Art. 86 alin. (5) din OMJ nr. 4800/2018 privind Regulament pentru siguranța locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor (RSLD) spune ”STOP!” accesului polițiștilor de penitenciare cu telefon mobil în pușcării.
Bunele intenții merg mai departe!
Cu toate bunele intenții ale organizațiilor sindicale de a-l determina pe directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Dan HALCHIN, de a acorda accesul cu telefon mobil în sectorul administrativ TUTUROR polițiștilor de penitenciare, vine un articol dintr-un Regulament retrograd și plin de lacune care INTERZICE accesul personalului cu telefonul mobil personale în penitenciar.
Art. 86 alin. (5) din RSLD
”Personalul locului de deținere, precum și alte persoane care au primit aprobare de acces sunt obligate să depună la postul de control bagajele, telefoanele mobile și obiectele care nu au legătură cu serviciul sau cu scopul intrării în locul de deținere, într-un spațiu anume destinat, care să asigure integritatea acestora.”
Proiectul nu se oprește aici!
Există proiectul de Decizie privind accesul personalului cu telefon mobil în penitenciare, numai că ordinul de ministru o blochează. Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Dan HALCHIN, a afirmat că intenționează să propună ministrului justiției modificarea OMJ nr. 4800/2018 privind Regulament pentru siguranța locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor (RSLD), astfel încât să fie eliminată această interdicție.
În competența Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) intră, printre altele, și atributul întocmirii proiectelor de acte normative din sfera sa de activitate. Prin urmare, Administrația Națională a Penitenciarelor va trimite proiectul de modificare a Regulamentului către Ministerul Justiției.
Directorul general solicită propuneri din partea organizațiilor sindicale
În cadrul ședinței din data de 02 septembrie 2021, pentru o mai bună argumentare a necesității modificării RSLD (Regulamentului), directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Dan HALCHIN, a solicitat organizațiilor sindicale să vină cu propuneri.
În concluzie, vă aștept și pe dumneavoastră să ne scrieți în comentarii, propuneri pertinente.
Din pacate este o realitate a sistemului nostru !
Un drept temporar castigat este pe deplin denaturat de catre unii colegii ,colege,care au mana lipita pe telefon la orice ora din zi ai intra in biroul acestora !
Banuiesc ca au probleme mari de rezolvat pe WhatsApp !
Uite asa o sa ne inghesuim iar in zona PC 1 sa putem da un telefon acasa pentru a ne rezova anumite probleme !
Stiu , ii incurca si pe cei din sector,dar asa poate ii vedeti ,, la lucru ,, mai bine pe cei care chiar au nevoie de telefon !
Realitatea este ,ca intr-o lume normala este nevoie de telefon pentru a tine cat de cat legatura cu cei de acasa si de a rezolva anumite probleme !
Referitor la ART. 6 din OMJ 4800/2018 vă rugăm să propuneți înlocuirea sintagmei „ LOCALITATE DE DOMICILIU” cu ”GARNIZOANĂ”.
Așa vom fi la fel cu celelalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională și nu va trebui să cerem aprobare de fiecare dată când părăsim localitatea de domiciliu.
Prin înlocuirea termenului „Domiciliu” cu „Garnizoană”, se permite o libertate de mișcare mai mare a personalului, asta, desigur, fără a afecta timpul de prezentare la unitate în cazul unor situații urgente.
Postez cuprinsul art. 6 din OMJ 4800/2018.
„ (1) Pentru asigurarea în bune condiţii a misiunilor şi în afara orelor de program se instituie Registrul de părăsire a localităţii de domiciliu sau de reşedinţă a personalului. Registrul poate fi pe suport de hârtie sau în format electronic.
