ANP trebuie sa puna in aplicare masuri concrete de prevenire si combatere a ultrajelor din penitenciare
penitenciar

ANP trebuie sa puna in aplicare masuri concrete de prevenire si combatere a ultrajelor din penitenciare

Pornind de la un exemplu care demonstreaza ca fenomenul ultrajelor este favorizat de lipsa unor masuri de prevenire si combatere a agresiunilor asupra personalului din penitenciare, amintim ANP ca daca actioneaza la timp evitam posibile tragedii.

Ultrajele din penitenciare, un fenomen

FSANP reaminteste mai marilor institutiei penitenciare ca inca nu reusesc sa faca nimic concret pentru a preveni ultrajele din penitenciare si pentru a stopa ceea ce se dovedeste a fi un fenomen chiar si in aceste conditii ale scaderii numarului de detinuti gestionati de sistemul penitenciar. Nu numai ca ANP nu face nimic pentru a preveni, dar prin masurile dispuse ii incurajeaza pe cei mai dificili detinuti.

Cei care lucrati in penitenciare stiti prea bine scenariul. Detinutul comite ultrajul, dupa care se face sau nu o informare, se face sau nu o sesizare. De teama sa nu se afle la sindicat ca n-a fost raportat la ANP se face si raportarea, dar in materie de conservare a mijloacelor de proba si pregatire a plangerilor depuse la Parchet pentru a se asigura material probator, mai peste tot se face o informare si atat.

Solicitare FSANP Masuri Prevenire Ultraje 052019 by FS ANP on Scribd

Detinutii agresivi profita de sitemul de executare a pedepsei

Rezultatul e ca unii detinuti comit ultraje, sunt plimbati cateva saptamani pe la un alt penitenciar, dupa care se intorc si comit altele profitand de ceea ce percep a fi incapacitatea sistemului penitenciar de a-i sanctiona prompt si fara amanari. Iar asta se intampla chiar si acolo, si am dat un exemplu in adresa de mai sus, unde cel in cauza este chiar si condamnat in cauze similare pentru fapte comise intr-un alt penitenciar.

Intre timp, la presiunea sindicatelor, ANP a transmis indemuri de imbarbatare si mesaje de incurajare si cu greu a achizitionat ceva mijloace tehnice care nu inlocuiesc interventia umana rapida. Oricat de performant ar fi sistemul de alarmare sau de supraveghere video, nu are capacitatea de a interveni in timp util, iar ANP tot amanand profesionalizarea echipelor operative in penitenciare pare ca incurajeaza o tragedie.

ANP incurajeaza agresiunile asupra personalului prin lipsa unor actiuni concrete de prevenire si combatere

Sigur, ar putea fi modificata legislatia, dar nici sefii de la Justitie si nici interimarii de la ANP nu s-au straduit suficient, ba chiar au subminat FSANP, atunci cand am insistat ca ultrajul asupra personalului din penitenciare sa aiba acelasi regim juridic ca si cel asupra jandarmului ori politistului. Nu mai spun ca nu exista niciun plan pentru prevenirea ultrajelor iar institutiile susamintite prefera raspunsuri aburitoare.

Cu siguranta ca s-ar misca extrem de repede daca s-ar intampla o tragedie. Doar ca scopul e sa evitam astfel de tragedii in sistemul penitenciar. Nu e nevoie sa avem agresiuni extrem de grave pentru a intelege ca trebuie luate masuri de prevenire si ca acolo unde se intampla fenomenul reactia trebuie sa fie mai ferma decat plimbarea detinutului la un alt penitenciar, dupa care recompensarea cu un regim mai relaxat de detentie.

2 thoughts on “ANP trebuie sa puna in aplicare masuri concrete de prevenire si combatere a ultrajelor din penitenciare

  1. Este simplu. Citiva pasi:
    1. Fiecare angajat agresat depune plingere penala. Fara nici o exceptie. Agresiune inseamna si o simpla injuratura. Fiecare angajat agresat fizic se duce la cabinet si la IML, la maxim 2 ore de la eveniment. Cu masina directorului daca este nevoie.
    2. Fiecare angajat agresat se constituie obligatoriu parte civila in procesul contra agresorului. Se constituie parte civila in cadrul procesului penal. Se cer minim 5000 RON despagubiri. Colegii celui agresat martori. Chiar si cei care au auzit cu o saptamina anterior evenimentului ca detinutul vrea sa agreseze sau ca face scandal trebuie sa depune marturie. Uniti vom razbate!
    3. Fiecare angajat agresat beneficiaza obligatoriu de asistenta juridica in procesul penal si civil asigurata de unitate. Daca sindicatul vrea si poate, asigura asistenta judiciara la comun sau independent de unitate. Urmati modelul politiei, unde sindicatul chiar asigura asistenta politistului agresat, iar oamenii au castigat si 15.000 lei de persoana in agresiuni de genul injuratura si lovire (doar lovire si injuratura).
    4. Bodycam-uri la toti angajatii iar filmarile ajung probe in civil SI in penal. Subliniez si in civil si in penal. Se dau avocatului.
    5. Se modifica Codul Penal iar angajatii din penitenciare sunt reintrodusi la art cu ultraj
    6. Directorii si adjunctii care nu sustin activ personalul agresat trebuie revocati pe art. 57 din 293
    7. Detinutii agresori mutati imediat in regim de maxima siguranta si pusi pe cursa si pornita procedura disciplinara. Colectivul camerei care a asistat la agresiune trebuie reimpartit chiar si pe alte penitenciare. legislatia se schimba si orice agresiune, chiar si cea verbala trebuie sa genereze pierderea dreptului la eliberarea conditionata cu 3 ani.
    8. Personalul agresat trecut temporar pe alta functie (pana la 6 luni) si consiliere psihologica obligatorie. Consilierea psihologica este mandatorie si nu poate fi refuzata.
    Se poate face? Da!

Comments are closed.

Skip to content