Q&A: Măsură inedită în penitenciare: 7000 de deținuți apți de muncă, 5000 dornici să muncească. 2000 de deținuți muncesc.
ANP, FSANP, penitenciar

Q&A: Măsură inedită în penitenciare: 7000 de deținuți apți de muncă, 5000 dornici să muncească. 2000 de deținuți muncesc. 40 de deținuți sunt cazați la firma beneficiară.

10 întrebări și răspunsuri cu Dan HALCHIN (Director general ANP) și Cosmin DOROBANȚU (Președinte FSANP). Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a inițiat un proiect pilot la Penitenciarul Ploiești, prin care 40 de deținuți, clasificați în regim deschis, muncesc la o firmă din industria auto și sunt cazați în spațiile proprii ale beneficiarului, pe cheltuiala firmei. Implementată la nivelul poliției penitenciare, această măsură ar determina reducerea semnificativă a supraaglomerării din penitenciare și a presiunii psihice exercitate de către deținuți asupra polițiștilor de penitenciare.

Întrebări și Răspunsuri (Question & Answer) Dan HALCHIN (Director general ANP) și Cosmin DOROBANȚU (Președinte FSANP)

Q: Cate persoane sunt apte de muncă și doresc să lucreze?

R: Aproximativ 7000 de deținuți.

Q: Despre ce detinuți vorbim?

R: Deținuți din regimurile: deschis (RD), semi-deschis (RSD) si închis (RÎ). In forma de colaborare de tipul celei de la Penitenciarul Ploiesti vor putea fi cooptați numai deținuți din regimul deschis si regimul semi-deschis, care sunt aproximativ 5000 de deținuți apți și dornici de muncă.

Q: Cum se va implementa acest demers? Adica vor fi supravegheati de cineva?

R: Supravegherea va fi realizata de politisti de penitenciare. Atat la punctul de lucru, cat si la nivelul locatiei de cazare.

Q: In ce domenii ar putea sa lucreze detinutii?

R: In domenii precum industria auto (cablaje) sau alte domenii cu caracter de manufactura.

Q: Exista deja propuneri din partea patronilor?

Q: Au existat firme unde au angajat detinuti? Daca da, unde si in ce domeniu?

R: Da, exemplul de la Ploiesti este unul dintre cele mai recente si primul cu cazare in exteriorul unitatii. Contracte de munca, cu mentinerea detinutilor in unitatea penitenciara, dupa terminarea programului de lucru, sunt mult mai multe, fiind angrenati aprox 2000 de condamnati, in marea majoritate a unitatilor penitenciare.

Domeniile sunt diverse: cusut pantofi, cablaje auto, munci necalificate in constructii, manipulare marfuri depozit etc.

Q: De ce beneficii vor avea parte detinutii care vor sa participe la acest demers?

R: Beneficii financiare, respectiv 40% din salariul minim, beneficii la durata pedepsei, adica la 4 zile lucrate li se scade una din pedeapsa, beneficiile unei interactiuni sociale pozitive, respevtiv cu reprezentanții angajatorului, alti muncitori etc.

Q: Cine asigura hrana deținuților? Dacă verifica cineva calitatea hranei?

R: Hrănirea este asigurată de penitenciar, in aceleasi norme si conditii ca pentru ceilalti detinuti, iar masa se serveste intr-o sala amenajată la locatia cazarii.

Q: Cum se realizează controlul deținuților și câte controale minime ar trebui efectuate?

R: Controalele, supravegherea si paza sunt realizate dupa un Plan care se stabilește de către conducerea penitenciarului în urma unei evaluări la fața locului.

Q: In ce penitenciare se mai extinde proiectul?

R: Sunt in negocieri avansate Penitenciarul Timisoara, Penitenciarul Bistrita si Penitenciarul Poarta Alba.

Q: Daca se are in vedere pe viitor folosirea brățărilor electronice?

R: Exista o legislatie in acest sens, insa partea de implementare tehnica este in analiza si dezvoltare la MAI.

15 thoughts on “Q&A: Măsură inedită în penitenciare: 7000 de deținuți apți de muncă, 5000 dornici să muncească. 2000 de deținuți muncesc. 40 de deținuți sunt cazați la firma beneficiară.

  1. Q11-Ce se mai știe de aplicarea coeficienților și trecerea pe maxim? Sunt ofițeri care au fost debutanți un an de zile și acum au fost încadrați pe maxim (4,7), iar din cei definitivi sau mai vechi, abia au trecut sau se chinuie sa treacă de coeficientul 4.

    1. Da’ cu (editat admin) de la Penitenciaru Spital Targu Ocna, comisar șef Valentin Mașala comandant cum facem că împreună cu frații Agenți Botea Ștefan și Botea Florin magazioner care fură din bagajele deținuților și cu Inspectoru de penitenciare Mândruț Adrian și cu Directoarea Prundeanu Luminița adusă de la penitenciaru Botoșani din cabinetu medical și pusă direct directoare. Spitalu e plin de ploșnițe colcăie în toate paturile deținuților,

  2. Jivot je ciudo! Așa se numește un binecunoscut film regizat de Emir Kusturica…..
    Așa se întâmplă și in viață….. Sâmbăta trecută Sindicatul Penitenciarului Timișoara a organizat un concurs de gătit la care au participat pe lângă ei și Mapn, Isu, șamd…
    Măria – Sa Alexei I-ul a ajuns in postura de a nu mai putea participa la astfel de sărbători câmpenești de altfel foarte reușite. Cauza?
    Păi din cauză că in urma divorțului unde a lăsat o soție si doi copii minori Dânsul s-a pricopsit cu o dameza care întâmplător sau nu a fost,, un pic lachita” de cel puțin cinci dintre foștii subordonații dânsului care acum il strigă in gluma… șogore!!!!
    Jivot je ciudo!

    1. Pe cine crezi că interesează aici bârfele voastre de la Timișoara,cine ce a gătit,cine pe cine nu a invitat sau invitat la gătit sau cu cine se afișează Alexeev?Are vreo legătură cu activitatea profesională a penitenciarului?

    2. Aici e vorba de penitenciare,domnule cinefil,fan Emir Kusturica.Terminati cu copilăriile,aici se vorbeșc lucruri serioase,care ne privesc pe toți nu bârfe de “pârnaie”,in argoul binecunoscut.Alexeev a plecat nu însă și traumele unora.La fel ca pe Băsescu o să -l înjure mulți ani de acum înainte.

  3. Am trait o frumoasa poveste de iubire cu actuala concubina a lui george. George moralistule cum tu mi ai luat o mie si altcineva o va lua de la tine dar ….eu nu mi am abandonat familia. Probabil urmatoarea dosar va fi pt abandon de familie

  4. Sunt unul din sogori lu georgica.dar din pacate nu i cunosc pe ceilalti. Propun sa facem un grup pe whatsapp sa ne cunoastem mai bine poate sa iesim la o bere sa ne impartasim experienta fiecaruia cu doamna .

  5. Georgel, georgel, ce le mai iei tu din toate partile!!!! Vezi cum se invarte roata asta a vietii? Azi esti imparat si maine…. Tu n-ai crezut asta! In imperiul roman, fiecare imparat svea cate un sclav, care , atunci cand imparatul sarea calul, il atentiona: ia seama sa nu cazi! Asta era rolul lui! Tu n-ai avut din astia, pe tine toti te-au laudat si aplaudat. Sau daca ti-o fi spus vreunul, n-ai luat in seama. Acum vin lovituri din toate partile! Sa le poti duce!

Comments are closed.

Skip to content