PROIECT privind condiţiile de acordare a despăgubirilor pentru polițiștii de penitenciare
sindicat

PROIECT privind condiţiile de acordare a despăgubirilor pentru polițiștii de penitenciare

ANP transmite spre consultare proiectul de HG privind condiţiile de acordare a despăgubirilor de viaţă, sănătate și bunuri pentru polițiștii de penitenciare.

Polițiștii de penitenciare au dreptul la despăgubiri acordate din fondurile instituției

În conformitate cu prevederile art. 104 lit. m) și art. 114 alin. (1) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, polițistul de penitenciare are dreptul la despăgubiri acordate din fondurile bugetare ale instituției, în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului. Propunerile și observațiile dumneavoastră pot fi transmise la adresa de e-mail marius.coratu@anp.gov.ro.

PROIECT HG privind condiţiile de acordare a despăgubirilor de viaţă, sănătate și bunuri pentru polițiștii… by FS ANP on Scribd

În Nota de fundamentare, inițiatorul precizează că cele mai frecvente situații întâlnite în cazul polițiștilor de penitenciare sunt agresiunile fizice. Dacă în perioada 2014-2018 locul cel mai vulnerabil din perspectiva producerii incidentelor pe linia agresiunilor la adresa personalului a fost camera de deținere, se constată faptul că, în anul 2019, locul cel mai vulnerabil a fost holul secției de deținere (54 de situații semnalate), precedat de camera de deținere (32 de evenimente) și de cabinetul medical (14 evenimente).

Nota Fundamentare HG privin… by FS ANP on Scribd

Agresiuni la adresa personalului din penitenciare, din motive profesionale

Pe parcursul anului 2019 au fost semnalate 158 de incidente care vizau problematica agresivității la adresa personalului. Dintre acestea, 25 de evenimente au presupus agresivitate fizică la adresa polițiștilor de penitenciare (prin loviri cu membrele superioare sau cu obiecte), 23 au fost tentative de lovire, iar 7 agresiuni au fost materializate prin dispersare de lichide/împingere a personalului.

Comparativ cu anul 2018, în 2019 numărul agresiunilor asupra personalului a crescut cu 35%, fiind dispersate în 40 de unități penitenciare (spre deosebire de cele 36 notate  pentru anul precedent).

Complinitor, conform datelor înregistrate pentru perioada 2015-2019, se constată faptul că agresiunile exercitate de către persoanele private de libertate la adresa personalului manifestă un curs fluctuant, fiind dependente de anumite schimbări survenite în plan judiciar și de evenimente negative ce prezintă repercusiuni asupra bunăstării psihice a deținuților.

În decursul anului 2019, fenomenul agresivității asupra personalului a fost regăsit la nivel sistemic, doar în 5 unități nu a fost semnalat niciun caz de ultraj/agresiune la adresa personalului. Similar cu situația incidentelor semnalate în anii precedenți, zona de risc predilectă în producerea de agresiuni împotriva personalului se menține, în anul 2019, pentru spațiile aferente locului de deținere.

Conform datelor existente, pentru evenimentele din 2019, 14 din cele 158 de incidente au fost motivate de interzicerea stabilirii de legături nepermise cu alți deținuți, 7 au avut drept fundament întocmirea anterioară a unor rapoarte de incident și, subsecvent, manifestarea agresiunii la adresa personalului, în scop vindicativ, iar 55 de raportări pentru 2019 nu au cuprins și motivația deținuților agresori. 

După cum bine se poate observa, situațiile de agresiune la adresa personalului sunt evenimente care pot apărea din diverse cauze legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu care sunt însă incerte și imprevizibile și care nu pot fi prevăzute.

Condițiile și procedura de acordare a despăgubirilor, prin Hotărâre de Guvern

Despăgubirile constau în acordarea unei sume de bani pentru polițiștii de penitenciare, sau, în cazul decesului, pentru familiile acestora, în situația în care viața, sănătatea ori bunurile polițistului, ale soțului/soției și ale copiilor aflaţi în întreţinerea sa sunt afectate în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea.

Poliţiştii au dreptul la despăgubiri și în situaţia în care au suferit, din culpa instituţiei, un prejudiciu material în timpul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu. Despăgubirile se acordă dacă faptul prejudiciabil s-a produs din motive independente de voința polițistului și în condițiile în care acesta a acţionat cu respectarea normelor legale, a regulilor de conduită ori de protecţie a muncii de la locul de desfăşurare a activităţii.

Unitățile din sistemul administrației penitenciare acordă despăgubiri în cazuri individuale, polițiștilor sau, după caz, membrilor de familie ai acestora, în caz de vătămare, invaliditate, deces sau pentru prejudicii aduse bunurilor acestora sau ale soțului/soției și ale copiilor aflaţi în întreţinere. Proiectul stabilește modalitatea, condițiile și procedura de acordare a despăgubirilor.

