ANP, instruire cu președinții comisiilor de disciplină din penitenciare
penitenciar

ANP, instruire cu președinții comisiilor de disciplină din penitenciare

ANP a organizat la solicitarea noastră o sesiune de instruire cu președinții comisiilor de disciplină. Sperăm să continue acest proces. În multe cazuri, din păcate, lipsește ABC-ul, nu interpretările de nuanță. Mai jos detalii.

Adresa ANP instruire comisii de disciplina 2020
Adresa ANP instruire comisii de disciplina 2020

În data de 24.06.2020,prin intermediul aplicației Webex, a avut loc o instruire a președinților și președinților supleanţi ai comisiilor de disciplină din toate unităţile penitenciare.

În cadrul acestei instruiri, au fost prezentate și dezbătute următoarele aspecte:

– Sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate polițiștilor de penitenciare, prevăzute la art. 141 din Legea 145/2019;

Competența de soluționare a sesizărilor, pentru fiecare structură în parte — art. 171 din Legea 145/2019. Legat de acest aspect a fost subliniat modul în care trebuie să se procedeze în cazul în care sesizarea este transmisă unei comisii de disciplină care nu este competentă.

De asemenea, s-a discutat și despre cazurile în care sesizarea este analizată de către o comisie de disciplină din unitatea penitenciară unde polițistul de penitenciare a săvârșit abaterea disciplinară, iar decizia de sancţionare este întocmită de către lucrătorii unității penitenciare unde își desfășoară activitatea;

– Necesitatea respectării întocmai a termenului de citare, stipulate la art. 174 alin. (3) din Legea 145/2019;

– Persoanele care pot sesiza o comisie de disciplină, care sunt prezentate la art. 172 din Legea 145/2019. Legat de acest aspect s-a discutat despre Nota nr. 22277/22.01.2020, referitoare la competenţa de sesizare a comisiilor de disciplină, urmare a activităților de control întreprinse de către structurile de specialitate din cadrul ANP. A fost subliniat faptul că aspectele dispuse prin această nu exclud celelalte situaţii prevăzute de Legea 145/2019;

– Posibilitatea ca șeful de tură, în afara orelor de program, să sesizeze comisia de disciplină, în calitate de conducător al unităţii. S-a menţionat faptul că, atâta timp cât reiese din documente că este la comanda unității, șeful de tură poate sesiza comisia de disciplină împotriva unui poliţist de penitenciare din unitatea respectivă.

Recomandarea noastră a fost ca acesta să facă o notă informativă către directorul unităţii, referitoare la presupuse abateri disciplinare săvârșite de către un polițist de penitenciare, urmând ca, acesta din urmă, după analizarea situației, să întocmească sesizarea, pentru evitarea anulării în instanţă a unei decizii de sancționare, pe motiv că sesizarea a fost întocmită de către o persoană care nu era competentă.

– Competența de sesizare a comisiei de disciplină, în situaţiile în care un polițist de penitenciare este numit într-o anumită structură, dar își desfășoară activitatea, prin DZU, în cadrulaltei structuri.

A fost menţionat faptul că trebuie să se ţină cont de funcţia în care polițistul de penitenciare este numit, iar recomandarea a fost ca șeful departamentului unde acesta lucrează prin DZU, să întocmească o notă de informare a directorului unității, urmând ca acesta din urmă să sesizeze comisia de disciplină;

Problemele identificate de către lucrătorii Direcţiei Juridice și ai Direcţiei Inspecţie Penitenciară, referitoare la activitatea comisiilor de disciplină, transmise prin adresele nr. 35354/DJ/23.06.2020 și 38354/DIP/23.06.2020, anexate.

S-a discutat și subliniat necesitatea întocmirii corecte a referatului privind propunerea de sancționare a unui polițist de penitenciare, în conformitate cu legislația în vigoare, astfel încât actul administrativ de sancţionare să cuprindă toate elementele impuse de lege;

– Cazurile de suspendare a unor termene. S-a subliniat că termenele prevăzute în Legea 145/2019, se suspendă pe perioada suspendării raporturilor de serviciu ale unui poliţist de penitenciare, calculul acestora urmând să fie reluat în momentul încetării suspendării. S-a menţionat faptul că, în conformitate cu legislația muncii, perioada concediului medical este asimilată ca și perioadă de suspendare a raporturilor de serviciu;

