Pensiile militare, încotro?
sindicat

Pensiile militare, încotro?

Reprezentanții structurilor asociative din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională s-au întâlnit la 29.12.2020 cu ministrul Apărării în contextul OUG privind înghețarea salariilor și pensiilor. Mai jos detalii.

În urma discuțiilor au reieșit următoarele:

–         Referitor la indexarea cuantumurilor pensiilor militare de stat cu rata medie anuala a inflației, am fost informați că la nivelul Guvernului Romaniei s-a hotărât amânarea aplicării acestor prevederi până la data de 1 septembrie 2021. În bugetul MApN vor fi prevăzute sumele necesare aplicării acestei indexări, decizia de amânare fiind motivate de constrângerile bugetare, severe, datorate traversării pandemiei.

–         Referitor la promovarea proiectului de lege privind modificarea și completarea Legii 223/2015, PLX199/2020, aflat în dezbaterea Camerei Deputaților, a fost reafirmat sprijinul comun pentru promovarea acestui act normativ, respectând principiile agreate anterior, referitoare la înlăturarea discriminarilor existente în prezent și la crearea unui cadru adecvat actualizării și recalculării pensiilor militare de stat. În bugetul MApN vor fi prevăzute resursele necesare susținerii acestei inițiative începând cu luna aprilie 2021.

–         Legea 168/2020 (pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat)va fi aplicata începand cu luna februarie 2021 existând resursele financiare necesare.

–         Militarii în rezervă și retragere vor beneficia de prevederile HG-998/19.11.20210 privind stabilirea, acordarea, distribuirea și decontarea biletelor de tratament balnear și de recuperare.

–         Ministrul Apararii Naționale, dl. Nicolae CIUCĂ a prezentat propunerea ca militarii să se poată imuniza impotriva COVID -19, în centrele de vaccinare ale MApN, instituția militară urmând să pună la dispoziția militarilor această facilitate, numai la dorința acestora. (Sursa: col (rtr) Marin Tudor – președinte Forumul SAOPSN – via email)

În context

https://www.fsanp.com//2021/01/03/oug-226-2020-privind-inghetarea-pensiilor-si-salariilor-publicata/

https://www.fsanp.com//2020/12/29/salariile-si-pensiile-ingheata-in-2021/

https://www.fsanp.com//2020/11/28/ministerul-de-interne-demonteaza-zvonurile-referitoare-la-modificarea-legii-pensiilor-militare-aplicabila-si-politistilor-de-penitenciare/

37 thoughts on “Pensiile militare, încotro?

  1. COMUNICAT 05.01.2021 – Polițiștii și personalul contractual vor primi începând cu luna ianuarie 2021 sporul pentru titlul de specialist de clasă, în urma demersurilor SNPPC din 2019 și 2020.
    PS:TOTI POLITISTII* sa speram ca asa va fi si la noi.

    1. Toti politistii care indeplinesc conditiile. Am discutat cu ministrul Justitiei problema. De principiu solutia va fi similara. Dar se documenteaza momentan.

  2. PS: Sporul se va acorda în cuantum de 2.5% pentru o vechime de peste 3 ani în specializare, în cuantum de 5% pentru o vechime în specializare între 3 și 6 ani, în cuantum de 7.5% pentru o vechime în specializare de peste 9 ani.

      1. da, sunt conditii standard (vechimea si calificativele), peste 90% din colegi indeplinesc conditiile astea.
        Se va merge pe modificare si acordare si la noi la fel ca la MAI , incepand cu 01.01.2021?

        1. Cel mai probabil, insa, dupa cum stiti, nu sunt eu ministrul si pana nu vad semnat nu pot sa dau asta ca fiind sigura.

    1. INFO Sedinta cu ministrul justitiei tocmai s-a terminat. De principiu cam asta s-a dicutat:

      1. Acordarea majorarii salariale si a actualizarii pensiilor. Toate federatiile am inistat pe faptul ca sunt drepturi legale si ca pot fi acordate fiind resurse. Avand in vedere ca pentru pensii MApN a avansat luna septembrie 2020 pentru posibila actualizare am cerut o pozitionare similara pentru salarii.

      2. Majorarea de specialist de clasa. A fost prezentata situatia de fapt si ce se intampla la MApN si MAI. Ordinul este pregatit nu ar fi extrem de complicat pentru a fi semnat rapid. Ramane ca ministrul sa analizeze.

      3. Aplicarea deciziilor ICCJ 51/2019 si 65/2020 Am informat ministrul cu privire la stadiul implementarii si cu privire la metodele prin care s-a tot tras de timp. Deciziile de instanta trebuie aplicate.