Pentru invaliditatea survenită în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea, respectiv pentru decesul polițistului de penitenciare se acordă despăgubiri conform plafoanelor stabilite în Hotărârea Guvernului nr. 1083/2008 pentru asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri ale polițiștilor.

Despăgubirile acordate în baza prezentei hotărâri constituie forme de sprijin cu destinaţie specială. Sumele reprezentând despăgubirile sunt echivalente în lei la cursul Băncii Naționale a României, valabil la data efectuării plăţii. Despăgubirile se achită de către unitatea unde polițistul de penitenciare își desfășoară activitatea din creditele bugetare alocate cu această destinație.

În cazul în care, după efectuarea plăţii despăgubirilor se constată de către organele competente că producerea prejudiciilor nu are legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu ale polițistului, acesta ori, după caz, membrii de familie care au beneficiat de despăgubire, sunt obligaţi să restituie sumele încasate, în condițiile legii.

Pentru toate sumele de bani plătite ca despăgubiri în temeiul prezentei hotărâri, unitățile sistemului administrației penitenciare inițiază demersuri pentru recuperarea sumelor plătite de la persoanele care se fac vinovate de producerea prejudiciilor.

În context

https://www.fsanp.com//2019/11/24/proiect-inasprirea-sanctiunilor-pentru-ultraj-impotriva-politistilor-de-penitenciare/

https://www.fsanp.com//2019/06/17/anp-masuri-impotriva-recompensarii-detinutilor-care-comit-agresiuni-prin-relaxarea-regimului-de-detentie/

https://www.fsanp.com//2019/05/15/de-ce-se-inmultesc-agresiunile-la-adresa-personalului-in-penitenciare/

16 thoughts on “PROIECT privind condiţiile de acordare a despăgubirilor pentru polițiștii de penitenciare

  1. Domnule Președinte, până la urmă cei care vin la muncă beneficiază de un spor de 75% din salariul de bază, pentru fiecare zi de muncă? Eu așa am înțeles. V-aș ruga, respectuos, să ne dați mai multe informații. Vă mulțumesc, anticipat.

  2. Asta, în condițiile în care, nici unul dintre soți nu beneficiază de zile libere acordate de stat pentru a sta acasă cu copilul.

  3. Dar până la starea asta de urgență de o tot invocați ,deși acum se sta cu randul acasă pe la birouri iar tura e tura și e același program că și până acum,cine stătea acasă cu copilul? Cat va trebuie să fiți mulțumiți?

  4. Rudolf , erau scolile/gradinitele deschise , ba baiatule , bagati mintile in cap si stai in casa .

    1. Bai baiatule scoala si gradinita era 4-5 ore/zi tu fiind la munca 8 ore si nu era problema acum cand e acasa un parinte brusc e o problema copilul.Dar munca celor care vor sta acasa cine o face? Aia primesc ceva inafara de un sut in fund?

  5. Baga-ti e corect dar nu conteaza.
    S-a umplut sistemul de gingasi, deosebiti, minunati, parveniti, nepoti, lenesi, profitori, secretare virtuale …..completati voi.Toti vor grila maxima, sporuri peste sporuri, preme, 50% , deconturi fara numar dar cand e de munca ii cam deranjeaza faptul de a veni la munca.Ii incomodeaza puscaria rau de tot pe unii.

  6. Sa-mi dea statu ma , tot , ca au vandut tot ce se putea vinde , cine i-a pus ma sa vanda si sa fure tot ce era de rufat ? EU ?
    AU bagat mana de s-au pisat pe ei si tu vii sa-mi spui ca la gradinita sta copilul 3 4 h , ba baiatule sunt si cu program prelungit .
    Da ce dracu sa stii tu , tu stii sa spui ca s-a umplut sistemul de … . Si tu bă restule ce faci ? Donezi din venit , iti dau ma adresea sa vii sa stai cu copilul meu ? Te platesc cu leafa mai mare ca la puscarie , pisicule 😉 .

    1. Da adresa că de luni sunt in fara plata daca plătești mai bine.Da ba băiatule am donat.Ejti mulțumit?

  7. Domnule președinte, puteți completa proiectul in sensul angajării soțului/ soției sau copilului aflat in întreținere in cazul in care polițistul de penitenciare decedează in exercitarea atribuțiilor de serviciu . La MApn așa este .

  8. nu se mai platesc ore suplimentare;exista zvon ca nu se vor mai plati SD-SL;a inceput sa se panicheze lumea si sa iasa la pensie(cei care pot iesi);ce ne puteti spune?astea probleme-nu coronacacat!

    1. Pe *perioada situatiei de urgenta*, orele suplimnetare se pot doar recupera. E un lucru pe care ANP – MJ isi propun sa-l modifice in Parlament. In ceea ce priveste zvonul, nu se confirma.

Comments are closed.

Skip to content