-Aspectele impuse la art. 172 alin. (2) din Legea 145/2019, care fac referire la modul în care trebuie să fie formulată sesizarea și ce trebuie să cuprindă, astfel încât să fie luată în considerare;

– Documentele care se întocmesc, după punerea pe rol a unei sesizări, accentul punându-se pe art. 177 din Legea 145/2019, care stipulează faptul că, după audierea unui polițist de penitenciare, trebuie întocmit un proces-verbal care va fi semnat, pe fiecare pagină, de către toți cei care fac parte din comisia de disciplină, precum și de către persoana audiată. (sursa: ANP 38354-DMRU-07.07.2020)

În context

https://www.fsanp.com//2020/01/31/anp-despre-sesizarea-comisiilor-de-disciplina/

https://www.fsanp.com//2020/01/11/cazul-el-chapo-de-gherla-comisii-de-disciplina-evaluari-de-sefi-si-reinstruiri-nationale/

https://www.fsanp.com//2019/08/13/comisiile-de-disciplina-reintra-in-legalitate/

11 thoughts on “ANP, instruire cu președinții comisiilor de disciplină din penitenciare

  1. Ma intitulez Slugaru si nu am vazut in viata mea un registru de casa sau un bilant contabil, dar fsunt membru in comisia de disciplina. Singurele acte pe care le-am semant au fost procesul verbal de predare al magaziei de armament ori vreo nota pe care am scris.o dupa dictare, ca sa nu.l supar pe sefu.

    Sa vedeti tarasenie. Vine la comisie cineva insotit si de avocat, si avocatul a avut pretentia sa asiste si la audierea martorilor. Aici mi-a placut, i s.a impus doar sa asiste, fara clientul sau, si fara sa puna intrebari.
    nu a semnat pe nimic in calitate de avocat (doar pe imputernicirea avocatiala) si nu i s-a prezentat niciun proces verbal de audiere. Eu zic ca e ok. Dvs. ce ziceti?

  2. Un articol prin care se pedepsește si cel care abuzează de sesizarea comisiei de disciplina nu există?Sunt exemple cu carul în care ST “x”,de la pnt”y”,a sesizat comisia de disciplină împotriva a 7,8 agenți,iar acuzațiile s au lovit de nulitate.presedintele comisiei nu se poate autosesiza?

    1. Nu poate raspunde disciplinar pentru asta, dar ar trebui sa atarne la calificativ. Pana la urma esti functie de conducere. Daca esti atat de neglijent sau prost, de nu esti in stare sa faci o sesizare corespunzatoare, ar fi bine sa te duci la culcare.

    2. Pai…vezi si tu abuzul de drept sau hartuirea ori marturia mincinoasa….iar in 145/2019 sunt art 5 si 6

  3. Domnule presedinte,e buna initiativa… dar ce v-a determinat sa interveniti cu aceasta stare de fapt?

      1. Au fost abuzati de membrii comisiilor de disciplina prin sanctionarea inocorecta sau au fost abuzati prin faptul ca au sesizat comisia iar comisia a clasat sesizarea ,fara a lua solutia corecta si legala?

  4. Parca este neclar a adresa dlui dg Firinel Ungureanu.De asemenea,poate ca era bine sa ne transmiteti adresele din 23.06.2020 de la DJ si DIP.
    1)Legea eate clara in ceea ce priveste competenta de solutionare,inclusiv orice persoana care este vatamata prin actiunea politistului de penitenciare. In acest caz, eu inteleg ca si agentul poate sesiza comisia impotriva directorului general si nu are nevoie de o nota de informare catre ministru,iar acesta ,daca considera el,poate sesiza comisia de disciplina. Cred ca nu poate sesiza comisia o persoana fara capacitate de exerctiu sau cu capacitate limitata.Mi s-ar parea o ingradire nejustificata a exercitarii unor drepturi.
    2) Referitor la intocmirea sesizarii ,aceasta trebuie sa respecte cerintele legale si e la fel de simpla ca denuntul sau plangerea penala

  5. Domnule Presedinte,vi se pare corect ca o comisie de disciplina sa fie constituita la”porunca stapanului”?verdictele se dau dupa bunul plac al ”stapanului” si al grupului clientelar

Comments are closed.

Skip to content