Despre timpul și logica protestelor
sindicat

Despre timpul și logica protestelor

În contextul acțiunilor viitoare referitoare la înghețarea salariilor, mai jos câteva idei. Despre timpul și logica protestelor și despre calitatea de formator de opinie.

Sprijinul mai mare decât inițiativa?!

Am decis să sprijinim prin țară colegii polițiștii care anunțaseră proteste la 31 decembrie în măsura în care am fost contactați cu o invitație de participare de către inițiatori. Din păcate, în destule cazuri am constatat că sprijinul a fost mai mare decât inițiativa.

Cineva mai cârcotaș ar zice că intenția era să ne determine pe noi și pe alții să protestăm nu să protesteze și domniile lor inițiatorii care, pentru prima dată după 4 ani, descoperă cu surprindere că au înghețat salariile. Și, nu știu dacă a fost o manipulare sau nu, dar e de luat în seamă detaliul.

Altfel, era de așteptat ca un protest pe 31 decembrie să nu aibă rezultatele scontate mai ales că nu doar politicienii trebuie convinși ci mai degrabă publicul larg, iar atenția acestuia din urmă era ușor distrasă de alte preocupări, ceva mai puțin sindicale.

Protestul, rușinos și imoral?!

Un plițist cunoscut pe net, pe numele domniei sale, Marian Godină scrie despre aceleași proteste că “într-o țară în care pandemia a lăsat mii de oameni șomeri și a afectat grav alte mii, unul ca mine, care a avut salariu întreg toată perioada asta, să iasă în stradă strigând că vrea salariu mărit mi se pare rușinos și imoral.

Iar faptul că polițiștii nu au protestat împotriva ordonanței 13, dar o fac pentru creșteri salariale, mă întristează și îmi arată că tot stomacul primează în fața principiilor. Stomac care oricum nu e gol, ci e, probabil, doar hapsân.” (sursa: Proteste ale unor polițiști mariangodina.ro)

Ceea ce demonstrează că una e să ai condei și opinie civică și alta e să înțelegi imperativul personal și profesional al stării de mai bine. Problema nu e că ar fi salarii mari și deci n-ar fi motive de protest în sectorul public raportat la înghețări. Problema e că în sectorul privat sunt prea mici. Iar bunăstarea nu e o chestiune de stomac versus principii. E chiar un principiu.

Insulte în locul dezbaterii?!

După care, văzând reacția,  același polițist revine cu precizări: “Postarea de aseară, cea in care îmi spuneam părerea despre protestele polițiștilor, am postat-o și pe un grup al polițiștilor, pentru a le da ocazia unora dintre ei să se manifeste așa cum știu, asta pentru că le e mai greu să mă insulte pe pagina mea, dar vitejia le crește la ei în casă și acolo au curaj oamenii să spună ce gândesc.

Simt, totuși, că nu am fost destul de clar, așa că revin cu acest text, încercând ca, prin răspunsul meu, să cuprind toate comentariile apărute.” (sursa: Explicații suplimentare – mariangodina.ro)

Sigur, reacțiile acide n-au întârziat să apară și tot felul de acuzații referitoare la presupusele intenții ale autorului postării inițiale au înlocuit o dezbatere altfel necesară. Ceea ce dă de gândit. Dacă argumentul e doar acela că cine are altă opinie e vândut ori prost, nu e chiar un argument și e clar că trebuie mai mult. De ce? Pentru că polițistul cu pricina a înțeles și dânsul cam ce înțelege opinia publică.

În context

https://www.fsanp.com//2021/01/03/oug-226-2020-privind-inghetarea-pensiilor-si-salariilor-publicata/

https://www.fsanp.com//2020/12/31/discutii-la-ministerul-justitiei-despre-inghetarea-salariilor-personalului-din-penitenciare/

https://www.fsanp.com//2020/12/30/inghetarea-salariilor-scurta-istorie-recenta-si-cateva-optiuni-de-reactie-pentru-angajatii-din-penitenciare/

15 thoughts on “Despre timpul și logica protestelor

  1. Polițistul în cauza, din solidaritate cu privatul și plangându-i de mila ca are salariul mic din cauza de pandemie, sa facă un gest emoționant și să-și dea demisia. Astfel salariul lui pe 1 an va putea fi redirecționat de către acoliții nasului sau în zona privata.
    Sictir scriitoras care pupi în c.. puterea, ca și naș-tu dealtfel( polițist ok, om 0).

    1. Si daca si-ar da demisia ti-ar creste tie salariul? Nu prea meriti daca e sa ne luam dupa limbaj.

      1. Nu mi-ar creste mie, dealtfel nici nu am menționat nimic în sensul asta, doar ca nu prea “da bine” profilului lui, după ce a lovit în putere atât timp acum sa vii sa faci pe “mironosița”…

  2. Cei de la MAI(snppc) informeaza ca titlul de specialista de clasa se va acorda tutoror politistilor care au vechime de peste 3 ani in specializare.
    La fel va fi si la noi?

    1. Nu stim inca exact cum va fi. Din cate-mi amintesc si la noi si la ei ordinele au alte conditii. Probabil ca se va lua in calcul o modificare, dar vedem dupa ce avem maine discutia cu ministrul.

      1. trebuie insistat si pe acest drept pe tot personalul,altfel stim cu totii cum se va acorda.
        De asemenea poate obtinem majorarea normei de echipament cu arumentul ca suntem cu mult sub toate celelalte institutii, poate gasim intelegere macar cu astea…..

      2. Sa insistam pt aplicarea la nivelul tuturor colegilor cf MAI ,am inteles ca pe 30.12.2020 a fost dar si OMAI in acest sens(sper sa nu gresesc).
        Impactul nu este major si ar fi castig pt tot personalul.

        1. La fel si cu plata sporurilor in CO este un castig pt tot sistemul,poate prin absurd ministrul va avea alta deschidere si catre ANP…

      3. Poate ar trebui să-i aduceți aminte ministrului și de cei 75%, sa facă bine sa semneze odată ordinul ala, au trecut deja 4 luni.
        Multumesc.

  3. Mult succes maine d-le presedinte, va asteptam cu vesti maine dupa intalnire.
    La ce ora este programata?

      1. Va intalniti “face to face” ?
        In ideea de a avea mai mult succes in a prezenta problemele.

Comments are closed.

Skip to content