Guvernul respinge proiectul privind eliminarea pensiilor militare pentru angajatii din penitenciare
penitenciar

Guvernul respinge proiectul privind eliminarea pensiilor militare pentru angajatii din penitenciare

Guvernul respinge propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat initiata de senatorul Tit-Liviu Brailoiu (Bp. 14/2019), care pe langa cresterea varstei de pensionare propunea si eliminarea pensiilor militare pentru angajatii din penitenciare.

Proiectul privind eliminarea pensiilor militare pentru angajatii din penitenciare, respins

Documentul oficial precizeaza ca “in ceea ce priveste propunerea de eliminare a pensiei de serviciu anticipata partiala din sistemul pensiilor militare de stat, din datele prezentate nu reiese faptul ca solutiile propuse sunt cele necesare si suficiente pentru a asigura stabilitatea si eficienta legislativa si nu se identifica o fundamentare temeinica, cu o analiza a efectelor generate”. A fost facut pe genunchi, adica.

Mai mult, se poate aprecia faptul ca, in lipsa acestor elemente, solutiile propuse vor genera nesiguranta si instabilitate pentru categoriile de personal vizate, ceea ce va accentua, poate chiar masiv, “deficitul de personal”, precum si “riscurile si vulnerabilitafile specifice acestui domeniu “. Ceea ce se aplica si la ordonantele care-au redus pensiile militare cu peste 30% din septembrie 2017.

Punct de Vedere Guvern Proiect Lege Pensii Militare PSD by FS ANP on Scribd

Guvernul respinge propunerea de crestere a varstei minime de pensionare pentru pensionarii militari

Cu privire la propunerea de diminuare a perioadei de reducere a varstei standard de pensionare de la 13 la maximum 10 ani, Guvernul opineaza ca aceasta va genera un efect psihologic negativ, in randul personalului militar in activitate si chiar si in societatea civila. 

Mai mult, expertii guvernamentali constata ca instabilitatea normativa accentuata in materia pensiilor militare a condus la o lipsa de predictibilitate a normei in materie si, in consecinta, la o stare de nesiguranta cu efecte de contagiune in masa militarilor care indeplinesc, la acest moment, conditiile de pensionare.

Mentinerea in activitate peste 60 de ani, conform legii existente

Referitor la posibilitatea mentinerii personalului militar in activitate, la cerere, dupa implinirea varstei standard de pensionare, Guvernul aminteste initiatorului ca aceasta este reglementata, in prezent, de art. 86 alin. (6) din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede ca “in raport cu nevoile de incadrare, cadrele militare pot fi menfinute in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare pana la varsta de 60 de ani, cu aprobarea anuala a conducatorului institutiei”.

Ca urmare, Guvernul respinge si prevederile din propunerea legislativa cu privire la mentinerea personalului militar in activitate, la cerere, dupa implinirea varstei standard de pensionare, pentru o perioada cuprinsa intre trei si cinci ani, ar intra in contradictie cu prevederile articolului sus-mentionat daca se va depasi varsta de 60 de ani.

Eliminarea pensiilor militare pentru angajatii penitenciarelor, respinsa

Tot Guvernul opineaza ca, printr-o analiza 1n opozitie cu prevederile art. 30 din Legea nr.223/2015, care limiteaza cuantumul pensiei la 85% din baza de calcul utilizata, sporul de 2% la pensia militara de stat, propus a se acorda cadrelor militare pentru fiecare an de mentinere peste varsta standard de pensionare, nu poate fi valorificat de catre personalul care urmeaza o cariera militara integrala.

Legea nr. 223/2015 face referire expresa la militari, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, stabilind inca din articolul 1 ca “dreptul la pensii si asigurari sociale pentru militari, politisti si funcfionari publici cu statut special din sistemul administrafiei penitenciare este garantat de stat 1i se exercita, fn condifiile prezentei legi, prin sistemul pensiilor militare de stat si alte drepturi de asigurari sociale din domeniul apararii nafionale, ordinii publice 1i securitafii nafionale, denumit fn continuare sistemul pensiilor militare de stat”.

11 thoughts on “Guvernul respinge proiectul privind eliminarea pensiilor militare pentru angajatii din penitenciare

  1. Unii din parlament nu inteleg riscurile acestei munci.Nu inteleg nici macar faptul ca riscurile muncii in sistemul nostru,politie de orice fel si in general munca , cu infractorul , se rasfrang si asupra familiei.

  2. Tit Brailoiu asta devine un aventurier politic, pe zi ce trece. Cine stie ce ii mai iese din minte. E si periculos sa lasi un asemenea om sa conduca o Comisie precum Comisia de Aparare din Senat. Mai bine il lasa Iohannis sa se duca la romanii lui de pretutindeni si facea un bine tarii, dar si noua deopotriva. Tot el a inventat si interdictia celor cu orice functie in sistemul penitenciar la a accede in orice functie din sindicatele reprezentative. Daca ar trece o asemnea bazaconie de Parlament, Statutul ar fi imediat trimis la CCR ca sa mai zaboveasca alte luni si luni de zile, pe traseu.

    1. Inca in asteptare in Parlament. Cei de la guvernare au propus o noua lege ca sa traga de timp.

  3. Așa se întâmplă când ajunge un puțoi fără stagiul militar în Comisia de Apărare!

  4. Bună ziua!Ne spuneți, vă rog, ce s-a discutat(oficial, neoficial) în legătură cu sesiunea de mutări? O perioadă aproximativă măcar de depunere a cererilor? Cred că suntem mulți într-o situație care ne macină și așteptăm de la începutul lunii mai….

  5. Multumim Domnule Dumitrascu pentru promptitudinea informarii.STIMA.

  6. De ce nu a-ți comentat atunci când ministrul justiției a schimbat legea de funcționare și a stabilit din nou același condiții de pensionare pt magistrați…. Voi nu erați tot din justiție…

    1. Probabil ca eram ocupati cu ale noastre. La ce va referiti mai exact?

Comments are closed.

Skip to content