Polițiștii de penitenciare blochează activitatea pușcăriilor și ies în stradă. Trâmbițele: Ciucă, Ciolacu și Budăi să vină să-și păzească infractorii în caz de revolte!
FSANP, penitenciar, sindicat

Ce face ANP-ul cu directorii împuterniciți care nu au promovat concursul?! Va rupe Dan HALCHIN pisica în două?!

Se pune o întrebare legitimă: Ce face ANP-ul cu directorii împuterniciți care nu au promovat concursul?! Vinovați sau nevinovați de propriul  eșec, soarta acestora trebuie decisă urgent. Bine, o parte din vină o are și comisia lui Pokemon pentru că a făcut subiecte care au încurajat mai mult ”toceala” decât gandirea analitică, logica și experiența în domeniu. În mod inerent, directorul general al Administrației Naționale a Penitencarelor (ANP), Dan HALCHIN, în baza instinctului de conservare, i-ar menține pe funcție, cu riscul prăbușirii credibilității poliției penitenciare. Un fel de gol în propria poartă, ținând cont de faptul că directorii adjuncți din unitățile penitenciare sunt în competența de gestiune a resurselor umane a șefului ANP.

Evaluarea riscurilor menținerii în funcție a celor ”picați”

Se exclud cazurile celor 8 unități penitenciare în care s-a promovat concursul. În mod natural, schimbarea se face în maxim 30 de zile (lucrătoare). Cu restul de 16 de funcții de directori adjuncți, ce dictează conștiința și interesul sistemului penitenciar?! Directorul general al Administrației Naționale a Penitencarelor (ANP), Dan HALCHIN, trebuie să ia o decizie urgentă care nu poate prefigura decît două posibilități: menține sau nu în funcțiile împuternicite pe polițiștii de penitenciare care nu au dat dovadă că au capacitatea și calitățile de a ocupa o funcție de director adjunct siguranța deținerii și regim penitenciar. Evident că asemenea decizie importantă trebuie luată în baza unei analize obiective, care să minimalizeze apariția potențialelor riscuri și vulnerabilități ale sectorului operativ, deja existente la nivelul unităților penitenciare.

Falsa idee că ”nu există oameni care să vrea”…

Tot mai des auzim expresia că ”Nu există oameni care să ocupe funcțiile.” sau ”Nu mai vrea nimeni să fie șef.”. Fals! Sistemul penitenciar, ca și politica, are oameni competenți în eșalonul doi sau trei, însă factorii de decizie nu au capacitatea să îi identifice. Fie din frustrarea și teama șefilor ierarhici, fie din incompetența acestor șefi mediocri… Ca să descoperi oameni potriviți pentru funcțiile potrivite, trebuie să ai contact cu teritoriu, la ”firul ierbii”, cum se spune. Din păcate, prejudecățile unor șefi modești (din punct de vedere intelectual) la adresa unor ofițeri cu potențial blochează sistemul penitenciar și îl lasă pe directorul general în imposibilitatea de a-și atinge obiectivele instituționale. Întrebarea care se pune: ”Are directorul general Dan HALCHIN oameni potriviți cu care să ocupe funcțiile de top management?”. Răspunsul vine și el: ”Are, însă trebuie să își pună subalternii să-i identifice.”. 

 

 

21 thoughts on “Ce face ANP-ul cu directorii împuterniciți care nu au promovat concursul?! Va rupe Dan HALCHIN pisica în două?!

  1. Trebuie modificat ordinul cu privire la experienta minimă pe o funcție de conducere pentru accederea în funcții de top management. Sunt oameni capabili dar nu pot concura. Dl Halchin este cea mai bună dovadă că se poate.

  2. Ai pus foarte bine punctul pe “i”. In teritoriu Sunt foarte mulți ofițeri capabili sa ocupe funcții de conducere însă nu-i vede nimeni sau nu-i recomanda nimeni, de ce ? Pentru ca sunt capabili și le ia fata șefilor care nu vor săi recomande . Mai mult, cum te vede capabil cum trebuie sa te denigreze . Anp ul nu va putea identifica niciodată resursa umană capabilă din zvonuri sau recomandările unor factori decizionali din teritoriu. Referitor la concursul de director adjunct, sa fim serioși, sunt persoane care n-au promovat acest concurs mult mai capabili ca cei care au câștigat concursul. Dacă înveți pe de rost nu înseamnă ca vei fi un adjunct capabil și sunt exemple concrete

  3. Domnule Dorobanțu, dece sa nu se elimina tocitului și sa ne adaptam și noi ca cei din alte structura la examen tip grila și acolo nu ar mai exista suspiciuni ….Se pune șablonul și aia este nota finala, nu mai exista contestații și alte neclarități! Dece nu punem problema ca dacă se vrea se poate realiza.

    1. A fost adusa la cunoștință directorului general problema “tocitului” la concursurile din penitenciar. DMRU trebuie sa gasessca o soluție. Vom repune pe tapet aceasta problema.

