Din 494 cuvinte ale ministrului justiției, Cătălin PREDOOU despre securitatea pensiilor, doar 2 cuvinte sunt despre polițiștii de penitenciare
ANP, FSANP, justitie, penitenciar, sindicat

Din 494 cuvinte ale ministrului justiției, Cătălin PREDOOU, despre securitatea pensiilor, doar 2 cuvinte sunt despre polițiștii de penitenciare

Un comunicat de presă al ministrului Justiției, Cătălin PREDOIU, ca reacție la îngrijorarea rezultată în urma apariției proiectului de ordonanță de urgență care ar modifica condițiile de pensionare ale polițiștilor, militarilor, polițiștilor de penitenciare și magistraților, amintește sporadic despre polițiștii de penitenciare. Reacția ministrului a venit la apelul magistraților, nicidecum la apelul celor peste 13.000 de polițiști de penitenciare. 492 de cuvinte despre magistrați și dosar 2 despre polițiștii de penitenciare.

Iată comunicatul de presă al ministrului justiției, Cătălin PRERDOIU!

Luând act de dezbaterile din cadrul adunărilor generale ale magistraților, desfășurate recent în cadrul sistemului judiciar, discutând permanent cu reprezentanții autorității judecătorești și ai puterii judecătorești din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), garantul independenței Justiției, pe baza consultărilor avute recent pe linie politică și guvernamentală, în urma întâlnirii avute ieri cu ministrul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), ministrul Justiției face următoarele precizări:

1. Reformele propuse de MMSS în domeniul pensionării vor respecta statutul de independență al magistratului și se vor promova prin proiect de lege, supus avizarii CSM și Ministerului Justiției.
2. Reformele vor respecta pe deplin cadrul constituțional și cadrul juridic internațional la care România este parte privind statutul de independență al magistratului, inclusiv în ceea ce privește pragul vârstei de pensionare.
3. MMSS va concepe și dezvolta proiectul de cadru normativ legal cu transparență și cu consultarea tuturor partenerilor sociali, inclusiv a reprezentanților autorității și puterii judecătorești, prin intermediul CSM, garantul independenței Justiției. La acest moment, nu există redactat niciun astfel de proiect de lege, MMSS urmând să definitiveze analizele datelor statistice privind sistemele socio-profesionale în perioada care urmează.
4. Ministerul Justiției va rămâne în contact permanent, la nivel de ministru, atât cu MMSS, cât și cu CSM, Prim-Ministrul și lideriii Coaliției de guvernare și va informa prompt autoritatea și puterea judecătorească în legătură cu orice evoluție care ar putea intersecta autoritatea și puterea judecătorească.
5. Stabilitatea sistemului judiciar, inclusiv din perspectiva asigurării cu resurse umane, magistrați, dar și grefieri, personal de specialitate din instanțe și parchete, inspectori de probațiune, rămâne permanent în atenția Ministerului Justiției. În acest sens, trebuie privite și viitoarele inițiative legislative promovate de Ministerul Justiției în următoarele zile, privind statutul grefierilor și personalului de specialitate din instanțe și parchete, precum și statutul inspectorilor de probațiune, aflate în faza finală de avizare, precum și alte asemenea proiecte de lege care vor urma.
6. Ministerul Justiției va continua să abordeze cu responsabilitate problema asigurării sistemului judiciar, a celui penitenciar și de probațiune cu resurse umane, soluțiile ținând de cooperarea cu Guvernul, Parlamentul, dar și cu CSM și partenerii sociali din cadrul sistemelor sus-menționate.
7. Ministerul Justiției rămâne constant deschis dialogului cu toate instituțiile și organizațiile amintite anterior, problema resurselor umane comportând soluții pe termen scurt, care să asigure stabilitatea sistemelor, și pe termen mediu și lung, prin consolidarea statutelor tuturor profesiilor din cadrul acestor sisteme, cum ar fi, între altele, creșterea capacității instituționale de școlarizare a Institutului Național al Magistraturii, adoptarea cadrului legal privind statutul grefierilor, a personalului de specialitate juridică din instanțe și parchete și a personalului de probațiune, inclusiv prin eliminarea inechităților salariale din aceste sisteme și acoperirea treptată a locurilor vacante din schemele de personal din instanțe, parchete, penitenciare și probațiune. Sistemele de aplicare a legii funcționează eficient numai în măsura în care sunt echipate corespunzător cu resurse umane și logistice și funcționează pe baza unor legi coerente.

Ministerul Justiției are permanent în vedere toate aceste provocări și le va aborda utilizând toate competențele sale legale.

Cătălin Predoiu
Ministrul Justiției”

Iată ce AR FI TREBUIT să conțină comunicatul lui Cătălin PREDOIU!

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) ar fi apreciat pozitiv comunicatul lui Cătălin PREDOIU, dacă ministrul ar fi “aruncat” în preambulul comunicatului, alături de “dezbaterile din cadrul adunărilor generale ale magistraților” și de “discutând permanent cu reprezentanții autorității judecătorești și ai puterii judecătorești, și DIALOGUL cu POLIȚIȘTII DE PENITENCIARE. Am convingerea că autorul comunicatului și-a zis spre încheiere: “Stai, mă, că îi am si pe ăștia de la pușcărie în subordine!”. Acest comunicat de presă denotă respectul Ministerului Justiției (MJ) despre poliția penitenciară.  Măcar 10% din cele 494 de cuvinte să le fie alocate polițiștilor de penitenciare care sunt copleșiți de supra-sarcini, într-un sistem subdimensionat, subfinanțat și în condiții precare de muncă.

