Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) inventează "Situation room". Sindicatele solicită grupe de intervenție în fiecare penitenciar.
ANP, FSANP, penitenciar

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) inventează “Situation room”. Sindicatele solicită grupe de intervenție în fiecare penitenciar.

Trei unități penitenciare (Aiud, Arad, Constanța Poarta Albă) au fost alese pentru etapa de pilotare care a avut scopul de a eficientiza grupele de intervenție din sistemul penitenciar și se va înființa o cameră de situații, la nivelul ANP (situation room). Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) solicită înființarea grupelor de intervenție în fiecare unitate penitenciară.

Dublarea numărului de supraveghetori/reducerea atribuțiilor grupelor de intervenție

Acum 2 luni Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a ales trei unități penitenciare (Aiud, Arad, Constanța Poarta Albă) pentru a iniția etapa de pilotare, cu durata de 45 zile și care a presupus: dublarea numărului de supraveghetori de pe majoritatea secțiilor de deținere, retragerea membrilor grupelor de intervenție din activitățile pe care le fac acum (practic se va reduce la jumătate gama atribuțiilor de serviciu curente și va avea loc o concentrare pe specificul activității de intervenție), pregătirea fizică și teoretică a supraveghetorilor, prin rotație, în ultimele două ore de lucru/tură și înființarea unei camere de situații, la nivelul ANP (situation room).

Întrebări care necesită răspuns

Ce rol va avea situation room? Cum va funcționa camera de situații? De câți ofițeri e nevoie pentru funcționarea acesteia? Ce program va avea? Cât va dura funcționarea camerei de situații? Are Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP) suficienți ofițeri pe care să-i planifice în camera de situații? 

Retorica unor întrebări

De ce inventează Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP) noi activități, dacă nu este în stare să le pună în aplicare pe cele care deja există?! De ce nu se concentrează Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP) pe coordonarea și îndrumarea ofițerilor și agenților din unitățile penitenciare?!

Comicul de situație (Acest paragraf are rolul unui pamflet și trebuie tratat ca atare!)

Întrebare: Ce face Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP) cu penitenciarele pe care au pus stăpânire deținuții?!

Răspuns: În Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) se va înființa inmate room (camera deținuților), în care vor lucra, în program de 12/24 – 12/48, deținuți care vor controla, coordona și îndruma deținuții stăpâni de penitenciare.

În cadrul Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP) din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) se va înființa Serviciul Coordonare Deținuți (SCD), în care vor fi angajați deținuți VIP selecționați din unitățile penitenciare conduse de deținuți (Ex. Penitenciarul Gherla) și care vor controla, verifica și coordona deținuții cu grad sporit de risc/deținuții problemă din unitățile penitenciare.

Această măsură a fost luată de Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP), întrucât există unități penitenciare care nu mai sunt conduse de ofițeri, deoarece aceștia se luptă între ei pentru ciolan, iar agenții sunt lăsați carne de tun în fata deținuților problemă.

Șeful Serviciului Coordonare Deținuți (SCD), deținutul Problemus VIPULESCU, a cerut, printr-o petiție adresată Avocatului Poporului, ca deținuții problemă din penitenciare să aibă supraveghetori în subordine. Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) și Avocatul Poporului au recomandat Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) să piloteze timp de 45 de zile solicitarea șefului SCD. Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP) ia în calcul constituirea unui grup de lucru în acest sens.

Din fericire pentru colegii noștri din unități care ar fi putut deveni subalternii deținuților problemă, grupurile de lucru din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) nu prea funcționează din motive care nu au nicio legătură cu principiile și valorile etice ale polițiștilor de penitenciare (miserupism), deci există șansa ca acest demers să nu fie pus în aplicare NICIODATĂ.

Să revenim la realitate!

Având în vedere situația dramatică din unele unități penitenciare, în care deținuții problemă ultragiază zilnic polițiști de penitenciare, solicităm conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) să dispună verificări în unitățile în care a crescut numărul de agresiuni (fizice, verbale) ale deținuților împotriva personalului.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că se impune:

  1. o analiză a cauzelor care au condus la creșterea alarmantă a ultrajelor (multe dintre ele nedeclarate);
  2. dispunerea de măsuri de combatere a fenomenului.

Prin urmare, o primă măsură de combatere a fenomenului ultrajelor ar fi înființarea de grupe de intervenție în toate unitățile penitenciare.

13 thoughts on “Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) inventează “Situation room”. Sindicatele solicită grupe de intervenție în fiecare penitenciar.

  1. O alta masura ar fi mutarea detinutului agresiv într-o camera mai nașpa, singur, pe perioada cercetării disciplinare, pe motivele prevăzute de lege. Scoaterea din mediul lui cu care a fost obișnuit nu-i cade prea bine. Bineînțeles, perioada cercetării trebuie să fie cea maximă posibilă, ca să-i iasă pe nas.

  2. Off topic…
    D-l Pășcuț de la sindicatul “Diamantul” zice ceva în “știri pe surse” în legătură cu creșterea cu 3 ani a vârstei de pensionare a polițiștilor + calculul pensiei pe bază de contributivitate…
    D-voastră știți ceva d-le președinte?

    1. Eu cred ca este tema falsa care sa ne abată atenția de la problemele legate de salarizare. Am întrebat acum la USR și nu au în plan (cel putin la acest moment) modificarea pensiilor. USR are lupte interne, nu ii sta gândul la cetățeni, mai ales la polițiști.

      1. Bine ar fi să aveți dreptate…
        D-l în cauză, nu este printre reprezentanții sindicali care au solicitat întâlnirea cu mai-marii acestei țări?
        Deși mai este ceva până la alegeri, poate încearcă “manevra” lui Coarnă care între timp a ajuns deputat…

        1. Nu știu ce intenții are dl. Păscut, însă cred ca afirmația dumnealui este o concluzie proprie legată de posibila modificare a condițiilor de pensionare a polițiștilor, care nu are argumente clare (nu exista nimic oficial la acest moment, iar partidele neagă existenta vreunui demers în acest sens).

          1. De acord cu d-voastră, doar că o “concluzie proprie /opinie personală” exprimată public de către un lider sindical poate genera multă confuzie ( sau chiar mai rău…) în rândul membrilor de sindicat..

  3. La ce să ne mai așteaptăm oare din partea ANP, DASDRP? Fac experimente pe pielea noastră. Să pună deținuți șefi de secție, dar cu funcție totul pe bune. Cu agentul nu mai ține nimeni, să le fie bine la deținuți.

Comments are closed.

Skip to content