Conditiile de munca din penitenciare, rele si in stationare
ANP

Conditiile de munca din penitenciare, rele si in stationare

ANP ne raspunde la solicitarea de a convoca acea Comisie mixta de dialog social la nivelul sistemului penitenciar in care sindicatele se intalnesc cu angajatorul pentru a discuta problemele din penitenciare. Ramene sa apreciem intentia pana cand o sa vedem si rezultate.

ANP despre dialog social si conditii de lucru in penitenciare

Avand in vedere ca se intampla oarece schimbari la Ministerul Justitiei si la ANP, am decis sa cerem reluarea activitatii Comisiei mixte de dialog social la nivelul sistemului penitenciar. Nu de alta, dar dincolo de urgente, mai avem si probleme la fel de importante si a caror rezolvare treneaza de foarte mult timp. Sigur, ANP a raspuns cum s-a priceput, neintelegand inca faptul ca ne este extrem de inutil sa fim informati cu ceea ce stim deja.

Raspuns Evaluare Trimestriala a Conditiilor de Lucru by FS ANP on Scribd


De pilda, stim ce face Comitetul de Securitate si Sanatate in Munca, si detaliul este absolut nerelevant, desi apreciem intentia buna, raportat la solicitarea noastra. Avem o lista lunga de probleme ridicate de membrii nostri de sindicat si FSANP insista sa si facem cate ceva dupa ce ne declaram bunele intentii si dragostea fata de obiectivele asumate.

Problemele din penitenciare retransmise la Ministerul Justitiei si la ANP

Adresa FSANP Probleme Penit… by on Scribd

Acum exact 2 saptamani am transmis Ministerului Justitiei lista scurta a problemelor pe care FSANP le considera prioritare. Sigur, ar fi mai multe, dar am incercat sa fim cat mai concisi. Problema e ca dincolo de raspunsuri trebuie sa ne apucam si de treaba. Adica, identificam solutii, le discutam, le asumam si le punem in practica. Nu ca n-ar fi buna si corespondenta, e si asta o etapa.

Important insa e ca ceea ce agreem sa se si intample si sa scapam rapid de reflexele din perioada care tocmai s-a incheiat, cand vorba n-avea nicio legatura cu fapta. Mai ales ca, iata, negru pe alb scrie ca in 2019 sunt iarasi mai putini bani pentru imbunatatirea conditiilor de munca decat erau in anul precedent, si ca in lista sunt exclusiv spatii administrative.

4 thoughts on “Conditiile de munca din penitenciare, rele si in stationare

  1. Va salut domnule Dumitrascu!
    Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare/nelamurire:
    Daca doresc sa-mi iau concediu de odihna doar de luni pana vineri(5 zile), ce baza legala(daca exista asa ceva!?) ii da dreptul unui director sa ma oblige sa iau concediul de luni pana duminica, adica 7 zile!!? Cum de-si permite sa-mi ceara ca zilele de sambata si duminica sa le adaug la concediul de luni pana vineri? Deci, eu vreu 5 zile, directorul spune sa-mi mai iau 2 in plus-acelea fiind sambata si duminica!
    Intelegeam sa fie introduse zilele de sambata si duminica daca imi luam concediu de luni pana luni, marti etc saptamana urmatoare, dar asa…..!?
    Cumva acestui director I se face “dor” de sesizari pe la ANP/MJ?
    Sau mai bine niste plangeri penale pentru abuz …..?

    1. Nu exista o astfel de baza legala. E un abuz. In plus, e chestiune de principiu. Nu va poate aproba ce n-ati cerut.

  2. Problema este de cite ori iti ei concediu fractionat la 5 zile .Daca iti ei mereu asa ii cam fraieresti ca aduni zile in plus la concediul de odihna fata de numarul legal de zile !Unii aplica aceasta regula de mult !Cu lipsa de personal este normal ca orice ”tertip” sa fie in numar cat mai mic!