      4. Plata integrala a sporurilor de concediu Ministrul a fost informat cu privire la deciziile pronuntate de instanta si practica de la nivel de MJ. Cel mai probabil va face o analiza interna si nu e obligatoriu sa mearga pe acel RIL.

      5. Consultarea cu organizatiile sindicale Am cerut ca actele de interes care ajung la MJ sa ne fie comunicate si ca proiectele pe care agreem sa fie aprobate ca atare. Am dat exemple codul etic si OMJ privind acordarea gradelor din sursa externa.

      Ministrul confirma ca a avut constatari similare in ceea ce priveste introducerea unor prevederi in proiectele care ajung la semnat.

      6. Acordarea sporului pentru parintii care lucreaza si nu-si pot supraveghea copii Am informat ministrul ca ordinul a depasit faza de transparenta decizionala si trebuie semnat.

      7. Continuare concursuri Am informat cu privire la situatia procedurilor de resurse umane si am cerut ca acestea sa continue raportat la numarul mare de posibile pensionari.

      8. Sporuri de COVID pentru toti cei care lucreaza cu detinuti bolnavi. N-am reusit s-o prezint pentru ca s-a terminat timpul alocat.

      IN CONCLUZIE Ministrul si-a notat problemele expuse, la unele ne-a ferit feedback fara insa a se pozitiona intr-un sens sau altul pana cand nu se documnenteaza.

      Urmeaza ca la finalul sapatamanii viitoare sa ne reauzim pentru raspunsuri si solutii ce urmeaza sa fie aplicate.

      PS. Am prezentat si chestiunea cu actualizarea normelor de hrana si de echipare. Fara insa a avea un feedback, apreciindu-se ca initiativa ar trebui sa apartina MApN.

      Cand spun ca “am prezentat/informat/solicitat etc” ma refer la liderii sindicali prezenti nu neaparat la subsemnatul. Am decis sa prezentam pe rand diverse puncte pentru a nu ne suprapune si a castiga timp.

      1. in concluzie , pana saptamana viitoare la urmatoarea sedinta nu avem nicio pozitionare concreta sau suport de rezolvare a unei probleme expuse mai sus de dvs, nu ?

        1. In cocluzie, ministrul vrea sa se documenteze in legatura cu problemele expuse si pe care le cunoastea prea putin, iar la finalul saptamanii viitoare avem raspunsuri.

  3. Nu cred ca ar trebui sa ne lasam pacaliti cu amanarea aplicarii legii salarizarii,ministru nu poate rezolva punctual pt noi aceasta speta.
    Tine exclusiv de GUVERN.
    Sa speram ca nu a fost un foc mic de paie pe final de an si SA CONTINUAM MAI PUTERNIC SI AGRESIV IN ACEASTA LUNA,altfel totul a fost in zadar.

    1. Tocmai de aceea nici n-am insistat decat pe chestiuni pe care le poate rezolva ministrul. In ceea ce priveste continuarea “mai puternic si mai agresiv” ma tem c-am fi noi doi si alti vreo doi pe linia asta ca si alta data.

  4. În legătură cu subiectul articolului.. înțeleg de la foști colegi pensionați în ultima perioadă că n-ar fi chiar așa rau, chiar și fără actualizarea pensiei cu rata inflației.
    Numai să ajungem și noi la pensie… eheeeei, mai e mult!!

    1. E posibil ca cei care s-au intalnit cu ministrul din pricina varstei inaintate sa mai greseasca si sa aiba dreptate “foști colegi pensionați în ultima perioadă” care nu s-au intalnit cu ministrul, dar au “inteles” si ei de la altii si au dat mai departe. C-asa se face o dezinformare ca la carte cu binevoitori care au “înțeles”, nu verifica, dar stiu. 🙂

      1. Probabil am vorbit doar cu “norocoșii” beneficiari de anumite sporuri care măresc cuantumul pensiei…. 😀!

  5. Buna ziua ! Domnule presedinte, din ce vad nu scrie nimic despre ce specializare trebuie sa avem pt.titlul de specialist de clasă,doar cum se da examenul,gradatia,să aibă studii în domeniul pentru care se organizează examen,etc. Cine poate obtine asa ceva,exemplu lucratorul de evidenta,medical,paza? Multumesc !

    1. Si “siguranta detinerii si regim penitenciar” e o specializare. Cam astea erau regulile prin 2018 doar ca la acea vreme MJ a zis ca nu se aplica pana in 2022.

