Lege privind liberarea condiționată declarată neconstituțională
penitenciar

Lege privind liberarea condiționată declarată neconstituțională

Aflăm din presă că Legea care ar fi eliminat eliberarea inainte de termen in cazul violatorilor si criminalilor a fost adoptata neconstitutional.

Nu-i de mirare. Tot felul de inițiative populiste, promovate în viteză într-un sens ori altul se întâmplă să fie ori pierdute pe drum ori declarate neconstituționale.

Legea care ar fi eliminat posibilitatea persoanelor condamnate pentru infracţiuni deosebit de grave de a ieşi din închisoare înainte de termen a fost adoptată neconstituţional. 

Asta a decis Curtea Constituţională, care a constatatat că documentul nu a fost adoptat de ambele camere ale Parlamentului. Concret, proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, adică fără dezbatere, iar deputaţii l-au aprobat într-o altă formă. 

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să se întoarcă în Parlament şi să îşi reia parcursul legislativ. 

Mecanismul liberării condiţionate permite persoanelor condamnate să iasă mai devreme din închisoare. Măsura e valabilă inclusiv în cazul celor condamnaţi pe viaţă. 

Conform ANP, în România, cei mai mulţi dintre condamnaţii pe viaţă au săvârşit infracţiuni de omor.

  • 697 de persoane au fost liberate condiţionat în primele şase luni ale anului
  • 273 dintre acestea erau condamnate pentru omor
  • Între 2014 şi 2018, au fost eliberaţi peste 50.000 de deţinuţi
  • Dintre aceştia, aproape 10.000 s-au întors în penitenciar (sursa: Mediafax)

În context

https://www.fsanp.com//2020/06/27/anp-strategia-de-reintegrare-sociala-a-detinutilor-2020-2024/

https://www.fsanp.com//2020/06/16/re-educare-in-romania-infractorii-profita-victimele-platesc/

https://www.fsanp.com//2020/05/31/ultrajul-realitate-cotidiana-in-penitenciare/

18 thoughts on “Lege privind liberarea condiționată declarată neconstituțională

  1. D-le Dumitrascu,

    cand putem vedea si noi o lista “aproximativa” cu posturile din sesiunea unica de ofiteri , impartite pe categorii si unitati?

  2. Cu aplicarea deciziei 51 nu mai putem insista?
    se pare ca ANP trage de timp grav, si daca nu o punem in aplicare in 2020, totul e pierdut….

    1. Ba da, putem. Asta si facem. Chiar un pic mai des de cat o faceti dumneavoastra. Stim si ca trage de timp si ca nu e momentan buget, insa legea e lege si cred ca, cel mai probabil, o punem in aplicare in 2020.

  3. Observam ca s-au scos pe site-ul ANP si 328 locuri pe Economico-administrativ din sursa externa exclusiv(fara posibilitatea agentilor de a concura pe cele de ofiteri desi au studii de specialitate) pt agenti si ofiteri.
    Sesiunea unica pe cand se aproximeaza ca va demara?

    1. Din cate stiu se lucreaza si la sesiunea unica pentru agenti si la sesiunea pentru ocuparea functiilor de conducere pentru agenti si ofiteri. N-as putea insa sa va spun daca va fi anuntata saptamana asta sau saptamana viitoare. Am postat insa pe site raspunsul ANP in acest sens acum cateva zile.

      1. Pana la urma se pastreaza interdictia agentilor din sistemul penitenciar de a candida pe posturile de ofiter din sursa externa?

        1. Da. ANP considera ca angjatilor li se aplica doar prevederile referitoare la avansare (in categorie, pe functii de executie si conducere – sursa interna) nu si cele referitoare la accesul in sistem (sursa externa). Cel mai probabil vom cere instantei s-o lamureasca in lege nefiind prevzuta interdictia pe care ANP o pune in anunturi.

        1. Din cate am inteles ar putea fi mixt: si grila s intrebari care presupun rezolvarea unei spete sau un raspuns mai complex.

  4. Buna seara! Funcțiile de conducere (sef serviciu regim, sef serviciu siguranta, sef de secție, sef de tura) vor fi scoase la concurs anul acesta? Multumesc!

