Poliția Penitenciară curată vs. Poliția Penitenciară coruptă: cauze și efecte. Ce aleg cei trei decidenți: Dan HALCHIN (director general), Bogdan ILEA (secretar de stat) și Alina GORGHIU (ministra Justiției)?
Poliția Penitenciară trebuie să fie condusă de Dan HALCHIN (director general), Bogdan ILEA (secretar de stat) și Alina GORGHIU (ministra Justiției) în baza unor principii și valori etice, dintre care enumerăm: egalitatea şanselor, pe baza meritelor şi capacităţii profesionale, responsabilitate şi imparţialitate, integritate și obiectivitate. Ce se întâmplă când unul dintre acești piloni dispare?
Poliția Penitenciară cu principii
Să presupunem că în Poliția Penitenciară condusă de Dan HALCHIN (director general), Bogdan ILEA (secretar de stat) și Alina GORGHIU (ministra Justiției) se promovează și se respectă principiile și valorile etice, iar cei trei conducători susțin pilonii anterior menționați și îi consolidează. EFECTUL este eficiența Poliției Penitenciare. O instituție este eficientă doar dacă angajații sunt eficienți, iar promovarea în funcții se face pe criteriul meritocrației. Eficiența Poliției Penitenciare se traduce prin: disciplină, competență, promptitudine si siguranță.
Poliția Penitenciară fără principii
Să presupunem că în Poliția Penitenciară condusă de Dan HALCHIN (director general), Bogdan ILEA (secretar de stat) și Alina GORGHIU (ministra Justiției) NU se promovează și NU se respectă principiile și valorile etice, iar cei trei conducători lovesc cu intenție sau din ignoranță pilonii anterior menționați. EFECTUL este apariție corupției în Poliția Penitenciară.
Una dintre CAUZELE care ar favoriza dezvoltarea unei Poliții Penitenciare fără principii
- Lipsa viziunii manageriale: Viziunea managerială a directorilor de penitenciare nu coincide cu viziunea managerială a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și/sau a ministrei Justiției, Alina GORGHIU. Obiectivele asumate de ultimii doi, nu corespund cu obiectivele directorilor unităților subordonate. Chiar dacă coincid, dispozițiile venite de la ANP și MJ sunt lipsite de claritate și precizie, lăsând impresia unei lipse totale de asumare din partea factorilor de conducere ai celor două instituții superioare. De cele mai multe ori, șefii structurilor de specialitate din ANP nu oferă soluții concrete pentru problemele semnalate, rezumându-se la înaintarea unor puncte de vedere care conțin cu precădere aspecte teoretice privind rezolvarea deficiențelor în general.
Recomandări pentru menținerea unei Poliții penitenciare curate, nu corupte
- Estomparea nepotismelor (eliminarea nu se poate realiza, oricât de idealiști am fi…)
- Modificarea legislației în sensul sancționării imediate a faptelor reprobabile,
- Promovarea polițiștilor de penitenciare integri, responsabili și echilibrați,
- Creșterea concurenței pentru concursurile de middle și top management,
- Recompensarea polițiștilor de penitenciare merituoși, ci nu pe criterii de apartenență la grup de influență,
- Sancționarea derapajelor/abuzurilor superiorilor față de subordonați,
- Crearea unor proceduri de lucru eficiente, emiterea unor dispoziții clare și asumate de către factorii de decizie,
- Promovarea unui climat de lucru prin dialog, transparență.
Ce credeți că-și doresc Dan HALCHIN (director general), Bogdan ILEA (secretar de stat) și Alina GORGHIU (ministra Justiției)?
Credeți că Dan HALCHIN (director general), Bogdan ILEA (secretar de stat) și Alina GORGHIU (ministra Justiției) își doresc o Poliție Penitenciară CURATĂ sau CORUPTĂ? Dacă ar fi întrebați ar răspunde “O POLIȚIE PENITENCIARĂ CURATĂ.” Chiar dacă răspunsul celor trei factori de decizie este simplu de dedus, rămâne să vedem dacă FAPTELE celor trei dovedesc acest lucru.
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) este organizația sindicală care va scoate la suprafață CURĂȚENIA sau CORUPȚIA din Poliția Penitenciară și va arăta cu degetul pe oricare dintre cei trei decidenți. Cum? Veți vedea în cursul acestui an.