Grupa de muncă pentru personalul civil din sistemul penitenciar
ANP, FSANP, justitie, sindicat

Grupa de muncă pentru personalul civil din sistemul penitenciar

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a solicitat Ministerului Justiției (MJ) să inițieze demersurile pentru a acorda grupa de muncă și pentru personalul civil care lucrează în aceleași condiții de muncă ca polițiștii de penitenciare.

151 de ”civili” discriminați de MApN și MAI

În sistemul penitenciar mai sunt doar 151 de angajați ”personal civil” care în mare parte desfășoară activități în aceleași condiții ca polițiștii de penitenciare, însă fără multe dintre drepturile acestora.

Ministerul Justiției (MJ) nu are o soluție tehnică vizavi de această problemă. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) vede ca soluție tehnica: modificarea legislativă, însă aceasta ar însemna modificarea legislației pentru tot sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu își doresc acest demers, opunându-se demersului nostru.

6 thoughts on “Grupa de muncă pentru personalul civil din sistemul penitenciar

  1. Problema aceasta ar putea parea, pentru unii, nesemnifricativa. Ea este una importanta, insa, in sistemul de aparare. Si are o anvergura aparte. Am observat si ca sindicatele politistilor din MAI o tot aduc in atentia ministrului lor, lunar. Cred ca cel mai simplu se poate rezolva printr-un HG sau OUG de modificare a HG care a provocat-o. Nici la nivelul sistemului penitenciar ea nu este de mica anvergurea, asa cum ar putea parea. Odata recunoscuta aceasta grupa pentru personalul contractual si functionarii publici, altii decat cei cu statut special, toti cei care au lucrat in ANP, dupa 2001, data la care s-a schimbat legislatia, vor beneficia de recalcularea drepturilor la pensie. Pe langa acesti 151 de colegi, ar mai beneficia inca alte cateva sute de pensionari. In plus, mai avem si politisti de penitenciare care au lucrat ca personal contractual in sistem. Si acestia vor beneficia de recunoasterea grupei pentru perioada respectiva. Oricum, este o nedreptate foarte mare provocata de statul roman si institutiile sale cu acesti angajatai si lucrurile nu vor ramane asa, cu siguranta. Va multumim pentru demersuri, d-le presedinte.

  2. Mulțumim frumos că luptați și pentru dreptul nostru. Ceea ce nu înțeleg cei din MApN și MAI, este faptul că noi civilii, care lucrăm în penitenciare, suntem expuși la fel ca și colegii noștri polițiști. Sunt infirmieră și alături de colegii mei, îngrijitoare și brancardieri schimbăm bolnavii deținuți, le dăm să mănânce, le facem curat în salon, îi ajutăm să se mobilizeze (după caz), îi spălăm, intrăm singuri în saloane-din lipsa personalului de la pază(doar pe secția ATI), etc. Cred că dintre toți cei care lucrează in spital, avem cel mai mult contactul cu ppl., dar nu beneficiem de grupa de muncă. Aici nu văd diferența cei din alte ministere. Noi chiar suntem expuși, in comparație cu civilii din alte instituții.

  3. Buna ziua !Personal nu am inteles de ce trebuie să depindem de cei din Ministerul Apărării Naționale (MApN) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI ) Trebuie punctat faptul ca personalul civil de pe spital lucreaza în acelasi conditii cu politistii de penitenciare poate chiar mai mult ….aici trebuie văzută diferența …Vă multumim.pentru implicare si va rugam si să ne ajutati ca acest demers facut de sindicat să nu se opreasca doar că se opun cei din Ministerul Apărării Naționale (MApN) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI..Va multumim.!

  4. Normal că nu își doresc. Ar însemna să pună pe tapet una din cele mai mari escrocherii din sistemul de O.P.A.S.N, și anume acordarea grupei 1 de muncă pentru cei care lucrează la birouri, în program normal de lucru, fără o tură de noapte la activ, fără sărbători, fără condițiile de lucru ale personalului din operativ(frig sau călduri, excesive, nemâncați la timp, stat peste program după tura de noapte) și cel mai important, fără contact cu infractorul. Peste tot este așa. De ce? Pentru că este implicată șefimea și acoliții lor, orientați prin birouri călduțe. Culmea este că, într-adevăr, unii din personalul civil lucrează în condițiile similare personalului operativ.

  5. Bună ziua .Eu personal mă rog de ani de zile să ne ajute cineva să ne obținem grupele de muncă din cauză căci este o nedreptate pentru că eu ca conducător auto de19 ani același lucru îl fac ca oricare coleg militar în penitenciar Ori cum de 19 ani nu am avut nici un drept dat începând de la medicamente bani de transport de și fac naveta zilnic 100 de kmși multe altele Vă mulțumim pt ajutor și pe întelegere .

  6. Cu ani in urma s-a dat un decret facand tot personalul civil militar.Toti de pe la birouri,frati,cumnati,gineri,etc aveau aceleasi drepturi ca operativul.Toti erau fara scoala militara,armata,instruire,tragere,vi se pare normal?

Comments are closed.

Skip to content