      Secţiunea I
      Dispoziţii generale
      Articolul 43
      În scopul recunoaşterii valorii profesionale şi a stimulării funcţionarilor publici cu statut special şi a personalului civil în activitate din sistemul administraţiei penitenciare care aduc o contribuţie substanţială la realizarea sarcinilor şi misiunilor specifice domeniului de activitate se instituie titlul de „specialist de clasă“ şi brevetul corespunzător.
      Articolul 44
      Titlul de specialist de clasă este ierarhizat, în ordinea crescătoare a calificării, începând cu clasa a 3-a, pe trei niveluri, astfel:
      a) clasa a 3-a;
      b) clasa a 2-a;
      c) clasa 1.
      Articolul 45
      (1) Titlul are o valabilitate de 5 ani şi se obţine/menţine prin examen, de către personalul care îndeplineşte condiţiile şi standardele de performanţă pentru fiecare domeniu/clasă în parte.
      (2) Personalul deţinător al titlul de specialist de clasă clasa a 3-a sau a 2-a, care participă la examenul de acordare a unei clase superioare, îşi păstrează titlul de specialist de clasă deţinut, în limita de valabilitate stabilită la alin. (1), în situaţia nepromovării acestuia.
      Articolul 46
      (1) Domeniile de activitate pentru care se acordă titlul de specialist de clasă sunt următoarele: siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, reintegrare socială, psihologia personalului, inspecţie penitenciară, audit, medical, secretariat şi relaţii publice, resurse umane şi formare profesională, juridic, prevenirea criminalităţii, informaţii clasificate, cooperare internaţională şi programe, securitate şi sănătate în muncă, situaţii de urgenţă, economico-administrativ, tehnologia informaţiei.
      (2) Pentru funcţiile de director general, director general adjunct şi director de unitate penitenciară se instituie specialitatea management penitenciar.
      Secţiunea a II-a
      Acordarea şi menţinerea titlului de specialist de clasă
      Articolul 47
      În sistemul administraţiei penitenciare se organizează anual, în perioada stabilită prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, o sesiune de examen având ca obiect obţinerea/menţinerea titlului de specialist de clasă.
      Articolul 48
      Examinarea în vederea obţinerii titlului de specialist de clasă şi a brevetului corespunzător clasei se realizează astfel:
      a) de către comisiile constituite în cadrul fiecărei structuri de specialitate din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, pentru personalul cu funcţii de conducere din unităţile subordonate, personalul cu funcţii de execuţie din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, personalul încadrat pe funcţii prevăzute cu un singur post în statele de organizare ale unităţilor subordonate şi pentru personalul pentru care nu se poate asigura comisie de specialitate la nivel de unitate;
      b) de către comisiile constituite în cadrul fiecărei structuri de specialitate din unitate, pentru personalul cu funcţii de execuţie din unităţile subordonate.
      Articolul 49
      (1) Pentru a participa la examenul pentru obţinerea titlului de specialist de clasă, funcţionarii publici cu statut special şi personalul civil din sistemul administraţiei penitenciare trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii şi standarde de performanţă:
      a) să desfăşoare activităţi în domeniul în care se organizează examenul pentru obţinerea titlului de specialist de clasă;
      b) să aibă studii în domeniul pentru care se organizează examen; poate participa la examen şi personalul care nu posedă studii specifice domeniului respectiv, dacă are cel puţin un an în plus faţă de vechimea minimă în domeniul clasei respective;
      c) să aibă o vechime minimă de 3 ani în domeniul în care se organizează examenul, pentru clasa a 3-a;
      d) să aibă o vechime minimă de 5 ani în domeniul în care se organizează examenul, pentru clasa a 2-a;
      e) să aibă o vechime minimă de 7 ani în domeniul în care se organizează examenul, pentru clasa 1;
      f) calificativele corespunzătoare perioadei de vechime minimă în specialitate să fie de cel puţin Foarte bun.
      (2) Pentru funcţiile de director general, director general adjunct şi director de unitate penitenciară, vechimea dobândită pe parcursul întregii activităţi desfăşurate în sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională pe funcţii de conducere se consideră vechime utilă la calculul stagiului pentru obţinerea titlului de specialist – specialitatea management penitenciar.
      Articolul 50
      Pentru menţinerea clasei deţinute, personalul prevăzut la art. 49 trebuie să se prezinte la examen din 5 în 5 ani, în cadrul sesiunii anuale organizate; calificativele corespunzătoare stagiului de 5 ani trebuie să fie cel puţin Bun.
      Articolul 51
      Vechimea minimă în specialitate, prevăzută la art. 49 alin. (1) lit. c), d) şi e) trebuie îndeplinită până la finele lunii precedente celei în care se organizează examenul.
      Articolul 52
      Pentru personalul mutat/schimbat din funcţii în cadrul aceluiaşi domeniu de activitate, vechimea acumulată i se consideră continuitate în stagiu pentru obţinerea/menţinerea titlului de specialist de clasă.
      Articolul 53
      Perioada în care funcţionarii publici cu statut special şi personalul civil s-au aflat în concediu pentru creşterea copilului se consideră vechime pentru obţinerea/menţinerea titlului de specialist de clasă, condiţia prevăzută la art. 50 fiind considerată îndeplinită.
      Articolul 54
      (1) În cazul modificării raporturilor de serviciu, personalul deţinător al titlului de specialist de clasă îşi păstrează titlul deţinut şi beneficiază de drepturile aferente, în limita de valabilitate de 5 ani de la obţinere, dacă îşi desfăşoară activitatea în acelaşi domeniu.
      (2) La revenirea într-o funcţie din domeniul pentru care s-a acordat titlul de specialist de clasă, în termenul de valabilitate de 5 ani a titlului, personalul redobândeşte titlul, cu condiţia încadrării în numărul de locuri alocate pentru domeniul respectiv.
      Articolul 55
      Personalului reîncadrat sau transferat în sistemul administraţiei penitenciare din alte instituţii de apărare, ordine publică şi securitate naţională i se consideră vechime utilă la calculul stagiului pentru obţinerea unui titlu de specialist activitatea desfăşurată în aceste instituţii, în măsura în care a lucrat în acelaşi domeniu de activitate.