(2) Registrul prevăzut la alin. (1) se întocmeşte la nivelul fiecărui loc de deţinere şi cuprinde date cu privire la:
a) gradul profesional, numele şi prenumele;
b) funcţia deţinută;
c) intervalul de timp pe zile şi ore în care personalul se va afla în părăsirea localităţii de domiciliu sau de reşedinţă;
d) localitatea de deplasare;
e) modul în care poate fi contactat;
f) avizul şefului de structură. Avizul negativ se motivează ţinând seama de prevederile alin. (1), precum şi de obligaţiile şi interdicţiile personalului din sistemul administraţiei penitenciare prevăzute de statutul funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare;
g) aprobarea sau neaprobarea directorului. Neaprobarea se motivează, ţinând seama de prevederile alin. (1), precum şi de obligaţiile şi interdicţiile personalului din sistemul administraţiei penitenciare prevăzute de statutul funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.
(3) În funcţie de situaţia operativă, directorul locului de deţinere poate aproba părăsirea localităţii de domiciliu sau de reşedinţă permanentă pentru maxim 1/3 din efectivul de personal încadrat.
(4) Părăsirea localităţii de domiciliu sau de reşedinţă se realizează numai după aprobarea directorului locului de deţinere.
(5) Înainte de a părăsi localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, personalul este obligat să verifice modul în care a fost soluţionată solicitarea ”.
Vă mulțumesc!
GARNIZOANĂ se referă la unități militare, ia penitenciarele nu mai sunt unități militare. Conform DEX Garnizoană – unitate sau ansamblu de unități și instituții militare stabilite într-o localitate.
Pai nu prea ar fi ok… Sa spunem ca se produce schimbarea. Uitați un ex: 2 agenți, unul locuiește în reședința de județ care este în mod automat desemnata ca garnizoana județului respectiv și alt agent care locuiește într-un sat situat la 40 de km de acea reședința de județ. Primul agent v-a trebuii sa ceara mereu aprobare pentru a părăsii garnizoana și cel de-al doilea ce ar trebuii sa facă? Ca el în mod automat are mereu aprobare de a părăsii garnizoana deoarece nu locuiește în aceasta. Cred ca este bine asa cum este acum și modificarea propusa de dumneavoastră ar complica lucrurile.
Este doar o părere personala.
O zi buna!
Într-adevăr art. 86 alin 5 precizează punctual niște aspecte însă, cu specificația clară “… care nu au legătură cu serviciul sau cu scopul intrării în locul de deținere”.
Ori utilizarea telefoanelor mobile de către personalul din administrativ se face în interesul serviciului (sau… și în interesul serviciului) . Altfel ar fi un non sens în motivarea accesului în unitate. Aceasta este opinia mea. Poate înțeleg greșit sau sunt și alte păreri!
Bună seara
Dincolo de precizările avute în regulament, precizări abordate la momentul respectiv pe repede înainte de anumite persoane, implementate și neancorate în realitățile cotidiene, să avem în vedere următoarele aspecte:
– telefonul de serviciu putem spune că funcționează din inerție ca să nu dispară terminologia “sună mă pe tel de serviciu”…probabil că cineva care acum deține 2 telefoane unul la ureche și altul pe masă, unul personal și unul de serviciu dorește să epateze bogăție, superioritate, etc… ele au apărut în contextul în care lucrătorul nu și permitea sau nu dorea să și consume creditele, să i crească suma abonamentul pt a rezolva probleme de serviciu…abonamentele erau limitate la un nr de mesaje și minute, etc;
– telefonul personal are legatură cu serviciul încă din momentul în care îl precizezi la compartimentul resurse umane pt a fi contactat pe diverse probleme și apare și n planul de alarmare cu atât mai mult…acolo nu ești trecut cu tel de serviciu, decât cei care au și i numeri pe degete;
– astăzi dacă pleci la o evadare, oamenii pleacă cu telefonul personal cu care se rezolvă problemele de serviciu; pleacă 50 de lucrători în misiune, unitatea are 50 de tel de serviciu și le oferă? mă îndoiesc
!…am trăit experința de a da relații subordonaților cu privire la aspecte ce țin de itinerarii, poză deținut, contacte cu șeful de post, etc, etc…și ce să vezi?au fost pe telefoanele personale care au legătură cu serviciul!
