Începe testarea psihologică pentru funcțiile de conducere din sectorul operativ.
sindicat

INTERVIU De ce trebuie să protestăm

Acțiunile de protest continuă. Luni am fost la Ministerul Justiției, astăzi la penitenciarele Aiud, Gherla și Miercurea Ciuc.

Organizațiile sindicale din Poliția Penitenciară protestează atât în Capitală, la sediul Ministerul Justiției, cât și la sediile penitenciarelor din țară. Cauza protestelor este lipsa soluțiilor la problemele din sistem, la care se adaugă și lipsa de reacție a ministrului Justiției.

Principalele nemulțumiri sunt deficitul de personal și neplata orelor suplimentare cumulate, afirmă Președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Sorin Dumitrașcu, în dialogul cu Cecilia Pătrăhău.

S-au schimbat mai mulţi miniştri de Justiţie de când sindicaliştii din Poliţia Penitenciară protestează. Sunteţi liderul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Nu s-a schimbat nimic în bine?

 “Lucrurile se schimbă greu şi foarte greu. Miniştrii Justiţiei nu reuşesc să rezolve problemele din penitenciare. În continuare avem foarte multe ore suplimentare efectate în fiecare an. Suntem, cred, singura structură care efectuează peste un milion de ore suplimentare în fiecare an. În continuare condiţiile de lucru sunt foarte proaste şi în continuare salariile şi pensiile îngheaţă, motiv pentru care trebuie să ieşim în stradă pentru a le arăta guvernanţilor că politica de austeritate nu este una potrivită”,  a declarat președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Sorin Dumitrașcu.

Aveţi vreun semnal, până la această oră, că protestul dumneavoastră este luat în seamă?

 “De fiecare dată, practic, am discutat cu ministrul Justiţiei când am avut aceste proteste. Există o deschidere din partea ministrului. Nu ştim dacă există şi posibilitatea de a soluţiona aceste proiecte, pentru că, din păcate, lucrurile nu se mişcă. Discutăm despre soluţii şi discutăm despre soluţii care sunt la îndemâna ministrului şi nu le vedem puse în practică. Sunt, de pildă, sentinţe de instanţă care trebuie puse în practică şi pentru care noi negociem cu Ministerul Justiţiei punerea în practică. Oricum, asta ar trebui să fie de la sine înţeles şi nu ar trebui nici măcar să fie o discuţie pe această temă. Există drepturi legale care nu sunt puse în aplicare şi încercăm să convingem ministrul Justiţiei să o facă. De pildă, acel spor pentru specialistul de clasă care a fost obţinut de celelalte structuri şi care la noi nu se acordă şi sunt alte drepturi care sunt în lege, dar care nu sunt aplicate în sistemul penitenciar”, spune Sorin Dumitrașcu.

Este vorba despre bani că nu există? Care sunt explicaţiile?

“Pretextul este cel al crizei financiare. Până la urmă, şi structurile de Ordine Publică, Siguranţă Naţională şi Apărare trebuie să funcţioneze şi trebuie să funcţioneze corect şi să aibă personal bine motivat, pentru că, în condiţiile în care salariile îngheaţă de 4 ani, cu siguranţă motivaţia poliţiştilor din penitanciare scade, mai ales că nu  se face nimic referitor la condiţiile de lucru”, a mai declarat Sorin Dumitrașcu.

Există un deficit de personal în continuare?

“Deficitul de personal rămâne imens. Avem cam 11.000 de poliţişti de penitenciare şi ar trebui să avem aproximativ 20.000 la standardele actuale. Concursuri sunt în derulare, dar pe fondul acesta, al unor afirmaţii politice care sunt extrem de nepotrivite, foarte mulţi oameni aleg să se pensioneze, aşa că concursurile în derulare nu reuşesc să acopere nici măcar deficitul acesta de personal creat prin pensionare”, afirmă Sorin Dumitrașcu.

Puteţi să ne spuneţi câteva dintre revendicările principale pentru care protestaţi zilele acestea?

“Noi protestăm pentru că salariile în sectorul public au fost îngheţate, deşi, legal, ar fi trebuit să fie acordată o creştere minimă. Protestăm pentru că pensiile au fost îngheţate, deşi trebuiau să fie actualizate cu rata inflaţiei. Protestăm pentru că,  deşi lucrăm cu bolnavii COVID, nu primim acele bunusuri în condiţii de risc maxim. Protestăm pentru că sunt drepturi salariale care nu au fost puse în aplicare şi am protestat pentru că, deşi avem un cadru legislativ care prevede aplicarea directă a unor sentinţe judecătoreşti, Ministerul Justiţiei încă mai aşteaptă să o facă. Protestele o să continue, o să mergem la Ministerul Justiţiei şi o să protestăm din două în două săptămâni şi o să protestăm şi în faţa penitenciarelor”, a declarat Sorin Dumitrașcu.

Sunt şi sindicalişti de la Penitenciarul Poarta Albă sau Tulcea care protestează?

