Proiectele privind shimbarea din funcție și mutarea între penitenciare, în dezbatere
penitenciar

Proiectele privind shimbarea din funcție și mutarea între penitenciare, în lucru

Vineri, 06 septembrie ac, ANP a convocat sindicatele pentru o primă discuție pe tema proiectelor referitoare la schimbarea din funcție și mutarea între penitenciare a polițiștilor de penitenciare. În urma discuției proiectele vor fi refăcute pentru a include amendamentele sindicatelor.

ANP, propuneri inițiale cu proceduri complicate și criterii vag definite

Pe scurt, propunerile inițiale prevedeau un interviu profesional pe lângă probele care atestă îndeplinirea condițiilor de ocupare a funcției și o serie de criterii, parte extrem de vag definite, pentru departajare la nevoie. La fel de pe scurt, amendamentele sindicale s-au referit la eliminarea deciziilor subiective, introducerea unor criterii măsurabile și la simplificarea procedurii.

Săptămâna viitoare vom avea, conform ANP, noile proiecte revizuite privind schimbarea din funcție și mutarea între penitenciare a polițiștilor de penitenciare, în deschiderea ședinței de vineri directorul general Pleșa propunând ca lunar să fie organizată o ședință pentru discutarea problemelor din penitenciare, în contexul în care am reamintit că încă sunt probleme de comunicare chiar dacă avem un dialog.

Proiectele discutate articol cu articol

Directorul general prezinta proiectele articol cu articol primul punct în discuție fiind chestiunea afișării posturilor vacante pentru procedurile de schimbare și mutare care fusese scăpată din ampele proiecte. Am mai intrat în detalii și pe tema definirii coeficientului identic sau inferior și a modului în care sunt reflecate aceste definiții în anexe.

ANP introduce mai multe forme de avize și aprobări în porcedurile propuse. Astfel, în anumite cazuri avizul va fi consultativ și directorul de penitenciar va decide, iar în altele avizul va fi de conformitate și va fi obligatoriu, la schimbarea sectorului de activitate. Am insistat ca avizele să se refere la îndeplinirea sau nu a condițiilor de ocupare a funcției și în caz negativ să fie justificate în scris.

Observații sindicale privind procedura, ordinea probelor și criteriile de departajare

Ceva discuții tangențiale au fost și pe tema schimbării și mutării din funcție a celor suspendați din funcție pentru diverse motive, după care am revenit la discuția referitoare la avize cu precizarea din partea sindicatelor că orice formă de subiectivism trebuie limitată cât se poate de mult. De notat că ANP propune ca probele practice și sportive să nu poată fi contestate, ceea ce rămâne ca punct în divergență.

Am mai formulat observații referitoare la ordinea probelor, opinând că cele eliminatorii ar trebui să fie înaintea probei de departajare care include și un interviu profesional care presupune că o comisie ar trebui să puncteze pe o grilă anumite calități pe care potențialul ocupant al postului să le aibă alături de criterii care se bazează pe informație existentă la dosarul de personal.

Limitarea la extrem a deciziilor subiective, punctul de plecare

Constituirea comisiilor și interviul profesional și criteriile folosite pentru departajare vor trebui deasemenea să fie extrem de bine definite ca procedură și conținut pentru a se limita la extrem, așa cum am tot insistat, posibilitatea unor aprecieri subiective, dar și pentru gestiona situațiile, și au fost câteva, de plimbare prin funcții la sfârșit de carieră referitor la care destui colegi s-au plâns.

Un alt aspect care a scăpat a fost prezența observatorilor sindicali în aceste proceduri. Va fi adăugat un articol care să precizeze acest aspect, după care iarăși am revenit la modul în care ar funcționa procedura de selecție în situația în care sunt mai multe solicitări și la eliminarea situațiilor potențial subiective, un laitmotiv al întâlnirii.

Reluarea procedurilor de mutare și schimbare din funcție suspendate, prioritară

Ca noutate în ceea ce privește procedura de mutare, ANP nu mai avizează ci aprobă mutările, urmând a se reface acel calendar referitor la mutări și la schimbări. În ceea ce privește mutările discuțiile continuă pe tema ordinii, locului de desfășurare și a conținutului probelor necesare penttru schimbarea sectoarelor de activitate, o temă finală fiind solicitarea sindicatelor ca pentru mutarea la ANP să fie cerută o vechime mai mare, în proiect fiind prevăzut minim 1 an.

În concluzie, ANP a încercat o procedură ceva mai obiectivă, dar a rămas în aceeași paradigmă de teama ca o procedură care să funcționeze exclusiv pe bază de punctaj să nu ducă la rezultate nedorite din perspectiva interesului instituțional. Sindicatele, au cerut limitarea extremă a situațiilor în care decizia să fie subiectivă și ca departajarea, atunci când va fi cazul, să fie făcută pe bază de criterii clar definite care să fie concretizate într-un punctaj final.

În context

https://www.fsanp.com//2019/07/09/anp-finalizarea-procedurii-de-mutare-intre-penitenciare-a-personalului/

https://www.fsanp.com//2019/09/05/sistemul-penitenciar-impotmolit-in-ordine-si-proceduri-absente/

https://www.fsanp.com//2019/07/01/mutari-de-personal-discutate-azi-la-anp/

https://www.fsanp.com//2019/06/06/angajatul-anului-in-sistemul-penitenciar-injurat-scuipat-amenintat-impins-bruscat-lovit-si-taiat/

Skip to content