Spectacolul evadărilor în poliția penitenciară. Franța bate România, deși țara noastră conduce detașat cu 7 la 1. Vendetele D-lui Goe îi prevestesc descăpățânarea.
ANP, penitenciar, sindicat

Iată, ce s-a discutat în ședința ANP-SINDICATE, din data de 26.10.2023, la ora 10:00! Salarizare, desființare/înființare posturi, protecție polițiști de penitenciare…

1. Modificări legislative bunuri si servicii Cabinete Medicale – S-a optimizat prin Decizia nr. 605/2023 posibilitatea de achiziții. Pe termen mediu și lung, ANP intenționează să modifice HG și Ordinul comun MJ-MS pentru achiziții de mobilier la infirmerii din fondul de la CASA. S-au efectuat videoconferințe și s-au pus în mișcare soluții. Au crescut sumele de bani.

2. Stadiu modificare OMJ nr. 4800/2018 (RSLD) – Ordinul a fost finalizat. Este la DJ-ANP pentru punere în acord cu tehnica legislativă. Urmează ca în scurt timp să fie trimis la MJ pentru a fi pus în dezbatere publică, urmând a fi aprobat.

3. Abateri disciplinare foarte grave – injuriile și amenințările – fiind necesară modificarea legii de executare e pedepsei, este necesar ca DG ANP să discute cu MJ personal. Impedimentul ar fi că această lege intră în categoria legilor justiției si are un regim special, intenționându-se a se modifica odată cu codurile.

4. Grupe de intervenție – sindicatele solicită să se facă în toate unitățile. În ceea ce privește P. Bacău, ANP spune că nu ar trebui să se dea probe. ANP dorește să înființeze noi grupe la P. Slobozia, P. Focșani și P. Bacău deoarece au deținuți clasificați în regim închis. 634 de posturi la grupă, dintre care 500 încadrate.

5. Reducerea afacerilor judiciare – Este o problemă acceptată de ANP. În aceste activități sunt prinse toate sectoarele dintr-un penitenciar. ANP va face calculele cu privire la costurile afacerilor judiciare, chiar dacă este destul de dificil de cuantificat.

6. Posturile de pază perimetru – ANP intenționează să le desființeze, cu condiția ca acestea să fie înlocuite de garduri, camere de supraveghere și senzori de mișcare. În acest fel s-ar majora numărul de polițiști de penitenciare de pe secțiile de deținere.

7. Încadrări/Pensionări – În 2023 s-au încadrat 1885 de posturi (167 funcții de conducere, 205 TCO, 1513 din sursă externă). Avem un total de 13007 polițiști de penitenciare. Dacă nu s-ar pensiona nimeni până la 31. Decembrie 2023, ANP ar totaliza 13500 de angajați. Sunt eligibili de plecare din sistem 1200 de polițiști de penitenciare, iar de la începutul anului au părăsit sistemul penitenciar 730 de polițiști de penitenciare. Prin memorandum s-au scos la concurs din sursă externă în două etape 323 de posturi (medical, IT, achiziții, construcții), respectiv 100 posturi (operativ). ANP intenționează să scoată la concurs posturile unice.

8. State funcții – S-au inființat spații noi de cazare si e nevoie de reevaluarea statelor de funcții. În urma analizei ANP, este nevoie de aproximativ 1480 de noi posturi, pentru care ANP a inițiat procedura de aprobare.

9. Salarizare – De la Fondul de rezervă ANP a primit aproximativ 100 de milioane lei. Există bani pentru salarii doar pentru luna noiembrie 2023. ANP a solicitat bani pentru plata salariilor pentru luna decembrie 2023.

10. Desființare șef birou/serviciu – ANP și MJ merg pe aceeași linie: NU se desființează.

11. Spor HIV pentru supraveghetori – OMJ nr. 3544 nu poate fi modificat, întrucât este emis în baza unei legi abrogate (ultraactivează). Pe legea salarizării actuale, care nu e intrată în integralitate în vigoare, nu se poate emite un alt ordin. Sporurile se acordă în suma compensatorie. Sindicatele vad ca o soluție pontarea în contextul ”contactului direct”.

Skip to content