11 thoughts on “Din 494 cuvinte ale ministrului justiției, Cătălin PREDOOU, despre securitatea pensiilor, doar 2 cuvinte sunt despre polițiștii de penitenciare

  1. Cică s-a conturat modificarea legii pensiilor, dar legea pensiilor militare rămâne așa. Victorie!

    1. Daca ai ceva detalii concrete spune, daca nu, mai bine te abtii. Sunt destui colegi in prag de pensie.

      1. Pentru pensiile militare se are în vedere modificarea legii în ce privește vârsta de pensionare, dar aceasta se va face progresiv. Încă nu s-a stabilit de la care vârstă. Cert este că va fi cum s-a auzit inițial: 65, cu minim 52. Deocamdată nu sunt motive de îngrijorare, oricum legea va intra în dezbatere. Fiți calmi!

  2. Noi suntem considerați un apendice la MJ,un balast de care s-ar debarasa cât mai repede suntem desconsiderați,ruda mai săracă a angajaților de prim rang(magistrații,grefierii,etc) uitând aceștia că și noi suntem o componentă importantă a sistemului judiciar și corecțional.Rusine tuturor miniștrilor care neglijează rolul polițiștilor de penitenciare iar acest Predoiu este unul dintre aceștia,au mai fost vremelnic,Raluca Prună,Monica Macovei și chiar Cazanciuc,culmea fost director in ANP.Ce așteptări să ai se la astfel de personaje?

  3. Bună ziua
    Nu vreau să intru în polemici cu dvd, dar sincer după atâta timp de când ANP funcționează sub egida MJ nu înțelegeți că nu puteți primi considerația pe care vreo doriți???
    Acest fapt este de notorietate plecând de la faptul că suntem numiți milițieni sau gabori, cumva și datorită modului de comportare al multora începând cu dg ANP, și terminând cu salarizarea.
    Cu privire la pensii, obisnuitiva cu ideea că nu se va mai putea ieși la pensie anterior vârstei de 52 de ani, începând cu aducerea aminte a faptului că foștii colegi până în 2007 nu ieșeau la pensie decât un maxim 20/ anterior vârstei de 50 ani, mulți dintre ei solicitand să rămână încă 1-2 ani după ce bru îi anunța că trebuie să plece
    Apropo, ei nu aveau sindicate, case plătite de stat, etc, dar munceau mult mai mult. Bambucea știe este din cei vechi
    Weekend plăcut

    1. Nu trebuie să intrați în polemici,sunt și eu destul de vechi in sistem(de fapt nu mai sunt,plecat la pensie in vara lui 2021, după peste 25 ani de activitate doar in sistemul penitenciar),faptul că unii dintre noi s-au comportat cum s-au comportat nu înseamnă că toți sunt la fel ,sunt majoritatea oameni cinstiți și profesioniști. Cât despre vârsta de pensionare,eu personal țin să amintesc unora că au fost și vremuri mai bune,te pensionai la 45 de ani cu 15 ani in sistem,am avut colegi care au plecat așa+ salarii compensatorii,de ce trebuie să considerăm normal să lucrezi in operativ mai ales până la 52-53?Poate unii nu realizează cât de greu este,uzura fizică și psihică este foarte mare.

    2. Pot sa te contrazic fara nicio ezitare, cel putin pe argumentul ramanerii oamenilor in sistem. Imi aduc aminte de perioada ordonantelor, atunci au iesit mii de angajati din sistemul penitenciar pe la 40 de ani, si eram militari in DGP.

  4. “Normalul” unora cu ieșirea la pensie in jurul vârstei de 52-53 ani nu trebuie să fie normalul nostru,al majorității,faptul că unele minți mai ” întunecate” nu luminate din sferele puterii bagatelizează și desconsideră această profesie nu trebuie să ne facă să cedăm, luptăm in continuare cu demnitate pt apărarea unor drepturi câștigate în timp.Cu toții am muncit sau muncim in condiții grele ,mai noi angajați sau mai vechi iar faptul că astăzi unii beneficiază de niște drepturi la care noi,cei vechi nici nu visam acum 20-25 de ani nu trebuie să ne facă invidioși ci recunoscători că cineva(sindicatele) a obținut ceva pentru personalul de penitenciare .O zi bună tuturor!

  5. Nu e vorba de știut ,fiecare își face calcule in dreptul lui. Deținuții nu mai sunt că înainte nici măcar aia vechi. Înainte rămâneau câțiva ani peste pentru că deținutul te mai respecta, acum e numai despre drepturi. Acum suntem o societate cu mentalitate de deținut, toți au drepturi și mai puține obligații. Chiar așa, la ce mai trebuia mărit pe legea salarizării pare că au tras dunga, nu mai spune nimeni nimic.

  6. Nu putem avea prea multe așteptări de la dl.ministru Predoiu,a fost ministrul pedelist al justiției pe timpul lui Băsescu,este avocat,va reveni în avocatură și îi va apăra (pe bani grei,desigur) pe politicienii corupți și clanurile de interlopi.Imi aduc aminte pe vremuri era un ministru al justiției de la PSD(Cristian Diaconescu) care la o emisiune pe Național TV a spus că nu știa de apartenenta penitenciarelor la MJ deci despre ce vorbim? Trebuie să sprijinim lupta sindicală pentru protejarea drepturilor noastre,asta trebuie să facem,politicul nu ne-a fost niciodată favorabil,am fost lăsați mereu la urmă,nu mai aruncați vina pe unii dintre noi care s-au compromis,din aceștia sunt in toate domeniile.Munca noastră este un serviciu comunitar,important pt societate,nu mai permiteți să fim batjocoriți și numiți în diverși termeni peiorativi.Sunt mândru că am făcut parte din sistemul penitenciar românesc ,sunt mândru de colegii mei din toată țara și doresc toate cele bune tuturor!

Comments are closed.

Skip to content