– tot astăzi, dacă ești chemat la serviciu pt că a intervenit o situație operativă…ți s a schimbat tura, tb să vii la un curs, ai o testare, ai de completat ceva, etc…ia ghiciți!🤔.. apelare se face pe telefonul personal care astfel are legătură cu serviciul!
– în foarte multe unități, cei cu fcț de conducere, cei cu funcție de execuție, ofițerii, agenții…sunt angrenați în fel și fel de grupuri de whatsapp care uimitor sau nu discută foarte multe despre serviciu…informări, precizări, etc
Oare când o să ne depășim condiția să nu ne mai considerăm potențiali infractori? cu ce s eu mai presus decât un alt lucrător agent sau ofițer ca să întărească ideea că eu nu s corupt, dar el poate fi, eu pot avea acces la telefon, el nu poate avea?
Cu ce elemente se demonstrează cinstea, corectitudinea unui lucrător din aparatul central când i se permite accesul cu telefonul în unitate, iar un lucrător din unitate care este apelat uzual pe diverse probleme de serviciu în timpul liber sau chiar în misiuni, nu i se permite accesul cu tel în zona administrativă?…pt că sigur oamenii și ar dori și ei să și demonstreze corectitudinea.
Acolo unde sunt crengi, uscaturi să lucreze cu drag și spor serviciul de prevenire și direct la parchet să se ajungă cu acele elemente…iar acolo unde misiunile sunt periclitate că lucrătorul stă pe telefon, la fel să se ia măsurile corespunzătoare.
– am avut și avem perioadă de natură să restrictioneze libertatea de comunicare, relaționare, învățare….oare cu ce tehnologie s au efectuat cursurile online ce țin de serviciu și în care lucrătorii au fost angrenați?🤔🤔…unii cu telefoanele personale care erau folosite în interes de serviciu!
– un alt aspect ține de îngrădirea dreptului la viața privată, viața de familie…e o temă amplă care poate fi dezbătută pe multe direcții inclusiv din prisma drepturilor omului…cred că o persoană abilitată care să aprofundeze această direcție poate concluziona că nu se respectă niște drepturi fundamentale!
În altă ordine de idei, decât să fie șirul indian în PC1 sufocându i pe colegi din PC, vulnerabilizând activitățile din compartimente, decât unii potențiali infractori și alții îngeri, oamenii trebuie să aibă acces la telefonul personal care poate fi asimilat telefonului de serviciu…unii mai au puțin și se teleportează și noi nu suntem în stare să creăm un minim de confort măcar psihic lucrătorului că acasă e liniște, copilul a ajuns de la școală, că părintele și a luat tratamentul și e mai bine,etc.
Argumente și soluții sunt, la fel și măsuri coercitive pt cei care încalcă legea, doar că măsurile trebuie să fie ancorat în aspecte pragmatice și practice.
Corect spus mai ales că telefoanele de serviciu sunt telefoane simple.
Si daca se modifica RSLD…..in loc de se interzice accesul în locul de deținere cu sectorul de deținere….nu se rezolva problema?
De remarcat un aspect:referitor la cei care au acces cu telefonul personal în LD,ei respectă prevederile legale în vigoare, au aprobare de la Directorul unității, nu au contact fizic cu deținuții, si deci nu vad de ce totusi beneficiază de sporul de 30% pentru pericol.singurul lor pericol rămâne căderea de pe scaun ,împiedicarea, inteparea cu pixul, etc
Chiar ești BIZAR amice…
Sunt doar subtil….ce vreau sa zic e faptul că în afara de director,directori adjuncti,sefi servicii,nu se justifică folosirea telefonului personal în timpul programului. Cum justifica fochistul, electricianul, șoferul, popotarul,folosirea telefonului personal?cand ei au post fix de telefon instalat.Ce rezolva cu propriul telefon lucrătorul de la financiar ,evidenta sau organizarea muncii?s a creat o prăpastie între cei enumerați si cei din pază. Bizaar?
În opinia subsemnatului ar trebui dat accesul și celor de pe secție.
Nu te mai asculta hotul si suntem obligati sa-ti citim noi aberatiile?