  4. Anp-ul ce vrea? Papagali, care reproduc texte (important este să știe unde/când să caute îndrumările legislative de care are nevoie, așa cum fac avocații/judecătorii etc) și care intră în panică numai uitându-se la poza unui deținut pe pms? Sau persoane cu experiență pe care te poți baza și de la care au învăța și alții? Cum se poate numi prost unul care e pe funcție, nu a avut evenimente, dar a picat examenul? Până la acest examen era deștept și s-a prostit deodată (???) sau e o mare problemă cu astfel de forme învechite de examinare? Faptul că nu a promovat acest tip de examen îl face prost? Nu prea cred …și îl revoci?!!! E ca și cum atunci când te prinde poliția că nu dai prioritate și îți ia permisul, să îți suspende pe viață carnetul pe motiv că știe el că tu nu acorzi niciodată prioritate dar el abia acum te-a prins. Așa s-a ajuns la demotivarea angajaților valoroși care vor să își asume responsabilitatea unor funcții de conducere și la ocuparea de lor de oportuniști pt care doar “ciolanul” conteaza, să se laude pe uliță la ei că-s mari directori, atât contează.

  5. Doamne ferește câtă frustrare ai mai baiatule. Ia spune tu, putem cumva numi inteligent pe cel care nu a fost în stare să dovedească că știe legislația la un astfel de concurs? Vrei întradevăr sa.ti fie șef unul care habar nu are sa te îndrume pt că nu știe mai nicio prevedere legală? Să înțeleg că promovezi mediocritatea? Dacă tăceai, filizof rămâneai 😄😄😄

  6. @ unul din pază
    Cum adică să demotivezi un angajații valoroși? Mai flăcău, angajatul dacă e valoros și motivat pune mâna pe carte și învață, nu se duce la concurs să ia nota 2 sau 4 și ce note or mai fi fost la concursul acela. Nota arată valoarea candidatului. Ce mă subiectele le.au făcut ăia în chineză să ia notele ălea de 2? Tu îți imaginezi că din nota aia de 2 și din nota aia de 4, un punct a fost din oficiu?

  7. Buna seara !
    Problema este mai ampla si atinge mai multe aspecte. Nu ar fi rau sa fie stabilit un mod de lucru de catre DMRU cu privire la imputerniciri.
    Intr-adevar, interesant articolul si dezbaterea, dar , daca pe cel care nu a promovat il schimbi din functie….cu altcineva care de teama examenului nu a participat deloc, sau mai grav, il promovezi intr-o functie cel putin egala, este corect ?
    Atunci nu va mai deveni deloc motivant sa participi la un concurs!

    1. Eu as decide in funcție de nota obtnuta. Cand iei nota 2, spune multe despre tine ca polițist de penitenciare. Sa vedem și pragul: NOTA 5 (cel putin).

      1. Se scade stacheta?! Atunci inseamna ca s-a ajuns la fundul sacului. Semne bune anu nu are.

    2. Da, Șalom…el s-a înscris prima dată la primul examen de dasdrp la psihologic dar nu s-a mai dus, iar data asta s-a înscris iar, dar nu s-a mai dus, a stat la cotitură….așteptăm mai multe detalii de la colegii de la iasi. Din cauza unora de genul Șalom care de frica eșecului la examen nu se prezintă si apoi e promovat în funcții chiar mai mari decât cele la care a refuzat sa meargă … îți piere cheful sa mai mergi la examen, ai dreptate colega. Se “pricepe” anp-ul n-ai treabă pe partea de personal….

  8. Dacă cei din conducerea ANP ar folosi Chat GPT-ul sau de ce nu pe Ion(inteligența artificială autohtonă 😀) ar găsi poate soluțiile la multe probleme din sistem…

  9. Inclusiv cu interviul trebuie făcut ceva. Este o modalitate subiectiva de evaluare și de multe ori o modalitate de a admite/respinge pe cineva, fără sa fii tras prea mult la răspundere.

  10. Rezultatul ar putea fi …un fel de autogol īn propria poartă. De parcă autogolul ar putea fi altundeva….

  11. Apropo, dar cu directorii de unități împuterniciți de foarte mult timp, ce mai face ANP? Se mai termina odată concursul?

  12. Unități mari, probleme mari! Unitați mici probleme mici! La pepiniera de directori împuterniciți din Tg-ocna nu se mai uita nimeni. Doua unități cu specific separat de restul sistemului- un spital și un centru educativ. Cum naiba din 3 candidați la una și 6 la alta nu a fost bun nici unul pentru funcțiile de top management. Culmea, unii fac deja pe post. Se pare ca este mai rentabil sa împuternicești și răspunderea sa fie limitata decât sa ocupi postul definitiv.

  13. Solutia ar fi schimbarea modului de evaluare: redarea de tip copy-paste si corectarea dupa acest principiu ne-a dus in situatia de fata. Oamenii competenti despre care vorbiti nu sunt competenti pentru ca pot reproduce texte, ci pentru ca sunt creativi, abili social si inteligenti, adica adaptabili. De fapt modul de evaluare este gresit (examen scris care decide in final). Asa au ajuns in functii din care greu mai pot fi revocati oameni tematori, obedienti si excesiv de rigizi : pentru ca ei sunt cei care pot memora textele bine : pentru ei este potrivit acest mod de evaluare. De fapt, in pozitii mananageriale ar fi nevoie de alte abilitati, chiar opuse celor din prezent, pe alocuri. Poate ne uitam cum fac altii selectia? Cine stie? Alte structuri similare din alte state? Cine stie ce vom afla? :)) poate chiar interviul profesional mult blamat aici este solutia optima :)) cine stie?

Comments are closed.

Skip to content