă personal civil din penitenciare

Pentru eliminarea discriminărilor de natura încadrării în grupa de muncă a personalului civil din sistemul penitenciar care lucrează în aceleași condiții de muncă ca polițiștii de penitenciare, sens în care, vom adresa rugămintea de a iniția demersuri pentru modificarea cadrului legislativ, astfel încât și ”personalul civil” din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională să beneficieze de aceleași condiții deosebite de muncă ca cele ale militarilor, polițiștilor din Poliția Română și ale polițistilor de penitenciare.

9 thoughts on “Problemele recurente pentru întâlnirea de la Ministerul Justiției (25.05.2021)

  1. Dle presedinte poate îi reamintiti dlui ministru că momentan deținuții sunt ascultați online de către instanțele de judecată și totul decurge foarte bine .nu am vrea să se revina odată cu relaxarile pandemice la vechile obiceiuri și anume la turismul deținuților între unități. Se fac economii, și nu mici.Unitatile penitenciar sunt dotate cu camere de teleconferințe ,deci partea logistica nu lipsește.sta in decizia ministrului lucrul acesta.

  2. D-le președinte încercați să mai schimbați formula”vom adresa rugamintea…. “, cu o alta, la fel de plina de respect😜
    Pare la un moment dat că cerem pomană ministrului, când de fapt solicităm doar respectarea legii în ce privește niște drepturi care ni se cuvin.

    1. Mai folosesc si “vă solicităm”. Mi se pare destul de politicos cum am folosit pana acum. Eu nu am sentimente de inferioritate. Pot sa fiu si incisiv. Am experiența…

  3. “vă solicităm”. sa nu uitati de noi,fraierii care si-au cumparat o locuinta,in aspectul cu acel ajutor.mi se pare o mare discriminare ca in cadrul aceluiasi statut unii sa ia si altii nu. de ce nu apar norme si ptr noi ?

  4. Se stie când se va demara procedura mutării agenților între unități? O dată aproximativă ?

  5. Bună ziua! Despre valabilitatea testării psihologice, nu s-a discutat?
    Vă mulțumesc!

Comments are closed.

Skip to content