VIDEO | Compromisuri care costă
penitenciar

VIDEO | Compromisuri care costă

Evadații au fost prinși și de această dată. Încă o dată avertizăm cu privire la faptul că aceste incidente sunt din ce în ce mai multe, iar una dintre cauze este lipsa de personal alături de precaritatea dotărilor. Ar mai fi, e drept, o cauză: compromisul în materia siguranței. Despre asta, mai jos, câteva cuvinte.

Regulile privind siguranța, obligatorii

Regulile în materia siguranței deținerii sunt, prin definiție, minimale. De aici se poate și uneori trebuie, mai mult. Se pare însă că mulți dintre șefii care accepta intrarea în serviciu a unui schimb cu un efectiv diminimuat față de pragul minimal cu 20% nu înțeleg asta. Iar cazuri în care colegii nostri sunt atacați de deținuții care știu că n-are cine să intervină o dovedesc. E important să limităm cheltuielile, dar e și mai important să ne întoarcem acasă după serviciu.

ANP are un calcul cinic și știe că unii directori se vor avânta cu elan stahanovist în lupta pentru eliminarea orelor suplimentare. Pentru acest motiv se și face că nu înțelege un lucru simplu: dacă un schimb care în planul de pază are 27 de polițiști de penitenciare intră în serviciu cu 19, suntem într-o situație de risc major. Colegii noștri pot fi atacați de deținuți și se pot alege cu răni grave și viața le poate fi pusă în pericol.

Deținuții învață din greșelile noastre

Sigur, pe acest fond apar și greșeli. Ce faci când ești singur, n-are cine interveni, ai cheile la îndemână și uiți pentru o clipă de propria siguranță pentru a rezolva o aparentă încăierare?! Știi că ai datoria de a împiedica agresarea altor deținuți. Regula spune că nu intervii dacă nu sunt întrunite condițiile de siguranță și e foarte simplu: un număr suficient de polițiști care să poată controla și rezolva incidentul. Dar, ce faci?!

Cazul recentei evadări cu ultraj demonstrează că aici nu se pot face compromisuri. 3 deținuți tineri și în formă atacă un supraveghetor, bine intenționat dar extrem de neglijent cu propria siguranță, și în cele din urmă îl dovedesc după mai multe lovituri aplicate și imobilizându-l prin strangulare. Știm cu toții că ar fi putut fi mai rău, dar unul a fost capturat în curte, iar alții 2 mai târziu de forțele de ordine.

Cronica unor dezastre anunțate

E adevărat și că există destui șefi de tură care contestă reducerea sub limita de siguranță a schimburilor pe care le coordonează în fața superiorilor ierarhici. Sunt cazuri în care împotriva celor care au întârziat, nu refuzat, intrarea în serviciu până la asigurarea unui număr suficient de personal pentru asigurarea misinilor șefii din penitenciar au dispus măsuri represive extrem de dure.

Prea mulți, însă, nu spun nimic și își riscă astfel propria viață și pe cea a colegilor.

Între timp, ANP face ce poate. Încearcă să mențină ordinea prin adrese, încearcă să nu supere ministrul cerând angajări. Încearcă să gestioneze sistemul penitenciar cu un buget de avarie. Încearcă să reacționeze în crize de imagine. Încearcă să facă un statut și alte legi. Tot încearcă și nu prea reușește. Problema fiind că încearcă acceptând tot felul de compromisuri care ne costă pe toți și pentru care doar cei din linia întâi plătesc nota.

În context

https://www.fsanp.com//2019/07/13/fara-arme-si-in-inferioritate-numerica/

https://www.fsanp.com//2019/07/31/ana-birchall-nu-se-impun-sanctiuni-mai-grave-pentru-ultrajele-asupra-personalului-din-penitenciare/

https://www.fsanp.com//2019/05/15/de-ce-se-inmultesc-agresiunile-la-adresa-personalului-in-penitenciare/

https://www.fsanp.com//2019/06/17/anp-masuri-impotriva-recompensarii-detinutilor-care-comit-agresiuni-prin-relaxarea-regimului-de-detentie/

https://www.fsanp.com//2019/07/27/anp-rezolva-problema-agresiunilor-la-adresa-personalului-din-penitenciare-printr-o-noua-adresa/

https://www.fsanp.com//2019/08/26/mostenirea-mandatelor-toader-birchall-pentru-penitenciare/

