De ce gasesc unii suspecta sinuciderea ucigasului politistului
penitenciar

De ce gasesc unii suspecta sinuciderea ucigasului politistului

Dupa doar cateva zile, politistul ucis a fost uitat. O parte a presei lacrimeaza deja la capataiul ucigasului care, intre timp, a decis sa-si ia viata speriat de perspectiva unei foarte probabile condamnari pe viata. 

Mai mult, tabara din presa platita de fosti, actuali si viitori puscariasi-vip, gaseste aceasta sinucidere suspecta, asa pentru ca asta-i ordinul de zi pe unitatea. Ceea ce explica si intrebarea retorica de mai sus. Plang pe bani de mila ucigasului care s-a sinucis ca sa scape de justitie si, pentru ca n-au scrupule, nici macar nu-i deranjeaza ca arunca cu o alta tona de noroi in angajatii din penitenciare.

Ucigasul politistului s-a spanzurat cu cearceaful in penitenciar

In data de 10.06.2019, in jurul orei 06.25, cu ocazia pregatirii pentru apelul de dimineata si servirea mesei, la camera E9.2, detinutul Marcel Lepa, ucigasul politistului din Timis, cazat individual in camera, a fost gasit spanzurat cu lenjeria de pat in camera de detinere.

Concret, recidivistul a sfasiat cearceaful din dotarea camerei de detinere pe jumatate (jumatate a ramas pe pat pentru a da impresia ca patul este aranjat), iar cealalta jumatate a folosit-o pe post de streang pentru a se spanzura.

Streangul a fost legat de cadrul patului superior si traversat peste peretele despartitor (care are aproximativ 2 m inaltime) dintre camera si grupul sanitar. Din experienta stia ca la acel moment supreveghetorul de pe sectie este implicat in servirea mesei.

Imediat dupa ce a fost descoperit a fost alertat personalul medical aflat in serviciu si grupa operativa de interventie. S-au inceput manevrele de resuscitare, iar la ora 06.40, a fost apelat Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112.

La ora 06.50, a sosit in unitate ambulanta de la Spitalul Judetean Timis, insotita de  medic si s-au continuat manevrele  de resuscitare  incepute de catre cadrele  medicale din cadrul Penitenciarului Timisoara, la  ora 7.15, fiind declarat decesul.

Sistemul penitenciar, inca o necunoscuta pentru mass-media

Pentru ca intrebarile venite din presa demonstrau o imagine distorsionata asupra fenomenului sinuciderilor in penitenciarele romanesti, am decis pe la pranz sa facem si o scurta informare pentru public. Nu de alta, dar si asa nu stam prea bine la capitolul imagine si, dupa cum s-a vazut, unii n-au ezitat sa faca legaturi fortate.

Cum si de ce se sinucid unii detinuti

De 3 ori mai putine sinucideri in penitenciarele romanesti comparativ cu rata sinuciderilor din Romania

Cateva consideratii pe marginea intrebarii zilei referitoare la cum si de ce s-a sinucis detinutul Marcel Lepa, ucigasul politistului din Timis:

  1. In penitenciarele din Romania, rata sinuciderilor este in medie de 3,95 la 10.000 de detinuti. Sub cea din Norvegia (30), Franta (12,4), Belgia (11) ori Portugalia (9,1).
  2. Rata sinuciderilor in penitenciarele romanesti este de 3 ori mai mica decat in randul populatiei Romaniei.
  3. De regula, detinutii care se sinucid ascund aceasta intentie si folosesc pentru sinucidere obiecte de inventar din camera si dintre cele permise a fi pastrate asupra lor: cearceafuri, paturi, fete de perna, obiecte de imbracaminte, lame de ras ori instrumente taietoare improvizate.
  4. Personalul penitenciarului supravegheaza vizual camerele de detinere, insa anumite spatii precum grupul sanitar nu pot fi supravegheate din ratiuni de protectie a intimitatii, desi sunt verificate de cel putin 2 ori pe zi.
  5. Supravegherea continua nu este permisa fiind considerata abuziva; chiar si in cazul detinutilor clasificati ca fiind cu risc de sinucidere, aceasta fiind periodica, desi mult mai frecventa.
  6. Sunt destule situatii in care personalul penitenciarului si detinutii intervin cu succes pentru a opri tentative de sinucidere, detentia in comun fiind un avantaj in aceste cazuri.
  7. Cu exceptia motivelor legate strict de pedeapsa in sine ce presupune lipsirea de libertate, tabloul sinuciderilor ce au loc in penitenciare seamana cu cel al sinuciderilor ce au loc afara.
  8. In literatura de specialitate se considera ca pana la 90% dintre cei care se sinucid au o afectiune psihica, chiar daca uneori acest act poate fi prima manifestare a acelei afectiuni.
  9. Toate decesele care au loc intr-un penitenciar, indiferent de motivul prezumtiv, sunt verificate de Parchetul de pe raza caruia se afla penitenciarul in cauza.

4 thoughts on “De ce gasesc unii suspecta sinuciderea ucigasului politistului

  1. Pentru ca trăim în țara lor. Deaia e interesul mare pentru hoti. Noi ăștia de muncim cinstit suntem tolerati.

  2. Se pare ca a fost strecurata o regretabila eroare in ceea ce priveste DATA!„In data de 10.11.2018(?!?), in jurul orei 06.25, cu ocazia pregatirii pentru apelul de dimineata si servirea mesei, la camera E9.2, detinutul Marcel Lepa, ucigasul politistului din Timis, cazat individual in camera, a fost gasit spanzurat cu lenjeria de pat in camera de detinere.”

  3. S-a spus clar la televizor ca detinutii care omoara politisti sunt torturati si batuti constant de catre ‘gardieni’. Asta in timp ce noi protejam iubitii pedofili, unii dintre ei stau chair in camere normale, ies si la munca…la protejati stau pedofilii obraznici sau dusi cu pluta rau de tot.

    1. Noi am reactionat si am spus raspicat ca subiectul cu suspiciunile de agresiuni la adresa ucigasilor de politisti e o dezinformare grosolana. Din pacate nici declaratiile razboinice si vindicative ale unor colegi nu prea ne-au ajutat.

Comments are closed.

Skip to content