ANP, o institutie publica cu prea multe lucruri de ascuns
ANP

ANP, o institutie publica cu prea multe lucruri de ascuns

ANP se teme de transparenta. O demonstreaza refuzul sistematic de a comunica informatii publice si acele raspunsuri in care ocolesc orice informatie concreta si utila in cazuri de abuz impotriva personalului, favorizare a unor detinuti-vip, falsuri sau, deseori, de acte de coruptie la varf.

Doar intentia de a mentine ascunse sub pres nereguli explica lipsa de transparenta in cazuri precum cele recente referitoare la directotrii si adjunctii acestora care au furat prosteste la ore suplimentare, plimbarile zilnice ale directorului general pe banii statutului cu ceva masluieli la deconturi ori clasarea a sute de dosare disciplinare pentru detinutii cu dare de mana.

Sentinta 503_2019 Tribunalul Bucuresti
Sentinta 503/2019 Tribunalul Bucuresti

ANP campion la lipsa de transparenta

Una dintre vorbele a caror intelepciune unii sefi din ANP si penitenciare par ca n-au inteles-o e cea care ar trebui sa-i fereasca de prostie pe cei care aleg sa faca pe prostii prin tot soiul de raspunsuri care se intrec prin, nu stiu ce expresie mai soft sa utilzez pentru lipsa de bun simt.

Exemple sunt multe. De la non-raspunsurile care nu fac decat sa citeze articole de lege fara sa puna o concluzie, pana la raspunsurile in care semnatarul isi etaleaza mandru si trufas prostia pretinzand ca nu intelege intrebarea, ca are nevoie de mai multe detalii ori ca-i confidential.

Directorii de penitenciare urmeaza exemplul prost si-si tradeaza subordonatii

De pilda, recent, am cerut ANP sa recalculeze salarii, dupa ce in corepondenta oficiala ANP recunoscuse ca au fost probleme recurente cu programul de salarizare care au afectat modul de calcul. Mai mult, dupa ce am discutat punctual problemele, culmea tupeului, jemecherasii insarcinati cu semnaturi n-au mai raspuns deloc.

Ulterior am constatat ca exemplele erau necesare pentru a pune presiune pe cei care au raportat probleme. Realitatea e ca amintitii semnatari, n-au nevoie asa cum ar fi normal de exemple pentru a intelege problema ci pentru a o elimina prin reducerea la tacere, eventual prin presiune directa.

Instantele de judecata sanctioneaza derapajele sefilor din ANP si penitenciare

Sigur,  nu ne asteptam la raspunsuri corecte si principiale de la cei de care ar trebui s-o faca. Asta i-au invatat sefii cei mari, iar fostul director general si ministrul care tocmai l-a imputernicit sunt exemple inca vii si graitoare de parsivenie si indolenta in solutionarea unor probleme pe care le aveau in competenta.

Nu mai spun ca atunci cand am obtinut in instanta ceea ce ANP ne-a refuzat in legatura cu solicitari de informatii publice, mai amrii institutiei au refuzat sa puna in aplicare sentintele chiar riscand amenzi. Atat de mare e tema de transparenta in sistemul penitenciar.

5 thoughts on “ANP, o institutie publica cu prea multe lucruri de ascuns

  1. Ani de zile am atras atentia ca efemerii directori generali ai ANP si sefii de la resurse umane au avut niste misiuni de indeplinit. Printre acestea, acoperirea cadrelor din vechea Securitate, intrati in sistemul penitenciar dupa ·89, nici nu se mai stie cum. Incepand cu DG Vulpe, avem informatia ca aceasta misiune de acoperire a incetat. Se pare ca, in urma cu aproximativ 2 ani, s-a si pensionat ultimul securist original, cu carte de munca de la Securitate. Asta nu inseamna si ca vechile metehne, preluate de cadre SRI, unele chiar detasate prin ANP pe vremea lui Bejan, sau aciuati cu perfectionari pe la Bran si Gradistea, dintre ai nostri, nu au reintrodus obiceiuri, speram pe cale de disparitie, din vremea dictaturii. Chiar si aceasta meteahna, a ascunderii unor informatii publice, este de natura securistoida. Am avea multe de raportat, d-le Dumitrascu, dar lehamitea este sora cu detasarea de realitate. Sa speram ca tinerii acestia, noile contingente, macar, o vor rupe cu trecutul nenorocit al acestei tari.

  2. Pey cum sa nu incerce ANP sa acopere favorizarea.VIP urilor ca multi sefi de.penitenciare ar trebui sa fie dupa gratii, insa nimeni nu crede asa ceva posibil, si vinovatii se invata ca trece timpul si uita lumea.

  3. Probabil cel mai mare reviriment al DNA va fi dosarul sistemului penitenciar. Totul e adunat urmeza boom ul.

    1. Sper sa treaca DNA si pe la DPCT si sa vada daca au fost cazuri de omitere a sesizării organelor de urmărire penala in perioada 2016-2018 (aprox) pe vremea lui popescu si burcu. Ultimii ani au ajuns de râsul lumii prin 8ncercarea de a proteja anumiți “grei” din anp si unitati.

  4. Unii lectori din A. N. P. care predau la Academia de Poliție sunt afectați de situația rectorului și prorectorului pentru că erau relații grele și le făceau recomandări minunate?

Comments are closed.

Skip to content