ANP, program de mentorat pentru directorii de penitenciare
ANP

ANP, program de mentorat pentru directorii de penitenciare

ANP lansează un program de mentorat pentru directorii de penitenciare cu ceva mai puțină experiență. Ceea ce nu-i rău chiar dacă stăruie experiența negativă a aproape-cursului de management organizat și anulat nu de mult pentru aceiași beneficiari.

Adresa ANP 55291_2019 programe de mentorat
Adresa ANP 55291_2019 programe de mentorat

Programul de mentorat decis la Sibiu

Aflăm de la ANP cădezvoltarea continuă şi creşterea gradului de eficienţă a actului profesional desfăşurat de către directorii unităților penitenciare din cadrul sistemului administraţiei penitenciare reprezintă o prioritate pentru conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Ceea ce e nu ne miră. Am mai auzit.

Printre argumente, faptul că focusarea asupra demersurilor de îndrumare şi sprijin a managementului local, asigurat de directori, este cu atât mai mult imposibilă, luând în considerare contextul legat de blocarea concursurilor, ca urmare a publicării Deciziei Curţii Constituţionale nr. 90/21.02.2019, situaţie în care conducerea unor unităţi penitenciare se asigură prin împuterniciri.

În aceste coordonate, ca urmare a discuţiilor purtate în cadrul întâlnirii desfăşurate la Sibiu cu directorii unităţilor penitenciare, cu privire la posibilitatea organizării unor schimburi de bunepractici la nivel de top management, s-a evidenţiat necesară organizarea unor programe de mentorat. N-a fost, deci, degeaba întâlnirea. Se mai întâmplă și altceva decât poze pentru Birchall.

Mentoratul, instrument pentru dezvoltarea profesională

Drept urmare, aflăm și că mentoratul reprezintă relaţia care se stabileşte între o persoană cu o experienţă vastă, cu expertiză şi care oferă îndrumări înțelepte – mentor, care învaţă, ghidează şi ajută o altă persoană să se dezvolte din punct de vedere profesional şi personal — mentee.

Tot la capitolul teorie aflăm că procesul de mentorat presupune, pe lângă oferirea unui model de succes şi capacitarea persoanei, în sensul dezvoltării profesionale, dezvoltării capacităţilor profesionale, de a utiliza adecvat resursele etc. Unul din multiplele avantaje este că se poate realiza oriunde şi oricând, uneori fiind un proces inconştient, neintenţionat, necesară fiind doar menţinerea comunicării între mentor şi mentee.

Prin dezvoltarea acestui program se poate îmbunătăţi activitatea de management, permiţându-se celor implicaţi să adreseze întrebări şi să caute informaţii specifice-câte odată destul de greu de găsit pentru un manager lipsit de experienţă şi îndrumare eficientă, într-o manieră informală şi rapidă. Ceea ce nu explică de ce Dobrică își mentorează propriul văr de la Poarta Albă, dar astea-s deja detalii.

Durata programului: 2 săptămâni, la alegere

Mai menționează ANP că, în anul 2019, o primă serie va desfăşura activitatea de mentorat pe o perioadă de 2 săptămâni, iar, în conformitate cu principiile programului de mentorat, mentorultrebuie să se deplaseze în unitatea din care provine mentee-ulşi vice-versa, astfel:

  • o sesiune de lucru de 1 săptămână (mentor — mentee);
  • -o sesiune de lucru de 1 săptămână (mentee— mentor).

Perioadele efective în care se vor desfăşura aceste sesiuni vor fi stabilite de mentor/mentee, respectându-se intervalul 01 octombrie — 15 decembrie 2019. Activităţile trebuie incluse într-un plan tematic, care va fi stabilit de comun acord mentor – mentee, asumat prin semnătură de cei doi participanţi, va cuprinde etapele desfăşurate şi perioadele în care acestea vor avea loc.

Mentorii desemnați pe criterii de experiență și proximitate

ANP face mențiunea că, în desemnarea mentorilor şi mentee-lor, au fost avute în vedere o serie de criterii cumulative referitoare atât la experienţă, criterii de proximitate şi, pe cât posibil, tipologii similare de unităţi.

Programul se va finaliza cu rapoarte de activitate în care vor fi prezentate, atât de către mentor, cât şi de mentee, activităţile care au fost desfăşurate, opiniile referitoare la program şi propunerile de îmbunătăţire a acestuia, care vorfi întocmite de directorii unităților participante și transmise la ANP, la finalul perioadei de mentorat.

Cheltuielile ocazionate de participarea la această activitate vor fi suportate de unitățile implicate, pentru personalul propriu, cu încadrare în prevederile bugetare alocate. Dacă merge, ANP promite că va  continua programul de mentorat şi în anul 2020, precum şi va lua în calcul chiar extinderea acestuia la alte categorii de funcţii de conducere.

În context

https://www.fsanp.com//2019/09/20/anp-curs-de-comunicare-pentru-personalul-care-desfasoara-activitati-cu-detinutii-dificili-si-cu-afectiuni-psihice/

https://www.fsanp.com//2019/10/04/modificarile-la-statutul-politistilor-de-penitenciare-in-dezbatere-la-ministerul-justitiei/

https://www.fsanp.com//2019/09/29/penitenciarele-in-mass-media-bizarerii-prejudecati-si-semi-stiri/

https://www.fsanp.com//2019/09/26/cu-ce-se-mai-ocupa-anp/

https://www.fsanp.com//2019/09/14/sistemul-penitenciar-si-povara-bunelor-intentii-uitate-n-stadiul-de-declaratie/

12 thoughts on “ANP, program de mentorat pentru directorii de penitenciare

  1. Zice Viorica că vineri e rectificare bugetară. Ministrul Justiției a cerut ceva bani pentru sistemul penitenciar?

  2. Nmsa nu mai ceara Anp ul bani ca nu au nevoie . Is blindati :))))) . Vor mai iesi locuri din sursa externa ?

    1. Din cate inteleg asta e intentia daca se misca OUG-ul. Dar, depinde de ce Guvern avem in perioada urmatoare.

  3. Se spune ca au fost făcute calcule la ANP cu unele drepturi.Când faceți o informare?

    1. Cand voi sti despre ce e vorba. Nu le stiu pe toate despre care “se spune ca…”. 🙂

  4. Iar se aude ca se actualizeaza normele si banutii din urma ? La multi ani Romania ! #satraitibine!!! Sa nu ne taie pnl ul de la anul . O seara faina

    1. Nu stiu ce-o sa ne taie altii de la anul, dar stiu ce ne-au taiat astia in ultimii ani. Personal am avut de-a face cu toti. Si sunt toti la fel. Daca ai cu ce sa-i constrangi fac, daca nu mai greu.

  5. Ar trebui ca programul de mentorat sa se desfasoare cu directorii definitivi pe posturi, iar cu ceilalti dupa obtinerea functiei prin concurs.
    Altfel imputernicitii care fac cursul vor fi avantajati la examene in fata celor care nu au facut aceste cursuri.

  6. Revenind la subiectul propus,intreb si eu ,cum i-o fi uns anp-ul,directori pe cei cu experienta si expertiza mai putine? Cat de putine or fi , nu stie nimeni…nici cat de multe au ceilalti.Era mai simplu sa le zica sa vina si ei la ceva pregatire profesionala multianuala.Cand citesti si auzi de mentori te gandesti ca unii sunt ucenici in arta directoratului… ca sa nu zic… copii mici

Comments are closed.

Skip to content