Ședinta sindicate - director general - 09.11.2022. Condiții de muncă, drepturi salariale, testare psihologică, sporuri, împuterniciri și muncă suplimentară
FSANP, penitenciar

Ședinta sindicate – director general ANP – 09.11.2022. Condiții de muncă, drepturi salariale, testare psihologică, sporuri, împuterniciri și muncă suplimentară

Azi, 09.11.2022, începând cu ora 10:00, la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a avut loc ședinta dintre directorul general și organizațiile sindicale reprezentative la nivelul poliției penitenciare, unde au fost discutate următoarele probleme:

  1. Condiții de muncă – s-a întocmit un nomenclator cu 25 de poziții referitoare la locurile care necesită îmbunătățiri de muncă. În anul 2023, directoul general are în plan creșterea sumelor de îmbunătățire a condițiilor de muncă cu 20%.
  2. Folosirea camerelor video împotriva personalului – directorul general va face o analiză la nivelul unităților penitenciare în cauzele analizate de comisiile de disciplină în care au fost folosite camerele video împotriva personalului.
  3. Legislație cu ”erori” – s-a început la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) perierea legislației care necesită îmbunătățiri. În prezent s-au început demersurile pentru modificarea OMJ privind mutarea polițiștilor de penitenciare (proiect finalizat de grupul de lucru).
  4. Grevă – polițiștii de penitenciare nu au dreptul la grevă, conform Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
  5. Testarea psihologică – s-au finalizat cele 6 profilului psihologice. (Pentru funcțiile de șef de tură: 537 prezenți, 283 absenți, 173 apți, 364 inapți, dintre care 169 nu au obținut punctajul testelor de inteligență, 142 nu au promovat testele cognitive și de personalitate, 53 nu au promovat doar testele de personalitate).
  6. Alarmare SMS – directorul general va atrage atenția unităților să evite alarmarea polițiștilor de penitenciare care au fost planificați în tura de noapte anterioară zilei alarmării (excepție situațiile de forță majoră).
  7. Decont ochelari – există mai multe unități în care s-au făcut ilegalități în decontarea dreptului la lentile. Directorul general menține interdicția ca operatorii economici să desfășoare activități de diagnosticare în unitățile penitenciare.
  8. Spor HIV – directorul general va face o analiză la nivelul sistemului penitenciar pentru situații identice/similare și va dispune un plafon maximal și minimal de acordare a sporului.
  9. Împuterniciri mai lungi de 12 luni ale directorilor  – 20 de unități penitenciare au directori împuterniciți pe o perioadă mai mare de 12 luni. Penitenciarele: Aiud, Arad, Botoșani, Brăila, Jilava, Poarta Albă, Deva, Focșani, Galați, Găești, Gherla, Mărgineni, Oradea, Ploiești, Târgșor, C.D. Craiova și Spitalele).
  10. Decontare prima de instalare la nou-încadrați – indiferent de sursa de încadrare (școala, extern etc.), polițiștii de penitenciare beneficiază de prima de instalare. Directorul general va analiza cadrul legal (art. 21 din Legea salarizării unitare 153/2017)
  11. Plata orelor suplimentare – directorul general manifesta întelegere cu sectoarele (altele decât cel operativ) cu privire la efectuarea muncii suplimentare, însă menține dispoziția dată directorilor unităților. Se pot efectua ore suplimentare în situații justificate, însă trebuie recuperate cu prioritate în luna respectivă. ANP va efectua controale inopinate acolo unde se exagerează cu favorizarea unor polițiști de penitenciare așa-zisele cumetrii ale șefilor.

30 thoughts on “Ședinta sindicate – director general ANP – 09.11.2022. Condiții de muncă, drepturi salariale, testare psihologică, sporuri, împuterniciri și muncă suplimentară

  1. Domnule Presedinte,stiu ca intrebarea mea nu este chiar in context,dar va rog sa ne spuneti daca cele 2 luni din anul 2020,februarie si martie parca,atunci cand a fost starea de urgentă,se considera grupă de munca speciala,adica la 2 luni beneficiem de 4 luni la vechimea calculata?Adica an la an cum se spune in jargonul nostru ? Adica dublu ?Este interesanta intrebarea pt.cei care doresc sa iasa la pensie si si calculeaza fiecare zi lucrata.Si nu sunt putini.Mai ales in contextul actual cu acesti guvernanti de toata jena ! Va multumesc anticipat !

