Raportul anual de activitate al Admnistrației Naționale a Penitenciarelor – 2021
ANP

Raportul anual de activitate al Admnistrației Naționale a Penitenciarelor – 2021

La data de 3 martie 2022, începând cu ora 10:00, la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), a avut loc prezentarea „Raportului de activitate al Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru anul 2021”.

Cu ocazia acestui eveniment, au participat din partea Ministerului Justiției, domnul George Bogdan Ilea, Secretar de stat, domnul Tiberiu Firinel Ungureanu, consilier al ministrului justiției, alături de șefii structurilor din Administrația Națională a Penitenciarelor, și reprezentanți ai organizațiilor sindicale emblematice structurilor poliției penitenciare. De asemenea, au fost invitați și directorii unităților penitenciare, în sistem de videoconferință.

Plecând de la opinia renumitului sociolog Emile Durkheim, potrivit căreia sancționarea persoanelor care săvârșesc infracțiuni are un efect salutar la nivelul comunității, prin reafirmarea conștiinței colective, pedeapsa penală aplicându-se „în numele societății”, Administrația Națională a Penitenciarelor înfăptuiește rolul de garant al respectării demnității umane și a drepturilor fundamentale ale persoanei, odată cu îndeplinirea funcției educaționale în viața instituțională.

Retrospectivă anului 2021, activitatea Administrației Naționale a Penitenciarelor s-a îndreptat spre două principale priorități instituționale. O primă prioritate a constat în protejarea sănătății persoanelor private de libertate și a personalului în contextul epidemiologic generat de COVID-19, acțiune ce a plasat Administrația Națională a Penitenciarelor peste dublul mediei naționale în campania de vaccinare, atingând un procent de peste 80% în rândul persoanelor private de libertate și 70% din rândul personalului. Îndeplinirea obligațiilor asumate prin Planul de acțiune 2020-2025, în executarea hotărârii-pilot Remiveș și alții împotriva României, și a hotărârii pronunțate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României, a presupus darea în folosință în anul 2021 a 210 noi locuri de cazare

Pe lângă cele două direcții majore de acțiune, sistemul administrației penitenciare are drept obiective tradiționale custodierea celor aproximativ 23.000 de persoane private de libertate în condiții de siguranță și legalitate, precum și reintegrarea socială a acestora astfel încât să se redea societății persoane pregătite pentru reinserție.

Dovadă demersurilor și eforturilor depuse de fiecare polițist de penitenciare în realizarea rolului recuperativ al instituției penitenciare, în anul 2021 s-a înregistrat cea mai scăzută rată a recidiviștilor în populația carcerală generală din ultimii 12 ani, respectiv 37.03%.

Din perspectiva celorlalte domenii de activitate, managementul institutional s-a orientat către: atenuarea deficitului de personal prin încadrarea a 1600 de posturi, 550 fiind încă în procedură de concurs, fapt ce a condus la atingerea celei mai mari cifre de încadrare din istoria Administrației Naționale a Penitenciarelor, respectiv 13.011 polițiști de penitenciare, realizarea unei execuții bugetare de 99.39%, colaborarea în vederea creării a 1400 de noi locuri de deținere finantațe prin mecanismul financiar norvegian, dar și dezvoltarea de noi aplicații (cereri concedii, transfer deținuți, cereri deținuți, PMSWeB, sistemul de cumpărături online pentru deținuți) care constituie puncte de pornire în procesul de debirocratizare.

Pentru anul 2022, printre obiectivele Administrației Naționale a Penitenciarelor enumerăm: implementarea măsurilor prevăzute în Planul de acțiune 2020-2025, îmbunătățirea acordării asistenței medicale la nivelul unităților penitenciare, urmând ca în colaborare cu Consiliul Europei, să se desfășoare activități de asistență medicală primară și psihiatrică în mediul penitenciar, continuarea demersurilor de ocupare a posturilor vacante, implementarea activităților prevăzute în Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, dar și consolidarea capacității instituționale prin utilizarea cât mai eficientă a tehnicii de calcul.

Sursa: anp.gov.ro

7 thoughts on “Raportul anual de activitate al Admnistrației Naționale a Penitenciarelor – 2021

  1. Era să cad de pe scaun când am citit ce realizări are ANP, dar mai ales ce vor realiza!

      1. Desigur. Nici nu-mi făceam iluzii că ar fi fost un text de-al sindicatului. De altfel, unei persoane obiective i-ar fi imposibil să umfle în așa hal realizările altuia, și dacă ar fi adevărate 🤭

  2. Domnule presedinte,

    Referitor la postarea anterioara cu majorarea de 1/4 din diferenta, in urma comentariilor citite, care este pana la urma adevarul?
    1/4 din ambele transe restanta sau 1/4 dintro singura transa restanta?

      1. Am inteles.
        Practic ei acorda 50% din una dintre cele 2 transe ramase restante.
        Niste nesimtiti!

Comments are closed.

Skip to content