    1. Da. Asta e planul. Dupa sesiunea unica sa fie scoase functiile de conducere la sursa interna. Am si postat pe site raspunsul ANP in acest sens.

  5. Bună seara,

    Domnule Dumitrașcu, la posturile din sectorul administrativ, în anunț, pentru câteva posturi, au precizat clar ca proba scrisa reprezinta redactarea unei lucrări, deci exclus grila. Pentru cealaltă parte, se va stabili ulterior de către comisia de concurs.
    Acum sunt 3 variante: grila, scris sau mixt.
    Grila poate fi ca și examenul de permis, cu răspuns multiplu.Poate fi în avantajul sau în dezavantajul candidatului, la fel ca și proba scrisa. Dar între a scrie ceva despre o anumita tema, adică a memora și a rescrie și a face un studiu de caz, este o diferență. Pe de alta parte, grila poate duce la note foarte mari și imposibilitatea departajarii concurenților. Cred ca modalitatea de examinare, se va stabili și în funcție de specificul postului, dar și funcție de numărul de candidați. Ce studiu de caz sa ii dai celui care va da concurs pentru agent electrician? Sa fim serioși.
    Să sperăm că ANP va lamuri acest lucru pana la proba de concurs finala, și nu se va afla în ziua concursului.

    1. Sigur ca lucrarea scrisa se va adapta in functie de post, dar nu e deloc exclus ca o parte din aceasta lucrare scrisa sa fie grila, cel putin pentru unele posturi.

  6. Ce parere aveti de punctul acesta de vedere?

    Speta!

    A.N.P. are o interpretare asupra legii 145/2019 conform careia politistii de penitenciare nu pot participa la la concursurile din sursa externa, fapt specificat in anunturile de concurs, deoarece se considera ca agentul de Politie de Penitenciare este deja politist de penitenciare in consecinta nu poate dobandi calitatea de ofiter – politist de penitenciare!

    In interpretare, d.p.m.v., A.N.P. are o problema! Sa spunem ca un politist nu poate dobandi calitatea de politist inca o data…! Nicio problema, insa nu i se poate interzice nimanui sa participe la un concurs, pentru ca se indeplinesc conditiile de participare la concurs, resursele umane sunt obligate sa ia/inregistreze dosarul de candidat al agentului!

    Rezolvarea:

    -chiar daca interpretarea A.N.P. este corecta, un agent se poate inscrie la concurs, drept prevazut in legea 145/2019 (pentru ca indeplineste conditiile), Codul Muncii, Constitutie, C.E.D.O.!

    -daca promoveaza concursul, isi da demisia (nu mai este politist), ulterior este numit ofiter – politist de penitenciare!

    Un contemporan in viata, de la resurse, ar spune “Ba, iar tu cu spetele tale?!”!😂

    Stimati colegi, inscrieti-va la concurs, puneti presiune pe ei!

    1. Nu stiu altii dar subsemnatul are o senzatie de deja-vu. Aceleasi argumente le-am auzit de la ANP si acum vreo 10 ani cand au interzis initial participarea angajatilor la sursa externa. In cele din urma au revenit. De data asta insa cred ca doar instanta o lamureste. Partea proasta e ca riscam niscai neplaceri asa cum s-a intamplat cu recentele situatii in care statutul a fost neconstitutional.

    2. Nu mi se pare corecta nici interdicția de a candida la mai multe unități. Pentru același post, poate la Jilava sunt respins, dar la Rahova admis.

      1. Sau la celelalte 43 de penitenciare care au posturi scoase la concurs…

        Eventual sa aseze probele de concurs in asa fel incat sa nu se suprapuna ca sa poata fiecare candida la fiecare unitate si, dupa toate astea, sa faca cumva si sa nu termine in 7 ani concursurile.

        Tot asa ar putea si la scoala la Targu Ocna sa faca la fel, sa scoata locurile la concurs in serii de cate 5 ca sa poata sa incerce fiecare de mai multe ori pana cand reuseste.

        Mai aveti putin si aveti pretentia sa dati examenul cu raspunsurile stiute! Halal!

Comments are closed.

Skip to content