  2. Dar in ce consta aceste modificari OMJ privind mutarea polițiștilor de penitenciare?
    Unii au primit aviz pozitiv fara a avea un an vechime si altii stau de anii in blocati in unitati,departe de casa,mergandu-se pe premiza “nu sunt oameni”.

  3. Apropo de erori legislative. Domnule Dorobanțu, a apărut anul acesta OMJ 2188 ref. instrucțiuni de evidență deținuți. La art 225 a apărut o prevedere pe care compartimentele Secretariat din sistem au sesizat-o la ANP ca fiind incompatibilă cu activitatea de secretariat. E vorba de efectuarea tuturor procedurilor de eliberare a actelor de identitate pentru deținuți. Se pare că răspunsul ANP este că nu s-au făcut propuneri de modificare atât timp cât OMJ a fost în dezbatere publică. Problema e că nu a știut nimeni de această prevedere. În numele compartimentelor secretariat din unități, vă rugăm să repuneți această situație în atenția domnului director general. Mulțumim

  4. Da sa vina controalele la Tulcea unde se da 50% doar la sifoanele directorilor. Exista oameni cu 20 de ani de munca in penitenciar care nu au luat niciodata 50% si sifoanele lor sunt favorizate.

  5. Domnule presedinte,in sistemul nostru este permisa pensionarea anticipat partial? De RU mi s-a spus ca nu,fiind blocata de o dispozitie a directorului general. Multumesc !

  6. am inteles ca, Curtea de conturi a dispus ANP cand a fost in control, ca pe viitor la calculul pensiei sa NU mai fie luate in considerare sporul de 50% si orele suplimentare deoarece nu sunt sporuri permanente.
    asa este ? ce detalii aveti?

  7. Referitor la mutarea politistilor de penitenciare.Anul trecut am vazut situații in care unii au plecat la penitenciarele lor fara nici un motiv in mai putin de un an de la încadrare iar altii cu 2 copii nu reusit fiindca nu li s-a dat voie.E corect sau cunostiintele dicteaza ?

    Chestia asta cu minim 2 ani e aberanta in multe situatii.Domnul Halchin ar trebui sa rezolve treaba asta si fiecare agent ce doreste sa ajunga in penitenciarul din orasul natal sa o faca mai usor fiindca e greu sa te întreții in anumite situații.

    Lucrez la 8 ore foarte departe de casa,intr-un oras mic si foarte urat (Tulcea mai precis) insa este foarte scump la chirii,si alimente.Multe chirii la garsoniere sunt in medie 1500 de ron pe luna si odata cu inflatia tot cresc preturile in ritm accelerat.

    La penitenciarul cu pricina nu prea stau bine cu personalul si vor sa te tina pana la adanci batraneti dar nu vor sa ma schimbe la 12 ore.

    La program de 8 ore este greu traiul cand platesti chirii si preturi care nu justifica valoarea alimentelor.

    Cand au scos atatea incadrari din sursa externa,ne-au nenorocit pe noi care am terminat o scoala si multi care au invatat in speranta ca ajung acasa,au ajuns la mama dracu fiindca unitatile nu au mai scos locuri din scoala ori au scos foarte putine.

    Suna a corectitune ?

    Dupa ce ca am prins la mama dracu cu o medie de 9 in scoala sunt si la program de 8 ore sa imi dea temelie din toate punctele de vedere.

    Multi fug de 8 ore care sunt din oras si nu au chirii,de mine ce sa mai zic.

    Conducerea e fix pix…nu ii intereseaza.Doar dacă faci greseli,atunci te ard.

    Si incercati sa scoateti 2 sesiuni pe an.Una e foarte putin mai ales ca se anunta o data si este alta fiindca se intarzie mai mereu.

Comments are closed.

Skip to content