Sistemul penitenciar, împotmolit în ordine și proceduri
penitenciar

Sistemul penitenciar, împotmolit în ordine și proceduri absente

ANP ar vrea, ministrul ar putea, guvernul ar încerca. Treaba ar merge deci, ipotetic, bine în sistemul penitenciar. Problema e cu realitatea care arată că totul scârțâie și lucruri simple și care nu presupun un buget se mișcă greu din diverse motive. 

De exemplu, dialogul social care dispare cand ministrul realizează c-a făcut promisiuni de care nu poate să se țină, ori procedurile de resurse umane, pentru care realizăm că încă n-avem legislație secundară și că fără anumite detalii de procedură riscăm să încurcăm mai mult decât să ajutăm. Ceea ce, evident, va bucura pe unii și va supăra pe alții. Prin rotație.

Comisie de dialog social, constiuită cu 6 luni întârziere

Dupa numai 6 luni de la preluarea mandatului Ana Birchall emite noul ordin privind Comisia mixta de dialog social privind sistemul penitenciar. Greu, in lipsa unor secretari de stat, dar trebuie sa functionam indiferent cat de bine se intelege prim-ministrul Dancilă cu ministrul Justiției pe care l-ar fi demis dac-ar fi fost acceptat înlocuitorul.

OMJ Infiintare Comisia mixta de dialog social 2019
OMJ Infiintare Comisia mixta de dialog social 2019

Ar fi multe de discutat mai ales că în afară de întâlniri de poză ministrul nu pare a rezolva prea mult și în sensul util pentru sistemul penitenciar. S-a mai topit din entuziasmul ăla debordant care-a caracterizat interimatul și-a devenit clar că una-i să fii ministru fără un portofoliu concret și alta e chiar să ai vreo câteva zeci de mii de oameni de coordonat.

Procedurile de schimbare și mutare din funcție, suspendate din lipsă de legislație

Apropos de coordonat, ANP, în lipsă de proceduri pentru derularea schimbărilor din funcție și a mutărilor între penitenciare a decis să amâne procedurile în cauză până când ministrul va semna legislația subsecventă astfel încât treaba să fie complet reglementată și să nu fie discuții și motive de discriminare.

Adresa DMRU amanare proceduri de schimbare din functie si mutare
Adresa DMRU amanare proceduri de schimbare din functie si mutare

Sperăm, deci, că lucrurile se vor mișca cât mai repede și că suspendarea va fi de scurtă durată, iar totul va intra în normal. Asta desigur dacă avem ceva stabilitate și are cine lucra la MJ. N-ar fi de mirare ca Dăncilă să insiste cu schimbările după cum nici n-ar fi de mirare dacă generalul (rez.) Bejan, momentan consilier personal, va deveni secretar de stat.

În context

https://www.fsanp.com//2019/08/14/procedurile-de-concurs-pentru-ocuparea-functiilor-vacante-din-penitenciare-inca-neconstitutionale/

https://www.fsanp.com//2019/05/19/contratimpul-protestelor-in-conflict-cu-dialog/

https://www.fsanp.com//2019/08/26/mostenirea-mandatelor-toader-birchall-pentru-penitenciare/

https://www.fsanp.com//2019/05/23/sindicatele-din-penitenciare-incheie-un-acord-cu-guvernul-privind-plata-drepturilor-suspendate-si-restante/

https://www.fsanp.com//2019/05/16/conditiile-de-munca-din-penitenciare-in-stationare/

5 thoughts on “Sistemul penitenciar, împotmolit în ordine și proceduri absente

  1. Domnule Dumitrascu,

    Nu credeti ca ar fi oportuna o propunere de modificare privind proiectul transformarii chiriei in rata,si anume:
    Cei care primesc mostenire o casa mai mica ca suprafata decat cea pt care ei au in derulare creditul sa nu atraga pierderea dreptului?
    De exemplu,eu pt sotia si copii mei voi contracta un credit pt un imobil de aproximativ 70-100 mp si poate peste 2 ani sotia primeste mostenire o garsoniera de 20mp care va atrage automat pierderea dreptului…
    Nu credeti ca este oportuna o astfel de prevedere?

    1. Colegule, normal nu ar trebui sa fie probleme daca se interpreteaza corect textul OMJ care la Art 1, alin (3) mentioneaza:
      “În înțelesul prezentului ordin locuința reprezintă acea construcție alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii, potrivit Legii locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

      Anexa 1 din Legea Locuintei nr.114 /1996 republicata specifica intr-un tabel exigentele minimale pentru locuit in functie de nr. de membri ai familiei raportat la suprafata locuintei.
      De exemplu pentru o familie cu 4 membri cerintele minimale de locuit inseamna 3 camere si o suprafata de minim 74 mp. Din punct de vedere juridic daca in prezent locuiesti in 2 camere ar trebui sa beneficiezi de chirie.

      Personal nu cred ca ANP va lua in considerare acest aspect. Daca ar fi dupa ei ne-ar pune sa locuim 10 intr-o singura camera doar ca sa nu plateasca chirie. Va trebui sa o rezolvi cu un avocat bun.

  2. Aceasta rezolvare se poate realiza cu un amendament bun inserat la proiectul in dezbatere,altfel sansele sun 0.
    Domnule presedinte va rog sa notati ideea de mai sus si sa ne ajutati cu promovarea ei.

Comments are closed.

Skip to content