      Mai sunt destule articole de procedura. Le gasiti aici https://www.ilegis.ro/oficiale/index/act/202183

      1. Dacă obținerea titlului este condiționată (și) de examen o să avem muuuuult mai puțini specialiști de-ăștia de clasă….

        1. poate putem modifica aceasta cerinta care va influenta clar “examenul” care stim toti cum se tine la ANP.
          este posibil ? ca sa fie aplicat la nivel de sistem tuturor.

          1. Tutoror n-o sa se aplice pentru ca sunt anumite reguli referitoare la vechime in specialitate si calificative. In ceea ce priveste examenul, nu stiu daca-i chiar asa o sperietoare. Oamenii nostri sunt pregatiti, nu vad de ce ar fi o problema.

  6. https://www.snppc.ro/comunicat-05-01-2021-poli-i-tii-i-personalul-contractual-vor-primi-ncep-nd-cu-luna-ianuarie-2021-sporul-pentru-titlul-de-specialist-de-clas-n-urma-dem-bd10527?fbclid=IwAR1PCNPSrf1cFuF1fLR6vKBBQtZBv_00Z6t0220c3iEL1t7lP3Sz6BA13ao

    Politia o sa il primeasca din aceasta luna si fara conditia de examen. E nevoie doar de calificativ si vechime.
    Sper ca nu ramanem fraierii sistemului si singurii la care nu se aplica sau care va trebui sa dam examen pt acest titlu

    1. Nu m-as baza pe comunicatele cu pricina in ceea ce priveste detaliile, mai ales cel privitor la examen sau aplicarea din aceasta luna.

      1. Și de-acu avalanșă de întrebări gen”examenul o să fie tip grilă ca la poliție, sau…. “!!, etc…..
        P. S. Atenție celor care-și comandă pizza…. e posibil să primească în locul acesteia vaccin anti Covid!

    1. Din cate inteleg, se va acorda incepand cu ianuarie 2021. Nu stiu cum va fi la noi. Jusristii MJ considerau pana ieri ca e un drept care se acorda din 2022, alaturi de alte sporuri din legea cadru a salarizarii (eg. sporul pentru ordine publica si siguranta nationala).

  7. Buna seara.In legătura cu tema de azi, într-o postare Europol,azi ar fi avut loc la guvern o videoconferință(aveți cunoștință Dnu Dumitrașcu?) cu M.interne,M.apararii și Prim ministru,în care ultimul a dat asigurări (în urma multor știri apărute în ultimile zile)că nu intenționează modificarea legii pensiilor militare în ce privește vârstă de pensionare!Doar ptr.varsta?!
    Să îi credem??

    1. Nu stiu despre ce e vorba. Nu sunt informat in legatura cu toate video conferintele. In legatura cu pensiile deja s-au dat asigurari ca nu exista astfel de intentii. Ceea ce nu inseamna ca n-o sa continue sa fie zvonuri pe aceasta tema.

    2. Nu știu pe cine să să sperie modificarea legii pensiilor militare mai mult decât pe cei cu vechime ”doar la limită”, care au pupat și ceva Oskar sau au făcut ore suplimentare în weekend uri, după cum a ”dat Domnul” unității de care aparțin …

  8. Raportat la salariu de funcție… etc, putem spune ca este mai mult decât nimic, se apropie vertiginos de mărirea salariului minim.
    Oricum nu pe asta trebuie sa ne focusam ci pe alte…

Comments are closed.

Skip to content