    1. Nu cred ca ai inteles cum s-a pus problema mai sus!! Sau ai inteles dar……….
      Este vorba de prevederi legale si de principii, asa cum bine a sesizat dl Dumitrascu!! Nu de “povesti” pe care le aduci in discutie, de genul: de cate ori se ia concediu, ca se fraiereste, tertipuri, lipsa de personal etc etc.
      Hai sa vedem: prevederile legale arata ca trebuie sa existe o fractie de cel putin 15 zile calendaristice, ]n rest concediul poate fi fractionat !! Iti citez din dispozitiile legale(poate nu ma crezi): ” Concediul de odihnă poate fi fracţionat la cererea funcţionarilor publici din sistemul administraţiei penitenciare, cu condiţia ca una dintre fracţiuni să nu fie mai mică de 15 zile calendaristice “. E destul de CLAR. cred ! Bineinteles se are in vedere, pe cat posibil, si planificarea concediilor! Te rog sa urmaresti cu atentie prevederile legale si ai sa observi ca nu este impus/limitat in niciun fel numarul de fractii pe care-l poti solicita! Doar, repet, o singura fractie de cel putin 15 zile! Pe scurt, e treaba mea de cate ori si cate fractii imi iau, functie de cum mi-am planificat anterior perioadele de concediu si de eventuale urgente pe care fiecare dintre noi le poate avea!
      Totodata, prevederile legale nu impun sub nicio forma sa-mi iau zilele de sambata si duminica daca am solicitat o fractie de concediu de 5 zile, de luni pana vineri! A, daca solicitam o fractie de 5 zile de joi, de exemplu, atunci da trebuie incluse si zilele de sambata si duminica!
      Orice alta dispozitie, contrara prevederilor legale, emisa de un director nu face altceva decat sa adauge la lege, ceea ce este un ABUZ cras!
      In concluzie: daca se solicita o zi de concediu se da o zi, daca se solicita 5 zile(de luni pana vineri) se dau 5 zile, NU 7 !! Te-as mai intreba ceva: daca vrei o zi de concediu vinerea(ai o problema urgenta), trebuie sa-ti iei 3 zile(adaugand sambata si duminica) ?
      Tare mi-ar placea sa vad directorul, care pe o cerere de concediu de odihna de 5 zile (de luni pana vineri), de 4 zile (de marti pana vineri), de 3 zile (miercuri -vineri), de 2 zile(joi-vineri) si de 1 zi(vineri), isi ASUMA SUB SEMNATURA sa adauge, in mod arbitrar si cu incalcarea normelor legale, zilele de sambata si duminica !! In schimb directorul poate utiliza un “tertip”(ca tot ai folosit acest cuvant) pentru a introduce cele 2 zile(samabata si duminica) si anume ti se comunica ca nu-ti aproba cererea daca nu treci si zilele de sambata si duminica!! Si noi, ca “fraierii”(ai folosit si acest cuvant), inghitim aceasta galusca si cu manuta noastra solicitam 2 zile in plus(sambata si duminica) !! Astfel ca directorul nu-si asuma nimic, pentru ca tu singur ai cerut aceste zile de concediu! Repet: daca directorul are cunostinta de o baza legala, prin care trebuie luate si zilele de sambata si duminica daca concediul se termina intr-o zi de vineri, atunci este obligat sa refuze motivat si sub semnatura cererea de concediu, cu indicarea dispozitiilor legale!!
      Si uite asa se vede foarte bine ca tertipurile sunt folosite de directori, iar fraierii suntem noi!!

      Ai facut referire la lipsa de personal si ti-as propune, pentru eradicarea tertipurilor, sa reducem numarul zilelor de concediu, sa anulam concediul suplimentar, sa luam tot concediul de odihna intr-o singura transa, pentru a sa nu mai exista fractii etc etc !! E bine asa, esti multumit?

Comments are closed.

Skip to content