“Sindicaliştii de la Poarta Albă au participat la toate protestele organizate până acum. Au venit de fiecare dată la Ministerul Justiţiei. Au fost reprezentaţi de o echipă destul de serioasă. Au fost sindicalişti şi de la Penitenciarul Tulcea care au participat la proteste. Participă sindicalişti cam din toate penitenciarele din ţară. Având în vedere că suntem limitaţi la  100 de participanţi, încercăm să îi rotim, astfel încât toată lumea să participle la protestele care urmează”, a spus Sorin Dumitrașcu.

Am vorbit cu cei de la Cartel Alfa care spuneau că se gândesc chiar la un protest general. Achesaţi la această idee?

“Proasta guvernare este o problemă pentru toţi lucrătorii din sistemul public sau privat şi chiar este de dorit să facem aceste proteste împreună. Poate, în cele din urmă, Guvernul Cîţu o să înţeleagă că nu în felul ăsta trebuie guvernat. Din păcate, faptul că comunicăm şi atât, nu ne ajută să rezolvăm din probleme”, a spus Sorin Dumitrașcu.

Veţi protesta până când se vor găsi soluţii?

“Se pare că e singura cale şi e singurul lucru care îi convinge pe guvernanţi. Faptul că noi ieşim în stradă, transmite un mesaj şi asta va convinge şi sfera politică”, a declarat președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Sorin Dumitrașcu.

Interviu realizat de Cecilia Pătrăhău / Foto – unsplash.com (sursa: radioconstanta.ro)

În context

https://www.fsanp.com//2021/02/23/22-februarie-2021-proteste-ale-sindicalistilor-din-penitenciare-la-ministerul-justitiei/

https://www.fsanp.com//2021/02/21/protestele-continua-22-februarie-ministerul-justitiei-25-februarie-penitenciarele-aiud-gherla-si-miercurea-ciuc/

https://www.fsanp.com//2021/02/17/proteste-ale-angajatilor-din-penitenciare-la-ministerul-justitiei-si-in-fata-penitenciarelor/

24 thoughts on “INTERVIU De ce trebuie să protestăm

  1. Atat timp cat platesc orele suplimentare nu cred ca se supara cineva.Mai degraba ar imbunatati conditiile de lucru.

  2. Din păcate sunt televiziuni /ziare care tind să ducă în derizoriu protestele noastre..
    Sunt însă și altele care exagerează, din dorința de senzațional…
    Oare nu mai poate fi nimeni obiectiv în țara asta?

  3. Buna dimineata domnule presedinte,

    Mai aveti posibilitatea adresarii unei intrebari azi, la ANP, cu privire la inceperea sesiunii unice?

    Multumim mult!

          1. Exact! Suntem multi interesati, au planificat in martie tot sursa externa.trebuie sa stim cu cateva zile inainte, sa putem lua liber de la serviciu…etc…multumim!

          2. Calendarul clelorlalte probe se anunta catre finalul psihologicului. Nu e inca foart sigur cat dureaza asa cum s-a intamplat si cu celelalte concursuri.

          3. Pe 8 martie incep testarile pentru trecerea agentilor in corpul ofiterilor sau pt avansarea in categorie? Multumesc

          4. Concursul pentru avansarea agentilor in categoria ofiterilor. E unul singur ca si categorie.

          5. Buna seara domnule presedinte,
            Data de 8 martie este o data confirmata de DRU – ANP?
            Incepanda cu aceasta data vor fi afisate planificarile sau chiar vor incepe testarile incepand cu 08.03.2021?
            Multumim frumos!!
            Ne ajuta foarte mult sa stim cum sa ne planificam concediile!

          6. Cu riscul de a fi insistent si sper sa nu va deranjez dar pt a ma asigura ca am inteles bine, va mai intreb odata: pe 8 martie se vor afisa planificarile ( pt urmatoarea perioada) sau incepand cu 8 martie vor incepe testarile ?
            Intelegeti ce vreau sa intreb?
            Scuze, insa asa cum am zis, conteaza mult sa stim cum planificam concediile.
            Cu respect!

          7. Textual raspunsul a fost ca atunci vor incepe testarile. Din experienta inseamna ca atunci avem anunturi nu ca la acea data sunt deja in curs testari. Din pacate nu va pot ajuta mai mult cu planificarea concediului.

          8. Este posibil ca examenul propriu zis(interviu,calculator,scris) sa se organizeze in aprilie,avand in vedere ca psihologicul se da in martie? Sau mai degraba luna mai? Intentia anp ului cam care ar fi? Multumim

          9. Intentia ar fi sa finalizeze cat mai repede, dar depinde de numarul candidatilor si capacitatea de testare. Nu pot estima si nici ANP nu stiu sa aiba o planificare de principiu.

    1. Urmeaza functii de conducere scoase la concurs din sursa interna. Mutari, dupa ce se termina cu toate concursurile.

Comments are closed.

Skip to content