8 thoughts on “VIDEO | Compromisuri care costă

  1. Domnule presedinte, in ce stadiu se mai afla actiunea noastra in instanta privind actualizarea normelor?

  2. Trecand peste realitatea crunta a celor relatate in cuprinsul articolului, nu cred ca pasa cuiva de cele mentionate.
    Un exemplu clasic si crud in acelasi timp este la Galati, unde schimburile sunt sub limitele si normele legale in vigoare din punct de vedere numeric, paza efectuandu se cu detinuti de la deschis.
    Ei si, o sa se gaseasca vreo cativa baieti destepti sa comenteze pe aici. Atata timp cat grupul imputerniceste prietenii pe functii in continuare fara sa pese ca sunt la al 5-6 mandat, deci cu mult peste limita legala de 6+6 luni (actualmente maxim 1 an), nu conteaza cu cati oameni se intra in serviciu. O fi legal sau nu???
    Eu sa primesc mandat de director, ceilalti de director adjunct, etc, eventual si ceva 50%, iar voi fraierilor nu mai veniti la mine cu astfel de cereri sau articole.
    Valabil in tot sistemul, incepand cu ANP si terminand cu cel din urma penitenciar, scoala de formare, etc.
    Vinovatii, interesele, lipsa legalitatii – va las pe dvs sa ganditi dragi colegi si sa ii si nominalizati
    Toate bune si spor

  3. „Recursul compensatoriu” a generat inchitate sociala in primul rand fata de victimele infractiunilor, cat si asupra societatii in general. Sentimentul general este de insecuritate in spatiul public sau, nici măcar in propria locuinta.
    Daca iesi in strada sa-ti ceri drepturile, te iau unii in bastoane si in gaze lacrimogene, iar daca stai cuminte, te iau clanurile sau nea Dinca de la Caracal.
    Daca pentru o infraciune cu violenta se scapa din puscarie cam in cinci ani, sau pentru o infractiune de coruptie sau in legatura cu coruptia – de la 2-3 trei ani sau 2 luni – cazul de la Braila, atunci care mai e rolul preventiv sau punitiv al pedepsei cu inchisoarea?
    De-asta asistam la recrudescenta infractiunilor, si de-asta rata revidivei este foarte mare. Infractorii au prins curaj pentru ca legislatia le este favorabila si pentru ca vad ca puterea de reactie a statului e slaba.
    In penitenciare e foamea dupa contractele privind forta de munca speciala, pentru venituri. Asadar, trendul e ca ANP sa inchida ochii la vulmerabilitatile sistemului, pe considerentul ca nus-ce director de penitenciar „aduce bani”. E o complicitate tacita in a acoperi nereguli grave doar pentru banii adusi la buget, si pentru ca directorii de penitenciare sa arate ce „manageri” buni sunt ei, pe munca si sacrificiile angajaților-subordonati.

  4. Siguranta? Ce treaba avem cu ea atat timp cat ne vin banii de chirie….. Fara numar…. Si da, la Galati schimburile sunt vai de ele dar se accepta treaba asta in schimbul promisiunilor de 50 si plata orelor. Si a fost si mai rau cand noaptea se intra unul pe 2 sectii.

  5. Iarasi niste “bruneti” din astia…astia fac toate relele. Ma mir ca au tacut ca prostii dupa.fapta de vitejie – ma asteptam sa urle ca din cauza conditiilor si a “gardienilor”, dar la.proces probabil o sa le vina avocatilor ideea. Oricum un coleg.are datoria sa intervina daca vede.o problema, nu este admisibil sa fuga, asa e suntem siguri pe tura, insa daca esti fricos nu veni la munca in penitenciar, du te la carrefour.

    1. Bănuesc că tu nu esti “fricos” asta pt că probabil primesti “sporul Risc Anp”
      la BIROU.
      HAI CU MINE PE SECTIE CU 200 RMS din care 80 cu GSR.
      VITEAZULE!!!

Comments are closed.

Skip to content